W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu.Pysznie. Prosto. Po koreańsku.Wiola Błazucka, znana jako "Pierogi z Kimchi", odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie.Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego.Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie.Drugi - gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa "nietypowe" składniki.Trzeci - mistrz kuchni koreańskiej - to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim.Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei.Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu!W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.Od autorkiSiemanko!Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi - mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne - czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki.Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie "Pierogi z Kimchi" i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was.No to papa
Ajurweda w praktyce zacznij od aromatycznej kąpieli z dodatkiem ziół i kwiatów!
Szybkie tempo życia sprawia, że często poświęcamy zbyt wiele czasu jednym aspektom życia, jednocześnie zaniedbując inne. By zapewnić sobie harmonię na poziomie ciała i ducha niezbędne jest utrzymanie równowagi na wszystkich płaszczyznach. Taką koncepcję stylu życia oferuje ajurweda! To indyjski system medyczny stosowany już w starożytności. Ajurwedyjska terapia polega na równoważeniu trzech energii w organizmie (dosz): vaty, pitty i kaphy. Wykorzystuje do tego dietę ajurwedyjską, a także terapie medycyny naturalnej, takie jak joga, medytacja, czy pranajama. Ważną częścią ajurwedyjskiego systemu poprawy zdrowia jest również pielęgnacja twarzy i ciała. Wyobraź sobie kąpiel leczniczą z dodatkiem ziół, kwiatów i olejków eterycznych. Poczuj na własnej skórze leczniczy dotyk masażu wykonanego aromatycznymi olejami do ciała. Dzięki tej książce będziesz mógł doświadczać tych przyjemności na co dzień. Acharya Shunya, nauczycielka wedyjskich nauk ajurwedy, jogi i wedanty, odkryje przed tobą, czym jest ajurweda w praktyce. Odkryjesz tu zasady ajurwedy, poznasz swój typ doszy, poznasz przepisy diety ajurwedyjskiej. Dowiesz się również jak medytować i prawidłowo oddychać dzięki pranajamie.
Czy odżywiasz się zgodnie z typem swojej doszy?
Jaką doszą jesteś? Twórczą i pomysłową vatą? Bystrą i ambitną pittą? Spokojną i opanowaną kaphą? A może w twoim organizmie nie ma jednej dominującej doszy i jesteś podwójną lub potrójną doszą? W zależności od dominującej w twoim ciele energii vaty, pitty i kaphy w ajurwedzie przyporządkowano odpowiedni sposób odżywiania. Tak naprawdę często sami intuicyjnie wybieramy produkty, które odpowiadają naszej doszy. Kierujesz się smakiem, zapachem czy temperaturą posiłku. W tej książce Autorka odkryje przed tobą każdą z dosz. Dzięki temu z łatwością ustalisz, jaka energia dominuje w twoim organizmie. Poznasz przyczyny i objawy podrażnionej doszy, a także dowiesz się, w jaki sposób przywrócić doszom równowagę z pomocą diety ajurwedyjskiej i zmian w stylu życia. Odkryjesz tu przepisy na dania, które nie tylko zrównoważą twoją energię. Będą również prawidłowo dobrane pod względem typu agni, który reprezentujesz. Poznasz posiłki zgodne z porami roku i nauczysz się przestrzegać stałych godzin ich spożywania. Na nowo spojrzysz na smaki i ich działanie na dosze. Czy wiedziałeś, że kwaśny smak jest idealny dla pitta i kapha, a gorzki pozytywnie wpływa na vatę?
Publikacja to unikatowa pomoc dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną, którzy mają problemy z komunikowaniem się w sposób werbalny. Książka zawiera 13 prostych przepisów przedstawionych krok po kroku, w całości zapisanych obrazami MÓWik - symbolami wykorzystywanymi w komunikacji alternatywnej i wspomagającej. Całość otwiera przypomnienie podstawowych zasad, jakie obowiązują podczas pracy w kuchni.Wykonując przepisy, uczeń:trenuje porozumiewanie się z wykorzystaniem alternatywnych metod komunikacjiuczy się podstawowych zasad obowiązujących w kuchniusamodzielnia siędoświadcza poczucia sprawstwai świetnie się bawi!Dzięki zróżnicowanemu poziomowi trudności publikacja sprawdzi się zarówno w pracy z młodszymi dziećmi, jak i z młodzieżą uczęszczającą do szkół przysposabiających do pracy.
Dieta stanowi podstawę zdrowia fizycznego, a także klucz do dobrego samopoczucia. Jednak przypadku schorzeń neurologicznych często pomija się rolę właściwego odżywiania. Oto książka, która ma za zadanie to zmienić.Poradnik ten skierowany jest do osób cierpiących na migrenowe bóle głowy. Szczegółowo, acz przystępnie opisuje kombinacje produktów, które pomagają lub szkodzą, wskazuje na co zwracać uwagę, czytając skład produktu, a także prezentuje ciekawe jadłospisy odpowiednie dla całej rodziny, które nie są oznaką wyrzeczeń.Dieta w migrenie pozwala spojrzeć na ból głowy z nowej holistycznej perspektywy. Dbanie o zdrowie nie wymaga rewolucji: ten poradnik pokazuje, jak niewiele trzeba, by dać sobie szansę na lepsze samopoczucie!Wojciech Machajek, Fundacja Chorób MózguMałgorzata Pielichowska - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, która na co dzień wspiera swoich podopiecznych w budowaniu zdrowych nawyków w stylu życia. Pomaga wyrwać się z błędnego koła odchudzania, a także planuje dietoterapię w różnych jednostkach chorobowych, by poprawić jakość i komfort życia swoich pacjentów. Od 2020 roku prowadzi podcast, w którym porusza tematy związane z dietetyką w ujęciu funkcjonalnym, psychodietetyką oraz neurobiologią i zdrowiem mózgu.
Chcesz pozbyć się glutenu ze swojej diety? Nieważne, czy z konieczności, czy z wyboru. Z nami przejdziesz ten proces, krok po kroku. To nie będzie trudne, a Twoje menu wzbogaci się o pyszne, zdrowe dania.
Cukier, tłuszcz, gluten, laktoza... Bez tych składników także można przygotować przepyszne słodycze. Najważniejsze, by były dopasowane do potrzeb twojego organizmu. W tym poradniku znajdziesz mnóstwo inspiracji i porad dietetyków.
Superproste gotowanie to mnóstwo przepisów - bardzo prostych w wykonaniu i zawierających nie więcej niż 6 składników. Makarony, zupy, dania na bazie zbóż, drugie dania z mięsa i ryb, ale też proste desery i ciasta. Proste gotowanie oznacza używanie niewielu, ale za to właściwych składników. Pozwoli to nie tylko wydobyć z produktów najlepsze smaki, ale także ograniczyć czas spędzany w kuchni.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek - pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają odporność organizmu.
Śniadanie zjedz jak król - mówimy. I ma to sens, bo poranny posiłek daje ci energię na cały dzień. Pod warunkiem oczywiście, że jest pożywny i smaczny. Brakuje ci pomysłów na apetyczne dania? Skorzystaj z naszego poradnika. Podpowiadamy w nim, jak krok po kroku - i dzień po dniu - przyrządzać pyszne, nieskomplikowane, ale różnorodne śniadania. Smacznego!
Nie ma nic przyjemniejszego niż świeże chrupiące pieczywo serwowane na śniadanie, szczególnie gdy cały dom wypełnia jego kuszący zapach. Dawniej domowy wypiek chleba był powszechny, dziś znów, po latach wraca do łask. Chleb. Domowy wypiek to książka, która krok po kroku poprowadzi przez tajniki samodzielnego wypieku pieczywa - różnorodnych chlebów, bułek, bułeczek, bagietek. Zebrano tu przepisy zarówno typowo polskie, regionalne, na chleby ciemne i jasne, pszenne i żytnie, na drożdżach i na zakwasie, jak i receptury na pieczywo z rożnych zakątków świata.
Nowe wydanie bestsellerowej książki Eweliny Podrez-Siamy, uzupełnione o dodatkowe przepisy zgodne z zasadami diety Keto. Stosujesz dietę ketogeniczną i pragniesz zjeść coś wyjątkowego? Lubisz eksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne? Ewelina?Podrez-Siama?zaprasza Cię w kulinarną podróż. Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę.?Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów. Autorka prezentuje zarówno znane, jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: - niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe i smakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej. Ewelina Podrez-Siama To przedsiębiorczyni i marketerka. Praktykuje dietę ketogeniczną i low carb od 8 lat. Na swoim blogu kulinarnym Ms-Fox.pl dzieli się z czytelnikami niskowęglowodanowymi przepisami, inspirowanymi kuchniami całego świata. Autorka książek Dieta keto i Desery keto.
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie! Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie. Marianna Dushar na kuchni galicyjskiej zna się jak mało kto. Jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć mnóstwo inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje nowoczesnego sznytu, pokazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z różnych kultur.
Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane Nie sposób przecenić znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System tradycyjnej medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin, mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, że każdy pokarm niesie ze sobą jakość termiczną, która rozgrzewa, rozprasza zastój, ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z największą starannością informację człowiek otrzymał wraz z całym bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich pacjentów. Gorąco polecam!dr nauk med. Wiesława Stopińska, pediatra i specjalista medycyny ogólnej, autorka książki Medycyna między Wschodem a ZachodemJoerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi. Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych - warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods.Książka zawiera:opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych,praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów,przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych,poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego, porady dotyczące terapii akupunkturą.Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii - każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze.Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit. Koniec z nudą w kuchni i w lunchboksie. Przestań stosować restrykcyjne diety! Sam możesz skomponować i przygotować swój dietetyczny catering.Jesz to, co chcesz i lubisz. Bądź fit z lunchboxem.
10 sezonów, 236 odcinków, miliony fanów i spora garść przepisów!Gratka dla fanów kultowego sitcomu z lat 90. Ta książka to zbiór przepisów na dania związane z serialem "Przyjaciele". Znajdziemy tutaj m.in.: zaręczynowe lazanie, niezawodną pizzę special, a także ciasteczka według receptury babci Phoebe, sprawdzony przepis na pieczonego indyka (i kanapkę z tego, co zostało), wystrzałową margaritę Rossa, truskawkowy dżem Moniki, ulubione sandwicze Joeya (tak, chodzi o te kultowe, z klopsikami), rozwodowe ciasto z dyni, flan urodzinowy Rachel, a także najlepsze na świecie muffiny z jedynego w swoim rodzaju Central Perku W książce znajduje się około 100 przepisów na przekąski, dania obiadowe, desery, napoje oraz całkiem spory wybór dań wege - coś z myślą o Phoebe.Teresa Finney pochodzi z San Francisco, obecnie mieszka w Atlancie. Uwielbia wszystko, co wiąże się z latami 90. XX wieku. Jest wielką miłośniczką (i znawczynią) "Przyjaciół". Piecze ciasta, pisze o jedzeniu i z powodzeniem wymyśla własne przepisy.
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko!Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów!Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru.Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni - w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami.120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji!
Dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, senność? Masz wzmożoną ochotę na słodycze? Martwi cię wzrost masy ciała? Powodem tych uciążliwych objawów może być insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób.Szacuje się, że insulinooporność występuje u niemal 10 milionów ludzi w Polsce. Można zatem powiedzieć, że mamy do czynienia z prawdziwą epidemią.Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zdrowy styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania, sprzyjają zarówno leczeniu insulinoopornosci, jak i jej zapobieganiu.W książce Insulinooporność znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowane 4-tygodniowe menu.Dzięki lekturze książki Insulinooporność dowiesz się:jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie insulinoopornościjakie badania diagnostyczne wykonaćjak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą insulinoopornośćjak czytać etykietyjak ćwiczyćHanna Stolińska-FiedorowiczDietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.
Za dużo kilogramów, a za mało energii, której po zjedzeniu śniadania czy obiadu wcale nie mamy więcej. Przeciwnie - oczy się zamykają, a organizm nadal domaga się czegoś konkretnego, a jeszcze lepiej słodkiego. Do tego bóle głowy i rozdrażnienie bez wyraźnej przyczyny, albo zmęczenie, które potrafi zaskoczyć o różnych porach dnia, nawet zaraz po wstaniu z łóżka. Takie objawy zwykle skłaniają do robienia badań. Często pokazują one to samo: Insulinooporność. Insulinooporność jest poważnym zaburzeniem, które nie pozwala komórkom organizmu czerpać energii z posiłków. To co jemy, odkłada się w tkance tłuszczowej, a mięśnie i inne narządy pozostają głodne. Odpowiednio ułożona dieta to jedyny sposób, by uporać się z insulinoopornością. Jeśli potraktujemy sprawę serio, to już po kilku dniach wróci dobre samopoczucie, a po miesiącu metabolizm znów będzie po naszej stronie - mniej kilogramów i więcej energii to dopiero początek pozytywnych zmian.Książka Insulinooporność. 28 dni na talerzu to jadłospis na cztery tygodnie, posiłki łatwe do przygotowania i podpowiedzi, które pokażą co i jak jeść, by problem zniknął i nie powrócił
Poznaj łatwy sposób na przejęcie kontroli nad zespołem policystycznych jajników PCOS! Odkryj odżywianie oparte na diecie stosowanej w leczeniu insulinooporności. Wystarczy 1 garnek, maksymalnie 5 składników i 30 minut, by stworzyć dania, które łagodzą objawy PCOS – jednej z najpowszechniejszych chorób kobiecych! Autorka, dietetyczka i trenerka personalna, odkryje przed tobą aż 125 prostych przepisów, które nie tylko oszczędzą twój czas, ale również pomogą ci schudnąć i pokonać zaburzenia hormonalne. Koktajle, śniadania, zupy, sałatki, dania główne, przekąski i słodycze. Spróbuj wszystkiego bez obaw o wyrzut insuliny i dodatkowe kilogramy! Uwolnij się od PCOS dzięki tej prostej diecie!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?