W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Najciekawsze pomysły kulinarne oraz przepisy na udany wieczór bohaterów programu Ugotowani.
Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce!
Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie, podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni, szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimi kokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniu z włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty.
Kochająca styl pin-up Kasia zaprosi cię na niezapomniany bal na Titanicu.
Dzięki Ugotowanym w Twojej kuchni zawsze będzie kipiało od pomysłów. Bohaterowie programu pomogą ci przygotować niezapomniane kolacje!
W książce odnajdziesz ponad sto przepisów kulinarnych oraz dziesiątki gotowych pomysłów na oryginalne towarzyskie spotkania.
O dr Budwig i tłuszczach omega-3 słyszał chyba każdy. Badania niemieckiej biochemik nad kwasami tłuszczowymi i olejem lnianym znalazły zastosowanie w leczeniu takich chorób, jak nowotwory, choroba Alzheimera, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta dr Budwig polega na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. W książce, której autorem jest jej synowiec - znany niemiecki lekarz specjalizujący się w terapii holistycznej, czytelnicy znajdą wiele praktycznych przepisów i porad służących przyrządzaniu w własnym zakresie potraw zgodnych z wytycznymi tej diety
Oto koniec ery przepisów fruwających na luźnych kartkach, które przez miesiące, a może i lata udało nam się zgromadzić. Oddajemy w ręce Czytelników książkę niezwykłą, ponieważ tworzyć ją będą oni sami. Dajemy im do dyspozycji nie zapisane jeszcze strony, ale za to z gotowym układem graficznym, który będzie pomocny w zachowaniu przejrzystości tychże przepisów. Gdzieniegdzie umieściliśmy już przepisy, którymi pragniemy się z Czytelnikami podzielić. Zasłużyły sobie na to, aby być w tej książce. Pochodzą one z tak zwanych babcinych zapisków, które po latach zostały wyjęte z dna szuflady, z miłych przyjęć oraz od znanych cukierników. Niech ta niezwykła książka da wszystkim, którym przyjdzie z niej kiedykolwiek korzystać wiele radości.
„Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
Co przygotować swojemu dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe owoce i warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch, która powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o żywieniu dzieci. Autorki wskazują kiedy do jadłospisu można włączyć poszczególne produkty i jak właściwie zbilansować tygodniową dietę, by rozwijający się organizm mógł wykorzystywać niezwykłe bogactwo natury.
To książka, która pomoże wszystkim rodzicom odpowiednio skomponować dziecięcy jadłospis oparty na roślinach i nabiale oraz przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki.
Autorkami książki są Magdalena Sikoń, wegetarianka od 10 lat i redaktor naczelna portalu „WegeMaluch.pl”, oraz Monika Skowron - dietetyk dyplomowany. Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał także prof. Janusz Książyk – kierownik Kliniki Pediatrii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Placki ziemniaczane, których podstawowym składnikiem jest tak lubiany ziemniak, to doskonały pomysł na wyśmienity obiad, kolację czy przekąskę. Prezentowana książka zawiera wiele sprawdzonych receptur, które pozwolą urozmaicić menu smakoszom placków ziemniaczanych. Znalazły się tu przepisy zarówno na tradycyjne dania, jak i nowatorskie propozycje podania
Największą zaletą naleśników jest możliwość łączenia ich z rozmaitymi dodatkami. Dzięki temu, że mogą być podawane jako przystawka, danie główne oraz deser, można je serwować ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, jajkiem, kaszą gryczaną lub na słodko z nadzieniem z owoców lub z konfiturami. Naleśniki na słodko i słono to zbiór przepisów na wyśmienite potrawy.
Słoiki z przetworami na zimę, po które sięga się aż do lata, to doskonały i praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Można je przyrządzać z różnych produktów i na wiele sposobów. Warzywa i owoce można łączyć ze sobą w różne kompozycje i wzbogacać je smakiem aromatycznych przypraw. Przetwory domowe to zbiór sprawdzonych przepisów na domowe dżemy, kwaszonki, marynaty, pasty, owoce w cukrze i wiele innych.
Niewątpliwą zaletą własnoręcznie przygotowywanych soków i koktajli jest fakt, że wiemy dokładnie, co zawierają. Zamiast sztucznych ulepszaczy i konserwantów są bogate w witaminy i mikroelementy tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego (...)
Gdybyście chcieli wybrać się na koniec świata, wystarczy otworzyć tę książkę. Nowa Zelandia urzekła mnie wspaniałymi produktami, których część, jak na przykład wino, jagnięcina, owoce kiwi, oleje z awokado czy miody z manuki, jest już dostępna w Polsce. Zostały one osobno opisane na końcu książki. Zasadniczą część stanowią przepisy na najbardziej lubiane nowozelandzkie potrawy. Znajdzie się tutaj sporo nowych (czasami wręcz szokujących dla Polaków) połączeń smakowych oraz wyjątkowo proste metody gotowania. Liczne opowieści dotyczące historii kraju i jego kulinarnych atrakcji z pewnością pomogą zaplanować podróż i intensywnie przeżyć nowozelandzką przygodę życia.
Książka jest przeznaczona dla Czytelników, którzy dla własnej przyjemności zajmują się w domu wytwarzaniem różnych napojów alkoholowych, a więc win, nalewek, likierów lub koktajli. To jest ich konik, któremu poświęcają czas, aby móc potem pochwalić się przed znajomymi wybornym miodem albo likierem zrobionym własnoręcznie według nieraz sekretnych, rodzinnych przepisów.
Książka zaciekawi także właścicieli ogródków w mieście i na wsi, którzy mając własne owoce, chętnie przerobią ich nadmiar na wina albo nalewki, np. doskonałą nalewkę wiśniową lub tutti frutti, którą robi się z owoców dojrzewających stopniowo w ciągu całego sezonu. Znajdą w niej również ciekawe wiadomości pszczelarze, którzy na podstawie podanych przepisów będą mogli zrobić miód pitny - ten staropolski trunek, z którego niegdyś słynęli Polacy.
Ilość i rodzaje podanych przepisów zaspokoją chyba najbardziej wybrednych smakoszów; książka zawiera przepisy zarówno na trunki tanie i łatwe do wykonania, jak i na droższe, wymagające większej rutyny, a także większej liczby specyficznych dodatków.
od Autora
Książka jest przeznaczona dla Czytelników, którzy dla własnej przyjemności zajmują się w domu wytwarzaniem różnych napojów alkoholowych, a więc win, nalewek, likierów lub koktajli. To jest ich konik, któremu poświęcają czas, aby móc potem pochwalić się przed znajomymi wybornym miodem albo likierem zrobionym własnoręcznie według nieraz sekretnych, rodzinnych przepisów.
Książka zaciekawi także właścicieli ogródków w mieście i na wsi, którzy mając własne owoce, chętnie przerobią ich nadmiar na wina albo nalewki, np. doskonałą nalewkę wiśniową lub tutti frutti, którą robi się z owoców dojrzewających stopniowo w ciągu całego sezonu. Znajdą w niej również ciekawe wiadomości pszczelarze, którzy na podstawie podanych przepisów będą mogli zrobić miód pitny - ten staropolski trunek, z którego niegdyś słynęli Polacy.
Ilość i rodzaje podanych przepisów zaspokoją chyba najbardziej wybrednych smakoszów; książka zawiera przepisy zarówno na trunki tanie i łatwe do wykonania, jak i na droższe, wymagające większej rutyny, a także większej liczby specyficznych dodatków.
od Autora
Poradnik dla tych, którzy chcą zbierać zioła, suszyć je, przetwarzać i wykorzystywać dla zdrowia i urody. Układ ziół w książce zgodny jest z kalendarzem zbiorów (od wiosny do jesieni). Autorka dokładnie opisuje sposób ich wykorzystania, dolegliwości, na które pomagają, podaje też sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewek, naparów, maści i innych ziołowych specyfików. Prezentację roślin ubarwia opowieść o ich etnograficznym i historycznym znaczeniu.
Któż opowie lepiej o kuchni włoskiej niż rodowity Włoch? Najbardziej rozpoznawalny Włoch w Polsce zdradza sekrety jednej z najlepszych kuchni świata. Podaje przepisy na swoje ulubione dania i smakołyki na różne okazje, święta oraz uroczystości, łącząc przy tym tradycję polską i włoską. Pełen humoru poradnik kulinarny, przeplatany wspomnieniami, anegdotami i fotografiami z rodzinnego albumu autora oraz osobistymi radami, jak przygotować i odpowiednio podać potrawy zgodnie z włoskimi obyczajami. Ponad 100 przepisów na bardziej i mniej znane włoskie desery, pizze, zupy oraz dania z warzyw, makaronu, ryżu, ryb i mięsa.
Poznaj właściwości lecznicze najpopularniejszych owoców, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie. Polecamy również poradnik „Warzywa. Lecznicze właściwości”.
Ilustrowany poradnik kulinarny z wieloma różnorodnymi przepisami na sałatki i surówki, które mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Znajdziesz tu przepisy na sałatki z różnymi dodatkami: ryżem, makaronem, kaszą, wędliną, mięsem, owocami morza, serami czy grzybami. Z tego poradnika dowiesz się, jak przyrządzić np. sałatkę z łososiem i makaronem, z kurkami i awokado, wykwintną z krewetkami czy jak przyrządzić sałatową kompozycję. Przejrzysty układ poradnika kulinarnego, liczne ilustracje gotowych potraw w ciekawej aranżacji.
Klasyczne francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie. Książka zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i dostępne w każdych warunkach.
Wybrany fragment książki
Pięć lat temu postanowiłam spełnić swoje największe marzenie o studiowaniu patisserie w Le Cordon Bleu. Spakowałam walizki, pożegnałam się z Londynem i po krótkiej podróży przez kanał powitałam moje nowe życie w Paryżu.
l tak rozpoczęła się moja kulinarna przygoda. Piekarnie kusiły pachnącymi, świeżo upieczonymi bagietkami i croissantami. Sklep z serami nęcił wystawionymi w witrynach dojrzałymi, płynnymi w śodku serami brie, a właściciel sąsiadującego z nim małego sklepiku z winami - przezwałam go „dyktatorem win" - zadawał tysiące pytań, zanim zaproponował te, które jego zdaniem najbardziej pasowały do przygotowywanych przeze mnie kolacji.
Targowiska na świeżym powietrzu tonęły w sezonowych darach natury, w jaskrawych barwach owoców i warzyw, a sprzedawcy nawoływali: Mademoiselle, goutez le melon. Cest delideux! (Panienko, proszę skosztować melona. Jest wyśmienity!). Całe światy od londyńskich targowisk i wykrzykiwanych cock-neyem: ,,Funt bananów za funta!". Chłonęłam francuską atmosferę w maleńkich kawiarenkach i bistrach, w których paryżanie, wolno popijając wino, przyglądali się życiu toczącemu się na ulicy.
Dość szybko przekonałam się, że la vie parisienne to nie tylko dogadzanie podniebieniu. Podczas mojego pierwszego lata w Paryżu czekała mnie ciężka praca. Włożyłam biały kucharski fartuch i zgłosiłam się na kurs patisserie do Le Cordon Bleu, sławnej akademii gotowania. Musiałam się pożegnać z ulubionymi letnimi ciuszkami, a kuchenna biel niespecjalnie dodaje kobiecie wdzięku. Nawet Kate Moss nie wyglądałaby dobrze w czymś' takim! Potem, przez trzy miesiące, kiedy uczyłam się podstaw francuskiej kuchni - przygotowywania croissantów i creme brulee - było tylko Oui, chef.
Po 200 jajkach i po 20 kilogramach masła, cukru i mąki zdobyłam dyplom ukończenia kursu w Le Cordon Bleu. A że nie chciałam się rozstać ze słodkimi marzeniami o mieszkaniu w Paryżu, zatrudniłam się w La Cocotte - małej księgarni z książkami kucharskimi - gdzie piekłam smakołyki do salon du the i obsługiwałam przyjęcia z okazji promocji. Zaczęłam od pieczenia ciastek, a teraz jestem kulinarną kreatorką. Rozwijam kulinarne pomysły i wykorzystuję je w przygotowaniu przyjęć, książkach kucharskich, na warsztatach kulinarnych i przy innych okazjach związanych zjedzeniem, l cała ta kreatywna praca odbywa się w maleńkiej kuchni mojego mieszkania, wyposażonej tylko w mi-nipiekarnik i kuchenkę z dwoma palnikami.
Tak się jakoś stało, że świat zapomniał, jak pyszne mogą być francuskie potrawy. Kulinarną scenę zdominowały kuchnia molekularna hiszpańskiej restauracji El Bulli, angielskie ekstrawagancje Hestona Blumenthala lub, ostatnio, odkrywanie smaków Skandynawii w restauracji Noma. O francuskiej kuchni już się nie mówi. Zostało po niej tylko wyobrażenie staromodnego szefa kuchni, trudzącego się przygotowaniem okropnie skomplikowanych potraw okraszonych tonami masła.
Mais non! - wołam. Dlaczego francuskie smaki i techniki kulinarne miałyby nie być wykorzystywane w codziennym gotowaniu?! Mieszkając w Paryżu, jadłam i szykowałam wszystko - od prostych, codziennych kolacji po te wykwintne, na specjalne okazje. A to, że Francuzi używają takich wymyślnych słów jak jus lub blanchir, nie znaczy jeszcze, że do przygotowania wspaniałego francuskiego posiłku trzeba mieć kuchnię oznaczoną gwiazdką Michelina. ja z pewnością takiej nie mam, a udało mi się urządzić u siebie przyjęcie na sześć osób, podwieczorek na osiem i romantyczną kolację z trzech dań dla dwojga.
W tej książce znajdziecie znane francuskie potrawy, takie jak boeufbourguignon i coq au vin, jednak nie jest to kolejny zbiór kulinarnej klasyki. To opowieść o tym, jak odkrywałam przepisy na dania, od tych przygotowanych na piknik nad Sekwaną w pewien upalny letni wieczór po te, którymi raczyłam przyjaciół podczas kolacji albo z którymi samotnie eksperymentowałam w domu. W kilku przypadkach zmieniałam nieco receptury, dzięki czemu książka przedstawia świeże i proste podejście do klasycznej kuchni francuskiej, którą naprawdę warto podzielić się z przyjaciółmi i rodziną.
B/envenue dans ma pet/te cu/s/ne a Por/s/
W wielu domach w dalszym ciągu robi się bardzo dużo interesujących przetworów, a w ich niepospolitej rozmaitości odbija się cała różnorodność natury: wiosna to czas nie tylko truskawek i poziomek, ale też młodych buraków, botwiny, szczawiu, cebuli i szparagów, lato - moreli i jagód, agrestu, ogórków, pomidorów i patisonów, jesień jest porą zbioru jabłek, pigwy i pigwowca, gruszek, grzybów, derenia, jarzębiny, owoców dzikiej róży, żurawiny, kapusty. A wszystko to się kisi, marynuje, soli. Gotowe, kupowane przetwory nie zastąpią smaku prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. To my sami przez dodanie różnych składników do sosów, pikli, kiszonek czy marynat nadajemy im niepowtarzalny smak, często wykorzystując warzywa z własnych ogródków lub działek.
Chleb jemy każdego dnia, rzadko jednak zastanawiamy się nad tym, kto go upiekł. A to wcale nie jest bez znaczenia. Książka przygotowana przez Magdalenę Stopę (tekst) i Federico Caponiego (zdjęcia) została poświęcona piętnastu stołecznym piekarniom, firmom rodzinnym, zrzeszonym w cechu, które na przekór presji współczesnych technologii, nadal przygotowują zdrowe pieczywo. Ich właściciele szanując swoje rzemieślnicze korzenie, zachowują receptury rodziców i dziadków. Nadal pieką chleb żytni przygotowywany tradycyjną, czasochłonną metodą wyprowadzania naturalnego zakwasu i nie wierzą w zwycięstwo pieczywa nafaszerowanego chemią.
Magdalena Stopa opisała nie tylko najciekawsze firmowe wyroby, ale też historie piekarń zrzeszonych w warszawskim cechu. A są one równie niezwykłe jak historia samego miasta. Większość firm ma za sobą nie tylko zmagania z komunizmem, ale też doświadczenie wojny. W najstarszej z nich pracuje już piąte pokolenie, a ścianę zdobi dyplom mistrzowski pamiętający czasy caratu. Autorka przedstawiła również długą historię warszawskiego cechu piekarzy. Założony w 1520 roku, zbliża się do obchodów swego 500-lecia.
Książkę ilustrują fotoreportaże Federico Caponiego, włoskiego fotografa urodzonego we Florencji, a od kilku lat mieszkającego w Warszawie. W wysmakowany sposób oddają urok ręcznej pracy oraz urodę chleba, naszego najbardziej powszechnego pożywienia.
Ilustracje uzupełnia kilkadziesiąt archiwalnych zdjęć, w tym wiele nigdy nie publikowanych, pochodzących z rodzinnych zbiorów bohaterów książki.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?