W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Witajcie ponownie w świecie smakówGdy rozpocząłem prace nad pierwszą książką, moim celem było stworzenie kolekcji przepisów, które pozwolą się cieszyć gotowaniem każdemu bez zbędnego stresu i skomplikowanych technik.Po wielkim entuzjazmie i ogromnym wsparciu, jakie otrzymałem od Was po dwóch poprzednich tomach, zdecydowałem się kontynuować tę smakowitą podróż.Czeka na Was wiele nowych i wyjątkowych przepisów, które nie dadzą zapomnieć o polskiej tradycji i wyjątkowym smaku. Będzie z mięskiem i bez. Będą słodkie wypieki i domowe przetwory. No i TOP10 potraw z grilla!Nadal trzymam się zasady prostoty i przepisy są opracowane tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę kulinarną.Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które - mam nadzieję - zachwycą Wasze podniebienia.
Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczyczy też ballad mistrza Jaskra.
Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik
Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska pozwoli ci przenieść się wraz z twoją kuchnią do świata pełnego kuszących zapachów i smaków, wykreowanego przez Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką - autorki Witcher Kitchen i Nerds' Kitchen. Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, mistrza słowa, bez którego niniejsza księga nigdy by nie powstała.
Przewlekła choroba nerek to już choroba cywilizacyjna. Liczba cierpiących na nią osób stale się powiększa. Dla wielu z nich taka diagnoza może być przytłaczająca. Warto jednak pamiętać, że PChN to nie wyrok.
Autorka tej książki, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, przekonuje, że oczyszczanie nerek i utrzymywanie ich funkcjonowania jak najdłużej jest możliwe. Kluczowe jest jednak przestrzeganie diety w chorobach nerek. W książce znajdziesz przegląd wytycznych żywieniowych dla każdego etapu PChN. Jest też sekcja dotycząca kontroli porcji i spożycia kalorii oraz lista popularnych produktów spożywczych z informacjami o wartościach odżywczych.
Łatwa dieta dla zdrowia nerek!
Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę?Jedz dużo warzyw i mało mięsa! Poznaj kuchnię w duchu fleksitarianizmu!Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem "pomiędzy" jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt.Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia - naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty?Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się?
Jedyna w swoim rodzaju, oficjalna książka kucharska Five Nights at Freddy’s! Poznaj ponad 40 przepisów na pyszne dania inspirowane uniwersum FNAF! Znajdziesz tu m.in. legendarne pizze, burgery i nachosy, których smak przeniesie cię do niezwykłego świata animatroników. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
VADEMECUMkuchni francuskiej.Znajdziesz tuWSZYSTKO,co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji.Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?Kto mieszka w serze casgiu merzu?Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?350 zagadnień do rozgryzienia,1250 specjałów do spróbowania,375 przepisów do przetestowania,260 osobistości ze świata francuskich kulinariów,setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdotPospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenekChcesz gotować jak rodowity Francuz?Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!Bon apptit!
Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a nawet wspierać organizm w walce z nowotworami. Bywa wykorzystywana jako wsparcie w leczeniu między innymi: cukrzycy, miażdżycy, astmy, chorób stawów i chorób autoimmunologicznych. Według wielu badaczy kurkumina stanowi przyszłość medycyny.Autorka, opisując korzyści ze stosowania kurkuminy, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce uwzględniła również przepisy na proste dania z kurkumą, dzięki którym włączysz tę przyprawę na stałe do swojego menu.
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, "przywraca do życia" dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki - to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu.Pysznie. Prosto. Po koreańsku.Wiola Błazucka, znana jako "Pierogi z Kimchi", odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie.Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego.Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie.Drugi - gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa "nietypowe" składniki.Trzeci - mistrz kuchni koreańskiej - to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim.Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei.Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu!W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.Od autorkiSiemanko!Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi - mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne - czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki.Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie "Pierogi z Kimchi" i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was.No to papa
Ajurweda w praktyce zacznij od aromatycznej kąpieli z dodatkiem ziół i kwiatów!
Szybkie tempo życia sprawia, że często poświęcamy zbyt wiele czasu jednym aspektom życia, jednocześnie zaniedbując inne. By zapewnić sobie harmonię na poziomie ciała i ducha niezbędne jest utrzymanie równowagi na wszystkich płaszczyznach. Taką koncepcję stylu życia oferuje ajurweda! To indyjski system medyczny stosowany już w starożytności. Ajurwedyjska terapia polega na równoważeniu trzech energii w organizmie (dosz): vaty, pitty i kaphy. Wykorzystuje do tego dietę ajurwedyjską, a także terapie medycyny naturalnej, takie jak joga, medytacja, czy pranajama. Ważną częścią ajurwedyjskiego systemu poprawy zdrowia jest również pielęgnacja twarzy i ciała. Wyobraź sobie kąpiel leczniczą z dodatkiem ziół, kwiatów i olejków eterycznych. Poczuj na własnej skórze leczniczy dotyk masażu wykonanego aromatycznymi olejami do ciała. Dzięki tej książce będziesz mógł doświadczać tych przyjemności na co dzień. Acharya Shunya, nauczycielka wedyjskich nauk ajurwedy, jogi i wedanty, odkryje przed tobą, czym jest ajurweda w praktyce. Odkryjesz tu zasady ajurwedy, poznasz swój typ doszy, poznasz przepisy diety ajurwedyjskiej. Dowiesz się również jak medytować i prawidłowo oddychać dzięki pranajamie.
Czy odżywiasz się zgodnie z typem swojej doszy?
Jaką doszą jesteś? Twórczą i pomysłową vatą? Bystrą i ambitną pittą? Spokojną i opanowaną kaphą? A może w twoim organizmie nie ma jednej dominującej doszy i jesteś podwójną lub potrójną doszą? W zależności od dominującej w twoim ciele energii vaty, pitty i kaphy w ajurwedzie przyporządkowano odpowiedni sposób odżywiania. Tak naprawdę często sami intuicyjnie wybieramy produkty, które odpowiadają naszej doszy. Kierujesz się smakiem, zapachem czy temperaturą posiłku. W tej książce Autorka odkryje przed tobą każdą z dosz. Dzięki temu z łatwością ustalisz, jaka energia dominuje w twoim organizmie. Poznasz przyczyny i objawy podrażnionej doszy, a także dowiesz się, w jaki sposób przywrócić doszom równowagę z pomocą diety ajurwedyjskiej i zmian w stylu życia. Odkryjesz tu przepisy na dania, które nie tylko zrównoważą twoją energię. Będą również prawidłowo dobrane pod względem typu agni, który reprezentujesz. Poznasz posiłki zgodne z porami roku i nauczysz się przestrzegać stałych godzin ich spożywania. Na nowo spojrzysz na smaki i ich działanie na dosze. Czy wiedziałeś, że kwaśny smak jest idealny dla pitta i kapha, a gorzki pozytywnie wpływa na vatę?
Chcesz pozbyć się glutenu ze swojej diety? Nieważne, czy z konieczności, czy z wyboru. Z nami przejdziesz ten proces, krok po kroku. To nie będzie trudne, a Twoje menu wzbogaci się o pyszne, zdrowe dania.
Cukier, tłuszcz, gluten, laktoza... Bez tych składników także można przygotować przepyszne słodycze. Najważniejsze, by były dopasowane do potrzeb twojego organizmu. W tym poradniku znajdziesz mnóstwo inspiracji i porad dietetyków.
Superproste gotowanie to mnóstwo przepisów - bardzo prostych w wykonaniu i zawierających nie więcej niż 6 składników. Makarony, zupy, dania na bazie zbóż, drugie dania z mięsa i ryb, ale też proste desery i ciasta. Proste gotowanie oznacza używanie niewielu, ale za to właściwych składników. Pozwoli to nie tylko wydobyć z produktów najlepsze smaki, ale także ograniczyć czas spędzany w kuchni.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek - pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają odporność organizmu.
Śniadanie zjedz jak król - mówimy. I ma to sens, bo poranny posiłek daje ci energię na cały dzień. Pod warunkiem oczywiście, że jest pożywny i smaczny. Brakuje ci pomysłów na apetyczne dania? Skorzystaj z naszego poradnika. Podpowiadamy w nim, jak krok po kroku - i dzień po dniu - przyrządzać pyszne, nieskomplikowane, ale różnorodne śniadania. Smacznego!
Nie ma nic przyjemniejszego niż świeże chrupiące pieczywo serwowane na śniadanie, szczególnie gdy cały dom wypełnia jego kuszący zapach. Dawniej domowy wypiek chleba był powszechny, dziś znów, po latach wraca do łask. Chleb. Domowy wypiek to książka, która krok po kroku poprowadzi przez tajniki samodzielnego wypieku pieczywa - różnorodnych chlebów, bułek, bułeczek, bagietek. Zebrano tu przepisy zarówno typowo polskie, regionalne, na chleby ciemne i jasne, pszenne i żytnie, na drożdżach i na zakwasie, jak i receptury na pieczywo z rożnych zakątków świata.
Nowe wydanie bestsellerowej książki Eweliny Podrez-Siamy, uzupełnione o dodatkowe przepisy zgodne z zasadami diety Keto. Stosujesz dietę ketogeniczną i pragniesz zjeść coś wyjątkowego? Lubisz eksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne? Ewelina?Podrez-Siama?zaprasza Cię w kulinarną podróż. Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę.?Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów. Autorka prezentuje zarówno znane, jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: - niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe i smakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej. Ewelina Podrez-Siama To przedsiębiorczyni i marketerka. Praktykuje dietę ketogeniczną i low carb od 8 lat. Na swoim blogu kulinarnym Ms-Fox.pl dzieli się z czytelnikami niskowęglowodanowymi przepisami, inspirowanymi kuchniami całego świata. Autorka książek Dieta keto i Desery keto.
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie! Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie. Marianna Dushar na kuchni galicyjskiej zna się jak mało kto. Jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć mnóstwo inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje nowoczesnego sznytu, pokazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z różnych kultur.
Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane Nie sposób przecenić znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System tradycyjnej medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin, mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, że każdy pokarm niesie ze sobą jakość termiczną, która rozgrzewa, rozprasza zastój, ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z największą starannością informację człowiek otrzymał wraz z całym bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich pacjentów. Gorąco polecam!dr nauk med. Wiesława Stopińska, pediatra i specjalista medycyny ogólnej, autorka książki Medycyna między Wschodem a ZachodemJoerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi. Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych - warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods.Książka zawiera:opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych,praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów,przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych,poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego, porady dotyczące terapii akupunkturą.Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii - każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze.Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit. Koniec z nudą w kuchni i w lunchboksie. Przestań stosować restrykcyjne diety! Sam możesz skomponować i przygotować swój dietetyczny catering.Jesz to, co chcesz i lubisz. Bądź fit z lunchboxem.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?