W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Czy jest lepsza randka od takiej, podczas której ktoś ugotuje Ci pyszną kolację...?Chyba tylko taka, po której dostaniesz śniadanie do łóżka.*Daj się uwieść niezwykłym potrawom Testardiego, stworzonym do smakowania we dwoje.Poznaj proste i szybkie przepisy na romantyczne kolacje i wyśmienite śniadania- a pomiędzy nimi zostaw miejsce na... deser!Nie musisz być szefem kuchni, żeby przyrządzić rozpływające się w ustach risotto z gorgonzolą i gruszką albo aromatyczną sałatkę z burratą i salsą ze smażonych cytrusów.Zaimponuj swojej drugiej połówce kremowymi sosami, zmysłowym smakiem tiramisulub nieziemskimi grzankami z gorgonzolą i smażoną pomarańczą.Całość posyp garścią pistacji i dopraw szczyptą miłości.*Skorzystaj z praktycznych porad, które pomogą Ci w przygotowaniu niezapomnianej randki.Dzięki tej książce rozkochacie się (nie tylko) w jedzeniu!
Książka prezentuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich wykorzystaniem. Wzmacniają one system odpornościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych składników odżywczych, pomagając utrzymać go w doskonałej formie. Dzięki tej książce zdrowe odżywianie stanie się łatwe, przyjemne i osiągalne dla każdego. Autorka dzieli się wiedzą i doświadczeniem oraz sprawdzonymi sposobami na usprawnienie pracy w kuchni. Proponuje przepisy na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia, które pozwolą wzmocnić odporność całej rodziny oraz ograniczyć presję związaną z gotowaniem. Podstawą tych zdrowych, smacznych i zaskakująco prostych do przyrządzenia potraw jest odpowiedni dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej odporności.
Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej:
* Przekąski (zimne i gorące) oraz sosy
* Zupy (kremy, staropolskie, codzienne)
* Jarzyny (zasmażane, z wody, na surowo)
* Dania główne (mięsa, drób, ryby, bezmięsne)
* Ciasta, desery, napoje i przetwory
KUCHNIA POLSKA to:
1001 przepisów - dania na każdą okazję, na co dzień i od święta; na pewno wybierzesz coś dla siebie i Twojej rodziny
1001 ilustracji - każda potrawa przedstawiona na pięknej fotografii; zobaczysz jak wyglądają gotowe przysmaki
Praktyczne informacje: * stopień trudności – pozwoli szybko zorientować się, czy dany przepis odpowiada Twoim umiejętnościom kulinarnym * liczba porcji – umożliwi racjonalne zaplanowanie potrzebnych składników * czas przygotowania – sprawi, że nigdy nie spóźnisz się z podaniem gotowych potraw * kaloryczność potraw – pozwoli zadbać o Twoją linię i zdrowie * koszt wykonania – pomoże zatroszczyć się o Twój domowy budżet.
Dobre samopoczucie rodzi się w kuchni!W naszych kuchniach dzieje się czasem magia - gdy po ciężkim dniu siadamy do stołu, a zapach gorącej zupy działa jak balsam na duszę, wtedy czujemy, jak naprawdę smakuje szczęście. To jest właśnie alchemia gotowania. Dobre jedzenie potrafi podnieść na duchu, pokrzepić fizycznie i psychicznie, zbliżyć nas do siebie i wprowadzić do domu trochę więcej radości.Melissa Hemsley, popularna brytyjska blogerka kulinarna, zna doskonały sposób na to, by gotowanie i jedzenie sprawiało frajdę - musi być łatwo, szybko, zdrowo i kolorowo. Wystarczy, że otworzysz jej książkę na dowolnej stronie, a od razu poczujesz, że po prostu musisz to ugotować!
Prawdziwa skarbnica inspiracji dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz aromatów Bliskiego WschoduSamar Khanafer, finalistka trzeciej edycji MasterChefa i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z wyjątkową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu.Książka zawiera ponad 130 wegetariańskich i wegańskich przepisów zarówno na tradycyjne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, jak i na nowoczesne interpretacje arabskich klasyków, jak kafta z soczewicy czy roślinna wersja kibbeh nayeh. Autorka łączy sezonowe składniki, które znajdziecie w lokalnym warzywniaku i na bazarku, z bliskowschodnimi przyprawami, dzięki czemu łatwo wyczarujecie w swojej kuchni orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubehDukkah, kumin i włoszczyzna to kulinarny przewodnik po Bliskim Wschodzie, który sprawi, że na chwilę poczujecie się jak w tętniącym życiem Bejrucie i spróbujecie jednej z najlepszych kuchni na świecie.
Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że podobnie jak inne kuchnie narodowe jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny smak. Bazując na tym, co świeże i sezonowe, tradycyjne i nowoczesne zarazem, kuchnia tajska jest pyszna i zdrowa. Izabella Wit-Kossowska dziennikarka, redaktorka. Fascynują ją ludzie i ich historie. Uważa, że dobre pytania są lepsze niż łatwe odpowiedzi. Nie może żyć bez jazzu, papryczki chili i kawy, o której napisała książkę Historia kawy, czyli opowieść o najważniejszym napoju świata (Wydawnictwo SBM, 2021). Wszędzie, gdzie może znaleźć chociaż jedną z tych rzeczy, jest u siebie. Także w Tajlandii.
[...] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija inne rejony świata. Danie szczere, prawdziwe, nieudające niczego, czym nie jest. Czasem bezkompromisowe i grubiańskie, innym razem subtelne i łagodne. [...] Oto RAMEN nasz przewodnik w tej podróży. W podróż śladem ramenu zabierze nas Marta Skorupska, autorka bloga Mochiko. O kuchni japońskiej, www.mochiko.pl, która Japonię przemierzyła wzdłuż i wszerz, zawsze podążając za jej zapachem i smakiem. Fanatyczna podróżniczka, miłośniczka jedzenia, a do tego socjolożka, która w pracy zawodowej rozpracowuje branżę
Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw książka Zielona kuchnia jednogarnkowa jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozwalają zaoszczędzić czas. Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania.
"Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli".Tak zaczyna się opowieść Zośki, która od tego pamiętnego piątku nie rozstaje się z koszem i kozikiem. O grzybach wie wszystko i ma to nawet udokumentowane na papierze, więc lepiej nie wdawać się z nią w dyskusje. "Polowanie na grzyby" to opowiedziany atlas grzybów, w którym konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko świry i grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.
Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po tę książkę i wyczaruj pyszny deser dosłownie w chwilę!Katarzyna Gintrowska, autorka popularnego bloga kulinarnego osiągnęła mistrzostwo w przygotowywaniu deserów na szybko. W tej książce zebrała 106 najlepszych pomysłów na błyskawiczne słodkości - najsmaczniejszych, wielokrotnie testowanych, do przygotowania z zaledwie kilku prostych składników!Znajdziesz tu ciasteczka, słodkie przekąski i desery; ekspresowe ciasta z piekarnika i bez pieczenia; przepisy w wersji fit, mniej fit, a nawet takie, które można zabrać do lunchboxa jako pełnowartościowy posiłek. Wypróbuj kokosanki z trzech składników, idealny sernik w 8 minut, ciasto z patelni, boliwijskie pączki czy ciasteczka orzechowe z awokado. WSZYSTKIE przepisy są bardzo proste - wystarczy, że wykonasz je zgodnie z wytycznymi, a sukces masz gwarantowany!Nie musisz iść do cukierni, bo przygotujesz coś przepysznego znacznie szybciej i taniej! W dodatku będziesz mieć pewność, że twój deser jest świeży, przygotowany z dobrych składników i nie zawiera ulepszaczy. Minimum czasu, maksimum jakości!Do dzieła!
Ma być tanio, prosto, pysznie i domowo, bo wtedy smakuje najlepiej!Zapraszam was do mojej kuchni, pachnącej ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Znajdziecie tu mnóstwo prostych inspiracji, aby przygotować smaczne potrawy, które wywołają uśmiech na twarzach waszych bliskich. Bo tak naprawdę czego chcieć więcej?Wiem, że nie chcecie tracić czasu na stanie godzinami przy garnkach czy długie szukanie składników na wypełnionych po brzegi sklepowych półkach. Dlatego dzielę się z wami swoimi pomysłami na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania, które nawet laikom nie sprawią trudności.Co jeszcze tu znajdziecie? Oczywiście zdjęcia każdej przygotowanej przeze mnie potrawy, żebyście mogli sobie wyobrazić jej zapach i smak.No to smacznego!Tomek StrzelczykOddaszfartucha. Kulinarny numer jeden polskiego internetu w końcu zdecydował się napisać książkę!Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Witajcie ponownie w świecie smakówGdy rozpocząłem prace nad pierwszą książką, moim celem było stworzenie kolekcji przepisów, które pozwolą się cieszyć gotowaniem każdemu bez zbędnego stresu i skomplikowanych technik.Po wielkim entuzjazmie i ogromnym wsparciu, jakie otrzymałem od Was po dwóch poprzednich tomach, zdecydowałem się kontynuować tę smakowitą podróż.Czeka na Was wiele nowych i wyjątkowych przepisów, które nie dadzą zapomnieć o polskiej tradycji i wyjątkowym smaku. Będzie z mięskiem i bez. Będą słodkie wypieki i domowe przetwory. No i TOP10 potraw z grilla!Nadal trzymam się zasady prostoty i przepisy są opracowane tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę kulinarną.Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które - mam nadzieję - zachwycą Wasze podniebienia.
Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczyczy też ballad mistrza Jaskra.
Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik
Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska pozwoli ci przenieść się wraz z twoją kuchnią do świata pełnego kuszących zapachów i smaków, wykreowanego przez Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką - autorki Witcher Kitchen i Nerds' Kitchen. Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, mistrza słowa, bez którego niniejsza księga nigdy by nie powstała.
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin.
Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach.
Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak:
Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej!
Przewlekła choroba nerek to już choroba cywilizacyjna. Liczba cierpiących na nią osób stale się powiększa. Dla wielu z nich taka diagnoza może być przytłaczająca. Warto jednak pamiętać, że PChN to nie wyrok.
Autorka tej książki, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, przekonuje, że oczyszczanie nerek i utrzymywanie ich funkcjonowania jak najdłużej jest możliwe. Kluczowe jest jednak przestrzeganie diety w chorobach nerek. W książce znajdziesz przegląd wytycznych żywieniowych dla każdego etapu PChN. Jest też sekcja dotycząca kontroli porcji i spożycia kalorii oraz lista popularnych produktów spożywczych z informacjami o wartościach odżywczych.
Łatwa dieta dla zdrowia nerek!
Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę?Jedz dużo warzyw i mało mięsa! Poznaj kuchnię w duchu fleksitarianizmu!Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem "pomiędzy" jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt.Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia - naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty?Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się?
Jedyna w swoim rodzaju, oficjalna książka kucharska Five Nights at Freddy’s! Poznaj ponad 40 przepisów na pyszne dania inspirowane uniwersum FNAF! Znajdziesz tu m.in. legendarne pizze, burgery i nachosy, których smak przeniesie cię do niezwykłego świata animatroników. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
VADEMECUMkuchni francuskiej.Znajdziesz tuWSZYSTKO,co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji.Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?Kto mieszka w serze casgiu merzu?Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?350 zagadnień do rozgryzienia,1250 specjałów do spróbowania,375 przepisów do przetestowania,260 osobistości ze świata francuskich kulinariów,setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdotPospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenekChcesz gotować jak rodowity Francuz?Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!Bon apptit!
Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a nawet wspierać organizm w walce z nowotworami. Bywa wykorzystywana jako wsparcie w leczeniu między innymi: cukrzycy, miażdżycy, astmy, chorób stawów i chorób autoimmunologicznych. Według wielu badaczy kurkumina stanowi przyszłość medycyny.Autorka, opisując korzyści ze stosowania kurkuminy, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce uwzględniła również przepisy na proste dania z kurkumą, dzięki którym włączysz tę przyprawę na stałe do swojego menu.
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, "przywraca do życia" dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki - to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?