KATEGORIE [rozwiń]

Matthew Fort

Okładka książki Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny

34,90 zł 19,53 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że ?zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego?. Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici. Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii. Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków! Polędwica błyszczała od oleju aromatyzowanego węglem drzewnym. Słowem, wołowina z rusztu z pieczonymi ziemniakami i surówką. Ba, ale cóż to była za wołowina ? o konsystencji aksamitu i aromacie róż. Kilka liści lekko przywiędłej sałaty lodowej, chrupiące pieczone ziemniaki, drażniący, ostry smak lekkiej spalenizny, który uzyskuje się na porządnym ruszcie opalanym węglem drzewnym.
Okładka książki Apetyt na Italię

34,90 zł 24,07 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomyst podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz byt naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we wtosach, stonce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.  Apetyt na Italię Spis treści:   Mapa Podziękowania Nota autora NA ZAOSTRZENIE APETYTU Melito di Porto Salvo - Reggio di Calabria KRÓL WIEPRZ Reggio di Calabria - Vibo Yalentia - Pizzo - Pianapoli DO SYTA Pianapoli - Castroińllari - Diarnante - Scalea - Maratea - Sapri - Sala Consilina - Neapol DRŻĄCZKI, FLACZKI I BUŁECZKI Neapol STRZEMIENNY RAZ JESZCZE Neapol - Piedimonte Matese SŁODKIE UROKI Piedimonte Matese - Sulmona - Fara San Martino - Guardiagrele ' OLIWNE GAŁĄZKI I ZIEMNIACZANE NAMIĘTNOŚCI Guardiagrele - Penne - Ascoli Piceno SZYNKI Z DAWNYCH LAT Ascoli Piceno - Serra de' Conti - Portonovo - Ankona „DZIEŃ SPRZYJAJĄCY PODRÓŻY" Ankona - Cenią - Comacchio KIEŁBASA NAD KIEŁBASY Comacchio - Ferrara - Mantua - Crernona GENIUSZ MIĘDZY GRZYBAMI Cremona - Casale Monferrato - Asti - Bra - Turyn MIESZAJĄC PAMIĘĆ I POŻĄDANIE Turyn Indeks dań włoskich
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj