Literatura od kuchni
-
Autor: Deptuła Bogusław
- ISBN: 978-83-7747-810-3
- EAN: 9788377478103
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: W.A.B.
- Format: 19.0x19.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 328
- Rok wydania: 2013
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
21,11złCena detaliczna: 34,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,11 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu?
Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej?
Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie – daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza?
Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej „magdalenki” spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta?
Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem – to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko
w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.
Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać!