W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Sezon na grillowanie trwa zwykle kilka miesięcy, lecz to nie problem dla smakoszy tego rodzaju kuchni. Przy odrobinie chęci i z pomocą odpowiedniego sprzętu grillować można przez cały rok! Dania z grilla to zbiór wyśmienitych przepisów na soczyste mięsa i ryby, aromatyczne warzywa, a nawet słodkie owoce przyrządzane na grillu. Zaprezentowane receptury na pasty i dipy z pewnością dopełnią smaku tych chrupiących posiłków.
750 tradycyjnych polskich potraw“ to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta.
Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne.
• Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy.
• Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji.
• Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania.
• Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu.
• Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami.
Książka zachwyci osoby lubiące gotować, ale będzie też praktyczną i piękną zachętą dla tych mniej przekonanych do zajęć kulinarnych.
?Powiedzieć, że lubię gotować, to za mało. Ja to po prostu uwielbiam! Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od przyrządzania przysmaków dla rodziny i przyjaciół, następnie zaczęłam dzielić się przepisami z czytelnikami bloga kuchniaagaty.pl. Po jakimś czasie doszło do tego prowadzenie programu telewizyjnego na antenie kuchnia+. W końcu stanęłam przed wcale nie najłatwiejszym zadaniem napisania książki kucharskiej?.
Dieta Agaty to 120 przepisów na zdrowe, smaczne i niskokaloryczne potrawy. Znajdziesz tu pomysły na śniadania, przekąski, sałatki, zupy, dania główne, desery, napoje. Nie obawiaj się jednak restrykcyjnej diety pełnej zakazów i ograniczeń. Nie musisz rezygnować z ciast, hamburgerów czy makaronów. Z Dietą Agaty poznasz ich mniej kaloryczne, zdrowsze wersje.
Kuchnia Agaty pachnie ziołami, kusi kolorami, zachęca do gotowania wartościowych i pysznych potraw.
Jeśli cenisz dobrą, zdrową kuchnię i dbasz o sylwetkę, dołącz do nas!
Stewia - Barbara Simonsohn
Stewia jest słodką i zdrową alternatywą dla cukru i słodzików. Książkę wydało Studio Astropsychologii. Stewia jest naturalnym środkiem słodzącym, który nie zawiera kalorii. Choć ta roślina była przez stulecia znana Indianom Południowoamerykańskim, to do użytku w Europie została dopuszczona niedawno. Stewia nadaje się do samodzielnego hodowania, dostępne są dobrej jakości preparaty pochodzące z bio-upraw. Stewia jest dobrym dodatkiem do różnych potraw – Barbara Simonsohn podaje szereg przepisów na zdrowe słodkości stewiowe.
Barbara Simonsohn
Wśród jej zainteresowań znajduje się m.in. rolnictwo ekologiczne. Ma dwudziestokilkuletnie doświadczenie w sprawach dietetyki. Pisze artykuły na ten temat i prowadzi warsztaty. Jest autorką książek Sok z młodego jęczmienia i Nasiona chia.
Słodycz zamknięta w listkach
Należy spożywać zielone suszone liście stewii, ponieważ zawierają znacząco więcej składników odżywczych w porównaniu do białego rafinowanego proszku. Stewia zawiera: polipeptydy, bezkalorycznie metabolizowane węglowodany, wapń, witaminę C, żelazo, cynk i wiele innych substancji. Warto ją spożywać nie tylko z tego względu – ma działanie antybakteryjne i nie zmienia poziomu cukru we krwi. Może być więc bezpieczne przyjmowany przez diabetyków. Stewię stosuje się w procesie odchudzania i leczenia chorób dziąseł.
Fragment książki
Skoncentrowany przede wszystkim w liściach stewiozyd jest przez nasz zmysł smaku odbierany jako 250 do 300 razy słodszy od cukru. Liście stewie można dodać do każdej herbaty, aby ją osłodzić. Na litr gotowej herbaty wystarczy szczypta lub łyżeczka pokruszonych liście stewie.
Kto chce może zmielić liście w młynku do kawy. „Słodką wodę” do słodzenia potraw przygotowuje się zalewając liście gorącą wodą i odfiltrowując. Ten słodki ekstrakt można stosować do słodzenia sałatek owocowych, kompotów, kremów, herbaty, lodów i wielu innych potraw.
„W przeciwieństwie do sztucznych słodzików oraz korzenia lukrecji, także w przypadku regularnego stosowania liście stewie nie zaobserwowano żadnych efektów ubocznych”. Znana autorka książek o zdrowiu, Halima Neumann stwierdza: ‘Stewia jest zdrowym, bezkalorycznym słodzikiem także dla diabetyków, nie wywołującym aktywności fermentacyjnej, takiej jak cukier owocowy, miód, syrop i cukier”. W swoich grupach samopomocy stwierdziła, że dzięki herbacie ze stewie, najlepiej połączonej z herbata Mate i Lapacho, traci się ochotę na zbyt wiele słodkiego lub wywołuje wyrzuty sumienia łasuchowate. Gdy jednak ma się ochotę na coś słodkiego, zaleca żucie liście stewie i popijanie niegazowaną wodą lub herbatą ze stewie.
Wino jest tak stare jak świat. Już Noe, jako jeden z pierwszych znał smak i wartość tego napoju. Jeszcze dalej idą arabowie, przypisując znajomość tego szlachetnego trunku samemu Adamowi.
Jedna z legend podaje, że gdy ten nagiął pierwszą winną latorośl, by skosztować smak owoców, to zły duch nie mógł mu tego wybaczyć. W wielkiej złości podlał więc najpierw roślinę krwią wołu, na następny dzień krwią lwa, później kozła, małpy, pawia i wreszcie na koniec krwią wieprza. Ta legenda oddaje nie tyle symboliczną wykładnię smakowych możliwości wina, co przestrogę przed jego nadużywaniem. Pierwszy kielich daje siłę, drugi odwagę, trzeci ogłupia, czwarty czyni z człowieka istotę zaborczą, piąty i następne powodują to, że pijący może stać się, jak to się potocznie mówi "wieprzem".
Bogusław Skowron
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny ? od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte ? tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.
Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się ? egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.
Jak przygotować grillowanie na węglu drzewnym? W jaki sposób piec i wędzić? Co stosować do nacierania lub posypywania grillowanych potraw? Jak sporządzać aromatyczne mieszanki ziołowe, marynaty i sosy? Dziesiątki dokładnie opisanych przepisów na przekąski, dania z wołowiny i jagnięciny, wieprzowiny, drobiu, ryb i na desery. Apetyczne zdjęcia.
Kolejny tom Małgorzaty Caprari z serii Kuchnia domowa, a w nim 200 przepisów na potrawy z jajek. Książka zawiera przepisy z kuchni polskiej i europejskiej, znanych i lubianych oraz intrygujących i oryginalnych. na cieplo i na zimno, jako przystawki, dania główne i desery.
W publikowanych recepturach polecany jest głównie miód wielokwiatowy, który obok akacjowego i lipowego należy do miodów o specyficznym składzie, smaku i zapachu. Miody te nadają nalewkom szczególne walory smakowe i zapachowe, a przede wszystkim jakościowe. Zawarte w tych miodach bioskładniki czynią z nalewek napoje także prozdrowotne. Tak więc wznosząc toast nalewką „na zdrowie”, życzymy szczerze, gdyż w trunku oprócz alkoholu znajdują się „wyciągnięte” z owoców, ziół i miodu najcenniejsze dla naszego zdrowia składniki.
Fragment Wstępu
W przypadku nietolerancji laktozy idealnym rozwiązaniem jest długotrwała zmiana sposobu odżywiania. Nie jest to takie proste, gdyż cukier mleczny czai się nie tylko w wyrobach mlecznych, ale i w wielu gotowych produktach, przyprawach i napojach. To znacznie ogranicza wybór przepisów, nakłada obowiązek uważnego czytania listy składników i zamienia codzienne zakupy w bieg z przeszkodami. W tym poradniku znajdziecie przepisy oraz wskazówki dotyczące zakupów i propozycje godnych polecenia produktów spożywczych, które pomogą wam rozpocząć nowe życie bez laktozy.
Smaczna dieta bez laktozy - przepisy na każdy dzień!
Smaczna dieta bez laktozy. Przepisy na dania, które zasmakują także członkom rodziny i gościom.
Praktyczne rady. Odpowiedzi na istotne pytania dotyczące diety bez laktozy.
Przewodnik po produktach spożywczych. Szeroki przegląd produktów, które zawierają laktozę lub mogą ją zawierać oraz takich, które z pewnością jej nie zawierają.
Jedzenie poza domem. Wskazówki dotyczące zakupów oraz spożywania posiłków w podróży, u znajomych i w restauracji.
Chcecie zapewnić dziecku z alergią pokarmową kompleksową dietę, jednak nie wiecie jak? Pomoże wam w tym krótki przewodnik, dzięki któremu nie zgubicie się w dżungli dostępnych produktów spożywczych i dostarczycie swoim pociechom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Znajdziecie w nim rozmaite przepisy, począwszy od papek dla niemowląt, po posiłki spożywane przy rodzinnym stole, które z pewnością trafią w gusta małych smakoszy! Kompleksowa dieta - przepisy na każdy dzień Dieta wolna od alergenów od dnia narodzin Ponad 100 przepisów dla niemowląt i dzieci od 13. Miesiąca życia Aktualne informacje przedstawione w przystępny sposób.
Miłośniczka Francji i czekolady wyrusza na słodki podbój Paryża!
Amy Thomas w Paryżu zakochana jest na zabój i szaleje na punkcie gorzkiej czekolady.
Gdy otrzymuje propozycję pracy dla Louisa Vuittona, bez wahania pakuje walizkę i przeprowadza się z Nowego Jorku do Paryża.
Ma prosty plan. Chce poznać tajniki francuskiej kuchni, zwiedzić południową Francję i nauczyć francuskiego. A może wreszcie się zakocha?
Amy na rowerze przemierza brukowane uliczki Paryża w poszukiwaniu najdoskonalszych i najpyszniejszych cukierniczych cudów.
Poczuj aromat masła zapiekanego w warstwach francuskiego ciasta! Delektuj się chrupkim, ciągnącym, ale lekkim jak piórko tęczowym makaronikiem, oddaj się rozkoszy cudownie gładkiej i aksamitnej czekolady!
Daj się uwieść francuskim delicjom i poczuj słodko-słony smak paryskiego życia!
Zasady zdrowego życia wg św. Hildegardy z Bingen! Co to znaczy żyć zdrowo? Dlaczego trzeba zachowywać umiar i codziennie zażywać ruchu? Jak praktykować sześć złotych reguł Hildegardy? Jakie są podstawowe zasady zdrowego odżywiania dot. napojów, przypraw, kuracji, postu, stosowania środków leczniczych? Jak zacząć?
Współczesna kuchnia polska to nowoczesne przepisy z wykorzystaniem najlepszych polskich produktów, pochodzących z rodzimych upraw i od polskich producentów - jednak stare, babcine przepisy to podstawa do wariacji na temat... Taka właśnie jest moja kuchnia, lubię zaskoczyć gości wyjątkowymi polskimi smakami.
Małgorzata Puzio
Ta książka to zaproszenie do podróży pełnej smaków. To wyprawa do mitycznych krain, gdzie jedzenie samo wpada do ust, gdzie ucztuje się z iście rabelaisowskim apetytem. Jednocześnie jest to refleksja nad wieloznacznością jednego z siedmiu grzechów głównych. Jak bowiem rozumieć łakomstwo? Czy jest ono tożsame z żarłocznością, którą Kościół i dobre obyczaje potępiają od czasów średniowiecza? Czy może jest sztuką rozkoszowania się dobrym jadłem, kultywowaną przez dystyngowanych smakoszy? A może typową dla dzieci skłonnością do objadania się słodyczami? Oto niektóre z pytań rozpatrywanych na kartach tej książki. Przez stulecia Europejczycy kojarzyli dobrobyt z tłustymi posiłkami, naszych przodków ekscytowała czekolada (która siała niemały zamęt w klasztorach), a sylwetka o apetycznych krągłościach stanowiła niegdyś atut damskiej urody. Nawet Kościół katolicki spoglądał przychylnie na przyjemności kulinarne, narażając się na ostra krytykę ze strony protestantów. Paradoksalnie, współcześnie grzech ten uległ laicyzacji. Obsesja na punkcie szczupłości doprowadziła do tego, ze moralizatorskie kazania przeciw łakomstwu wygłaszają dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia.
Kawa ? magiczny napój, nawet Ci, którzy jej nie piją, kochają zapach świeżo parzonej małej czarnej. W Polsce pod koniec XIX wieku kupowano w sklepach surowe ziarno kawy, które później palono na kuchennych patelniach lub w specjalnych blaszanych bębenkach.
Pierwszą profesjonalną palarnię kawy pod nazwą ?Pluton? założył w 1882 roku w Warszawie Tadeusz Tarasiewicz. W kolejnych latach stopniowo rozwijano interes, ucząc konsumentów nowej kultury picia tego napoju. Dwadzieścia pięć lat później firma liczyła sześć sklepów w Warszawie i dwa w Łodzi, w przeddzień II wojny światowej było ich już ponad trzydzieści, w tym także w Poznaniu, Lwowie, Gdyni i Lublinie.
Autor książki, Kordian Tarasiewicz, dziś już 103-letni wnuk założyciela przedsiębiorstwa, przestawia fascynujące dzieje ?Plutona? na tle historii Polski i Warszawy od końca XIX wieku do lat pięćdziesiątych XX wieku. Praktykę w firmie rozpoczął w 1930 roku, a cztery lata później objął w niej funkcję dyrektora. Właśnie z okresu jego działalności pochodzą najbogatsze wspomnienia, liczne anegdoty oraz historie wojenne. Relacja autora opiera się na zachowanych dokumentach firmowych oraz archiwach, ale przede wszystkim na wspomnieniach własnych oraz pracowników firmy. To barwna opowieść o ludziach, którzy wspólnie tworzyli ?Plutona?, o tradycji kawy w Polsce, o sztuce prowadzenia uczciwego biznesu.
Ta książka stanowi również dowód na to, że dobra reklama i konkurencyjność nie są domeną dzisiejszych czasów, a tajniki właściwego prowadzenia przedsiębiorstwa, z takimi jego elementami, jak awanse poziome, coaching, marchandising czy franczyza (używając współczesnej terminologii) mimo upływu lat nadal mogą być ważnym punktem odniesienia dla wszystkich, którzy zechcą czerpać z tych skutecznych wzorców.
Na podkreślenie zasługuje także niezwykła wręcz lojalność pracowników wobec firmy, co ? między innymi ? pozwoliło jej przetrwać trudny czas kryzysu lat 30., a potem okupacji.
?Zapach świeżej kawy? ilustruje bogaty wybór zdjęć, w tym wiele publikowanych po raz pierwszy (firmowa ikonografia, rodzaje opakowań, druki reklamowe, fotografie siedzib firmy).
Autorem opracowania naukowego publikacji jest dr Tomasz Ochinowski ? psycholog, trener umiejętności społecznych, historyk biznesu, docent w Zakładzie Socjologii Organizacji Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, doradca prezesa spółki Szpital Mazowiecki.
Anna Starmach, jurorka MasterChefa i absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu, udowadnia, że szybko i tanio można wyczarować wspaniałe potrawy. I mało tego, nie trzeba być mistrzem kuchni, by tego dokonać.
W książce znajdziecie 70 przepisów na potrawy, które wywołają niezapomniane wrażenie na wszystkich, którzy je spróbują. W Niezbędniku odnajdziecie dodatkowo 16 praktycznych porad, które pomogą osiągnąć kolejny stopień wtajemniczenia w gotowaniu.
Krótka historia czosnku.
Czosnek to jedna z najbardziej tajemniczych roślin, towarzysząca człowiekowi mniej więcej od 5000 lat. Najprawdopodobniej pochodzi z Azji. Chińska nazwa czosnku suan, pisana przy pomocy jednego znaku, może sugerować, iż poznano go w czasach narodzin pisma chińskiego.
Niezależnie od tego, jaką datę i miejsce odkrycia czosnku przez człowieka przyjmiemy, to zaczyna on robić karierę od momentu poznania jego wyjątkowych zalet smakowych i leczniczych.
Ciasta i ciasteczka siostry Marii to znakomita książka, w której znajduje się wiele wspaniałych i sprawdzonych przepisów na tradycyjne, domowe wypieki, bez których trudno wyobrazić przyjęcia w rodzinnym gronie czy święta. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każde ciasto zawsze się uda.
To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Nasza książka to wspaniały prezent miłośników polskiej kuchni!
To zagadka. Jak to możliwe, że coś tak prostego może się wydawać tak niewiarygodnie skomplikowane? Jeżeli masz do czynienia z sushi od niedawna, nic dziwnego, że czujesz się trochę onieśmielony. Czytając tę książkę, nie tylko dowiesz się, jak przyrządzać sushi, ale będziesz mieć wgląd w całą kulturę sushi.
Szybkie i proste przepisy na sushi.
Wskazówki krok po kroku, informacja o rzeczywistym czasie przyrządzania.
Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy.
Dania łatwe w przygotowaniu, niewymagające użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego.
Wszystkie przepisy sprawdzone i wypróbowane.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?