Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia. Dodatkowym atutem książki jest atrakcyjna szata graficzna i wspaniałe malarskie ilustracje Martyny Cybuch.
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna, czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy kulinarne i z upodobaniem wykorzystująca lokalne produkty sezonowe.W tej książce kucharskiej Małgorzata Caprari prezentuje 375 przepisów współczesnej kuchni polskiej. Proponuje potrawy niezbyt pracochłonne, a zachowujące tradycyjne walory smakowe. To receptury, z których można korzystać na co dzień, ale też i na specjalne okazje. Wszystkie pozwalają docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej.
Kuchnia włoska ma swoich wielbicieli na całym świecie. Włochy są narodem artystów, toteż na ich domowych stołach pojawiają się prawdziwe dzieła sztuki. Wykwintne dania wymagające drogich i nie zawsze łatwo dostępnych składników można przygotować od czasu do czasu, przy większej okazji, ale nie na co dzień. Włosi preferują potrawy proste i szybkie do przygotowania. Trzeba jednak przyznać, że fantazja i niebywały wprost zmysł praktyczny sprawiają, że nawet najprostsze i najbardziej oszczędne dania włoskiej kuchni są bardzo smaczne. Polska kuchnia ma także wiele do zaoferowania, i to nie tylko Polakom. Dlatego właśnie na stronicach tej książki zamieściliśmy także przepisy na rdzennie polskie dania, które można przyrządzić zarówno we własnym domu, jak i goszcząc za granicą. Większość przepisów łatwo samemu modyfikować, zależnie od tego, co akurat mamy pod ręką, i zgodnie z własną inwencją.
Gotujemy dużo mniej wykwintnie i obficie, niż robiły to nasze babcie, poświęcamy kuchni mniej czasu. Sporadycznie urządzamy wielkie przyjęcia. Dzisiejsza kuchnia jest bogata w warzywa, bardziej urozmaicona, uwzględnia dietę niskokaloryczną i lekkostrawną. Widać w niej także wpływy kuchni z różnych stron świata. Nasza Kuchnia polska zawiera mnóstwo przepisów szybkich i łatwych w wykonaniu, zrobionych z niewyszukanych i dostępnych produktów. Znajdują tu się też prawdziwe polskie dania - pierogi i schabowy, bigos i barszcz wigilijny.
Poradnik dla amatorów domowego wina
Zanim nakleimy etykietę na pierwszą butelkę samodzielnie wyprodukowanego wina, czeka nas długa i niezbyt łatwa droga. Znana autorka udziela cennych rad i zachęca do wypróbowania własnych sił, by potem napawać się niepowtarzalnym smakiem domowego wina.
Niezbędny sprzęt Odpowiednie surowce Przygotowanie moszczu, fermentacja, dojrzewanie i klarowanie wina Butelkowanie i przechowywanie Oryginalne receptury
Zziębniętego rozgrzeją, zniechęconego ożywią, zasmuconemu dodadzą nadziei
Są w życiu takie momenty, kiedy kieliszek domowej nalewki jest tym, czego naprawdę potrzeba.
Znana autorka poleca przepisy na alkoholowe delicje wypróbowane przez miłośników wykwintnych smaków. Proponuje nalewki wyprodukowane ze składników dostępnych w różnych porach roku: owocowe, ziołowe, miodowe, korzenne i wiele, wiele innych
300 pysznych sałatek z sezonowych warzyw i owoców.
Sałatki są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Zielona sałata, ulubione warzywa, świeże owoce - to składniki bogate w witaminy i składniki mineralne, zapewniające wspaniałe doznania smakowe. Dodanie mięsa, ryb lub owoców morza sprawia, że sałatka zmienia się w małe dzieło sztuki kulinarnej, a odpowiednio dobrany sos powoduje, że staje się ona rozkoszą dla podniebienia.
Kolorowe "bomby witaminowe" na każdą okazję!
Czy wiedziałeś, że…
… już w średniowieczu poszukiwaczom miłosnych przygód zalecano mieszankę pieprzu, cynamonu, anyżu i gałki muszkatołowej?
…miłosnym uniesieniom sprzyjają banany, truskawki, migdały i orzechy włoskie?
…czekolada jest znakomitym afrodyzjakiem?
To zaledwie kilka tajemnic, które odsłania autorka kulinarnych bestsellerów. Zalotna tarta sezamowa, dynia po diabelsku, łosoś a la Romeo, a wszystko zakrapiane sangrią własnej produkcji – co Ty na to?
Każda z ponad 70 propozycji Małgorzaty Caprari to oryginalny sposób na romantyczną kolację.
Autorka okrasiła przepisy smakowitymi anegdotami i eleganckimi zdjęciami potraw.
300 pysznych sałatek z sezonowych warzyw i owoców.
Kolorowe "bomby witaminowe" na każdą okazję!
Sałatki są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Zielona sałata, ulubione warzywa, świeże owoce - to składniki bogate w witaminy i sole mineralne, zapewniające wspaniałe doznania smakowe. Dodanie mięsa, ryb lub owoców morza sprawia, że sałatka zamienia się w małe dzieło sztuki kulinarnej, a odpowiednio dobrany sos powoduje, że staje się ona rozkoszą dla podniebienia.
Atrakcyjna przekąska, wyśmienita przystawka i dietetyczny posiłek.
Śledzie, oprócz tego, że tradycyjnie znajdują się na wigilijnym stole są znakomitą przystawką sprawdzającą się podczas różnych uroczystości. Książka ta prezentuje 200 różnorodnych sposobów na smaczne i proste przyrządzanie i podawanie śledzi. Są tu tradycyjne receptury i ich nowe, zmodyfikowane warianty, potrawy z kuchni regionalnej i dania popularne u naszych sąsiadów, propozycje dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej i bardziej doświadczonych kucharzy.
Dzisiejsza kuchnia domowa ma wiele nowych smaków dzięki temu, że świat jest coraz dostępniejszy, a my więcej podróżujemy. W książce ponad 300 przepisów łączących tradycyjną kuchnię z tym co teraz modne i popularne. Znajdziemy tu Pulpety helsińskie, Śledziowe cepeliny czy Szaszłyki kaukaskie. Jak zawsze w książkach Autorki nazwy potraw są dowcipne i zachęcające do sprawdzenia. Jak smakują Bamboszki kurczakowe lub Błyskawiczny makaronik teściowej? Mnóstwo praktycznych pomysłów na szybkie i smaczne dania, nie wymagające większych nakładów finansowych. Lekkostrawna kuchnia, która może stać się naszą ulubioną.
Kolejny tom Małgorzaty Caprari z serii Kuchnia domowa, a w nim 200 przepisów na potrawy z jajek. Książka zawiera przepisy z kuchni polskiej i europejskiej, znanych i lubianych oraz intrygujących i oryginalnych. na cieplo i na zimno, jako przystawki, dania główne i desery.
Od zarania ludzkości panowało przekonanie, że niektóre pokarmy mogą wspaniale wpływać na sprawność seksualną zarówno panów jak i pań. Już w starożytnej Grecji istniały sprawdzone sposoby zwiększania mocy doznań miłosnych, a służące temu produkty zostały nazwane afrodyzjakami, upamiętniając tym grecką boginię miłości Afrodytę, która ponoć przed romantycznymi spotkaniami stosowała sprzyjającą namiętnym uniesieniom dietę, jako że olimpijskie dania - nektar i ambrozja - jej nie wystarczały.
Moda na owe, jak je nazywamy afrodyzjaki zmieniała się przestrzeni stuleci i tak niemal wszystkie produkty spożywcze w którymś momencie swojej historii uważane były za środki wzmacniające sprawność w miłości – a to ze względu na kształt, a to ze względu na kolor, a to znów dlatego, iż ich działanie potwierdzały autorytety medyczne lub… ludowa tradycja.
W książce przedstawiono historię produktów miłosnych i podano przepisy z ich zastosowaniem.
Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Dzisiaj takie jednogarnkowe obiady nadal są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którym zależy na czasie. Zupy są najlepszym pożywieniem zarówno dla tych, którzy dopiero w życie wchodzą, jak również dla tych, którzy już dawno minęli półmetek swej ziemskiej wędrówki. Tradycyjne polskie domowe pomidorowe, ogórkowe lub krupniki sycą i rozgrzewają, chłodniki i owocowe przynoszą ochłodę latem. Podczas uroczystych obiadów nie można się obyć bez zupy, podobnie jak nie może ich zabraknąć na świątecznym stole: Wigilia bez tradycyjnego barszczyku nie byłaby Wigilią, Wielkanoc bez żurku straciłaby wiele ze swego uroku?
Kulinarny repertuar nie musi się ograniczać do jednej zupy przygotowanej z kawałka mięsa i włoszczyzny albo mrożonej mieszanki warzywnej. W książce przedstawiono trzysta przepisów na zupy: tradycyjne, ich nowe zmodyfikowane warianty, potrawy z polskiej kuchni regionalnej i zupy popularne u naszych sąsiadów. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?