To najbardziej aktualne wydanie książki Boski Lekarz, która otwiera drzwi do leczniczej wiedzy z niebios, pozwalającej dużej rzeszy ludzi znaleźć odpowiedzi, dostąpić uzdrowienia i odzyskać swoje życie. Niezależnie od tego, czy ta poprawiona i rozszerzona edycja Boskiego Lekarza jest dla ciebie nowością, czy też jesteś wiernym czytelnikiem całej serii książek Boskiego Lekarza, wiedz jedno: lecznicza moc treści z tej publikacji została potwierdzona i dobrze udokumentowana. Ludzie z całego świata, którzy próbowali wszystkiego, co ma do zaoferowania współczesna medycyna i nauka, dają temu świadectwo. Informacje, które znaleźli w tej książce, pozwoliły im rozpocząć nowe życie w zdrowiu. To czas, byś otrzymał dostęp do najbardziej teraz potrzebnej i ponadczasowej wiedzy o uzdrowieniu. Informacje, które znajdziesz w tej książce, nie dotyczą jedynie wirusów. Dowiesz się również o innych zagrożeniach obecnych w naszym otoczeniu, przed którymi będziesz w stanie się uchronić.
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od autorki bloga Ms-Fox.pl Eweliny Podrez-Siamy.Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów produktów mącznych i zawierających cukier na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, zawartych w mięsie, rybach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.W tej książce Autorka dzieli się z czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.Ewelina Podrez-Siama od ponad 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
Odzyskaj zdrowie dzięki praktycznym wskazówkom i planowi żywienia opracowanym z myślą o stanie przedcukrzycowym!Diagnoza stanu przedcukrzycowego, która pociąga za sobą konieczność zmiany stylu życia oraz odżywiania, każdemu może wydać się przytłaczająca. Ta książka ułatwi ci poradzenie sobie ze wszystkim przy zachowaniu pozytywnego podejścia do własnego zdrowia. Dowiesz się, jak zmodyfikować sposób żywienia, wyrobić zdrowe nawyki, znaleźć motywację do ruchu i wyciszyć umysł. Świadome i uważne jedzenie oraz dieta bogata w produkty roślinne pomogą ci uchronić się przed cukrzycą.NAJWAŻNIEJSZE FAKTYPoznasz przyczyny stanu przedcukrzycowego oraz czynniki ryzyka.CENNE WSKAZÓWKIDzięki poradom i ćwiczeniom oraz dietetycznym przepisom wypracujesz zdrowy styl życia.POMOCNE NARZĘDZIAKorzystając z zamieszczonych w książce list, przeliczników, tabel i wykresów, nauczysz się kontrolować swoją dietę i zdrowie oraz planować zakupy spożywcze.ALICE FIGUEROA dyplomowana dietetyczka, specjalistka z dziedziny zdrowego żywienia, trenerka i edukatorka programu zapobiegania cukrzycy. Wielokrotnie nagradzana mistrzyni naturalnego odżywiania, konsultantka i krytyczka międzynarodowych publikacji z tej dziedziny. Autorka bloga www.aliceinfoodieland.com, na którym można znaleźć dietetyczne treści, przepisy i plany żywieniowe.
Twoje dziecko nie chce jeść. Trwa to tygodniami, może nawet miesiącami i latami. Może pije tylko mleko, zjada suche bułki, a od święta dwa kęsy jabłka. Przygotowujesz mu skomplikowane i zdrowe potrawy, zabawiasz przy posiłkach, całe wasze życie kręci się wokół pytań „co zjadło?”, „ile zjadło?”, „kiedy wreszcie będzie jeść normalnie?”. Jeżeli w tym opisie rozpoznajesz swoją rodzinę, to jest to książka właśnie dla ciebie. Carlos González, ceniony specjalista od rozwoju dzieci, rozwiewa obawy rodziców. Wyjaśnia, dlaczego dzieci czasem odmawiają jedzenia, przestrzega przed pułapkami siatek centylowych i tłumaczy, jak procesy wzrostu i aktywność fizyczna wpływają na zapotrzebowanie kaloryczne. W książce znajdziesz między innymi: - najczęstsze przyczyny problemów z jedzeniem, - porady, jak ich uniknąć, - przestrogi przed zmuszaniem dzieci do jedzenia. „Ta znakomita i przyjemna w czytaniu książka prezentuje rozsądne i intuicyjne podejście do jednego z największych zmartwień rodziców”. Gill Rapley, współautorka książek o metodzie BLW O autorze: Carlos González – znany i ceniony hiszpański pediatra, ojciec trojga dzieci. Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów z zakresu karmienia piersią. Autor wielu książek i artykułów dla rodziców na temat zdrowia, żywienia i wychowania dzieci. Książka Moje dziecko nie chce jeść w samej tylko Hiszpanii miała aż 10 wydań, sprzedała się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy, została także przetłumaczona na wiele języków obcych.
Nowe wydanie najpopularniejszej książki kucharskiej dla rodziców!Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo?Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, razem z dzieckiem możecie cieszyć się smacznymi posiłkami na każdym etapie rozszerzania diety.W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę- Pyszne desery, które jeśli chcesz możesz przygotować bez dodatku cukru.Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!O autorkach: Joanna Anger psychodietetyczka, pedagożka, mama Alicji i Zuzi; Anna Piszczek pedagożka, mama Antka i Toli edukatorki żywieniowe, propagatorki metody BLW. Są autorkami kilku bestsellerowych książek kucharskich.
Adaś jest wesołym przedszkolakiem: uwielbia dinozaury, swojego psa Szalika i grę w piłkę. Ale pewnego dnia zauważa, że brakuje mu sił. Zaniepokojona mama idzie z nim do lekarza, który stawia diagnozę: chłopiec ma anemię. To dlatego, że jadł za dużo słodyczy. Co zrobić, żeby jego krew odzyskała utraconą moc? Jest na to sposób: dieta bogata w produkty zawierające żelazo.Moja krew ma moc to doskonała książka dla wszystkich przedszkolaków, ale przede wszystkim dzieci ze złymi nawykami żywieniowymi. W szczegółowy, ale bardzo przyjazny i humorystyczny sposób przeprowadza najmłodszych czytelników przez takie etapy jak: pobieranie krwi, wizyta u lekarza, spotkanie z dietetykiem aż do trwałej zmiany jadłospisu.Książka nie straszy, ale uczy. Dzięki niej dzieci dowiedzą się, jak istotną funkcję pełnią czerwone krwinki, jak ważne dla organizmu jest żelazo, a jak bezwartościowe śmieciowe jedzenie. Kolorowe ilustracje sprawią, że nawet te dzieci, które nie lubiły warzyw, wykorzystają zawarte w książce przepisy i zamienią bezwartościowe produkty na pyszne i zdrowe kule mocy! Z żelazem, oczywiście.
Kiedy niemowlęciu przestaje już wystarczać mleko, w głowach rodziców pojawia się mnóstwo pytań:
- co podać na początku?
- czy kolejność ma znaczenie?
- o co chodzi z tym glutenem?
- czy dziecko może nie jeść mięsa?
- co robić, kiedy nie chce jeść?
Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyki oferuje nowoczesny i rzetelny poradnik o rozszerzaniu diety, w którym odpowiada na wszelkie możliwe pytania i rozwiewa wątpliwości. To rzetelna i uspokajająca pomoc dla wszystkich rodziców. Autorka wyjaśnia:
- czym się różni BLW od tradycyjnego sposobu rozszerzania diety,
- czy diety eliminacyjne mają sens,
- jak długo podawać mleko,
- czy specjalna żywność dla dzieci jest potrzebna,
- jakie sprzęty i gadżety faktycznie się przydają.
Pełna opartych na wiedzy naukowej wskazówek i porad, książka stanowi nieocenione źródło rzetelnych informacji o żywieniu niemowląt i małych dzieci. Przykłady jadłospisy wraz z przepisami pomogą skomponować menu dla całej rodziny i stanowią dobre źródło inspiracji w kuchni.
Małgorzata Jackowska: zajmuje się tematyką żywienia niemowląt, małych dzieci i mam w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Prowadzi konsultacje, warsztaty i szkolenia. Jest mamą dwóch chłopców.
Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty.Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania.Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powoduje przykre dolegliwości m.in. w postaci zgagi, pieczenia i bólu w klatce piersiowej, chrypki i zapalenia gardła.Jeżeli doświadczasz uporczywych objawów refluksu i nie jesteś zadowolony z dotychczasowych efektów leczenia, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Niniejsza książka pomaga zrozumieć, na czym polega istota choroby refluksowej przełyku oraz przedstawia medyczne, alternatywne, a także domowe sposoby walki z tym schorzeniem.Dzięki tej książce:zapoznasz się z najnowszymi informacjami medycznymi na temat choroby refluksowej (GERD);uzyskasz porady dotyczące nie tylko samego odżywiania, ale również koniecznych zmian w stylu życia, które przyniosą odczuwalną ulgę;poznasz interaktywne narzędzia, które pozwolą ci zostać żywieniowym detektywem i wprowadzić zmiany niezbędne do poprawy jakości życia;dowiesz się, jak wprowadzić prosty plan dietetyczny, który pomoże ci złagodzić lub całkowicie wyeliminować symptomy choroby refluksowej.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.Znajdziesz tu 80 przepisów zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempieFawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie.Smacznego lub jak mawiają Grecy !
Zajadasz stres czy niepokój? Dowiedz się, czym jest jedzenie emocjonalneJesz, kiedy jesteś w stresie. Podjadasz, by uciszyć umysł bądź negatywne, krytyczne i niszczące cię myśli. Jesz, ponieważ zamiast poczucia szczęścia przepełniają cię żal, smutek czy zawstydzenie. Jesz, aby siebie nagrodzić lub ukarać. Jedzenie to twój najlepszy przyjaciel. Jeśli te zdania mogłyby opisywać ciebie, możesz mieć problem, który polega na jedzeniu pod wpływem emocji. Nie załamuj się! Dobra wiadomość jest taka: jedzenie emocjonalne można skutecznie pokonać i odzyskać zdrowie! Nie tylko psychiczne czy emocjonalne, ale także fizyczne. Gotowy, aby poznać szczegóły?Zmień swoją relację z jedzeniem i odzyskaj zdrowieNie jesteś w tym odosobniony. Czasy, w których żyjemy, u wielu z nas spowodowały problem z przejadaniem się, zajadaniem emocji, niepokoju i stanów lękowych. Lekarze z przestrachem obserwują epidemię przejadania się w poszukiwaniu choćby szczęścia i akceptacji, zamiast których otrzymujemy otyłość, cukrzycę, problemy kardiologiczne czy depresję. Zjedzenie kubełka lodów na pocieszenie po miłosnym zawodzie lub w obawie o utratę pracy nie jest dobrym pomysłem. Jeśli masz takie momenty, sięgnij po tę książkę. Jej lektura będzie twoim pierwszym krokiem do odzyskania zdrowia i zgubionego gdzieś poczucia własnej wartości. Zmienisz charakter swojej relacji z jedzeniem, nie używając go już do wypełnienia emocjonalnych luk. A co najważniejsze, będziesz z przyjemnością stawać się zdrowszym i szczuplejszym sobą.Program, który pomoże ci zadbać o siebie holistycznieAutorka, która jako terapeutka pomaga osobom borykającym się z zajadaniem emocji, opracowała jasną i efektywną metodę pomocy osobom, dla których jedzenie ma emocjonalne podłoże. Prosty, ale skuteczny plan Julie Simon, ujęty w ramach 12-tygodniowego programu, dociera do pierwotnych przyczyn problemu. Autorka da ci za pośrednictwem tej książki praktyczne narzędzia do tego, by poradzić sobie z problemem braku wewnętrznego połączenia, który napędza twoje podjadanie czy jedzenie pod wpływem emocji. Jednym z nich jest oparta na siedmiu krokach praktyka uważności, która pozwoli ci uwolnić się od tyranii twojego żołądka. Autorka pomoże ci rozpoznać oznaki jedzenia emocjonalnego i sprawi, że będziesz w stanie od razu dostrzec różnicę między głodem emocjonalnym a fizjologicznym. Dzięki tej umiejętności zadbasz o siebie tak, aby każda część ciebie - ciało, emocje, myśli i relacje - była prawdziwie nasycona.Jak neuroplastyczność mózgu pomoże ci pożegnać jedzenie emocjonalne?Spożywczy kac, brak kontroli nad jedzeniem, obsesja na jego punkcie, objadanie się już nie będą twoją zmorą, jeśli poznasz i zastosujesz zaledwie siedem konkretnych umiejętności i ćwiczeń, które mogą pomóc w odzyskaniu kontroli nad swoim sposobem odżywiania i zamienić go w zdrowe odżywianie. Poznasz autorską koncepcję Wewnętrznej Pielęgnacji (Inner Nurturing). Dzięki niej nauczysz się koić i pocieszać siebie, wyciszać reakcje na stres, stany lękowe i niepokój oraz rozwijać i wzmacniać obwody regulacyjne mózgu. Dowiesz się, jak zaspokajać swoje potrzeby bez sięgania po jedzenie i niezdrowe substancje, których nie powinno być w twojej diecie. Dodatkowo wzmocnisz swoją wytrzymałość i poczucie dobrostanu. Poznasz wywodzący się z nauki o neuroplastyczności mózgu sposób na wzmocnienie jego struktury, który poprawi twoją samoregulację. Jesteś na dobrej drodze, aby odzyskać radość, szczęście i poczucie własnej wartości i to bez przechodzenia na restrykcyjną dietę!Zdrowe odżywianie dla twoich emocji
SIBO (zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego) - dlaczego tak trudno je zdiagnozować i leczyć?Czy towarzyszą ci ból lub dyskomfort w jamie brzusznej, biegunka, zaparcia lub oba te objawy na przemian? Cierpisz na wzdęcia, które nie mają żadnej innej oczywistej przyczyny? Te dolegliwości uniemożliwiają ci korzystanie z pełni życia. Obawa, że stale musisz mieć dostęp do toalety to twoja codzienność? Najprawdopodobniej cierpisz na SIBO lub IBS (zespół jelita drażliwego) albo na obie dolegliwości jednocześnie. Rodzina i lekarze często bagatelizują ten problem. Twierdzą, że masz ,,delikatny"" lub ,,wrażliwy"" żołądek. To sprawia, że SIBO jest bardzo słabo znane i rzadko diagnozowane. Na szczęście autorka, która przez wiele lat cierpiała na SIBO, w tej książce podzieli się z tobą swoimi doświadczeniami i wiedzą na temat tego schorzenia. Dowiesz się, jak zrobić test na SIBO i o co zapytać lekarza. Diagnostyka i leczenie SIBOPoznaj plan, dzięki któremu będziesz wiedział, jak pokonać ból, choroby jelit oraz odbudować prawidłowy mikrobiom jelitowyDiagnostyka i leczenie SIBO nie jest łatwe. Autorka wyjaśni ci, co powoduje SIBO. Poznasz też czynniki ryzyka i przyczyny rozwoju choroby. Znajdziesz tu także skrupulatny plan, który okazał się skuteczny w przypadku autorki, jak również setek innych pacjentów. Dzięki prostym zasadom diety i zdrowego odżywiania odzyskasz zdrowie. Przestaniesz unikać spotkań towarzyskich i wizyt w restauracji, ponieważ twoje choroby jelit będą pod całkowitą kontrolą.Nauczysz się, jak raz na zawsze poradzić sobie z SIBO. Plan zawarty w tej książce pomoże ci pokonać SIBO. Pozwoli ci zrozumieć, co dzieje się w twoim ciele. Będziesz bardziej konsekwentny w rozmowach z lekarzem, a jeśli objawy się nasilą, zrozumiesz, dlaczego tak się dzieje i co zrobić, aby poprawić samopoczucie.Poznaj najważniejsze kroki planu zawartego w poradniku SIBO - samodzielna diagnostyka i leczenie:- Zbadaj się - dowiedz się, czy SIBO jest tym, co ci dolega. Poznaj wszystkie informacje o badaniach i testach na SIBO.- Zastosuj szybkie strategie łagodzenia objawów. Wypróbuj sztuczki, które wykorzystują lekarze i pacjenci, aby pokonać nieprzyjemne objawy SIBO czy IBS i momentalnie poczuć się lepiej.- Zmień swój sposób odżywiania. Wprowadź dietę SIBO i jadłospis zaproponowany przez autorkę. Dowiedz się, co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy tej choroby i nie męczyć się dłużej ze wzdęciami, biegunkami czy bólem brzucha. Znajdziesz w książce 21-dniowy plan posiłków wraz z prostymi przepisami, które wspomogą oczyszczanie jelit.- Wybierz odpowiednie i skuteczne leczenie. Jak twierdzi autorka, sama dieta nie pomoże ci pozbyć się SIBO. W kolejnych rozdziałach, w których opisuje swoje sprawdzone sposoby, wyjaśni ci, jakie terapie możesz zastosować, aby na dobre pozbyć się tego schorzenia.- Zapanuj nad objawami w miarę upływu czasu. Bez wątpienia całkowicie powrócisz do zdrowia, rozumiejąc, kiedy i dlaczego pojawiają się objawy SIBO. Bezsprzecznie będziesz już wiedział, co zrobić, aby wrócić do lepszego samopoczucia.Praktyczny przewodnik po rozpoznawaniu i leczeniu SIBO - pokonasz ból i wrócisz do zdrowiaAutorka zestawia najnowocześniejsze informacje medyczne od ekspertów w dziedzinie zdrowia z własnymi poradami i spostrzeżeniami jako pacjentki. Konsoliduje wszystkie najnowocześniejsze kwestie techniczne, których nauczyła się od lekarzy i dietetyków. Dodatkowo poprowadzi cię przez emocjonalne, psychologiczne kwestie związane z SIBO. Znajdziesz tu wiele praktycznych porad i różnorodne zalecenia dietetyczne. Shivan jest wegetarianką, dlatego prezentuje wiele przepisów z zastosowaniem pokarmów roślinnych. Zawsze zaznacza jednak, jakie źródła białka zwierzęcego możesz zastosować w swoim jadłospisie.Zastosuj autorską terapię na oczyszczanie jelit. Pomoże ci w tym ponad 40 przepisów przyjaznych dla osób z SIBOW tym poradniku znajdziesz proste przepisy na pyszne i sycące dania, które pomogą ci pobudzić układ trawienny, odbudować zdrowy mikrobiom jelitowy i żyć bez bólu. Zdrowe odżywianie stanie się twoim lekarstwem na objawy SIBO. Bez trudu przygotujesz aromatyczne i pełne składników odżywczych potrawy. Znajdziesz tu przepisy na takie dania, jak: zapiekanka pasterska, pizzerinki z cukinii, muffinki jagodowo-cytrynowe czy miodowe latte z nutą lawendy.
Chcesz uzyskać prostą i konkretną odpowiedź, jak odwrócić skutki chorób: cukrzycy typu 2, insulinooporności, jak przyspieszyć metabolizm i wspomóc odchudzanie? Ta książka, napisana przez cenionego lekarza i dietetyczkę, zawiera zalecenia zdrowego odżywiania. Także osobiste doświadczenia pacjentów, którzy dzięki niskowęglowodanowej diecie ketogenicznej odzyskali zdrowie. Z prostym kwestionariuszem obliczysz swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Wprowadzisz 3 fazy diety ketogenicznej. Eliminując cukier, docenisz smak burgera z bekonem czy pieczonego łososia z warzywami. Uzyskasz porady, co zrobić, gdy nie możesz zapanować nad głodem lub gdy odczuwasz niespodziewane efekty ketozy. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna dla zdrowia.
Czym jest dobre jedzenie?
W tej książce nie znajdziesz wzmianek o ilości kalorii i węglowodanów. Natomiast dowiesz się, czym jest dobre jedzenie i zdrowe odżywianie: czymś naturalnym, nieprzetworzonym i zdrowym. Niektóre z tych produktów mogą mieć więcej lub mniej kalorii, inne mogą zawierać więcej - lub mniej - węglowodanów. Nie znaczy to jednak, że nie można się nimi cieszyć i wpływać na odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Kluczem jest rozkoszowanie się naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami i jedzenie do momentu, gdy poczujesz się pełny.
Epidemia otyłości i cukrzycy typu 2 - czy już ciebie dopadła? Czy wiesz, jak jej uniknąć?
Epidemia cukrzycy typu 2 podążyła w ostatnich dziesięcioleciach za epidemią otyłości, niosąc ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych. Cukrzyca typu 2 znacznie zwiększa ryzyko zapadnięcia na większość rodzajów chorób przewlekłych, między innymi choroby serca, udarów, niektóre rodzaje nowotworów złośliwych, ślepotę, amputację, choroby nerek, uszkodzenia nerwu oraz infekcje. Nie musi jednak tak być. Chociaż większość osób uważa cukrzycę typu 2 za chorobę przewlekłą i nieuleczalną, to taki pogląd jest w dużej mierze nieuzasadniony. Większość specjalistów uważa, że utrata wagi znacząco polepszy lub nawet odwróci tę chorobę oraz wszystkie towarzyszące jej dolegliwości. Kluczem jest zatem takie zmodyfikowanie nawyków żywieniowych i zdrowe odżywianie, by ułatwić sobie utratę wagi, poprawić zdrowie i oczyścić organizm. Ta książka ci w tym pomoże.
Cukrzycę typu 2 powoduje zbyt duża ilość cukru, dlatego sprawdź, czym jest dobre jedzenie, aby jej uniknąć
Wszystkie pokarmy składają się z trzech głównych części składowych, zwanych makroelementami. Są to białka, tłuszcze i węglowodany - układ pokarmowy radzi sobie z każdym z nich inaczej. Po zjedzeniu pokarmy zostają rozbite, by łatwiej się wchłaniały. Kiedy nadmiar glukozy gromadzi się w ciele na przestrzeni dziesięciu lub dwudziestu lat, każda jego komórka zaczyna po prostu gnić. Właśnie dlatego cukrzyca typu 2, w przeciwieństwie do niemal każdej innej choroby, atakuje wszystkie narządy i powoduje insulinooporność. Twoje oczy gniją i tracisz wzrok, nerki gniją i potrzebna ci dializa. Twoje serce gnije, więc doznajesz jego ataku i niewydolności. Twój mózg gnije i chorujesz na Alzheimera. Twoja wątroba gnije i doznajesz choroby stłuszczenia i marskości wątroby. Twoje nogi gniją i pojawia się cukrzycowe owrzodzenie stopy. Twoje nerwy gniją i rozwija się neuropatia cukrzycowa. Żadna część ciała nie zostaje oszczędzona.
Kiedy jesz, twoje ciało przechowuje energię z pożywienia. Kiedy pościsz - spala ją
Ćwiczenia fizyczne z pewnością mogą pomóc przy cukrzycy typu 2, insulinooporności i otyłości. Jednak jest to znacznie mniej skuteczne rozwiązanie niż post przerywany - najprostsza i najpewniejsza metoda, by zmusić swoje ciało do spalania cukru. Post to po prostu odwrotna strona jedzenia: jeśli nie jesz, pościsz. Kiedy jesz, twoje ciało przechowuje energię z pożywienia. Kiedy pościsz - spala ją. Glukoza to najłatwiej dostępne źródło energii z pożywienia. Dłuższe okresy postu pozwalają spalić więcej magazynowanego cukru. Choć post może brzmieć jak coś bardzo trudnego, to jest to dosłownie najstarsza terapia dietetyczna znana i stosowana bezproblemowo od tysięcy lat. Popularną strategią spalania tłuszczu jest poszczenie przez 24 godziny, dwa-trzy razy w tygodniu. Kolejny popularny sposób polega na poszczeniu przez 16 godzin, pięć-sześć razy w tygodniu. W książce znajdziesz różne metody stosowania postu i z pewnością odkryjesz odpowiednią dla siebie.
Co jest lepsze, post czy dieta niskowęglowodanowa? A może obie te rzeczy?
Zarówno post przerywany, jak i niskowęglowodanowa dieta ze zdrowymi tłuszczami (LCHF) efektywnie redukują insulinę, a zatem mogą powodować utratę wagi i odwrócić efekty cukrzycy typu 2. Post maksymalnie obniża insulinę, jest więc po prostu najszybszą i najbardziej wydajną metodą na odzyskanie zdrowia. Umożliwia on wyrzucenie cukru z komórek naszego ciała (,,cukiernicy"") w naturalny sposób. Kiedy komórki są puste, nadchodzący cukier nie będzie już ,,wysypywał się"" do krwi - i nie będziemy dłużej spełniać kryteriów cukrzycy. Odwrócimy chorobę.
Ta książka kucharska zawiera:
- kolorowe zdjęcia i 100 prostych przepisów, które pomagają zarządzać insuliną i wspomagają odchudzanie;
- harmonogramy i plany postu przerywanego - poszczenie 16-, 24-, 26- i 30-godzinne;
- listy zakupów spożywczych;
- aktualne informacje na temat insulinooporności i jej związku z przyrostem masy ciała i cukrzycą typu 2;
- przepisy na pyszne i urozmaicone dania, które nigdy ci się nie znudzą.
Przekonaj się, czym jest dobre jedzenie
DIETA KETO STWORZONA DLA KOBIET Szukasz skutecznego sposobu na szczupłą sylwetkę? Zależy ci na zgubieniu zbędnych kilogramów, ale chcesz osiągnąć swój cel bez efektu jojo i skutków ubocznych? Wypróbuj dietę przygotowaną specjalnie dla kobiet! Większość kuracji dietetycznych została stworzona przez mężczyzn dla mężczyzn. Warto pamiętać, że kobiece ciała nie działają w ten sam sposób i mają inne potrzeby. Popularne plany żywieniowe mogą utrudniać odchudzanie i siać spustoszenie w złożonym i delikatnym układzie hormonalnym kobiety. Dr Sara Gottfried poświęciła swoją karierę demistyfikacji zdrowia hormonalnego oraz pomaganiu pacjentkom w kompleksowej poprawie ich zdrowia z wykorzystaniem medycyny funkcjonalnej. Teraz ekspertka dzieli się nową, przyjazną kobietom dietą keto, która odpowiada na wyjątkowe potrzeby hormonalne ich organizmów. Keto detoks to 4-tygodnowy plan dr Gottfried łączący detoksykację hormonalną z dietą ketogeniczną dostosowaną do potrzeb kobiet, uzupełniony okresowym postem oraz ponad 50 przepisami. Dzięki tej książce przywrócisz równowagę hormonalną, zdrowo zrzucisz zbędne kilogramy i poczujesz się lepiej! BESTSELLER „NEW YORK TIMESA” „Ta książka podpowie ci, jak skomponować i zaplanować posiłki, żeby pozytywnie wpłynąć na hormony, poprawić metabolizm i osiągnąć pożądany efekt”. — Casey Means, doktor nauk medycznych, założycielka firmy Levels „Niezbędny poradnik dla kobiet, które chcą cieszyć się zdrowiem przez całe swoje życie”. — Andrew Newberg, neurobiolog, autor książki Brain Weaver Jako dyplomowana lekarka praktykująca medycynę od ponad ćwierć wieku, a medycynę precyzyjną od piętnastu lat, mogę stwierdzić ponad wszelką wątpliwość, że nie da się osiągnąć prawdziwego zdrowia bez zadbania o równowagę hormonalną. I właśnie w tym mogę ci pomóc, korzystając z nauki, która rozumie kobiece ciało. Co dokładnie mam na myśli? Gdy dieta i styl życia działają na korzyść hormonów, te zaczynają cię wspierać. Niczym ożywcza bryza w upalny letni dzień spożywane przez ciebie jedzenie może nakazać ciału spalać tłuszcz, wspierając tym samym zdrowie. Jest to szczególnie istotne po przekroczeniu wieku 35 lat, kiedy to coraz trudniej przechylić szalę wagi na swoją korzyść. Na czym polega problem? Ano na tym, że metabolizm zaczyna gwałtownie zwalniać. Składają się na niego wszystkie reakcje biochemiczne zachodzące w organizmie, w tym te z udziałem hormonów, które dyktują, jak się czujesz oraz w jakim tempie spalane są kalorie. Metabolizm to fundament zdrowia – i dziś, i w przyszłości. Gdy opanujesz język hormonów, usprawnisz przemianę materii, pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu i osiągniesz zdrową masę ciała dzięki spalaniu zamiast odkładaniu tkanki tłuszczowej. Jednocześnie rozwiążesz problem nękających cię symptomów, takich jak zmęczenie, zachcianki pokarmowe, huśtawki nastrojów, bezsenność czy niska odporność. Większość programów mających na celu odzyskanie zdrowia na ciebie nie działa, bo stworzono je dla mężczyzn, nie uwzględniając złożonych potrzeb hormonalnych kobiecego ciała. Pokażę ci jednak, jak osiągnąć wymarzony cel, mając na uwadze wyjątkowość kobiecej biologii. DR SARA GOTTFRIED to ginekolożka z dyplomem Harvardu i autorka bestsellerowych poradników dla kobiet „Sposób na hormony” i „Dieta 7 hormonów”. Dr Gottfried po trzydziestce była przemęczoną młodą mamą, wyczerpaną żoną i zapracowaną lekarką zmagającą się z nieustającym stresem, problemami z koncentracją, odżywianiem i PMS-em. Zamiast maskować objawy tych problemów za pomocą syntetycznych hormonów albo antydepresantów, dotarła do źródła problemów zdrowotnych milionów kobiet. Bazując na wnikliwych badaniach oraz własnych doświadczeniach opracowała 4-tygodniowy plan dietetyczny uwzględniający potrzeby delikatnego kobiecego organizmu. Książka „Keto detoks” jest skierowana dla kobiet, które chcą zdrowo i bezpiecznie zgubić zbędne kilogramy bez efektu jojo.
Pamiętam myśli i uczucia sprzed 22 lat, kiedy usłyszałam, że mój syn wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Nikt nie wiedział, czym jest taka dieta, nikt też nie potrafił nam pomóc. Jedyne, co mieliśmy, to skąpa ulotka od lekarza. Ale okazało się, że życie z celiakią wcale nie jest takie straszne. Wręcz przeciwnie, dzięki niej jadasz zdrowo i świadomie! To lekcja dla nas wszystkich. Izabela Adamek Dieta bez glutenu jest smaczna, prosta i zdrowa! Książka dla dopiero rozpoczynających przygodę z dietą bezglutenową, jak i tych, którzy poszukują urozmaicenia w codziennym żywieniu. Zbiór 103 smacznych i zdrowych przepisów dla całej rodziny. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Poza tym: sporo porad i kilka ciekawych bezglutenowych historii. •proces wdrażania diety bezglutenowej •przegląd produktów dozwolonych i zakazanych •szereg wskazówek ułatwiających funkcjonowanie rodziny z osobą wymagającą ścisłego przestrzegania diety •jak uzupełniać niedobory składników odżywczych? •proste i zdrowe przepisy, które urozmaicą twój jadłospis! •dla kogo dieta bez glutenu jest odpowiednia? •właściwości i zastosowanie bezglutenowych mąk •psychologiczne spojrzenie autorki na życie z celiakią Izabela Adamek – psycholożka, terapeutka, autorka popularnego w mediach społecznościowych profilu kulinarnego gotuj_z_isabel.
Żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.Z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. Wporę zdiagnozowana, apotem sumiennie leczona ikontrolowana przez lekarza, a na co dzień rozpieszczana dobrą dietą, daje się wyciszyć.Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 przepisów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Twoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów.300 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto tarczyca potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej niezbędnych składników. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Proponujemy zbilansowane lekkie menu, które pozwoli odzyskać zdrowie bez wyrzeczeń250 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne i częste posiłki. W książce znajdziesz aż 180 prostych przepisów na zbilansowane i smaczne dania, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów, uporać się ze zbędnymi kilogramami.200 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne, częste posiłki. Proponujemy zestaw przepisów, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.
Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka.Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o tradycyjnych włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?Nakarmieni jedynymi słusznymi przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.Palce lizać!Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni.Bartek Kieżun dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim
Jak korzystać z dobrodziejstw octu jabłkowego w sposób bezpieczny i skuteczny? Dlaczego picie octu stało się w ostatnich latach tak popularne i jakie płyną z niego korzyści dla zdrowia i samopoczucia?7 dni tyle czasu potrzebujesz, aby zauważyć pierwsze efekty stosowania octu jabłkowego.J.J. Smith, specjalistka w dziedzinie żywienia i medycyny naturalnej, przedstawia nowy i prosty detoks, który usunie z twojego organizmu niechciany tłuszcz i bakterie, zapewni ci energię oraz pomoże systematycznie tracić na wadze. Dzięki jej wskazówkom dowiesz się, jak stosować ocet jabłkowy, aby skutecznie:przygotować się do 7-dniowej diety oczyszczającej;obniżyć wagę bez utraty tkanki mięśniowej;przejąć kontrolę nad zachciankami na słodycze, cukier i węglowodany;poprawić kondycję skóry;zwiększyć poziom energii i polepszyć jakość snu.Dowiesz się również, jakich skutków ubocznych możesz się spodziewać oraz jak sobie z nimi radzić. Podążając według wskazówek autorki, zastosujesz kurację octem jabłkowym z rozsądkiem i zapewnisz sobie gwarantowane efekty.
Żywienie w chorobie nowotworowej to wyzwanie zarówno dla Pacjenta, jak i jego rodziny.
Jaka jest właściwa dieta w chorobie nowotworowej?
Jaki wpływ na dietę ma lokalizacja nowotworu?
Jak wzmocnić chorego na raka?
Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?
Jak radzić sobie z efektami ubocznymi leczenia?
Odpowiedzieliśmy na te pytania. I na wiele innych pytań. Opieramy się na sprawdzonej, naukowej wiedzy i doświadczeniu, a nie mitach powielanych w Internecie i szpitalnych korytarzach.
Omówiliśmy nie tylko ogólne zalecenia żywieniowe dla chorób onkologicznych, ale tam, gdzie to możliwe, wskazaliśmy wytyczne dla poszczególnych typów nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma uniwersalnej diety. Każdy Pacjent jest inny i każdy przypadek nowotworu też jest inny.
Proponowany jadłospis na 4 tygodnie został przygotowany przez dyplomowanego dietetyka i rozpisany krok po kroku. Dzięki temu przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku będzie naprawdę proste.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?