W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Teologię niemiecką warto wziąć do ręki nie tylko po to, aby poszerzyć wiedzę z zakresu dziejów (niemieckiego) Ducha. Warto ją czytać dla niej samej, bo jest to doprawdy książka niezwykła. Jest to dzieło uniwersalne, zdolne zaspokoić potrzeby zarówno czytelnika zaawansowanego w refleksji i spekulatywnej lekturze, jak i tego, kto po lekturę taką sięga sporadycznie i nastawiony jest na jasne wskazówki i spostrzeżenia. Odwołując się do języka zupełnie innej tradycji duchowej, można powiedzieć, że niniejszy traktat jest lekturą obowiązkową dla każdego, kto pragnie wyzwolić się z iluzji „ja”, aby zanurzyć się w wyzwalającym, bezpośrednim doświadczeniu Istnienia.
Traktat powstał najprawdopodobniej w drugiej połowie XIV wieku w kręgu tzw. mistyki nadreńskiej, której najwybitniejszymi przedstawicielami byli Mistrz Eckhart i Tauler. Teologia niemiecka podejmuje zasadnicze wątki ich doktryny mistycznej, wzbogacając ją o nowe, oryginalne elementy. Autorem traktatu był nieznany z imienia Krzyżak, o którym wiadomo niewiele ponad to, że mieszkał w domu zakonnym we Frankfurcie nad Menem.
Mistyczna głębia jest w Teologii niemieckiej jedyną drogą ratunku dla człowieka. Czy nie oznacza to jednak, że dla Frankfurtczyka większość ludzi jest bezpowrotnie potępiona, to znaczy skazana na życie w iluzji sobności, czyli w piekle przywłaszczania? Zbawienie zaś, czyli możliwość przejścia do końca wewnętrznej emancypacji, aż do bezpośredniości obcowania z istnieniem, jest i musi pozostać propozycją, jak mawiał Nietzsche, „dla najmniej licznych”? To oczywiście pytania retoryczne. Teologia niemiecka okazuje się pismem dla wtajemniczonych, dla tych, których nie zadowalają powszechne praktyki, zachowania i dążenia. I takim pismem pozostaje ona do dzisiaj. To nie jest traktat dla tych, którzy wybrali potępienie, czyli należą do niezliczonych mieszkańców ziemskich piekieł żarłocznego przywłaszczania i troski o siebie (Piotr Augustyniak).
"Uczę się radośnie wypuszczać sprawy z rąk, mając świadomość,
że człowiek nie może być wszystkim. Czynię to, czego nie mogę zwalić
na kogoś innego; być po prostu Tomášem Halíkiem"
Książka Tomáša Halíka to zbiór trzynastu niezwykłych opowieści o wierze, nadziei i miłości. Próba odpowiedzi na pytania, jak ocalić siebie w czasach kryzysu, jak znaleźć sens w cierpieniu, gdzie szukać prawdy, jak żyć z wątpliwościami i jak wahać się
mądrze. Obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy poszukują swojego miejsca w świecie.
"Czeski ksiądz Tomáš Halík jest jedynym księdzem, którego słucham z uwagą. Mam wrażenie, że jest to także jedyny ksiądz,
którego chętnie słuchają zsekularyzowani Czesi. ?Mówi tak pięknie, że nic przeciwko niemu się we mnie nie buntuje? ? powiedziała mi pewna Czeszka, która jest ateistką od 78 lat. Od dawna zastanawiam się, czy ksiądz Halík na pewno wierzy w tego samego Boga, w jakiego wierzy się w Polsce."
Mariusz Szczygieł
NAJLEPSZE PRZEPISY na potrawki i gulasze
Gulasze i potrawki mają wiele zalet. Jedne i drugie robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Dobrze dobierając składniki, wystarczy tylko, że odpowiednio często mieszamy potrawę i pilnujemy konsystencji. Można je przyrządzać jako dania wyrafinowane, świetnie nadają się też na codzienne obiady, dają bowiem możliwość miksowania różnych składników, które akurat mamy w domu. Proponujemy aż 160 przepisów na przeróżne potrawki i gulasze ? polskie i z całego świata.
Kawałek ciasta do herbaty lub kawy zdecydowanie poprawia humor. Niezależnie od tego, w jakiej części świata przebywasz, zawsze możesz liczyć na deser w postaci ciasta, placka lub tortu.
W książce tej znajdziesz przepisy na ciasta śródziemnomorskie, dalekowschodnie, amerykańskie, azjatyckie i pochodzące z egzotycznych wysp Pacyfiku. Nie są one skomplikowane, a przygotowanie tych przysmaków nie wymaga wielkiego doświadczenia w pieczeniu.
Serniki to jedne z najpopularniejszych tradycyjnych przysmaków znanych na całym świecie.
W książce tej zebraliśmy przepisy na serniki z krajów europejskich, Ameryki, regionów tropikalnych i państw azjatyckich. Znajdziecie wśród nich przepisy na dobrze znane serniki, ale też i na te wymyślne, urzekające bogactwem smaków.
Ryby pojawiają się na naszych stołach dużo rzadziej niż mięso. Z powodu braku tradycyjnych potraw polskich sporadycznie przyrządzamy także owoce morza. Ale warto pamiętać, że jedne i drugie są bogate w żelazo, a ponadto mają znacznie mniej nasyconych tłuszczów i cholesterolu niż potrawy mięsne. Książka Ryby i owoce morza to zbiór pomysłów zarówno na tradycyjne polskie dania rybne, jak i nowe, zaskakujące sposoby ich przyrządzania. Znalazły się w niej także doskonałe receptury na przygotowanie owoców morza.
Kuchnia polska dla każdego to nowoczesna w formie i tradycyjna w treści książka kucharska.
Są tu tradycyjne dania kuchni polskiej, ale nie tylko ..Miłośnik własnoręcznie przygotowanych dań znajdzie tu;
Przystawki, dania mięsne oraz rybne, a także zupy, ciasta i desery .
Praktyczne porady i wskazówki dotyczące przygotowania potraw.
Opisy wielu znanych i mniej znanych przypraw.
W książce znajdziecie tradycyjne, sprawdzone przez wiele pokoleń gospodyń oraz nowe, oryginalne sposoby na przygotowanie smakowitych przetworów.
Marynowany kalafior, sałatka z kabaczków, sok z buraków, ostry sos po gruzińsku to tylko niektóre z przepisów, które na pewno Was zainteresują i uzupełnią Waszą wiedzę o domowych sposobach przetwarzania i konserwowania warzyw.
Odkryj prawdziwą tajemnicę bogactwa świata roślin! Polecam tę książkę wszystkim, którzy zmierzają ku zdrowszej przyszłości i chcą rozpocząć nowy rozdział w życiu. dr T. Colin Campbell, autor książki Nowoczesne zasady odżywiania Niezależnie, czy chcesz schudnąć, zwiększyć wydajność organizmu, obniżyć poziom cholesterolu, wyleczyć się z cukrzycy, a może po prostu świetnie wyglądać, Julieanna pokaże ci, jak zdumiewająco łatwo możesz osiągnąć swój cel i ujawni wiele fałszywych poglądów dotyczących dietetyki. dr Neal D. Barnard, Uniwersytet Medyczny Jerzego Waszyngtona Jesteś dokładnie tym… co jesz, a każdy przełknięty kęs wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie! Dieta oparta na nisko przetworzonych produktach pochodzenia roślinnego zapewni twojemu organizmowi optymalne warunki pracy i rozwoju. Składniki odżywcze pochodzące z produktów roślinnych to najlepszy prezent, jaki możesz sobie zafundować. A w dodatku jest to łatwiejsze niż myślisz! Ta książka to prawdziwa kopalnia wiedzy o najbardziej odżywczych pokarmach i rzeczywistych potrzebach suplementacyjnych. Jest w niej wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie roślinnej, czyli: - najbardziej aktualne informacje na temat witamin i składników mineralnych, niezbędnych do zachowania zdrowia i o sposobach ich dostarczania ze źródeł roślinnych - opis różnych potrzeb żywieniowych organizmu w zależności od wieku i etapu życia - przykłady diety opartej na produktach roślinnych dostosowanej do potrzeb sportowców, osób zmagających się z różnymi chorobami i próbujących schudnąć - praktyczne wskazówki dotyczące wyposażenia twojej kuchni, odżywczego wzbogacania ulubionych dań i zdrowego jedzenia poza domem - przepisy na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania oraz przykładowy tygodniowy jadłospis, który pomoże ci rozpocząć przygodę z dietą roślinną
Ciasta i ciastka mojego dzieciństwa były dwojalde: kupowane w culderniach, oazach prywatnego handlu, buchających zapachem róży i wanilii, oraz samoswoje, pieczone w domach. Nie jadało się ich codziennie, stanowiły - jak msza, jak hejnał w radiu - nieodłączną część niedziel oraz świąt. Przynosiło się je w zgrabnych paczkach, obwiązanych kolorowym sznurkiem, z krakowskich culderni - Wintera, Scherharda, Janasa. Obowiązywał przy tym pewien szyk - przymocowany do sznureczka drewniany kołek należało zaczepić o dziurkę do guzika płaszcza...
Domowe wypieki dzieliły się na świąteczne i niedzielne. Wielkanoc wypełniała całe mieszkanie drożdżową wonią babek i karmelową słodyczą mazurków, Boże Narodzenie poprzedzał goździkowy zapach pierników, a przed niedzielne wypieki pachniały cynamonowo i jabłecznie - szarlotką.
Nasze matki przepisy na wypieki, często archaiczne, odziedziczone po babkach i prababkach, znały oczywiście na pamięć. Mimo to szuflady kuchennych kredensów pełne były przepisów, wyciętych z czasopism, zapisanych na przetłuszczonych karteluszkach, a gdzieś na półkach stały książki - wśród nich trafiały się prawdziwe perły kulinarnej literatury - dzieła Cwierczakiewiczowej i Monatowej.
Książka, którą Państwo trzymacie w rękach, z pewnością też znajdzie swoje miejsce w kuchennych księgozbiorach. Gwarantuje to imię autorld: siostra Anastazja cieszy się niezwykłą popularnością (łączny nakład jej książek dawno przekroczył milion egzemplarzy!) i treść - ponad czterysta przepisów na ciasta i ciasteczka. Przepisów prostych, chociaż często o nazwach pełnych poezji: brzoskwiniowe wydmy, pod obłoczldem, fale Dunaju.
I może za dwadzieścia, trzydzieści lat ciasta siostry Anastazji będą wspominane tak rzewnie, jak my dzisiaj wspominamy wypieki z naszego dzieciństwa...
Andrzej Kozioł – ze wstępu do książki
Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych wypieków.
Jak upiec doskonałe ciasto i sprawić, by pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością?
Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów Siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane według jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają!
Przekonaj się o tym! Bez trudu upieczesz delikatnego Puchatka czy puszystą Kokosową śnieżynkę. Zachwycisz swoich domowników i gości Tortem wiśniowym, Marysieńką lub fantazyjnymi ciasteczkami.
Wielka księga ciast Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na ciasta, torty i ciasteczka. Codzienne i wykwintne, łatwe w wykonaniu i wymagające wprawniejszej ręki. Wszystkie łączy jedno - doskonały smak!
Wielka księga ciast Siostry Anastazji to przepisy dla każdego, na każdy dzień roku i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką!
W książce znajdziesz przepisy na:
ciasta tradycyjne
ciasta fantazyjne, rolady
ciasta z owocami, alkoholem, na zimno
torty
ciastka, rogaliki, pączki
ciasteczka
Pierwsza książka kucharska dla rodziców małego dziecka (od 6 do 18 miesiąca). Prezentowane tu są przepisy na zdrowe i wartościowe potrawy, które mogą być alternatywą dla słoiczków z gotowymi daniami. Niezwykle praktyczna pomoc dla rodziców!
Książka zawiera przepisy na proste ale przede wszystkim zdrowe i domowe potrawy dla dzieci od 6 miesiąca do 3 roku życia. To nie tylko zwykła książka kucharska, ale też zbiór cennych porad dla rodziców małych dzieci.
Wybrany fragment książki
Nowe pokarmy na każdym etapie
Wciągu najbliższych kilku miesięcy będziesz pomagać dziecku stopniowo przechodzić od rzadkich papek do prawdziwego jedzenia przy stole. Oto etapy wprowadzania pokarmów stałych:
4-6 miesięcy
• Potrawy przyrządzone z jednego składnika, np. kleiki i kaszki ryżowe, jęczmienne, jaglane lub owsiane, rozrzedzane mlekiem matki lub modyfikowanym. Kasze zawierają dużo minerałów, błonnika, białka i witamin z grupy B. Mleko matki lub wzbogacone żelazem mleko modyfikowane zapewnia dziecku potrzebne mu żelazo niezbędne do szybkiego wzrostu.
• Puree ze słodkich owoców, takich jak jabłka
i gruszki, oraz warzyw, np. groszku i batatów.
7-8 miesięcy
• Puree owocowe i warzywne, np. brzoskwiniowe, śliwkowe oraz czereśniowe, a także przyrządzane z warzyw (takich jak buraki, szparagi, fasolka szparagowa) i z grzybów.
• Urozmaicanie smaku potraw przez łączenie puree, które dziecko już zna i lubi.
• Bardziej gęste kleiki, kaszki oraz puree warzywne, owocowe i mięsne, czasami z pokrojonymi kawałkami produktów, aby dziecko poznało różne konsystencje i nauczyło się żuć.
• Zawierające dużo białka ugotowane warzywa strączkowe, takie jak fasola i soczewica.
» Dla poprawienie smaku potraw można dodać odrobinę tłuszczu, np. masła lub oliwy.
• Pierwsze zmielone na papkę mięso dla niemowląt: jagnięcina (ponieważ zawiera dużo żelaza) i lekkostrawne mięso indycze o dużej zawartości białka.
9-11 miesięcy
• Rozgniecione lub pokrojone na małe kawałki owoce i warzywa lub rozdrobnione warzywa strączkowe.
• Małe kawałeczki miękkich, ugotowanych warzyw i bardzo dojrzałych owoców.
« Pełnotłusty jogurt, ricotta i serek wiejski.
« Drobno pokrojony półtwardy żółty ser, np. cheddar lub inny o łagodnym smaku.
» Drobno zmielone mięso z kurczaka lub wieprzowiny i żółtka jajek.
• Więcej ziół, przypraw i aromatycznych warzyw, takich jak cebula i czosnek.
» Sok z owoców (100%) należy ograniczyć do 60 ml (X szklanki) dziennie.
l rok i więcej
• Potrawy, które je cała rodzina, zupy, potrawki oraz pokrojone na małe kawałki makarony.
• Miód.
• Pełne mleko krowie.
• Ryby.
• Owoce cytrusowe.
• Mała ilość soli i pieprzu.
Nasza pięknie opracowana książka kucharska zawiera przepisy na wiele wspaniałych wegetariańskich dań - zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych - pochodzących z całego świata, między innymi z Azji, regionu śródziemnomorskiego oraz z Bliskiego Wschodu. Przepisy przejrzyście zestawiono w grupach tematycznych, opisano krok po kroku i zilustrowano, dzięki czemu nie sprawiają trudności nawet początkującym amatorom gotowania. Każdej potrawie przypisano stopień trudności, czas przygotowania i gotowania oraz wartości odżywcze i kaloryczne, a uzupełnieniem przepisów są praktyczne rady kucharza i warianty dań.
Przepisy na 30 smakowitych przekąsek. Od tarteletek z krewetkami do pikantnej salsy z tortillą.
Na każdej stronie łatwy do skanowania kod QR z listą zakupów!
Seria książeczek kulinarnych z kodem QR umożliwia nie tylko dotarcie do znakomitych przepisów na sałatki, przekąski, zupy, ciastka, makarony i czekolady. To również - dzięki kodom QR - łatwe dotarcie do innych publikacji z przepisami. Skanując kody z okładki, znajdujemy inne książki kulinarne w katalogu wydawnictwa. Skanując kody na poszczególnych stronach z przepisami, znajdujemy listy produktów niezbędnych do wykonania potrawy. Taką listą zapisaną w telefonie możemy posłużyć się np. podczas robienia zakupów.
Przepisy na 30 sałatek, które będą ozdobą nie tylko lunchu. Na każdej stronie łatwy do skanowania kod QR z listą zakupów!
Seria książeczek kulinarnych z kodem QR umożliwia nie tylko dotarcie do znakomitych przepisów na sałatki, przekąski, zupy, ciastka, makarony i czekolady. To również - dzięki kodom QR - łatwe dotarcie do innych publikacji z przepisami. Skanując kody z okładki, znajdujemy inne książki kulinarne w katalogu wydawnictwa. Skanując kody na poszczególnych stronach z przepisami, znajdujemy listy produktów niezbędnych do wykonania potrawy. Taką listą zapisaną w telefonie możemy posłużyć się np. podczas robienia zakupów.
Przepisy na 30 pysznych słodkości. Od sernika dulce de leche do madery. Na każdej stronie łatwy do skanowania kod QR z listą zakupów!
Seria książeczek kulinarnych z kodem QR umożliwia nie tylko dotarcie do znakomitych przepisów na sałatki, przekąski, zupy, ciastka, makarony i czekolady. To również - dzięki kodom QR - łatwe dotarcie do innych publikacji z przepisami. Skanując kody z okładki, znajdujemy inne książki kulinarne w katalogu wydawnictwa. Skanując kody na poszczególnych stronach z przepisami, znajdujemy listy produktów niezbędnych do wykonania potrawy. Taką listą zapisaną w telefonie możemy posłużyć się np. podczas robienia zakupów.
Kuchnia polska to zbiór wyśmienitych przepisów na pyszne potrawy zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne. Kuchnia polska to skarbnica przepisów na dania, których rozmaite smaki są w stanie zaspokoić zarówno tradycjonalistów, jak i osoby lubiące poeksperymentować w kuchni. Zebrane przepisy na zupy i dania główne sprawią, że problem z obmyśleniem menu, zarówno na wykwintne przyjęcie, jak i codzienny posiłek, przejdzie do przeszłości.
Przepisy na 30 wyśmienitych zup. Od chłodników i gazpacho po rozgrzewające minestrone i chowdery. Na każdej stronie łatwy do skanowania kod QR z listą zakupów!
Seria książeczek kulinarnych z kodem QR umożliwia nie tylko dotarcie do znakomitych przepisów na sałatki, przekąski, zupy, ciastka, makarony i czekolady. To również - dzięki kodom QR - łatwe dotarcie do innych publikacji z przepisami. Skanując kody z okładki, znajdujemy inne książki kulinarne w katalogu wydawnictwa. Skanując kody na poszczególnych stronach z przepisami, znajdujemy listy produktów niezbędnych do wykonania potrawy. Taką listą zapisaną w telefonie możemy posłużyć się np. podczas robienia zakupów.
Przepisy na 30 pysznych sosów do spaghetti. Od klasycznych sosów pomidorowych przez cartoccio z owocami morza do migdałowych grzanek.
Na każdej stronie łatwy do skanowania kod QR z listą zakupów!
Seria książeczek kulinarnych z kodem QR umożliwia nie tylko dotarcie do znakomitych przepisów na sałatki, przekąski, zupy, ciastka, makarony i czekolady. To również - dzięki kodom QR - łatwe dotarcie do innych publikacji z przepisami. Skanując kody z okładki, znajdujemy inne książki kulinarne w katalogu wydawnictwa. Skanując kody na poszczególnych stronach z przepisami, znajdujemy listy produktów niezbędnych do wykonania potrawy. Taką listą zapisaną w telefonie możemy posłużyć się np. podczas robienia zakupów.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?