W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
To moja najpiękniejsza książka. Zapis kilku miesięcy mojego życia. To książka kulinarna, ale chcę się w niej podzielić z czytelnikami nie tylko przepisami na moje ulubione śniadania czy przekąski. Chcę zdradzić im sekret dobrego życia, które warto smakować wszystkimi zmysłami.Posiłki nie są dla mnie wyłącznie sposobem na dostarczanie organizmowi niezbędnych kalorii, witamin czy mikroelementów. Danie nabiera wyjątkowych cech w zależności od nastroju, w jakim je przygotowujemy, czy okoliczności, w jakich je spożywamy. Rozmaite smaki budują historię mojego życia. Gotuję pierogi z dzieciństwa, gdy tęsknię za babcią. Robię ulubione risotto, gdy chcę wrócić na chwilę do Włoch. Latem zabieram koc oraz kosz piknikowy i idę do parku zjeść z dziećmi posiłek na trawie. Zimą nie rozstaję się z termosem, w którym czeka na zziębniętą przyjaciółkę gorąca zupa.Do zwykłego życia dodaję szczyptę magii, by stało się wyjątkowe, najlepsze i moje. Ta książka to zbiór stu przepisów poprzeplatanych kulinarnymi historiami. Zapraszam na opowieść w pięciu smakach.
Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali.Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejnearchipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za woniątymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecjinajbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania - KEFI.Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalnewszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzącychwokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących - wtedy właśnie dzieje sięgrecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunektego stanu - przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści - zrozumieć życiewyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.Bo KEFI może się zadziać wszędzie, nie tylko na greckich wyspach!
100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii Kuchnie świata. KUCHNIA UKRAIŃSKA I INNE KUCHNIE KRESOWE to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy, Ukrainy, Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna, Lwowa, Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze.Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
Przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja. Własnoręczny wyrób smakowitych wędlin i szynek, wytwarzanie różnego rodzaju trunków oraz wyrabianie chleba i masła to kultywowany od dawna i przynoszący znakomite efekty obyczaj. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie żywności między innymi z powodu niskiej jakości produktów oferowanych w sklepach. W książce zebrano 170 przepisów na rozmaite wyroby, w tym wędzonki, kiełbasy i pasztety, a także praktyczne wskazówki związane z tajnikami ich przyrządzania. Odkryj radość tworzenia prawdziwych wędlin w zaciszu własnej kuchni!
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
The debut cookery book from Ireland's leading Indian chef: over 100 easy, fresh recipes to make everyday
Great Indian food is about making food come alive from a handful of spices you can buy anywhere.
Ireland's favourite Indian chef Sunil Ghai takes the mystery out of creating authentic Indian dishes at home. Spice Box includes over 100 recipes that you will find amazingly easy to make, including comforting favourites such as Easy Butter Chicken; fabulous fish such as Spicy Prawn Curry; veggie flavour bombs such as Aubergine and Potato Curry; and sweet treats such as spectacular Indian Rice Pudding. There is also a dazzling array of naan, rice dishes, sides, raitas and chutneys, and much more - all simple to make at home from ingredients that are widely available. Cook the Spice Box way and fall in love with mouth-watering, effortless Indian food
Czy nadchodzące święta Bożego Narodzenia budzą w Was nie tylko ciepłe uczucia, ale też powodują ataki paniki, że znów trzeba będzie spędzić niezliczoną liczbę godzin przy kuchni i załamywać się, że połowa potraw nie wychodzi? Czy takie uczucia ogarniają Was przed każdą uroczystością, na którą zapraszacie do siebie gości?Ta książka pomoże Wam przetrwać i nie zwariować.Poznajcie 100 przepisów, które przydadzą się Wam nie tylko na Boże Narodzenie, lecz także przy wielu innych okazjach, które chcecie i lubicie celebrować: od tradycyjnego czerwonego barszczu na zakwasie z uszkami czy bakłażana pieczonego z sosem sojowym i podanego na kremowym serku, przez brukselkę z cynamonem i chili lub kapustę z grzybami, po karpia po żydowsku oraz cytrusy z makiem i sosem musztardowym.Przekonajcie się, że aby stworzyć niezapomniane uroczyste menu, wcale nie potrzeba cudu.
Poznaj naturalną moc leczniczych roślin, które wspierają odporność, redukują stres i poprawiają zdolności intelektualne. Adaptogeny to budzące coraz więcej zainteresowania nietoksyczne rośliny, charakteryzujące się wyjątkowym wpływem na ludzkie ciało i umysł – niwelują skutki stresu oraz wspomagają adaptację organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych. Nie są one magicznym lekiem na wszelkie dolegliwości, lecz fundamentem zdrowia i holistycznym wsparciem tak dla ciała, jak i umysłu. Adaptogeny były z nami od zawsze, lecz dopiero od niedawna zaczynamy dostrzegać ich potencjał. Adaptogeny Melisy Petito to przewodnik przedstawiający ponad 50 najpopularniejszych adaptogenów oraz podający pyszne, bogate w składniki odżywcze przepisy pomagające funkcjonować „z wyższą częstotliwością”.
Jak prowadzić dom po włosku? Jak delektować się życiem w toskańskim stylu?Nikt nie jest w stanie uchwycić ducha miejsca tak jak Tessa Kiros. W urzekająco kobiecej książcecelebruje Włochy - kraj, który wybrała na swój dom.Rodzinne historie, inspiracje i przepisy nie tylko na pyszne daniaZnajdziesz tu sycące posiłki i fantazyjne ciasta, staromodne konfitury i przetwory, a także domowe przyprawy, ziołowe oleje i zapachowe cukry. Wypróbujesz niebanalne przepisy, takie jak focaccia z truskawkami, zupa z karczocha i mięty, risotto z krewetkami, lawendą i cytryną czy pierś kurczaka w cieście z borowikami i szałwią.Tessa podpowie ci, jak wykorzystać wiedzę przekazywaną przez włoskie panie domu z pokolenia na pokolenie i jak w kilku prostych krokach zamienić dom w piękniejsze miejsce. Pokaże ci, jak wprowadzić magię do swojej kuchni oraz połączyć wszystko w smakowitą całość.
5 Ingredients Mediterranean is everything people loved about the first book, but with the added va-va-voom of basing it on Jamie's lifelong travels around the Med. With over 125 utterly delicious, easy-to-follow recipes, it's about making everyday cooking super-exciting, with minimal fuss - all while transporting you to sunnier climes.
You'll find recipes that empower you to make incredibly delicious food, but without copious amounts of ingredients, long shopping lists or loads of washing up. 65% of the recipes are meat-free or meat-reduced, and all offer big, bold flavour. With chapters on Salads, Soups and Sarnies, Pasta, Veg, Pies and Parcels, Seafood, Fish, Chicken and Duck, Meat and Sweet Things, it will have readers coming back for more, seven days a week.
Po raz pierwszy książka kucharska od Men with the Pot Dołącz do Krzysztofa i Sławka w lesie i naucz się rozpalania ognia i robienia ze znalezionego drewna wszystkiego od szpikulców na szaszłyki po stojak na patelnię. Nie masz na to czasu? Użyj grilla lub żeliwnej patelni. Nadal będziesz w stanie przyrządzić mięsne dania, wiejskie zapiekanki oraz polecane przez nich specjały. Wśród przepisów na wyśmienite posiłki są: Biwakowe przepisy z całego świata: ogniskowe ravioli, drobiowe alfredo z dodatkami, roladki wołowe po polsku, pierogi od zera, leśne danie na wynos i tagliatelle z sosem ragu Mięsna uczta: stek tomahawk, rostbef z ziemniakami Hasselback, tropikalne żeberka wieprzowe, wieprzowina z ananasem, glazurowany boczek, irlandzki gulasz z ogniska i kotlety jagnięce w sosie z granatów Kurczak, indyk i kaczka: kurczak smażony w lesie, pierś indyka z sosem żurawinowym, pierś kaczki z tłuczonymi ziemniakami i kieszonki z kurczaka zawijane w bekon Leśne wypieki: pizza z patelni, leśne precle, kiełbaski w cieście, chleb serowy, calzone i biwakowe pączki Z morza do lasu: pijany łosoś, rybne curry, ryba z frytkami i pure z groszku, dorsz w ziołowej panierce i leśne kotlety rybne Burgery, kanapki, quesadille i tacosy: kanapki z wędzonym boczkiem, kapiący cheeseburger, serowe tacosy i najlepsza kanapka z pulpetami Pójdź w ślady autorów, a wtedy nawet prosty przepis na kolację w środku tygodnia stanie się odskocznią od zwyczajności.
Poznaj tajniki wegetariańskiej kuchni jednogarnkowej!
Jednogarnkowe danie to uniwersalny, prosty, codzienny posiłek, który możesz swobodnie przekształcać w zależności od własnych chęci i potrzeb. To roślinny gulasz lub sycąca zupa, które przygotujesz z tego, co akurat masz w lodówce; bazowa owsianka czy kluski, których charakter odmienią słodkie lub wytrawne dodatki; słodkości z kilku składników i przekąski gotowe w kilkanaście minut, gdy tylko najdzie cię na nie ochota.
By stworzyć wyjątkowe danie, wystarczy tylko parę umiejętnie połączonych produktów, jeden garnek lub patelnia oraz odrobina wolnego czasu.
W środku znajdziesz:
przepisy na szybkie jednogarnkowe potrawy na każdą porę roku i dnia, w pełni wegetariańskie i oparte na sezonowych składnikach,
dania inspirowane zarówno kuchnią polską i europejską, jak i tradycjami kulinarnymi z różnych stron świata,
wskazówki, jak łączyć smaki oraz jak dostosowywać bazowe przepisy do własnych preferencji i zawartości spiżarni,
informacje, jak przechowywać i odgrzewać każdą z potraw, by jak najdłużej cieszyć się jej świeżością,
dokładne instrukcje i praktyczne porady kuchenne, dzięki którym nauczysz się gotować prosto, przyjemnie i z pomysłem.
Czym przyprawiano flamingi i papugi w czasach Cesarstwa Rzymskiego? Które przyprawy Adam chciał wynieść z Edenu? Co znajdowało się w masce doktora plagi? Na te i wiele innych pytań odpowiada Thomas Reinertsen Berg w swojej najnowszej książce. Zabiera nas z Zachodu na Wschód, w podróż przez Chiny, Indie, Sri Lankę, śladami największych odkrywców. Wraz z nim przenosimy się w czasie, by poznać fascynującą historię najważniejszych przypraw – goździków, cynamonu, kardamonu, pieprzu. Przez wieki były symbolami luksusu i postępu. Świętości albo grzechu. Z ich powodu wybuchały wojny między potęgami kolonialnymi. Marco Polo, Krzysztof Kolumb i legendarny Sindbad z odległych wypraw chcieli wrócić na statkach załadowanych do pełna przede wszystkim pachnącymi i drogocennymi przyprawami. Niegdyś wierzono, że posiadają magiczne moce, bywały cenniejsze niż złoto i na zawsze zmieniły historię świata. Oto opowieść o nich.
Ta przystępna i praktyczna książka pomaga czytelnikowi w pełni zrozumieć zaburzenia odżywiania oraz różne etapy związane z powrotem do zdrowia. To niezbędna lektura dla chorych, ich rodzin i przyjaciół, a także dla zainteresowanego tymi sprawami czytelnika. Korzystając z doświadczenia nabytego w pracy z chorymi i obficie czerpiąc z historii choroby konkretnych osób, Kate Middleton wyjaśnia, czym są zaburzenia odżywiania i dlaczego się pojawiają. Co zaś najistotniejsze, autorka udziela wskazówek, jak wyruszyć w drogę ku wyzdrowieniu.
Pysznie, z pasją i miłością - otwieramy drzwi do zielonej kuchni Oli Tracz (oh.veggie), która wypełni Twój dom zapachem, smakiem i rodzinnymi wspomnieniami!Ponad 80 przepisów skrojonych na wielkie i małe okazje, do celebrowania w pojedynkę, w większym gronie, na głód wielki makaronowy i ten mniejszy przekąskowy.To świeże spojrzenie na kuchnię wegetariańską, gdzie zapach rumianej kruszonki przywodzi na myśl beztroskie wakacje, a makaron z pieczonym czosnkiem dopełnia spotkania w przyjacielskim gronie.Przygotuj muffiny marchewkowe ze śmietankowym lukrem, tofucznicę czy pastę z fasolką szparagową i bądź bliżej zielonej strony mocy.Bo przecież każdy wie, że uroda przemija, głód nigdy.
Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku. Tradycje kulinarne Dani to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - kulturoznawczyni, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.
Dania kuchni włoskiej są łatwe do przyrządzenia, zdrowe i pełne różnorodnych smaków. Powstają ze świeżych, naturalnych produktów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Z tej książki dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowania potraw dowiecie się, w jaki sposób szybo przyrządzić pieczone warzywa, dania z makaronami w roli głównej, peperonatę czy caponatę. Znajdziecie w niej przepisy na proste dania, których nie mieliście dotąd odwagi zrobić, jak risotto czy lasagne. Teraz kuchnia włoska nie będzie przed wami skrywać już żadnych tajemnic!
Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Ta książka dzięki prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowania wypieków i deserów oraz efektownym fotografiom nauczy cię robić smakowite kremy i musy oraz przygotowywać tarty i tartaletki, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, dobre na przegryzkę ptysie, eklerki i makaroniki, a także klasyczne ciasta i niezwykłe pyszności o niepowtarzalnym smaku. Zawarte w książce porady autorki i podpowiedzi mistrzów cukiernictwa sprawią, że magia zawita również do twojej kuchni.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?