Przepyszne trucizny. Od przypraw do narkotyków
-
Autor: Whiteman Noah
- ISBN: 978-83-67931-86-1
- EAN: 9788367931861
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Feeria
- Format: 205x145x30mm
- Język: polski
- Liczba stron: 416
- Rok wydania: 2024
- Wysyłamy w ciągu: 24h
-
Brak ocen
-
30,19złCena detaliczna: 54,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,19 zł
x
Poznaj śmiercionośne tajemnice, które kryją się w twojej domowej apteczce i w kuchennych szafkach…
Wiemy, że za ostry smak papryczki odpowiada kapsaicyna, kawa pobudza nas dzięki kofeinie kryjącej się w ziarnach kawowca, a zażycie penicyliny pozwala zwalczyć niejedną infekcję bakteryjną. Jednak substancje, które tak chętnie wykorzystujemy do własnych celów, nie powstały z myślą o nas. Rośliny, grzyby, drobnoustroje i zwierzęta produkują toksyny na masową skalę, aby się bronić. Ponadto podczas gdy jedne gatunki wznoszą swoje trujące fortece, inne w wyniku ewolucji uczą się je forsować, a ten ukryty wyścig zbrojeń trwa od wieków tuż przed naszym nosem. Jaką rolę odgrywamy w nim my sami? Jak to się stało, że zaczęliśmy używać… oraz nadużywać rozmaitych substancji? Jakie jest ich prawdziwe przeznaczenie?
Przeczytaj tę książkę, a już nigdy nie spojrzysz tak jak wcześniej na rośliny doniczkowe, grzyby, owoce, warzywa i… historię ludzkości.