W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w icj skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych. Aby przybliżyć wszystkim sztukę przerabiania miodu i owoców na napoje – wykonaliśmy reprint Miodosytnictwa.
Został on wydrukowany na pięknym, lekko kremowym paierze i dostępny jest w oprawie wykonanej z grubej niebieskiej tektury z papierowym, zadrukowanym na biało, grzbietem. Książka posiada ręcznie wprawianą papierowa naklejkę tytułową na przedniej częsci oprawy, dopasowane kolorystycznie kapitałki i wstażeczkę czytelniczą.
Piwowarstwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny.
Reprint Piwowarstwa dostępny jest w niebieskiej surowej tekturze z papierowymi naklejkami tytułowymi na przedniej części okładki. Ponadto blok ozdabiają kapitałki i wstążeczka oraz zadrukowane wyklejki. Zadruk na szlachetnym, lekko kremowym papierze i zachowana czcionka oryginału sprawiają, że otrzymujecie Państwo książkę wydaną tak, jak pod koniec XIX wieku.
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i wermuth.
W naszej ofercie literatury gorzelniczej znajduje sie kilka tytułów poświęconych warzeniu piwa. Jednym z jego głównych składników jest chmiel. W Polsce zaczął być używany jako przyprawa do brzeczki bardzo wcześnie, o wiele wcześniej, niż w wielu innych częściach Europy, stąd też polski napój zyskiwał uznanie i sławę na świecie. Mało kto wie, że wielkim smakoszem piwa był król Bolesław Chrobry, który podejmował swoich gości kuflem złocistego napoju. Jan Długosz wspomina, że uprawa winnej latorośli nie była w Polsce znana, stąd powszechne na zachodzie kontynentu wino, zastępował u nas napój z pszenicy, chmielu i wody.
Chmiel, choć występuje w całej Polsce jako roślina dziko rosnąca, jest jednak wymagający w uprawie, toteż doświadczeniom nad jego hodowlą poświęcano wiele uwagi. Poza tym roślina znajdowała szerokie zastosowanie w lecznictwie, a obecnie także w kosmetyce, dzięki naturalnym składnikom zapobiegającym starzeniu się komórek.Zaszyte w poduszce suszone szyszki chmielowe pomagają zasnąć, napar działa uspokajająco, chmiel wzmaga apetyt, a także działa bakteriobójczo.
Przedstawiamy Państwu reprint książki autorstwa Kartla Fruwirth’a poświęconej uprawie tej niezwykłej rośliny. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza poświęcona jest ogólnemu opisowi roślin, podziałowi na odmiany, a także najczęstszym chorobom i szkodnikom atakującym pędy. Druga część traktuje o uprawie – od sposobu i momentu założenia chmielnika, przez wybór sadzonek, cięcie, nawożenie, szpalerowanie, na suszeniu kończąc. Trzecia zaś opisuje przygotowanie do sprzedaży i zawiera szereg wskazówek dotyczących oceny towaru, a także ówcześnie otrzymywanym efektom uprawy. Opisy we wszystkich rozdziałach podparte są ilustracjami.
Reprint został oprawiony w okładkę z grubej, surowej tektury z grzbietem wykonanym z fakturowanego, zadrukowanego na biało papieru. Posiada ozdobne kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodają mu zadrukowane wyklejki.
Marzeniem Edmunda Jankowskiego było zaopatrzenie kraju we własne winogrona stołowe. Ponieważ były one niechętnie uprawiane w Polsce - Jankowski poświęcił im osobną publikację. Należy nadmienić, że był on uznanym autorytetem w dziedzinie ogrodnictwa i sadownictwa. Jego Ogród przy dworze wiejskim cieszył się ogromną popularnością. Zainteresowanie uprawą winnego krzewu i chęć jej popularyzacji skłoniły autora do napisania Krzewu winnego. Jego hodowli w gruncie i w budynkach. Sam autor nie przypuszczał, że książka będzie tak popularna i doczeka się wznowienia. Traktuje bardzo szczegółowo o wyborze odpowiednich sadzonek, sposobie ich rozmieszczenia w glebie, prowadzeniu rośliny po murach i podpórkach, a także o przycinaniu i szczepieniu pędów. Wszystko to pozwala na wyhodowanie dorodnego, zdrowego krzewu o obfitych owocach.
W naszej księgarni możecie Państwo zakupić reprint tej wspaniałej publikacji. Jest ona dostępna w grubej, brązowej tekturze. Ma ręcznie montowane, papierowe wyklejki, ozdobne kapitałki i wstążeczki. Książka będzie nie tylko białym krukiem w kolekcji, ale także wspaniałym prezentem dla każdego działkowicza.
Kultura winorośli autorstwa Konrada Niklewicza to drugie, w naszej kolekcji reprintów dzieło, traktujące o uprawie krzewu winnego. Niklewicz zauważa zupełne zaniechanie uprawy winorośli, choć południowe krańce kraju nadawały się do tego świetnie. Jako znawca win propaguje hodowlę rodzimych krzewów, z których owoców można będzie wyrabiać własne wina. Książka ta zawiera bardzo szczegółowe porady dotyczące uprawy roślin, m. in. sadzenia, sposobów szczepienia, przycinania, ochrony przed szkodnikami, uszlachetniania, hodowli w szklarniach i donicach.
Reprint oprawiony jest w surową tekturę w jasnobrązowym kolorze. Posiada ozdobne, zielone kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodaje mu papierowa wklejka tytułowa.
Praktyczny kucharz warszawski to wyjątkowo obszerna i praktyczna książka kucharska zawierająca ponad tysiąc dwieście przepisów regionalnej, mazowieckiej kuchni. We wstępie autor zaznacza, że ksiażka ma uniwersalny charakter i jest przeznaczona dla wszystkich kobiet wiejskich i miejskich, młodych mężatek i niewiast bardziej doświadczonych w gospodarowaniu. Jest to nie tylko książka kucharska, ale i swoisty przewodnik po tym, co każda gospodyni wiedzieć powinna. Ponad trzysta zawartych tu porad dotyczy chowu domowych zwierząt, prania kolorowych tkanin, sposobów wywabiania trudnych plam i sporządzania środków czystości. To, co odróżnia tę książkę od pozostałych publikacji kulinarych z tego okresu, to brak szczegółowych jadłospisów na każdy dzień roku. Tu autor postanawia dać jedynie wskazówki, jak urządzić jadalnię i nakryć stół, podać obiad bardziej lub mniej wystawny, co zjeść na śniadanie lub kolację - wybór dań pozostawiając kucharkom i uzależniając od tego, co akurat znajduje się w spiżarniach.
Praktyczny kucharz... z pewnością będzie bardzo dobrym pomysłem na elegancki prezent z okazji ślubu lub urodzin. Książkę oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z zadrukowanego na biało papieru ozdobnego, a blok zdobią dopasowane kolorystycznie kapitałki. Przód okładki zaopatrzyliśmy w ręcznie wprawioną naklejkę tytułową o lekko przyblakłych barwach. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który z czasem ulegnie delikatnemu zażółceniu, co nada książce wyrafinowany charakter retro. Proces ten można przyspieszyć wystawiając książkę bezpośrednio na działanie promieni słonecznych.
Dokładna nauka warzenia piwa wyszła spod pióra doświadczonego piwowara – Karola Schmidta, który praktykował między innymi w Londynie, a także był piwowarem i założycielem browarów w Grudziądzu. Autor o profesji swej pisze: „Sztuka warzenia piwa ma w celu przysposobienia napoju pożywnego i upaiaiącego, który skutkiem przyrządzenia właściwego i fermentacyi stosowney, z rozmaitych rodzaiów zboża i warzywa robić się daje. (*) Własności pożywne tego napoju stanowią znakomitą iego zaletę, własność upaiaiąca zaś, ani iest niebespieczną, ani nawet szkodliwą, pewne gatunki porteru angielskiego wyiąwszy, które sprawuią do czasu przy zbytecznem ich użyciu, ból głowy, z przyczyny znayduiącey się w nich zaprawy.” Książka szczegółowo traktuje o sposobach fabrykacji piwa, urzadzeniu browaru i podaje receptury rozmaitych gatunków piw i podpiwka.
Reprint tej pięknej publikacji oprawiony został w grubą niebieską tekturę z papierowym grzbietem zadrukowanym na biało. Ponadto reprint posiada dopasowane kolorystcznie kapitałki oraz granatową wstążeczkę czytelniczą. Zadruk na szlachetnym, leko kremowym papierze sprawi, że otrzymacie Państwo książkę taką, jaką była ongiś – na podobnym papierze, z oryginalną czcionką i pisownią.
Gorzelnik i piwowar doskonały Piątkowskiego to najbardziej wiekowa pozycja wśród naszych książek gorzelniczych. Pochodząca z początku XIX wieku publikacja podaje najstarsze sposoby przyrządzania trunków z wszelakich fabrykatów – od tradycyjnych wódek zbożowych po piwo z bzu. Wyjaśnia również ogólne zasady i historię powstania najpopularniejszych trunków, a także specyfikę ich fermentacji. W reprincie zachowaliśmy oryginalą pisownię oraz czcionkę drukarską.
Chleb dyniowy, chleb na zakwasie gryczanym, bułeczki jaglane z sezamem, chleb żytni na drożdżach, a także tarta z bakłażanem, krakersy z amarantusem lub podpłomyki ryżowe… oto przepisy, które sprawią, że na twoim stole już zawsze będzie gościło zdrowe i pyszne pieczywo.
Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek z serii W kuchni Pięciu Przemian, tym razem wychodzi naprzeciw miłośnikom pieczywa. W niniejszej publikacji prezentuje 80 przepisów na chleby, bułki, tarty, krakersy, wśród których ponad 60 to przepisy na wypieki bezglutenowe.
Jeśli nie możesz obejść się bez smaku świeżego chleba z chrupiącą skórką i chcesz spróbować swych sił w samodzielnym pieczeniu, sięgnij do niniejszej publikacji, dzięki której poznasz przepisy na aromatyczne i zdrowe pieczywo.
Rozsmakuj się w domowych wypiekach prosto z piekarni Pięciu Przemian!
Lucyna Ćwierczakiewiczowa jest niewątpliwie barwną postacią. Ta korpulentna kobieta o wyjątkowo ciętym języku, wyprzedzała o całe dziesięciolecia swoje czasy. Zapisała się w księgach towarzyskich ówczesnej Warszawy poprzez większe i mniejsze skandale, po których krążyły później dziesiątki anegdot. Spośród tłumu wyróżniała ją nie tylko ogromna postura, ale i wielki talent doprowadzenia interesów, a także... do gotowania. Ćwierczakiewiczowa jest niezaprzeczalnie ikoną polskiej kuchni. Przez dziesięciolecia obowiązkową lekturą każdej pani domu było „365 obiadów za pięć złotych”. Spośród wielu publikacji tej autorki, właśnie ta pozycja urosła do rangi swoistej Biblii i gościła pod każdym dachem. Udało się jej podnieść wagę zawodu kucharki, z dziewczyny „od garów”, do rangi artystki uprawiającej sztukę kulinarną.
W dobie, w której coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy, gdy szukamy przepisów starych, sprawdzonych, opartych na zdrowych komponentach, postanowiliśmy nieco „odkurzyć” twórczość tej niezwykłej osoby. Oddajemy na Państwa ręce reprint owego kulinarnego arcydzieła.
Reprodukcji poddaliśmy wydanie dwudzieste, obejmujące nakład 105.000 egzemplarzy, co w owych czasach było ilością przeogromną zważywszy też na fakt, iż poprzednich dziewiętnaście wydań razem wziętych nie osiągało takiej miary. Reprint oprawiliśmy w surową niebieską tekturę z granatowym, papierowym grzbietem zadrukowanym na biało. Z przodu ręcznie wprawiliśmy naklejkę tytułową. Uroku książce dodają dopasowane kapitałki i wstążeczka czytelnicza. Aby umożliwić wygodne korzystanie z niektórych publikacji kulinarnych, z tyłu książki umieściliśmy rozkładany przelicznik miar i wag.
Gospodyni polskiej kuchni czyli poradnik dla niewiast... Teresy Twarowskiej to nasz kolejny kucharski reprint. Obok przepisów na smaczne i tanie dania zawiera szereg porad dotyczacych kuchni, zaprowadzenia porządku i oszczędnego gospodarowania. W obszernym wstępie autorka napomina gospodynie o dbanie i doglądanie kuchni, spiżarni i piwnicy, drobiazgowe sprawdzanie i uczenie służby tego, jak myć podłogi oraz jak ważne w kuchni jest trzymanie np. czystych ścierek, podaje sposoby prawidłowego rozmieszczania dan na stole oraz krojenia mięs i drobiu. Książka zawiera też rozdział poświęcony przechowywaniu żywności, aby nie traciła smaku i nie psuła się. Jest kierowana bardziej do doświadczonych już w gospodarowaniu niewiast, niż do młodych żon. Nie mniej jest to bardzo ciekawa pozycja w kolekcji kucharskich białych kruków.
Nasz reprint oprawiony jest w surową niebieską tekturę z papierowym, zadrukowanym na biało grzbietem. Wydrukowany został na objętościowym spulchnianym papierze, który doskonale imituje stosowane ówcześnie papiery drukarskie. Książka posiada dopasowane kolorystycznie, które dodają jej szlachetnego wyglądu.
Kulinarna wiosna z Siostrą Anastazją! Sałatki i surówki, zdrowe obiady, lekkie desery i przepyszne ciasta. Przepisy Siostry Anastazji sprawdzają się w każdej polskiej kuchni! Od 15 lat korzystają z nich miliony czytelników. Siostra Anastazja przedstawia wyłącznie przepisy, które sama sprawdziła. Jej dania są oparte na tradycyjnych polskich produktach - dostępnych w każdym sklepie - a potrawy są proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Gotowanie i pieczenie z Siostrą Anastazją to gwarancja kulinarnego sukcesu!
Przyroda jest wspaniałym, naturalnym arsenałem do walki ze schorzeniami. Jest skarbcem ze specyfikami, które potrafią nas przed tymi schorzeniami uchronić” - mówi dr Górnicka. W nowej serii wydawniczej przedstawiamy niezwykłe rośliny i owoce – cenne przede wszystkim ze względu na ich właściwości lecznicze, ale też możliwość zastosowania ich w kosmetyce i praktycznego wykorzystania w domu. Dr Jadwiga Górnicka poleca proste, skuteczne metody zapobiegania chorobom. Dzieki tym metodom dożyjemy długich lat w zdrowiu i pełni sił. Wykorzystanie naturalnych właściwości aloesu, cytryny, melisy, imbiru czy cynamonu to doskonały sposób na stworzenie domowej apteczki, przydatnej i skutecznej przy schorzeniach zdrowotnych, w profilaktyce, w staraniach o własną urodę i piękno oraz higienę naszych domów. Publikacja prezentuje praktyczne informacje, napisane jasnym i zrozumiałym językiem. Aloes Dlaczego warto wprowadzić aloes do swojej diety? Jak dzięki aloesowi pokonać anemię? Jak poprawić kondycję przesuszonej skóry? Alergie, oparzenia, hemoroidy – jakie inne dolegliwości zwalcza aloes? Jak wiele zyskujemy, uprawiając aloes w doniczce?
„Przyroda jest wspaniałym, naturalnym arsenałem do walki ze schorzeniami. Jest skarbcem ze specyfikami, które potrafią nas przed tymi schorzeniami uchronić” - mówi dr Górnicka. W nowej serii wydawniczej przedstawiamy niezwykłe rośliny i owoce – cenne przede wszystkim ze względu na ich właściwości lecznicze, ale też możliwość zastosowania ich w kosmetyce i praktycznego wykorzystania w domu. Dr Jadwiga Górnicka poleca proste, skuteczne metody zapobiegania chorobom. Dzieki tym metodom dożyjemy długich lat w zdrowiu i pełni sił. Wykorzystanie naturalnych właściwości aloesu, cytryny, melisy, imbiru czy cynamonu to doskonały sposób na stworzenie domowej apteczki, przydatnej i skutecznej przy schorzeniach zdrowotnych, w profilaktyce, w staraniach o własną urodę i piękno oraz higienę naszych domów. Publikacja prezentuje praktyczne informacje, napisane jasnym i zrozumiałym językiem. CYTRYNA Kolor, wielkość, a może zapach...? - na co należy zwracać uwagę przy zakupie cytryn? Jakie dolegliwości leczy cytryna? Jak dzięki cytrynie wzmocnić włosy i uelastycznić skórę? Jak wykorzystać cytrynę podczas domowych porządków? Dlaczego cytryna jest niezbędna w kuchni?
Poradnik zdrowego żywienia. Autorka wykazuje w nim, że kuchnia makrobiotyczna jest nie tylko zdrowsza, ale i tańsza od tradycyjnej. Znajdziemy w nim przepisy na potrawy, które mogą zastąpić mięso, dowiemy się, jak sporządzać sosy bez tłuszczu, smaczne i słodkie ciasta bez cukru oraz rozmaite dania z rodzimych warzyw na sposób japoński. Autorka jest doktorem nauk medycznych, absolwentką warszawskiej Akademii Medycznej.
Bestsellerowa „Ulica Czereśniowa” w nowej – kulinarnej – odsłonie!
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania.
Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności.
Dwiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską!
Urodzaj owoców. Wspaniałe zbiory z własnego ogrodu lub zakupy na targu. Co zrobić by zachować na dłużej smak owoców, zapach lata?
Poznaj wypróbowane, pewne i proste sposoby na domowy sok, wino lub likier.
Zobacz i przeczytaj:
Jak zrobić dobry sok na podwieczorek i na zimę: na zimno, po zamrożeniu czy na gorąco?
Co warto wiedzieć, by sok był smaczny i zdrowy: jakie wybrać butelki i zamknięcia, ile dodać cukru i wody, co to jest kupażowanie, jak klarować, mieszać, nalewać do butelek.
Jak zrobić pyszne domowe wino owocowe: z jakich owoców wino będzie najlepsze, jak otrzymać moszcz, jak obserwować i oceniać kolejne etapy i przebieg fermentacji, kiedy zakończyć proces, jak zlewać i przechowywać gotowe wino?
Sposoby przygotowania octu z win owocowych.
A na deser sztuka przygotowania likierów owocowych: z czego można zrobić likier, jakie dodatki warto dodać, jaki proces wyrobu likieru wybrać: z soków owocowych, nastawiane, z fermentacji owoców czy z wina owocowego.
Kuchnia molekularna nieustannie wzbudza ogromne emocje. To nowy trend w światowej gastronomii. Liczba sympatyków gotowych podjąć próbę opanowania tej nowej sztuki przyrządzania potraw, sukcesywnie wzrasta. Kuchnia molekularna stawia sobie za cel osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, serwowanych w zaskakujących formach, jednakże przy użyciu wyłącznie świeżych i naturalnych składników.
Długo oczekiwana książka o kuchni molekularnej już w sprzedaży! Jean Bos i Robert Harna ujawniają tajniki gastronomii molekularnej, dzielą się swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Wszystko, co powinieneś wiedzieć na początku swojej drogi z kuchnią molekularną.
Publikacja omawia historię i najważniejsze nazwiska kuchni molekularnej, podaje szczegółowo rozpisane techniki, tabele użycia produktów oraz tabele temperatur. Ponadto zawiera aż 90 przepisów oraz 60 zdjęć – niewątpliwie każdy będzie pod ich wrażeniem…
Wyjątkowe przepisy doktora Marka Bardadyna, twórcy diety strukturalnej. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy pragną schudnąć, i dla wszystkich, którzy chcą dbać o siebie i żyć zdrowo!
Koktajle odchudzające, przygotowywane z wartościowych naturalnych produktów diety strukturalnej, to najlepszy rodzaj niskokalorycznych posiłków dla każdego, kto chce schudnąć szybko, zdrowo i na stałe zachować efekty kuracji.
Te pożywne i smaczne koktajle, skomponowane tak, by zapewniały szybką redukcję masy ciała, mają najkorzystniejszy spośród wszystkich dietetycznych dań stosunek wysokiej wartości odżywczej do niskiej kaloryczności. Dzięki temu każda szklanka koktajlu dostarcza o wiele więcej cennych substancji odżywczych niż tradycyjny posiłek, a jednocześnie jest całkowicie pozbawiona szkodliwego balastu pustych kalorii.
W swojej najnowszej książce doktor Marek Bardadyn proponuje 40 wyjątkowych przepisów. Szczegółowe opisy najważniejszych składników ułatwią wybór odpowiednich koktajli oraz ich dostosowanie do indywidualnych potrzeb organizmu oraz do zmian obserwowanych podczas odchudzania. Ta książka to lektura obowiązkowa nie tylko dla tych, którzy pragną schudnąć, lecz także dla wszystkich, którzy chcą dbać o siebie i żyć zdrowo.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?