KATEGORIE [rozwiń]

Brigitte Pregenzer

Okładka książki św. Hildegarda z Bingen. Po prostu pość wyd. 2024

49,90 zł 37,89 zł


Na czym polega post św. Hildegardy z Bingen? Jak pozytywnie wpływa on na nasze zdrowie i ciało? Czym jest popularny post szesnastogodzinny? Święta Hildegarda z Bingen już wieki temu rozumiała uzdrawiającą potęgę dobrowolnej rezygnacji z tego, co niepotrzebne, a w swoich pismach podkreślała korzyści, które można osiągnąć dzięki odpowiedniemu przeprowadzeniu postu. W bestsellerowej książce autorstwa Brigitte Pregenzer, która od lat skutecznie nadzoruje proces terapii postnych u swoich pacjentów, znajdziesz: - porady, jak wprowadzić post św. Hildegardy w życie, - przepisy i listę produktów niezbędnych w czasie poszczenia, - praktyczną pomoc w wychodzeniu z postnych kryzysów, - opinie osób, które już doświadczyły niezwykłej mocy tego postu. Spróbuj sprawdzonego od wieków sposobu odbudowy sił ciała oraz duszy i postaw pierwszy krok ku radosnemu życiu! Brigitte Pregenzer – autorka wielu przewodników, książek i kalendarzy poświęconych św. Hildegardzie. Prowadzi wykłady i seminaria na temat tej średniowiecznej mniszki. W 2008 roku założyła Akademię Hildegardy w Dornbirn. Prywatnie jest mamą dwóch dorosłych córek. Święta Hildegarda z Bingen zdawała sobie sprawę z uzdrawiającego i wyzwalającego wpływu dobrowolnej rezygnacji ze wszystkiego, co jest nam zbędne. W nowym opracowaniu książki autorstwa Brigitte Pregenzer poznajemy różne możliwości przeprowadzania postu. Jego sens polega nie tylko na powstrzymywaniu się od spożywania pokarmów, lecz także na refleksji nad nawykami, które wkradły się do naszego życia. Z wieloletniego, bogatego doświadczenia autorki – osoby nadzorującej przebieg kuracji postnej – wyłaniają się również pytania i opinie osób poszczących, które moga być interesujacymi wskazówkami dla czytelników. Cenne i pomysłowe są różnorodne środki towarzyszące kuracji, oparte na pismach św. Hildegardy i aktualnym stanie wiedzy. Z PRZEDMOWY DR MED. FELICITAS KARLINGER
Okładka książki Zdrowie dla twojego dziecka wyd. 2

49,90 zł 37,89 zł


Twoje dziecko często miewa infekcje, doskwiera mu brak apetytu lub przeciwnie – je zbyt dużo? Ma problemy z koncentracją, jest apatyczne i zamknięte w sobie? Co możesz zrobić, by dziecko zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało? Święta Hildegarda z Bingen daje nam sześć złotych reguł, które możemy zastosować we wszystkich dziedzinach życia. Szczególny nacisk kładzie na rozkład dnia, pielęgnowanie talentów dziecka, świadome odżywianie, regularność snu i odpowiednie formy spędzania wolnego czasu. Jej reguły dotyczą jednak nie tylko dzieci, lecz i każdego dorosłego człowieka. W książce tej znajdziesz starannie dobrane przepisy, leki i eliksiry z apteczki Hildegardy, które pomagają łagodnie i w zgodzie z naturą leczyć dziecięce choroby oraz skutecznie im zapobiegać. Odkryjesz też wiele cennych wskazówek i rozwiązań problemów, o których wcześniej nie miałeś pojęcia! Czy wiesz, że według św. Hildegardy: Lepiej jeść morele i czereśnie zamiast brzoskwiń i śliwek? Dzięki wystarczająco zróżnicowanej diecie można uniknąć uzależnień? Pluskanie się w strumieniu ma właściwości uspokajające? Mięso wieprzowe osłabia siły obronne organizmu? Śpiew pobudza wydzielanie hormonów szczęścia, wpływa na proces zapamiętywania, łagodzi stres i obniża agresję? Bo przecież zdrowie to nie tylko spokojny sen, ruch na świeżym powietrzu i brokuły na parze. Koncepcja św. Hildegardy z Bingen zakłada dbałość zarówno o zdrowie fizyczne, jak i emocjonalne. Wiedząc o tym, że harmonijny rozwój dzieci jest dla rodziców najważniejszy, Brigitte Pregenzer i Brigitte Schmidle, znawczynie i entuzjastki medycyny świętej Hildegardy, opierając się na własnych doświadczeniach, przygotowały ten wyjątkowy poradnik, który pomoże rodzicom nauczyć dzieci właściwych postaw i szacunku dla zdrowej żywności oraz wpoić im pożyteczne przyzwyczajenia.
Okładka książki Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen wyd. 2

59,90 zł 45,51 zł


Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie. Hildegarda z Bingen ZANURZ SIE W ZNAKOMITYCH SMAKACH I AROMATACH ZDROWYCH POTRAW ŚW. HILDEGARDY Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen to kontynuacja poprzednich książek kucharskich zawierających receptury średniowiecznej mniszki, które zyskały rzesze sympatyków na całym świecie! Gotowanie i jedzenie dają nie tylko radość i sytość, ale także chronią przed chorobami i poprawiają jakość naszego życia. Wystarczy, że weźmiesz sobie do serca rady św. Hildegardy oraz przejmiesz odpowiedzialność za siebie i swoje środowisko, a twoje życie będzie bogatsze i zdrowsze. Sięgając po sprawdzone lokalne produkty, dozując odpowiednio składniki, używając leczniczych ziół i przypraw, przekonasz się, ze wyborne smaki mogą zaskakiwać cię każdego dnia. Skosztuj znakomitych zup, deserów, sosów, chleba i wielu innych potraw według receptur Świętej Mniszki i odzyskaj zdrowie i dobre samopoczucie.
Okładka książki Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen

27,90 zł 15,34 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie. Hildegarda z Bingen ZANURZ SIE W ZNAKOMITYCH SMAKACH I AROMATACHZDROWYCH POTRAW ŚW. HILDEGARDY Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen to kontynuacja poprzednich książek kucharskich zawierających receptury średniowiecznej mniszki, które zyskały rzesze sympatyków na całym świecie! Gotowanie i jedzenie dają nie tylko radość i sytość, ale także chronią przed chorobami i poprawiają jakość naszego życia. Wystarczy, że weźmiesz sobie do serca rady św. Hildegardy oraz przejmiesz odpowiedzialność za siebie i swoje środowisko, a twoje życie będzie bogatsze i zdrowsze. Sięgając po sprawdzone lokalne produkty, dozując odpowiednio składniki, używając leczniczych ziół i przypraw, przekonasz się, że wyborne smaki mogą zaskakiwać cię każdego dnia. Skosztuj znakomitych zup, deserów, sosów, chleba i wielu innych potraw według receptur Świętej Mniszki i odzyskaj zdrowie i dobre samopoczucie.
Okładka książki Św. Hildegarda z Bingen. Post zdrowotny

26,90 zł 14,79 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jak zaszkodziłoby żołądkowi, gdyby wciąż był pełny, tak i dusza poniosłaby szkodę, gdyby ciało nieustannie żyło w rozkoszy. Hildegarda z Bingen Narzekasz na złe samopoczucie, często powracające infekcje, bezsenność? Chcesz odzyskać zdrowie, osiągnąć pokój duszy i pozbyć się różnych dolegliwości? Spróbuj sprawdzonego przez wieki sposobu odbudowy sił ciała i ducha postu św. Hildegardy z Bingen! Średniowieczna mniszka odkrywa przed nami, jakie korzyści można osiągnąć dzięki przeprowadzeniu dobrze zaplanowanego postu. Udowadnia, że odmawianie sobie spożywania niektórych potraw jest podwójnie ważne wzmacnia duchowość i zdrowie fizyczne. W książce znajdziesz m.in.: . porady, jak przygotować się do postu, . listę produktów niezbędnych w czasie poszczenia, . propozycje lekkich dań, . praktyczną pomoc w czasie wychodzenia z postnych kryzysów . oraz wiele innych zaleceń i sekretów zdrowotnych.
Okładka książki Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj

34,90 zł 24,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dwie popularne autorki, znawczynie dorobku św. Hildegardy z Bingen, proponują nam 250 NIEZWYKLE PROSTYCH PRZEPISÓW NA SMACZNE POTRAWY, opartych na zaleceniach dietetycznych tej średniowiecznej uzdrowicielki. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest na zdrowych, naturalnych produktach, pozbawionych konserwantów i chemicznych "ulepszaczy", ale także przez to, że przepisy skomponowane są zgodnie z unikalną wizją zdrowia świętej Hildegardy, kładącą nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury. W książce znajdziecie: - najróżniejsze przepisy i receptury łatwe w przygotowaniu - przejrzyste listy produktów (powszechnie dostępnych) - praktyczne wskazówki dotyczące przechowywania zapasów - niezbędną dawkę wiedzy o kuchni św. Hildegardy - przydatne ilustracje Znajdują się tu zarówno przepisy na potrawy doskonale znane, jak batonik musli, chipsy jabłkowe, dżem morelowy czy nadziewany kurczak, jak i dokładne instrukcje, jak przygotować te bardziej oryginalne i pomysłowe dania, na przykład: orkiszowe risotto, sandacza w panierce sezamowo-makowej, zupę serową z cynamonowymi grzankami czy galaretkę z pigwy i wiele innych. Książka cieszy się ogromną popularnością w Niemczech, gdzie działała św. Hildegarda. Wybrany fragment książki Jak właściwie się odżywiać? To pytanie, które zawsze wymaga zastanowienia i indywidualnej odpowiedzi, ponieważ jest związane z inną kwestią: jaką postawę przyjąć wobec ciążącej na nas odpowiedzialności? Przez nasze nawyki żywieniowe i konsumenckie wszyscy wpływamy na mechanizmy o dalekosiężnych konsekwencjach. Nie możemy powierzyć ciążącej na nas odpowiedzialności supermarketom i bezmyślnie kupować tego, co oferują. Musimy być świadomi, że nasze zachowania konsumenckie sterują popytem, który wywiera wptyw na cały świat. Kupuj sezonowe produkty z twojego regionu i zwracaj uwagę na ich jakość. To fundament, na którym możesz budować swoje zdrowie. Jeżeli to możliwe, złóż wizytę producentowi żywności i sprawdź, jakie warunki panują w jego gospodarstwie. To pozwoli ci poznać jego postawę wobec pracy i produkowanych artykułów, a ponadto uzyskasz wiele informacji i wskazówek, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę i zyskasz poczucie bezpieczeństwa. Najlepsze efekty przynosi oczywiście rozsądne urozmaicenie potraw połączone z dobrowolnym ograniczeniem ich ilości i różnorodności. Warto zredukować liczbę dodatków i dań, ponieważ im więcej różnych rodzajów pożywienia serwujemy naszemu ciału, tym więcej wysiłku musi ono włożyć w jego strawienie. Wówczas przez cały dzień brakuje mu energii, a to odbija się na naszym samopoczuciu. Prosta, smaczna potrawa przygotowana z miłością na pewno zapewni nam siły potrzebne do wykonania czynności, które mieliśmy w planach, i tych, które nagle na nas spadną. Nauka Hildegardy zawiera zaskakującą radę. Wiele osób z pewnością jednak przyjmie ją z ulgą. Według świętej zdrowy, dorosły człowiek nie potrzebuje śniadania, ponieważ jest wypoczęty po nocnym śnie i nie powinien od razu marnować swojej energii na trawienie. Zatem zwracaj uwagę na swoje poranne potrzeby i uczucie głodu. Jeśli twoje ciało zacznie domagać się posiłku dopiero przed południem, jedz właśnie wtedy. Zastanów się, o jakiej porze nadchodzi dla ciebie właściwy moment na pierwszy posiłek, i sprawdź, jaką rozkoszą może być spokojne niedzielne lub wakacyjne śniadanie, przed którym znalazł się czas na aktywność fizyczną. Ponadto pierwszy posiłek zawsze powinien być ciepły: może to być na przykład habermus, grysik albo chleb. Śniadanie, ale i każdy inny posiłek, należy dokładnie przeżuwać! Jest to bardzo ważne. Podczas jedzenia należy pić z umiarem - tak, żeby zanadto nie rozcieńczać soków żołądkowych odpowiedzialnych za trawienie. Ze współczesnych badań wiemy także, że właściwe przeżuwanie pobudza proces powstawania synaps w mózgu i tym samym pozytywnie wpływa na nasze zdolności intelektualne. Zdaniem Hildegardy dzieci, osoby starsze i chore codziennie powinny jeść śniadanie. Jeśli nasze pociechy za tym nie przepadają, należy zaopatrzyć je w zdrowe przekąski, które zapewnią im energię przed południem. Podstawą każdego obiadu powinien być orkisz w formie makaronu, ryżu, płatków, ziarna albo śruty. Dodatek do niego mogą stanowić warzywa albo sałatka. Im mniej różnych dodatków zaserwuje się podczas posiłku, tym bardziej lekkostrawny on będzie. Zwracaj uwagę na zdrowe i rozsądne urozmaicenie posiłków. Starannie przygotowuj jedzenie. Kolacja może składać się z tych samych składników co obiad. Jednak zgodnie z nauką Hildegardy powinna być spożywana jeszcze przed zmrokiem, a więc w zimie wcześniej niż latem. Wieczorem ciało spowalnia proces trawienia, więc zbyt późno spożywane jedzenie zatrzymuje się niestrawione w okolicach żołądka lub jelit i powoduje liczne dolegliwości.Zawsze miej na uwadze discretio i krok po kroku wprowadzaj w życie zmiany. Daj sobie na to trochę czasu, a później na pewno uda ci się trwale je utrzymać. Zawsze miej na uwadze discretio i krok po kroku wprowadzaj w życie zmiany. Daj sobie na to trochę czasu, a później na pewno uda ci się trwale je utrzymać. Dobrze jest wybierać produkty spożywcze według kryteriów termicznych, zgodnie z ich typem i porą roku. Marony, daktyle czy pigwy mają działanie rozgrzewające, w związku z czym warto je jeść zwłaszcza w okresie zimowym. Natomiast maliny, owoce cytrusowe, wołowina i sałata działają wychładzające i stanowią dobry wybór na lato. Kupując jedzenie ze swojego regionu i zgodne z ofertą sezonową, najprawdopodobniej dokonasz właściwego wyboru. Według Hildegardy człowiek smutny powinien „spożywać tyle dobrze przyswajalnych potraw, żeby jedzenie mogło go ożywić". Zaś ten, kto jest szczęśliwy lub zakochany, powinien jeść z umiarem, co zresztą przeważnie dzieje się w naturalny sposób. Ruch, spacer po posiłkach wspomaga trawienie. Również poobiednia drzemka trwająca od 10 do 20 minut jest godna polecenia, ponieważ pozwala zachować cielesną i umysłową sprawność i, co udowodniono, wpływa na większą wydajność umysłową i wspomaga koncentrację.
Okładka książki Leczenie chorób - Św. Hildegarda z Bingen

29,90 zł 18,23 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Ten poradnik każdemu zainteresowanemu w możliwie prosty i konkretny sposób przybliży podane przez Świętą Hildegardę z Bingen zasady zdrowego życia. Pochylenie się nad zasadami życia Hildegardy z Bingen otwiera nieoczekiwane i niezwykłe perspektywy, które bardzo szybko wzbogacają i urozmaicają życie człowieka. W powodzi zalewających nas informacji są jasnym drogowskazem w codziennym życiu. Dopiero kiedy zostaniemy skonfrontowani z chorobą dociera do nas, że za dobre samopoczucie, zdrowie i szczęście jesteśmy odpowiedzialni my sami. Koncepcja zdrowia w ujęciu Hildegardy wychodzi z założenia ujęcia całości, jest poniekąd komplementarna. Oznacza to, że kiedy cierpi któryś z członków ciała, wówczas należy leczyć nie tylko chory narząd, lecz cały organizm, a ponadto duszę i ducha. Leczenie chorób Św Hildegadrda – wproadzenie Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowie jest „nie tylko brakiem choroby, lecz stanem dobrego samopoczucia, cielesnego, duchowego i socjalnego". Stan ten należy osiągnąć, ewentualnie utrzymać, gdyż sens naszego życia polega między innymi na tym, aby dbać o życie jako takie. Przynależy do tego refleksja nad sobą samym, własnymi siłami i słabościami, a także talentami i cnotami. Jednym z centralnych pojęć koncepcji Hildegar-dy z Bingen jest discretio, zdrowy umiar. Zarówno co do jedzenia jak i picia, pracy i wypoczynku, snu oraz czuwania discretio jest matką wszelkich cnót. Zdrowy umiar oddziałuje zdecydowanie na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Jak jednak znaleźć go w naszych czasach? Dzieje się to na drodze złotego środka, kiedy działając we wszystkich zakresach życia wybierzemy „zdrową" dyscyplinę - dalszą cnotę zalecaną przez Mistrzynię z Bingen. Odnosi się to zarówno do fizykalnej, metafizycznej, jak i duchowej płaszczyzny. Obecnie po macoszemu traktuje się duchowe potrzeby, a przecież dopiero usunięcie blokad i usterek w tym względzie daje gwarancję komplementarnego powrotu do zdrowia. Hildegarda z Bingen opisuje wyczerpująco 35 cnót, ewentualnie wad, z którymi jesteśmy konfrontowani w trakcie naszego życia, aby na ich fundamencie wzrastać. Dokładnie wyjaśnia, jak należy postępować, np. z wygodnictwem, tchórzostwem, zazdrością, kłótliwością. Zaleca refleksję i działanie w sposób pozytywny - przeciwstawienie wadom cnót. Kto jest skąpy, ten możliwie jak najczęściej ma ćwiczyć się we wspaniałomyślności. Komu brak cierpliwości, niech się uczy bycia cierpliwym. Celem tej „psychoterapii" jest wzmocnienie duchowego systemu obronnego za pomocą cnót, aby możliwy stał się komplementarny powrót do zdrowia. Oprócz discretio ważną cnotą jest tnisericordia, miłosierdzie. Zarówno w łacińskim jak i polskim źródłosłowie tego pojęcia kryje się termin „serce". Według Hildegardy to w nim zamieszkują dusza i myśli. Kto z twardym sercem idzie przez życie, ciągle tylko oceniając, krytykując, osądzając, ten staje się sztywny, zimny i statyczny. Tymczasem miłosierdzie inspiruje, „wyzwala do życia". Stąd też jest ważną rzeczą ciągłe aktywowanie go i korzystanie z niego. Kto jest miłosierny, ten uczestniczy, wykazuje zrozumienie, współczuje. Miłosierdzie dysponuje ogromną siłą będącą w stanie znieść blokady, zmiękczyć skostnienia, zaleczyć stare rany odnośnie do własnej osoby, a także i innych. Ciepłem, delikatnością i bliskością spaja serca pozwalając odnosić się do siebie ze zrozumieniem i życzliwością. Choroba jest przeważnie jedynie zewnętrznym symptomem wewnętrznej i duchowej kontuzji. Nie chodzi o to, aby symptom ten usunąć, lecz o komplementarny powrót do zdrowia na wszystkich trzech płaszczyznach. Choroba nie jest naszym wrogiem, lecz wskazówką, iż w naszym życiu coś nie jest w porządku, ewentualnie nie odpowiada zdrowemu umiarowi. Życzymy drogiemu gronu Czytelniczek i Czytelników odnalezienia własnego zdrowego umiaru, co pozwoli na prowadzenie zdrowego i pełnego radości życia. Przedstawione na kartach tej książki środki lecznicze oferują pomoc w sprawniejszym osiągnięciu tego celu. Leczenie chorób Św Hildegadrda Spis Treści Wprowadzenie Życiorys Hildegardy z Bingen Schorzenia od A do Z Środki lecznicze i eliksiry od A do Z Post Puszczanie krwi i stawianie baniek Sześć złotych reguł życia Odżywianie Napoje Apteka Hildegardy dla początkujących Skorowidz Literatura/źródła
Okładka książki Praktyczny poradnik zdrowego życia

24,90 zł 15,18 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Co to znaczy żyć zdrowo? Dlaczego trzeba zachowywać umiar i codziennie zażywać ruchu? Jaki praktykować sześć złotych reguł Hildegardy? Jakie są podstawowe zasady zdrowego odżywiania dotyczące napojów, przypraw, kuracji, postu, stosowania środków leczniczych? Jak zacząć? Ten poradnik każdemu zainteresowanemu ""nowicjuszowi"" w możliwie prosty i konkretny sposób przybliży podane przez Świętą Hildegardę z Bingen zasady zdrowego życia.
Okładka książki Leczenie chorób

24,90 zł 15,18 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Co to znaczy żyć zdrowo? Dlaczego trzeba zachowywać umiar i codziennie zażywać ruchu? Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowie jest „nie tylko brakiem choroby, lecz stanem dobrego samopoczucia, cielesnego, duchowego i socjalnego”. Stan ten należy osiągnąć, ew. utrzymać, gdyż sens naszego życia polega między innymi na tym, aby dbać o życie jako takie. Przynależy do tego refleksja nad sobą samym, własnymi siłami i słabościami, a także talentami i cnotami. Jednym z centralnych pojęć koncepcji Hildegardy z Bingen jest „discretio”, zdrowy umiar. Zarówno co do jedzenia jak i picia, pracy i wypoczynku, snu oraz czuwania discretio jest matką wszelkich cnót. Zdrowy umiar oddziałuje zdecydowanie na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Jak jednak znaleźć ów zdrowy umiar w naszych czasach? Choroba jest przeważnie jedynie zewnętrznym symptomem wewnętrznej i duchowej kontuzji. Nie chodzi o to, aby symptom ten usunąć, lecz o komplementarny powrót do zdrowia na wszystkich trzech płaszczyznach. Choroba nie jest także naszym wrogiem, lecz wskazówką, iż w naszym życiu coś nie jest w porządku, ew. nie odpowiada zdrowemu umiarowi. Ten poradnik każdemu zainteresowanemu w możliwie prosty i konkretny sposób przybliży podane przez Świętą Hildegardę z Bingen zasady zdrowego życia. Pochylenie się nad zasadami życia Hildegardy z Bingen otwiera nieoczekiwane i niezwykłe perspektywy, które bardzo szybko wzbogacają i urozmaicają życie człowieka. W powodzi zalewających nas informacji są jasnym drogowskazem w codziennym życiu. Dopiero kiedy zostaniemy skonfrontowani z chorobą dociera do nas, że za dobre samopoczucie, zdrowie i szczęście jesteśmy odpowiedzialni my sami. Koncepcja zdrowia w ujęciu Hildegardy wychodzi z założenia ujęcia całości, jest poniekąd komplementarna. Oznacza to, że kiedy cierpi któryś z członków ciała, wówczas należy leczyć nie tylko chory narząd, lecz cały organizm, a ponadto duszę i ducha.
Okładka książki Kuchnia świętej Hildegardy

29,90 zł 19,60 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W poszukiwaniu źródeł medycyny naturalnej, przepisów dietetycznych i kulinarnych oraz odmiennych od znanych dotychczas sposobów wykorzystywania bogactw przyrody, w szczególności wody i roślin o właściwościach leczniczych, zwracamy się dzisiaj ku niektórym metodom terapeutycznym, przepisom kulinarnym i dietetycznym stosowanym w odległych wiekach. Kuchnia oparta o wiedzę i praktykę św. Hildegardy to naturalny sposób na zdrowe życie, wypełnione przy tym wybornym smakiem znakomitych potraw. Aby to, co spożywacie, było waszym lekarstwem. Niech to zalecenie Hipokratesa będzie mottem naszej przygody z kuchnią św. Hildegardy.
Okładka książki Św. Hildegarda z Bingen. Zdrowie dla twojego..

29,90 zł 18,39 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Twoje dziecko często miewa infekcje, doskwiera mu brak apetytu lub przeciwnie – je zbyt dużo? Ma problemy z koncentracją, jest apatyczne i zamknięte w sobie? Co możesz zrobić, by dziecko zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało? Święta Hildegarda z Bingen daje nam sześć złotych reguł, które możemy zastosować we wszystkich dziedzinach życia. Szczególny nacisk kładzie na rozkład dnia, pielęgnowanie talentów dziecka, świadome odżywianie, regularność snu i odpowiednie formy spędzania wolnego czasu. Jej reguły dotyczą jednak nie tylko dzieci, lecz i każdego dorosłego człowieka. W książce tej znajdziesz starannie dobrane przepisy, leki i eliksiry z apteczki Hildegardy, które pomagają łagodnie i w zgodzie z naturą leczyć dziecięce choroby oraz skutecznie im zapobiegać. Odkryjesz też wiele cennych wskazówek i rozwiązań problemów, o których wcześniej nie miałeś pojęcia! Czy wiesz, że według św. Hildegardy: • Lepiej jeść morele i czereśnie zamiast brzoskwiń i śliwek? • Dzięki wystarczająco zróżnicowanej diecie można uniknąć uzależnień? • Pluskanie się w strumieniu ma właściwości uspokajające? • Mięso wieprzowe osłabia siły obronne organizmu? • Śpiew pobudza wydzielanie hormonów szczęścia, wpływa na proces zapamiętywania, łagodzi stres i obniża agresję? Bo przecież zdrowie to nie tylko spokojny sen, ruch na świeżym powietrzu i brokuły na parze. Koncepcja św. Hildegardy z Bingen zakłada dbałość zarówno o zdrowie fizyczne, jak i emocjonalne. Wiedząc o tym, że harmonijny rozwój dzieci jest dla rodziców najważniejszy, Brigitte Pregenzer i Brigitte Schmidle, znawczynie i entuzjastki medycyny świętej Hildegardy, opierając się na własnych doświadczeniach, przygotowały ten wyjątkowy poradnik, który pomoże rodzicom nauczyć dzieci właściwych postaw i szacunku dla zdrowej żywności oraz wpoić im pożyteczne przyzwyczajenia. Wybrany fragment książki Podstawowe zasady odżywiania W programie żywienia św. Hildegardy wymienia się kilka artykułów spożywczych, których nie należy używać. Powoduje to niestety nieco zamieszania, utrudniając niejednemu adeptowi drogę do kuchni naszej Mistrzyni. Chodzi o cykorię, brzoskwinie, śliwki, truskawki, pora oraz mięso wieprzowe, których unika się także we wschodnich dietach. Hildegarda odrzuciła również tak zachwalaną oliwę z oliwek. Swoją subtelnością wszystkie te produkty wpływają bowiem negatywnie na nasze zdrowie. W swoim dziele Physica uzasadnia, dlaczego nie powinniśmy spożywać pewnych artykułów spożywczych, a niedawno przeprowadzone badania naukowe to potwierdziły. Oto krótkie resume:    Truskawki tworzą metan i zaflegmiają organizm, co często skutkuje alergią, egzemą, zapaleniem ucha środkowego i wyrostka robaczkowego. Zapalenia te wypadają bardzo często właśnie w okresie zbiorów truskawek. Brzoskwinie również powodują zaflegmienia, a także - twierdzi Hildegarda - rozkładają dobre soki w organizmie, co może powodować zakłócenia w przemianie materii.    Z kolei śliwki przyczyniają się do powstawania „czarnej żółci", gdyż pomnażają w ciele kwasy, co doprowadza do zakłóceń nastroju, depresji oraz reumatyzmu. Por, a także cykoria szkodzą systemowi odpornościowemu, gdyż według Hildegardy odwracają działanie ludzkich soków oraz negatywnie wpływają na produkcję krwi. Skutkiem tego system immunologiczny nieade-kwatnie reaguje na bodźce (broni „pogody ducha").    Mięso wieprzowe także pomnaża złe soki i osłabia siły obronne organizmu. Ponadto wzmaga element choleryczny w człowieku i „rozpala" go. Oznacza to, że nadmiernie pobudza krążenie oraz wydzielanie hormonów. Warto wspomnieć, że o młodej wieprzowinie nasza Mistrzyni wspomina jako o środku dietetycznym przy osłabieniu starczym. Należy ją wtedy - i tylko wtedy -spożywać aż do odzyskania sił. Oliwa z oliwek, czytamy u Hildegardy, „nie nadaje się do jedzenia, gdyż spożyta wywołuje nudności i psuje smak innych potraw". Jeden z instytutów opublikował niedawno badania dowodzące, że oliwa z oliwek „raczej wzmaga ryzyko arteriosklerozy oraz poważnych schorzeń układu krążenia".  
Okładka książki Dieta i post

24,90 zł 15,81 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Zasady zdrowego życia wg św. Hildegardy z Bingen! Co to znaczy żyć zdrowo? Dlaczego trzeba zachowywać umiar i codziennie zażywać ruchu? Jak praktykować sześć złotych reguł Hildegardy? Jakie są podstawowe zasady zdrowego odżywiania dot. napojów, przypraw, kuracji, postu, stosowania środków leczniczych? Jak zacząć?
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj