W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Powiedz NIE chemii oraz polepszaczom! Chcesz odżywiać się zdrowo, nie tracąc przyjemności z jedzenia ani czasu w kuchni? Chcesz w końcu wybrać skuteczną dietę dla siebie? Chcesz żyć aktywnie i cieszyć się dobrą formą do późnych lat? Szukasz sprzymierzeńców w walce z alergiami lub nadciśnieniem? Chcesz, żeby twoja rodzina jadła zdrowe, urozmaicone posiłki, a twój niejadek stał się smakoszem? W tej książce znajdziesz: najważniejsze zasady mądrego odżywiania, wskazówki dotyczące czytania etykiet, najpopularniejsze diety, sprawdzone przepisy dla całej rodziny, porady specjalistów.
70 doskonałych przepisów z jabłkiem w roli głównej! Jabłecznik, szarlotka, placek z jabłkami – uwielbiane przez wszystkich amatorów łakoci. Ciasta z jabłkami nigdy się nie nudzą! Pieczemy je przez okrągły rok. Od światowej, sprawdzonej klasyki po najmodniejsze trendy cukiernicze: francuska tarta tatin, polski jabłecznik, włoska crostata, szwedzki äppelkaka, jabłka zapiekane w cieście, tosty z jabłkami… Idealne przepisy na leniwą niedzielę, zabiegany czwartek i poniedziałkową chandrę…
Smoka wawelskiego znamy: smakosz i wiecznie głodny żarłok, gustujący szczególnie w królewnach. Beszamel również: sos, smaki, gotowanie, kuchnia. Krótko: Smok pod beszamelem to rzecz o jedzeniu w Krakowie.
Surówki i sałatki to dania uniwersalne: szybkie i łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, smaczne i bardzo zdrowe. Mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Często stanowią bazę diet zdrowotnych oraz odchudzających. Poza tym sałatki i surówki to podstawa każdej zabawy, imprezy, a nawet uroczystości. W naszej książce proponujemy państwu wiele różnorodnych przepisów. Polecamy sałatki z różnymi dodatkami: ryżem, makaronem, kaszą, wędliną, mięsem, owocami morza, serami, grzybami oraz pestkami, np. dyni lub słonecznika. Niektóre z naszych propozycji dań są bardzo proste, można je przygotować w ciągu kilku minut. Inne – eleganckie i wykwintne – będą ozdobą niejednego przyjęcia. Przykładowe przepisy: z ziarnami słonecznika, z rzodkiewkami i salami, grecka, tatarska, warstwowa, z żółtym serem i polędwicą, grejpfrutowa z mascarpone. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
Hugh Johnson od ponad 37 lat - od 2002 roku wspólnie z Jancis Robinson - w niepowtarzalny sposób wyjaśnia związki między winem, miejscem jego pochodzenia oraz producentami. Oto już szóste wydanie Wielkiego Atlasu Świata Win, przez krytyków określanego mianem ""najbardziej sugestywnej i przystępnej z książek o winie w ogóle"". Atlas przedstawia nie tylko regiony upraw winorośli i pochodzące stamtąd trunki, ale uwzględnia również aktualne uwarunkowania, jak choćby proces globalnego ocieplenia. To podstawowe dzieło, które każdy koneser wina powinien mieć w swoich zbiorach.
Sałatki to bogactwo witamin i smaków. Są wspaniałym dodatkiem do potraw. Aby stanowiły źródło zdrowia, należy pamiętać o starannym doborze ich składników. Książka stanowi zbiór ponad 120 przepisów, z których każdy smakosz wybierze coś dla siebie. Pokazuje jak łatwo można wyczarować szybką i zdrową potrawę z warzyw, serów, mięs czy też owoców dodając samodzielnie przygotowane mieszanki ziołowe, sosy i marynaty. Duży wybór przepisów opartych na łatwo dostępnych produktach, pozwoli na przygotowanie ciekawych posiłków co dzień, a także na specjalne okazje. Natomiast atrakcyjny wygląd sałatek pozwoli również „przemycić” niezbędne wartości odżywcze do diety każdego dziecka. Poradnik ten pokazuje jak odżywiać się zdrowo i smacznie!
Do każdej książki, zupełnie GRATIS, dołączone są kolorowe i praktyczne łyżki do sałatek, które pomogą w przygotowaniach w kuchni.
Niezastąpiona pomoc przy przyrządzaniu potraw zarówno codziennych, jak i wykwintnych.
Zbiór przepisów opracowany przez profesjonalistów, którym można zaufać.
Szczegółowy opis przygotowania potrawy
Kolorowe zdjęcia
Orientacyjny czas przygotowania i kaloryczność każdej potrawy
Książka kulinarna popularnej autorki. Mnóstwo przepisów na najróżniejsze rodzaje chleba: przyprawiony na słodko, słono, z ziołami, na drożdżach, zakwasie, proszku do pieczenia, z różnych gatunków mąki... Pieczywo, sporządzone w domu, zawsze jest zdrowe, bo nie zawiera ulepszaczy ani konserwantów. Jak upiec je w sposób tradycyjny? W jaki sposób korzystać z automatu?
Wiele praktycznych rad i świetnych wskazówek.
Nasz poradnik zawiera innowacyjne a zarazem proste pomysły na zorganizowanie dziecku przyjęcia urodzinowego z tematem przewodnim. Zamieszczono w nim porady, w jaki sposób przygotować i przepro- wadzić zabawę urodzinową od początku do końca, czyli od zaproszenia gości do ich pożegnania. Wszystkie zajęcia zręcznościowe, plastyczne czy ruchowe zostały starannie opracowane, a przepisy na wypieki są znane i łatwe do zrealizowania. Książka ta gwarantuje zorganizowanie udanego przyjęcia urodzinowego, a także dużo wspaniałej zabawy. Dzięki krótkim informacjom pedagogicznym uświadamia rodzicom, jak czas spędzony wspólnie z dzieckiem może pozytywnie wpłynąć na jego indywidualny rozwój.
Książka Mamo, tato dlaczego nie jemy zwierząt? to inspirujące, pełne empatii i mądrości przesłanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Napisana w formie dialogu pomiędzy synem a rodzicami, w przystępny i łagodny sposób przedstawia problematykę hodowli przemysłowej oraz jej negatywny wpływ na naszą planetę i wszystkich jej mieszkańców. Leo kilkuletni chłopiec, niezwykle bystry i dociekliwy bohater książki, zadając trudne pytania, odkrywa przed nami smutną prawdę o losie zwierząt hodowlanych oraz niszczeniu środowiska naturalnego. Jednak dziecięca wrażliwość chłopca i wielkie serce nie pozwalają mu tego zaakceptować dlatego przyjmując buntowniczą postawę, postanawia zmienić świat!
Gotowanie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków,
to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów i emocji.
Wszystkie smaki świata to ponad 200 przepisów na potrawy
wywodzące się z 11 krajów o wspaniałych kulinarnych tradycjach.
Austria, Francja, Grecja, Włochy
Indie, Japonia, Chiny
Meksyk
Egipt, Maroko, Tunezja
Każde danie przeniesie cię do aromatycznego świata przypraw
i nowych kulinarnych doświadczeń.
Poczujesz zapach kuminu i chili, bazylii i cynamonu.
Poznasz słodycz tyrolskiego jabłecznika i subtelny smak placuszków naan.
Skosztujesz greckiej pasty z bakłażanów,
pysznych krewetek pieczonych w nori i meksykańskich quesadillas.
Przeżyj kulinarną podróż przez cztery kontynenty i przekonaj się,
że w twojej kuchni jest miejsce na wszystkie smaki świata.
To nie jest zwykła książka kucharska, a jej autor nie jest żadnym słynnym szefem kuchni. Sałat Love jest formą protestu - wobec byle jakich obiadów zjadanych w pośpiechu, szybkich dań na wynos, zupek w proszku, niezdrowych przekąsek. Dla mięsożerców, wegetarian, wegan i witarian. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Autor książki - David Bez - jest młodym projektantem, który pewnego dnia po prostu postanowił odżywiać się zdrowo. Jego blog saladpride.blogspot.com bije rekordy popularności na całym świecie.
Przepiśnik zawiera:1. sześć rozdziałów tematycznych (każdy rozdział jest wyposażony w kieszeń na wycinki i zapiski)2. kilkanaście stron starannie przygotowanych informacji przydatnych w każdej kuchni: - przelicznik miar i wag - elementy zastawy stołowej i jej poprawne ułożenie - techniki gotowania - kolejność podawania potraw - zasady zdrowego odżywiania3. sprawdzone przepisy kulinarne4. ponad 200 stron na własne przepisy5. dodatkowe strony na inne notatkiSpecjalna konstrukcja przepiśnika pozwala postawić go pionowo na stole, dzięki czemu zajmuje on mniej miejsca i łatwiej z niego korzystać podczas przygotowywania potrawy.
Zbiór świetnie napisanych opowiadań o parze wiecznie kłócących się bliźniaków. Książka w doskonały sposób łączy zabawę z elementami dydaktycznymi. Zawiera 28 opowiadań i trochę więcej przepisów na słodkości.
Chleb jemy każdego dnia, rzadko jednak zastanawiamy się nad tym, kto go upiekł. A to wcale nie jest bez znaczenia. Książka przygotowana przez Magdalenę Stopę (tekst) i Federico Caponiego (zdjęcia) została poświęcona piętnastu stołecznym piekarniom, firmom rodzinnym, zrzeszonym w cechu, które na przekór presji współczesnych technologii, nadal przygotowują zdrowe pieczywo. Ich właściciele szanując swoje rzemieślnicze korzenie, zachowują receptury rodziców i dziadków. Nadal pieką chleb żytni przygotowywany tradycyjną, czasochłonną metodą wyprowadzania naturalnego zakwasu i nie wierzą w zwycięstwo pieczywa nafaszerowanego chemią.
Magdalena Stopa opisała nie tylko najciekawsze firmowe wyroby, ale też historie piekarń zrzeszonych w warszawskim cechu. A są one równie niezwykłe jak historia samego miasta. Większość firm ma za sobą nie tylko zmagania z komunizmem, ale też doświadczenie wojny. W najstarszej z nich pracuje już piąte pokolenie, a ścianę zdobi dyplom mistrzowski pamiętający czasy caratu. Autorka przedstawiła również długą historię warszawskiego cechu piekarzy. Założony w 1520 roku, zbliża się do obchodów swego 500-lecia.
Książkę ilustrują fotoreportaże Federico Caponiego, włoskiego fotografa urodzonego we Florencji, a od kilku lat mieszkającego w Warszawie. W wysmakowany sposób oddają urok ręcznej pracy oraz urodę chleba, naszego najbardziej powszechnego pożywienia.
Ilustracje uzupełnia kilkadziesiąt archiwalnych zdjęć, w tym wiele nigdy nie publikowanych, pochodzących z rodzinnych zbiorów bohaterów książki.
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania.
Upiecz ciasteczkowe puzzle! Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, wycinać i dekorować ciastka, a (co najważniejsze) jeść domowej roboty smakołyki – oto prosta recepta na dobrą zabawę! Zestaw zawiera książeczkę z przepisami na pyszne ciasteczka i pomysły na ich dekorację, oraz specjalne foremki dzięki którym z upieczonych ciasteczek złożysz ciasteczkowego dinozaura. Całość zapakowana w kolorowe pudełko zamykane na magnes.
Upiecz ciasteczkowe puzzle! Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, wycinać i dekorować ciastka, a (co najważniejsze) jeść domowej roboty smakołyki – oto prosta recepta na dobrą zabawę!
Zestaw zawiera książeczkę z przepisami na pyszne ciasteczka i pomysły na ich dekorację, oraz specjalne foremki dzięki którym z upieczonych ciasteczek złożysz karetę dla księżniczki.
Całość zapakowana w kolorowe pudełko zamykane na magnes.
Kiedy kilka lat temu, uczestnicząc w Grand Jury podczas konkursu win z Roussillon, poznałem Andre Domine, nie przypuszczałem, że kiedyś będę brał udział w redakcji jego książki, w dodatku tej, którą parę miesięcy przed tym spotkaniem miałem okazję przeczytać w wersji francuskiej. Nie ukrywam, że wywarła na mnie wówczas spore wrażenie, przede wszystkim ze względu na ogrom zawartego w niej materiału i erudycję autora, a właściwie autorów, bo do tej gigantycznej pracy Andre zaprosił kilku równie kompetentnych współpracowników. Myślałem już wtedy o polskiej edycji, próbowałem zainteresować tematem kilka wydawnictw, także te, które książki o winach miały już w swoim dorobku, reakcja jednak była raczej niechętna. I tak temat - jak mi się wydawało - upadł. Powrócił dopiero teraz dzięki Wydawnictwu Olesiejuk, które postanowiło zaryzykować i udostępnić tę monumentalną książkę polskim czytelnikom. Jest to z pewnością pierwsza tak obszerna pozycja poświęcona winom na rynku polskim. Znacznie obszerniejsza niż `Atlas win świata` Hugh Johnsona i Jancis Robinson, zawierająca ogromną ilość informacji, czasami bardzo szczegółowych.(fragment wstępu)
Jedz, ile chcesz i kiedy chcesz. Koniec z dietami! Coraz większy odsetek mieszkańców naszego globu cierpi z powodu otyłości i związanych z nią chorób. Warta wiele miliardów branża dietetyczna nieustannie podsuwa ci nowe, modne diety i oferuje nieskuteczne na dłuższą metę rozwiązania – a wszystko to kosztem twojego zdrowia. W rezultacie tkwisz uwięziony w błędnym kole uzależnień żywieniowych, toksycznego głodu i objadania się. W książce Koniec z dietami doktor Joel Furman – dyplomowany lekarz rodzinny i autor bestsellerów: Jeść, by żyć zdrowo oraz Trzy kroki do zdrowia – demonstruje, jak wyrwać się z tego błędnego koła raz na zawsze. Udostępnia czytelnikom bezcenne wskazówki żywieniowe i pokazuje, jak dzięki właściwemu odżywianiu odnaleźć drogę do zdrowszego i szczęśliwszego życia. U podłoża rewolucyjnego programu doktora Fuhrmana leży utworzone przez niego równanie zdrowia: Zdrowie = wartość odżywcza produktów podzielona przez liczbę kalorii zawartych w tych produktach, zgodnie z którym pożywienie o wysokiej gęstości odżywczej znacznie lepiej zaspokaja potrzeby ludzkiego organizmu niż produkty wysokokaloryczne. Dieta gęsta odżywczo eliminuje zachcianki żywieniowe i sprawia, że tracisz ochotę na tłuszcz, słodycze oraz węglowodany. Im więcej gęstego odżywczo pożywienia przyjmujesz, tym lepiej funkcjonuje w twoim organizmie mechanizm samouzdrawiania. Koniec z dietami to książka, na którą czekało wiele osób. Skuteczne i zrównoważone podejście do odżywiania, prezentowane przez doktora Furmana, pomoże ci pozbyć się zbędnych kilogramów, cofnąć choroby i odzyskać znakomite zdrowie! Dr Joel Fuhrman jest dyplomowanym lekarzem rodzinnym, ekspertem żywieniowym i dyrektorem badań w Nutritional Research Foundation. Specjalizuje się w profilaktyce zdrowotnej oraz cofaniu procesów chorobowych za pomocą żywieniowych i naturalnych metod. Jest autorem bestsellerowej książki Jeść, by żyć zdrowo oraz Superodporność i Trzy kroki do zdrowia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?