W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Zestaw wyszukanych potraw z wartościowych pod względem odżywczym, powszechnie dostępnych, stosunkowo niedrogich ryb słodkowodnych.
Ogromna liczba przepisów na proste w przygotowaniu, lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe, a przede wszystkim godne stołów cesarzy dania z karpia, lina, pstrąga i szczupaka.
Morskie ryby jadasz tylko na molo w Sopocie? Nie znasz wartości odżywczych dorsza czy soli? Nie potrafisz przygotować żadnego dania z turbota czy śledzia, a chcesz zrobić wrażenie na ""rybich smakoszach""? Zmień ten stan rzeczy. Kolejna książka Adama Wieczorka pozwoli Ci uczynić to szybko i ""bezboleśnie"".
Ten pełen uroku notes pomoże Ci zebrać w jednym miejscu przepisy na nalewki i likiery - i te od pokoleń wykorzystywane w twojej rodzinie, i te całkiem niedawno znalezione w czasopismach czy na blogach internetowych.Dzięki podziałowi na części odszukanie potrzebnej receptury nie będzie sprawiać trudności. Korzystanie z notesu ułatwiają także kolorowe przekładki.Ponadto proponujemy nasze przepisy na nalewki i likiery - kto wie, może zdecydujesz się je wypróbować? Znajdziesz tu również przydatne informacje o wyrobie tych szlachetnych trunków.
Ten notes pomoże Ci zebrać w jednym miejscu przepisy na dżemy, konfitury i marynaty - i te od pokoleń wykorzystywane w twojej rodzinie, i te całkiem niedawno znalezione w czasopismach czy na blogach internetowych.
Dzięki podziałowi na części odszukanie potrzebnej receptury nie będzie sprawiać trudności. Korzystanie z notesu ułatwiają także kolorowe przekładki.
Ponadto proponujemy nasze przepisy na specjały zamknięte w słoikach - kto wie, może zdecydujesz się je wypróbować? Znajdziesz tu również przydatne informacje o przygotowaniu przetworów.
Zielone koktajle Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania koktajle, smoothies, soki ze smacznych i zdrowych owoców i warzyw. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Oto niezwykły wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu żywności w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, pastrami, kiełbas, drobiu, dziczyzny, wędzonych serów, orzechów, krewetek i wielu innych pyszności. Wszystkie da się uwędzić w domu dzięki prostemu wyposażeniu, które można kupić lub zbudować samodzielnie.
Z książki dowiesz się, jak budować przydomową wędzarnię. Poznasz tajniki wędzenia na zimno i gorąco. Autor poradnika doradza, jak przygotowywać marynaty i peklować. Dzięki szczegółowym instrukcjom zawartym w książce możesz przygotowywać wspaniałe przysmaki, za każdym razem osiągając wyśmienite rezultaty kulinarne.
50 przepisów kulinarnych
50 osób ze świata polityki
50 rozmów w kuchni – głównie o polityce
Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego przez Cezarego Gmyza –„Kuchnia polska”.
Gmyz zaprosił do swojej kuchni, między innymi: Andrzeja Dudę, Pawła Kukiza, Piotra Jeglińskiego, Johna Godsona, Antoniego Macierewicza, Katarzynę Piekarską, żeby się pokłócić na tematy polityczne, a pogodzić nad talerzem pysznych potraw.
A przepisy? Istny fjużyn: flaczki po warszawsku, babka ziemniaczana, risotto z grzybami, zupa krem ze szparagów, leczo, wołowina po czesku i wiele innych.
Gotuj kolorowo!
KOLOROWANKI i PRZEPISY
Gotujesz coś smacznego i czekając na obiad czas możesz zapełnić ilustrowaniem dania. Książka łączy modne ostatnio kolorowanki z tematami smacznymi sprzedażowo, czyli kulinariami. Wszystkie potrawy są do błyskawicznego przygotowania. Najdłuższy czas przyrządzania to 20 minut. Potem już tylko czekasz i rysujesz rozkoszując się zapachami.
W książce znajdują się przepisy na:
•Pizze i tarty
•Sałatki i dania warzywne
•Desery
Zestaw ok. 250 przepisów na sałatki, przygotowanych przez dietetyka Irenę Radwańską. Są to m.in. sałatki: warzywne, mięsne, owocowo-deserowe, rybne, z owocami morza, wykwintne, domowe, na każdą okazję i porę roku.
Jesteś tym, co jesz...
Chcesz wyglądać olśniewająco? Chcesz czuć się lekko i wspaniale każdego dnia? Skorzystaj z doświadczenia osoby, która wie jak to osiągnąć.
170 autorskich przepisów Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe potrawy to prosta droga do sukcesu. Znajdziesz tu zarówno propozycje na codziennie śniadania i obiady, lekkie koktajle i desery, a także przepisy na specjalne okazje i świąteczne potrawy.
Atelier Szefa KuchniNiezbędny poradnik dla wszystkich, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności kulinarne.Przepisy krok po kroku, 70 niezastapionych technik, czas przygotowania, porady szefa kuchni.Do każdego przepisu dołączone zostały:*pomocnicze piktogramy:czas przygotowaniapieczeniestopień trudnościkoszt*ilustrowana lista składników*dodatkowe propozycje urozmaicenia smaku*miejsce na samoocenę
Już od stuleci wiadomo, że przyprawy są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe! Odpowiednie przyprawianie może zapobiegać lub łagodzić dolegliwości trawienne, odciążyć serce i krwioobieg i aktywować przebieg wszystkich procesów życiowych. Niniejsza książka może służyć jako pożyteczny przewodnik – wprowadza w świat roślin przyprawowych, zawiera porady i gotowe przepisy kulinarne, które zapraszają do eksperymentowania.
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na sałatki i surówki, doskonałe na każdą okazję. Znajdziesz tu pomysły na znakomite kompozycje warzywne, sałatki na bazie kasz i makaronów oraz z dodatkiem mięsa lub owoców, na przykład na surówkę Coleslaw albo sałatkę z łososiem i awokado.
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codziennie dostarczamy swoim organizmom masę zbędnych, a nawet szkodliwych związków chemicznych, znajdujących się w większości spożywanych przez nas posiłków. Na szczęście istnieje na to sposób. Jest nim żywność probiotyczna.
Autorka ujawnia związek pomiędzy pozbawioną równowagi florą jelitową i szeregiem dolegliwości, jak nadciśnienie, alergie, depresja, autyzm, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Pomaga wziąć zdrowie we własne ręce, ucząc jak przyrządzać i wprowadzać do diety trzy potężne probiotyczne produkty – kefir, kombuchę i kiszone warzywa. Stosując opracowany przez nią program żywieniowy możesz zalać swój organizm miliardami pożytecznych bakterii, które przywrócą w Twoim ciele równowagę i pozwolą mu uzdrowić się w naturalny sposób.
Ta książka rozwieje wszelkie obawy przed samodzielnym przygotowaniem probiotycznej żywności, pozwalając Ci wyleczyć układ pokarmowy oraz doświadczyć energii, zdrowia i witalności, które staną przed tobą otworem, kiedy twoje ciało zacznie działać tak, jak powinno. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów na proste i smaczne potrawy zawierające probiotyczną żywność, od koktajli po desery. Poznasz również przydatne informacje dotyczące korzystnych właściwości prebiotyków takich jak jabłka, brokuły, cebula, dynia piżmowa, kiełki brukselki i miód.
Naturalna żywność gwarancją zdrowia!
Imbir jest jedną z najstarszych przypraw oraz roślin leczniczych świata. Zarówno w ajurwedzie, jak i w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, jest wysoko ceniony z powodu swoich właściwości rozgrzewających. Co więcej, ze względu na wyjątkową wszechstronność zastosowania uzyskał rangę zdrowotnego panaceum. Dzięki jego działaniu można nie tylko zapobiegać chorobom, lecz także wspomagać skuteczność procesów leczniczych.
Autor książki opisuje wszystkie schorzenia, które eliminuje imbir. Znajdujący się w nim olejek eteryczny pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Działa przy tym rozkurczowo i likwiduje wzdęcia, a ponadto łagodzi mdłości i wymioty. Napary z kłączy są skutecznym środkiem łagodzącym ból gardła, a także objawy przeziębienia i grypy. Świeży korzeń imbiru zalecany jest również przy: biegunce, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zatruciach pokarmowych, niestrawności, bólach menstruacyjnych, alergiach, hemoroidach, dolegliwościach wątrobowych, a także chorobach układu krążenia. Ponadto działa jako środek wzmacniający przy obniżonej odporności, braku motywacji, wypaleniu zawodowym, zmęczeniu, problemach z zasypianiem i potencją czy chorobach przewlekłych i demencji starczej.
Z tego praktycznego poradnika przekonasz się jak wiele różnych zastosowań ma ta niezwykła roślina. Znajdziesz w nim również wiele przepisów leczniczych np. jak z pomocą imbiru zadbać o skórę i włosy oraz jak wykorzystać go w kuchni.
Poznaj wszystkie właściwości imbiru.
Jeśli nie lubisz latać samolotem, zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata. Nie musisz pakować walizek, martwić się o hotel. Wystarczy ta książka, bo gdy już zdecydujesz, który przysmak przygotować, czeka cię wiele przygód. Możesz wybrać już ci znane: lazanię czy rybę z rusztu, albo pochodzący z antypodów deser – pavlovą. Jeśli wolisz eksperymentować polecamy przepis na tempurę albo indyjski chutney. W książce znajdują się także informacje o potrawach, produktach i krajach, z których pochodzą przepisy.
Zamiast globusa weź do ręki chochlę – i do dzieła!
Najprostsza metoda na naturalne piękno prosto z Paryża.
Bez miksera, bez wyciskarki do soków i bez wysiłku zrobisz zdrowy i smaczny napój, który nawodni i oczyści twój organizm. Wystarczy tylko ok. 15 minut, woda, lód, kilka ulubionych owoców, warzyw i ziół.
W książce znajdziesz przepisy na wodę oczyszczającą pełną witamin i antyoksydantów - bez cukru, konserwantów i innych dodatków chemicznych.
Zainspiruj się i odkryj najmodniejszy francuski sposób na zachowanie zdrowia i urody.
Poznaj właściwości lecznicze najpopularniejszych warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak wzmocnić odporność organizmu, jak zdrowo się odżywiać, jaka żywność może osłabiać organizm, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie. Polecamy również e-booki: Owoce. Lecznicze właściwości, Owoce egzotyczne.
Zestaw pełnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery, które podawano w czasie odbywającej się w 2004 r. Letniej Międzynarodowej Konferencji Makrobiotycznej. Wieke Nelissen jest uznawana wśród międzynarodowej społeczności makrobiotycznej za czołową nauczycielkę gotowania. Działa aktywnie od ponad trzydziestu lat. Publikuje artykuły w różnych pismach makrobiotycznych, sama także wymyśla oryginalne potrawy. Jej przepisy są proste i łatwe do wykonania, a dania smaczne i kolorowe, przeznaczone dla całej rodziny. Od 1978r. Wieke wraz z mężem Adelbertem prowadzą Kushi Institute of Europe. Książka ta zawiera kompletne menu na 12 dni z dokładnymi instrukcjami wykonania każdej potrawy. Z doświadczenia Wieke Nelissen korzystają osoby z całego świata i pewnie dlatego znalazły się tu przepisy inspirowane kuchniami z różnych krajów. Nadaje się dla wszystkich, którzy chcą gotować zdrowe, zrównoważone i smaczne posiłki dla swojej rodziny i przyjaciół.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?