KATEGORIE [rozwiń]

Zaremba-Szuba Grażyna

Okładka książki 15-lat pielrzymowania śladami Karola Wojtyly

49,00 zł 35,10 zł


Album dokumentuje piętnaście lat pielgrzymowania śladami Karola Wojtyły robotnika. Pomysłodawcami i organizatorami pielgrzymki są księża salezjanie z kościoła pw. św. Stanisława Kostki w Krakowie-Dębnikach. W parafii tej, w latach 1938-1944 mieszkał przyszły krakowski biskup i papież. Każdego roku pątnicy przemierzają tę samą drogę, którą młody Karol Wojtyła w czasie wojny pokonywał idąc do pracy w Zakładach Sodowych Solvay, początkowo, jako robotnik w kamieniołomie na Zakrzówku, a później, jako kotłowy w fabryce w Borku Fałęckim. Po drodze pielgrzymi zatrzymują się m.in. przy domu na ul. Różanej, gdzie mieszkał sługa Boży Jan Tyranowski, a także domu przy ul. Tynieckiej 10, gdzie mieszkał Karol Wojtyła przed wstąpieniem do seminarium. Pielgrzymka kończy się w sanktuarium Jana Pawła II.
Okładka książki Pomorska książka kucharska

47,00 zł 30,53 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Pomorska książka kucharska to 160 stron, 50 przepisów, krótki esej o historii kulinarnej Pomorza oraz archiwalne zdjęcia towarzyszące współczesnym fotografiom proponowanych potraw – wszystko w opracowaniu Grażyny Zaremby-Szuby. Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy? Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Śladów jej obecności szukamy nie tylko w gotowaniu. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami. Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie do gotowania podkreślały, że przepisy przez nie zebrane miały być tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle są do nabycia tylko w drogich delikatesach. Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a kiedy tego wymagały, zmodyfikowane dla potrzeb współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań mógł łatwo i bez przeszkód samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód. Mamy nadzieję, że praca, którą stworzyłyśmy będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie slow food. Dlatego czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi. Grażyna (Nina) Zaremba-Szuba
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj