W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
10 sezonów, 236 odcinków, miliony fanów i spora garść przepisów!Gratka dla fanów kultowego sitcomu z lat 90. Ta książka to zbiór przepisów na dania związane z serialem "Przyjaciele". Znajdziemy tutaj m.in.: zaręczynowe lazanie, niezawodną pizzę special, a także ciasteczka według receptury babci Phoebe, sprawdzony przepis na pieczonego indyka (i kanapkę z tego, co zostało), wystrzałową margaritę Rossa, truskawkowy dżem Moniki, ulubione sandwicze Joeya (tak, chodzi o te kultowe, z klopsikami), rozwodowe ciasto z dyni, flan urodzinowy Rachel, a także najlepsze na świecie muffiny z jedynego w swoim rodzaju Central Perku W książce znajduje się około 100 przepisów na przekąski, dania obiadowe, desery, napoje oraz całkiem spory wybór dań wege - coś z myślą o Phoebe.Teresa Finney pochodzi z San Francisco, obecnie mieszka w Atlancie. Uwielbia wszystko, co wiąże się z latami 90. XX wieku. Jest wielką miłośniczką (i znawczynią) "Przyjaciół". Piecze ciasta, pisze o jedzeniu i z powodzeniem wymyśla własne przepisy.
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko!Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów!Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru.Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni - w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami.120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji!
Za dużo kilogramów, a za mało energii, której po zjedzeniu śniadania czy obiadu wcale nie mamy więcej. Przeciwnie - oczy się zamykają, a organizm nadal domaga się czegoś konkretnego, a jeszcze lepiej słodkiego. Do tego bóle głowy i rozdrażnienie bez wyraźnej przyczyny, albo zmęczenie, które potrafi zaskoczyć o różnych porach dnia, nawet zaraz po wstaniu z łóżka. Takie objawy zwykle skłaniają do robienia badań. Często pokazują one to samo: Insulinooporność. Insulinooporność jest poważnym zaburzeniem, które nie pozwala komórkom organizmu czerpać energii z posiłków. To co jemy, odkłada się w tkance tłuszczowej, a mięśnie i inne narządy pozostają głodne. Odpowiednio ułożona dieta to jedyny sposób, by uporać się z insulinoopornością. Jeśli potraktujemy sprawę serio, to już po kilku dniach wróci dobre samopoczucie, a po miesiącu metabolizm znów będzie po naszej stronie - mniej kilogramów i więcej energii to dopiero początek pozytywnych zmian.Książka Insulinooporność. 28 dni na talerzu to jadłospis na cztery tygodnie, posiłki łatwe do przygotowania i podpowiedzi, które pokażą co i jak jeść, by problem zniknął i nie powrócił
You've seen Snoop work his culinary magic on VH1's Emmy-nominated Martha and Snoop's Potluck Dinner Party, and now, Tha Dogg's up in your kitchen...with his first cookbook.
Delivering 50 recipes straight from his own collection, Snoop's cookbook features OG staples like Baked Mac & Cheese and Fried Bologna Sandwiches with Chips, and new takes on classic weeknight faves like Soft Flour Tacos and Easy Orange Chicken. And it don't stop...Snoop's giving a taste of the high life with remixes on upper echelon fare such as Lobster Thermidor and Filet Mignon.
But we gotta keep it G with those favorite munchies too, ya know? From chewy Starbursts to those glorious Frito BBQ Twists, you should have an arsenal of snacks that'll satisfy. And of course, no party is complete without that Gin and Juice and other platinum ways to entertain.
The Doggfather's got you covered – complete with epic stories and behind-the-scenes photos that bring this masterpiece to life.
Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego! Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety – to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie. Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera!
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska.
W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.
Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej teksty publikowano też w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej”, a także w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców z przewagą warzyw?Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj ich moc przedłużania młodości i zapobiegania chorobom. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem czy zaparciami? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które odżywiają naszą mikrobiotę? Jak jedzenie warzyw wpisuje się w profilaktykę chorób nowotworowych?Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak ciasteczka, gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
Dieta keto może być kolorowa, różnorodna, a zarazem wykwintna!W tej wyjątkowej książce kucharskiej znajdziesz 101 przepisów na śniadania na słono i na słodko, obiady: sycące zupy, przepyszne dania główne, smaczne dodatki, a także atrakcyjne przekąski oraz niezwykłe desery.Dzięki nieskomplikowanym instrukcjom z prostych składników wyczarujesz wspaniałe dania. Przepisom towarzyszą przepiękne zdjęcia, które sprawiają, że nabierzesz ochoty na przyrządzenie prezentowanych potraw w swojej kuchni.Spróbuj gofrów szpinakowych, pieczonego awokado, placuszków z truskawkami, kremu z cukinii, krewetek w boczku, tarty ze szparagami, pizzy góralskiej albo z burratą, frytek z selera, a nawet keto sushi! A jeśli przyjdzie ci ochota na coś słodkiego, znajdziesz tu między innymi czekoladową chmurkę, biszkopt z malinami, keto pączki i ciasteczka kibica.Dania, które proponuję w tej książce, pozwolą ci zarówno na redukcję tkanki tłuszczowej, jak i na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej oczywiście przy odpowiednim doborze ćwiczeń siłowych. Chcę odczarować dietę keto i mam nadzieję, że dzięki moim propozycjom śniadaniowym, obiadowym, czy nawet fast foodom i słodyczom przekonasz się, że keto może być po prostu smaczne.Wiktoria Mazur, BabanaketoWiktoria Mazur od zawsze lubiła gotować, a dziś dzieli się swoją pasją na Instagramie i YouTube. Uwielbia spędzać czas na świeżym powietrzu, oglądać filmy z Bollywood i malować na płótnie.
Czy wiesz, że stany zapalne wywołują wiele poważnych chorób? Z tym problemem zmaga się coraz więcej osób. Jeśli czujesz, że ty także do nich należysz, albo chciałbyś po prostu zadbać o swoje zdrowie i wzmocnienie odporności, ta książka jest dla ciebie. To przystępny przewodnik dla osób, które chciałyby korzystać z dobrodziejstw diety przeciwzapalnej. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko co jeść, będąc na diecie przeciwzapalnej, ale także jak robić zakupy i przygotowywać pyszne i zdrowe posiłki. Autorka dzieli się prostymi i sprawdzonymi przepisami, które pomagają zwalczać stany zapalne organizmu. Podaje też tygodniowe plany posiłków. Przekonaj się jak prosta jest dieta przeciwzapalna.
Jeśli jesteś fanem mięsa, ta książka będzie spełnieniem marzeń! Autorytet w dziedzinie diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego przedstawia książkę kucharską z ponad 100 przepisami na pyszne potrawy. Badania naukowe potwierdziły: przeciwzapalna dieta mięsna pomaga schudnąć, pozbyć się alergii pokarmowych i utrzymać w ryzach poziom cholesterolu. Chroni przed chorobami układu krążenia, pomaga wyleczyć choroby autoimmunologiczne, jest też doskonałą dietą na odporność. Ta książka to twój niezbędnik, który sprawi, że czerpanie korzyści z diety będzie jeszcze smaczniejsze! Znajdziesz w niej dania główne, przepisy na każdą zachciankę, a nawet desery. Odkryjesz przepisy na każdy rodzaj mięsna, w tym owoce morza. Dieta karniwora najlepsze przepisy!
1500 przepisów diety ketogenicznej na osiągnięcie i utrzymanie ketozy w jednej, kompletnej książce Pragniesz odżywczych i smacznych keto posiłków na utrzymanie ketozy? Szybkiej i trwałej utraty wagi? A także stałej motywacji na diecie ketogenicznej? Sięgnij po tę książkę zawierającą 1500 przepisów diety ketogenicznej! Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z keto, czy od dawna utrzymujesz ketozę, ta wszechstronna książka kucharska z 1500 przepisami diety ketogenicznej sprawi, że dostosowanie diety keto do twojego stylu życia stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze.1500 przepisów na dania ketogeniczneMust have dla każdego, kto kocha jedzenie i jest miłośnikiem gotowania! To największy na rynku, opracowany przez ekspertów i dietetyków, zbiór aż 1500 przepisów diety ketogenicznej w jednej, kompletnej książce. Każdy przepis zawiera dokładne informacje o wartości odżywczej, makroskładnikach, ilości węglowodanów, błonnika, tłuszczu i białka, dzięki czemu łatwiej ci będzie śledzić twoje makra. To setki opcji na każdy posiłek danie główne, przekąskę, deser, koktajl i napój które są proste w przygotowaniu dla każdego domowego kucharza.
Jak wesprzeć leczenie SIBO dietą proste i skuteczne przepisy na choroby układu pokarmowego Strach, dezorientacja Bardzo trudne emocje towarzyszą osobom wychodzącym z gabinetu lekarskiego z diagnozą zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO). Leczenie SIBO i powrót do zdrowia nie są proste. Tego typu choroba jelit jest trudna do wykrycia. Często myli się ją z zespołem jelita nadwrażliwego IBS, którego jest główną przyczyną. Poza tym jej objawy znacznie obniżają jakość życia. Na szczęście istnieją terapie naturalne, które skutecznie ograniczają złe bakterie w jelitach i wspierają w walce o przywrócenie zdrowia. Za najważniejsze uznaje się zdrowe odżywanie. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wykorzystać zmodyfikowaną dietę low-FODMAP do wsparcia leczenia SIBO. Otrzymasz gotowy 4-tygodniowy plan posiłków, który usprawni funkcjonowanie twojego układu trawiennego i wesprze oczyszczanie jelit. Korzystając z niego, pozbędziesz się złych bakterii w jelitach, odbudujesz mikrobiom jelitowy i wyeliminujesz stany zapalne. Jeśli nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, docenisz dołączone do tej publikacji listy zakupów i przepisy na apetyczne potrawy. Odtąd leczenie SIBO dietą nie będzie ci się kojarzyło wyłącznie z pasmem niekończących się wyrzeczeń. Stanie się wręcz kulinarną przyjemnością.Co wywołuje zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)? Jelito cienkie nie jest przystosowane do radzenia sobie z dużymi ilościami bakterii. Co więcej, ich nadmiar niekorzystnie wpływa na zdrowie. Utrudniają one pracę układu trawiennego oraz wchłanianie m.in. żelaza, witaminy B12 i ferrytyny. Poza tym przerost bakteryjny przyczynia się do nieszczelności błony śluzowej, powodując wiele chorób jelit. Gdy błona zostanie uszkodzona, następuje reakcja układu odpornościowego. W rezultacie pojawiają się: chroniczne zmęczenie, bóle stawów i głowy, podrażnienia skóry, problemy z koncentracją. Dochodzą do tego nietolerancje pokarmowe lub alergie, jedne z najczęstszych objawów SIBO. Osoba dotknięta zespołem przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego musi zmagać się również z wzdęciami, odbijaniem, nudnościami oraz uczuciem rozpierania. Dlatego tak ważne jest oczyszczanie jelit ze złych bakterii. Leczenie SIBO wspomaga zoptymalizowana dieta low-FODMAP. Zdrowe odżywianie zakłada też wykorzystanie elementów diety przeciwzapalnej oraz na mikrobiom jelitowy.Zdrowe odżywianie skuteczny sposób na choroby układu pokarmowego Realizowanie zasad zdrowego odżywiania w przypadku leczenia SIBO nie jest łatwe. Wielu pacjentów testuje kolejne terapie i rezygnuje z nich, nie będąc zadowolonym z efektów. Stosowana w przypadku SIBO dieta powinna oferować różnorodne produkty żywnościowe, o dużej zawartości składników odżywczych. Dzięki temu złagodzi stany zapalne towarzyszące tej chorobie jelit. W ten sposób sprawi, że układ trawienny znowu będzie właściwie funkcjonował.
Jamie Oliver, bestsellerowy autor uwielbianych na całym świecie książek kucharskich, powraca z przepysznymi daniami warzywnymi. I w samą porę obecnie coraz więcej z nas stara się ograniczać spożycie mięsa z pobudek zdrowotnych, finansowych lub ekologicznych.Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. Jego dania to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia: są tak smaczne, sycące i różnorodne, że zupełnie nie odczujesz braku mięsa. Wegetarianie, okazjonalni jarosze i żądni nowych wrażeń mięsożercy w tej książce każdy z was znajdzie coś dla siebie!
* Przejdź na dietę ketogeniczną
* Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów
* Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie
Odzyskaj zdrowie z dietą keto!
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!
W książce:
* Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznej
* Ketogeniczny plan treningowy
* Zalety postu przerywanego
* Ponad pięćdziesiąt świetnych przepisów
* Sposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem
Rami i Vicky Abramsowie są przedsiębiorcami. Dietę ketogeniczną odkryli w 2014 roku, co całkowicie zmieniło ich życie, również zawodowe. Założyli Tasteaholics.com, wiodącą dziś witrynę poświęconą odżywianiu niskowęglowodanowemu. Ich kolejnym dziełem była Total Keto Diet, popularna aplikacja dla osób na diecie ketogenicznej. Są także autorami kilku książek na temat tego sposobu odżywiania.
Gotowały moje babcie, gotują rodzice, gotuję i ja. Uwielbiam sezonową kuchnię, pełną smaków, z których można wyczarować pyszne dania. Pomysł na "Drugie śniadania i lunche" wypłynął z piegowatego serca mojego syna Karolka. ""Piegusowy LunchBox" i wszystkie pomysły na to, co zabrać do szkoły i pracy przypadły do gustu czytelnikom mojego bloga Odczaruj Gary. Codziennie przygotowuję i śniadanie, i drugie śniadanie. I naprawdę, uwierzcie proszę, to nic trudnego. Wystarczy odrobina wyobraźni i dobra organizacja w kuchni. Eksperymentujcie ze smakami, inspirujcie się moimi przepisami.
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na „Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni! Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”. Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kochamy ziemniaki i zjadamy ich naprawdę dużo. To bez wątpienia najbardziej popularne warzywo na polskim stole. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do puree podawanego na obiad razem ze schabowym. Przepisów na potrawy z ziemniaków jest zaskakująco wiele. A jeśli weźmiemy pod uwagę jeszcze te słodkie, czyli bataty, możliwości będą wręcz nieograniczone! Pieczone, smażone, faszerowane, placki, kluski, pierogi, zupy, sałatki, gofry, babeczki, zapiekanki, tarty... uff! Ziemniaczane dania mogą być tradycyjne lub nowoczesne, regionalne lub egzotyczne. Wszystkie są łatwe do przygotowania, wszystkie pyszne! No i ziemniaki mają jeszcze jedną zaletę - są naprawdę tanie.
Wielki owocowy sezon trwa! I nigdy się nie skończy. Na naszych stołach pojawiać się będą kolejno truskawki, czereśnie, agrest, porzeczki, maliny, morele, wiśnie, gruszki, śliwki, jabłka... Uff ! Te cudeńka aż proszą się, by wyczarować z nich słodkie pyszności. Można je ułożyć na poduszce z puszystego kremu w małych babeczkach lub wielopiętrowych tortach, obsypać nimi piaskowe lub kruche ciasto, zatopić w galaretce, przerobić na intensywny w smaku sos, krem lub panna cottę. Możliwości jest bez liku. Desery z owocami zawsze pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Poczuj moc owoców! Z nami to proste.
Niedzielne obiady to wspaniała okazja do spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół. Ale cóż zrobić, by nie jeść na okrągło schabowego? Wystarczy skorzystać z naszych przepisów. W tek książce pokazujemy, jak w prosty sposób przyrządzić wykwintne przystawki, zupy, dania główne oraz oryginalne, serwowane na ciepło warzywa. No i oczywiście pełne słodyczy desery !
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?