Dzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają!Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne.Skosztuj jak nieziemsko smakująchimichurri z gwiazdnicą pospolitągrillowana sałata z kwiatami lipyszarpane boczniaki bbqmiraliwki - oliwki z zielonych mirabelekDowiedz się także jak odróżnić od siebie najczęściej spotykane w polskich lasach rośliny. Jak wygadają ich liście, kora, igły, kwiatostany, szyszki. Wykorzystaj dary natury i odnajdź radość w piknikowaniuW lesie sezon piknikowy trwa cały rok.PIOTR CIEMNY - twórca inicjatywy oraz konta na Instagramie "Chwasty od Kuchni", regularny gość programów telewizyjnych i radiowych o naturze, ekologii i zielarstwie, a także pracownik duńskich restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin: 108 i Alchemist. Sprawia, że hasło "Znane rośliny w nieznanej odsłoni" nabiera zupełnie nowego znaczenia.
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom - tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.
Badania niemieckiej biochemik nad kwasami tłuszczowymi i olejem lnianym znalazły zastosowanie w leczeniu takich chorób, jak nowotwory, choroba Alzheimera, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta doktor Johanny Budwig polega na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. W książce, której autorem jest jej synowiec – znany niemiecki lekarz specjalizujący się w terapii holistycznej, czytelnicy znajdą wiele praktycznych przepisów i porad służących przyrządzaniu w własnym zakresie potraw zgodnych z wytycznymi tej diety.
Czy można gotować dla całej rodziny, będąc na keto? Tak! Nawet wtedy, kiedy tylko ty jesteś na diecie. Nie musisz planować codziennie kilku posiłków i gotować dwóch różnych obiadów - przepisy z tej książki z łatwością dopasujesz do potrzeb innych domowników!Chcesz stracić zbędne kilogramy? Szukasz przepisów bez dodatku cukru, mąki pszennej lub glutenu? A może po prostu lubisz dobrą, zdrową kuchnię i poszukujesz przepisów na wartościowe potrawy? Michał i Paulina Warchała udowadniają, że dieta ketogeniczna jest prosta i łatwo dostępna, a każdy może wyciągnąć z niej coś dla siebie!W tej książce nie ma opisów badań, długich i skomplikowanych objaśnień działania ketozy czy innych zawiłych treści. Zamiast tego znajdziesz tu:prawie 130 łatwych przepisów dla całej rodziny, z wyliczoną kalorycznością i makroskładnikami,pomysły na pyszne obiady, śniadania i przekąski, sycące zupy oraz sałatki,proste przepisy na chleby i bułki w wersji keto,zdrowe ciasta i słodkości idealne także dla najmłodszych,domowe przetwory, sosy i dodatki,listy przydatnych produktów i wskazówki, jak zacząć przygodę z keto.Na zdrowie!
Dzieje jednego z najpopularniejszych alkoholi, który wpisał się w historię wielu narodów oraz zostawił trwały ślad w języku, folklorze, kulturze i obyczajach. Zastanawiasz się, kto i kiedy wpadł na pomysł procesu destylacji? Dlaczego początkowo substancje uzyskiwane w wyniku destylacji sprzedawano w aptekach? Skąd wzięły się słowa ?gorzałka? i ?okowita?? Czemu informacje na temat procesu destylacji zapisywano szyfrem? Jaki wpływ na rezultaty bitewnych zmagań miała wódka? A może chciałbyś dowiedzieć się, którzy politycy nie wylewali za kołnierz? W jakich epokach artyści nie potrafili obyć się bez kieliszka i dla kogo wódka była muzą, a dla kogo demonem? Niniejszy audiobook nie tylko odpowiada na te pytania, ale również przybliża drogę, jaką pokonywała wódka, zanim z laboratoriów i aptek trafiła na biesiadne stoły. Liczne anegdoty na ten temat sprawiają, że publikacji słucha się z zapartym tchem.
Fun Dining. Prosto i genialnieFun dining - tak Przemysła Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni.Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości.Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie. Dania, które bez trudu przygotujesz w domu, a dzięki oryginalnym połączeniom składników są zupełnie wyjątkowe. To nieoczywiste dodatki, jak olej z koperku o intensywnie zielonym kolorze, warzywny jus czy drożdżowe masło. Drobne tricki, dzięki którym jedzenie staje się niezapomnianym doznaniem.Let's have fun!Przemysław Klima - szef kuchni w Bottiglierii 1881, jedynej w Polsce restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin (pierwsza została przyznana w roku 2020). W 2024 roku mijają 23 lata jego pracy zawodowej. 2024 rok to także 10-lecie B1881.W tej książce znajdziesz przepisy na potrawy, które sam lubię przyrządzać i jeść. To dania, które nie wymagają wielkich umiejętności, a do ich przyrządzenia wystarczą sprzęty, które pewnie masz już w kuchni. Przekonasz się, że czasem jeden mały trick czy nieoczywisty dodatek () może wydobyć z potrawy "efekt wow" ().To nie jest książka z przepisami z restauracji (choć zdradzam tu kilka naszych tricków!). To dania, które bez trudu przygotujesz w domu, choć znajdzie się też kilka propozycji dla bardziej zaawansowanych kucharzy.()Kiedy gotuję - zarówno w restauracji, jak i w domu - stawiam na prostotę. Korzystam ze składników, które rozumiem, które są mi bliskie, na których się wychowałem. To czyni jedzenie prawdziwym, szczerym i sprawia, że chce się je smakować. Nic nie daje tyle radości, co właśnie jedzenie".
Oto książka z przepisami na wyjątkowe desery, które łatwo wykonać nawet bez użycia czarodziejskiej różdżki! Łączy w sobie czytanie baśni i eksperymentowanie w kuchni - dwa ulubione dziecięce światy. Zawiera 14 magicznych receptur dla młodych cukierników. Wspaniałe ilustracje tworzą naturalne połączenie pomiędzy historią a przepisem na bajkowy deser.Marzysz o skosztowaniu smakołyków twoich ulubionych bohaterów baśni Andersena, Perraulta czy braci Grimm? Baw się dobrze, przygotowując wyśmienity placek Czerwonego Kapturka, pożywną waniliową owsiankę trzech misiów, zaczarowane muffinki dyniowe Kopciuszka, psotne ludziki z piernika, orzeźwiające pomarańcze miłości księcia I delektuj się, czytając ich historie!
Rozkoszuj się jedzeniem, celebruj kulinarne przyjemności i doświadczaj nowych smaków! "Kocham jeść! To ogromne zamiłowanie stało się inspiracją do stworzenia książki, która nakarmi nie tylko Twoje ciało, ale także Twoje zmysły. Jedzenie to dla mnie dużo więcej niż zaspokajanie uczucia głodu - może być wspaniałą formą okazywania miłości, a czas spędzony wspólnie przy stole jest bezcenny. Tworząc dania i wypieki, kieruję się przede wszystkim tym, żeby sprawiały przyjemność. Mam nadzieję, że umilą Ci codzienność, zaproszą do małych celebracji oraz spotkań z bliskimi. Jedzenie daje także nieskończone możliwości doświadczania, dlatego zachęcam Cię do schodzenia z utartych ścieżek w kuchni i otwarcia się na nowe, bo tyle wspaniałości czeka na odkrycie!". Weronika Młyńczyk (@werka.mlynczyk), dietetyczka, absolwentka Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego. Choć na co dzień nie pracuje w zawodzie, to dzięki zdobytej wiedzy znakomicie łączy przyjemność płynącą z jedzenia z wartościami odżywczymi, których ono dostarcza. Uważa, że w diecie jest miejsce na wszystko, trzeba tylko znaleźć balans.
Mam na imię Dorota i jestem dietetykiem oraz psychodietetykiem. Od 20 lat interesuję się zdrowym odżywianiem, jak również zagadnieniem zachowania zdrowej sylwetki. Od siedemnastego roku życia zdrowo, pełnowartościowo oraz niskokalorycznie gotuję. W swoim życiu również zmagałam się z nadwagą. Pewnego dnia jednak powiedziałam sobie: Dość! Koniec ze zbędnymi kilogramami! i udało mi się zrzucić ich nadmiar, a także zachować zdrową i zgrabną sylwetkę dzięki regularnemu uprawianiu sportu oraz silnej motywacji. Moje przepisy oraz przepisy mojej rodziny znajdziesz w książce kulinarnej Życzę smacznego. Rodzinna kuchnia Doroty Książka ta, mam nadzieję, zmotywuje Cię do zdrowego trybu życia i pokaże, że to, co wydaje Ci się niemożliwe do osiągnięcia, stanie się możliwe. Znajdziesz w niej również opinie ludzi, którzy przeszli na przedstawioną przeze mnie dietę, co może okazać się dodatkową motywacją oraz pozytywną inspiracją. Stracić na wadze i mieć stale zgrabną sylwetkę to cel, jaki można uzyskać nie tylko przez ostrą dietę, ale przede wszystkim przez świadomy wybór odpowiednich produktów żywnościowych. Jeśli zastanawiasz się, jak trwale schudnąć, jest na to rada. Przede wszystkim musisz zmienić swoje nawyki żywieniowe na stałe. Jednak, jak łatwo się domyślić, nie tylko na tym polega chudnięcie. Trzeba również połączyć to z aktywnością fizyczną. Słowo dieta pochodzi z języka greckiego i oznacza rozsądny tryb życia łączący zdrowe odżywianie z ruchem. Jest wiele diet, które na początku są na topie, a potem schodzą na kolejny plan, ponieważ pojawiają się następne. Wszystkie te diety łączy jedna cecha chwali się je jako idealne, a wcześniejsze sposoby na odchudzanie stają się bezużytecznymi i niepotrzebnymi już metodami. Tak chociażby podchodzono do węglowodanów, które raz traktowano jako przyczynę nadwagi, a innym razem jako składnik powodujący smukłą sylwetkę. Bardzo podobnie było z takim składnikiem pokarmowym jak tłuszcz. Wrogowie tłuszczu głównie ludzie uprawiający sport mówili, że on tuczy, natomiast ich przeciwnicy, jak sama nazwa wskazuje, byli innego zdania. Głosili tezę, że tłuszcz dodaje energii. Jedząc coraz mniej, aby doprowadzić do szybkiego spadku wagi, oddalasz się od swojego wymarzonego celu. Nie tędy droga. W mojej książce proponuję Ci urozmaicone przepisy na śniadania, obiady i kolacje, jak również na przekąski między posiłkami. Przepisy, po których będziesz czuć się syty, a jednocześnie poprawisz swoją sylwetkę, zdrowie oraz samopoczucie. Przepisy te nie zostały opracowane na podstawie teorii i nauki, a codziennej praktyki. Kilka osób z nadwagą zaczęło korzystać z mojej diety już podczas jej powstawania. Za sprawą diety połączonej z aktywnością fizyczną, udało im się stracić do 1 kilograma w ciągu tygodnia. W książce przedstawiam kilka pomocnych wskazówek oraz rad, dzięki którym odchudzanie przestanie być dla Ciebie stresujące i trudne jak było do tej pory. Pokażę Ci, jak radzić sobie z napadem wilczego głodu czy złością z powodu braku konsekwencji w stosowaniu diety.
Kolorowe, zdrowe i pożywne koktajle są nie tylko doskonałą propozycją na dietetyczny posiłek, ale także sposobem na zachowanie sił witalnych przez długi czas.
Wywary, buliony, rosoły i zupy dostarczają składników odżywczych. Regulują przemianę materii. Dbają o kondycję naszych kości, skóry, włosów i paznokci. Zupy powinni jeść wszyscy duzi i mali. Na receptę i bez recepty. Dla zdrowia i smaku. Królestwo zup to smakowity zbiór ponad 80 przepisów na sycące zupy domowe oraz 8 przepisów na kromkę chleba do nich. Skarbnica wiedzy i receptur niezbędnych w codziennym gotowaniu. Najlepszy przewodnik po kuchni polskiej i światowej zaostrzający apetyt na więcej.Wywary, buliony, rosoły i zupy dostarczają składników odżywczych. Regulują przemianę materii. Dbają o kondycję naszych kości, skóry, włosów i paznokci. Zupy powinni jeść wszyscy - duzi i mali. Na receptę i bez recepty. Dla zdrowia i smaku. "Królestwo zup" to smakowity zbiór ponad 80 przepisów na sycące zupy domowe oraz 8 przepisów na kromkę chleba do nich. Skarbnica wiedzy i receptur niezbędnych w codziennym gotowaniu. Najlepszy przewodnik po kuchni polskiej i światowej zaostrzający apetyt na więcej.
Nowa książka autorki bestsellerowej Glukozowej rewolucji
Męczą cię zachcianki, chroniczne zmęczenie albo uzależnienie od cukru? Budzisz się i nie masz w ogóle energii? To prawdopodobnie oznacza, że tak jak większość populacji, znajdujesz się na glukozowej huśtawce.
Metoda Glukozowej bogini
Jessie Inchausp przekłada wyniki badań naukowych na łatwe do wprowadzenia hacki, które pomagają ustabilizować poziom glukozy we krwi. Zmienia w ten sposób życie milionów osób na całym świecie. Teraz przedstawia czterotygodniowy plan działania pozwalający bezboleśnie wprowadzić te rewolucyjne zasady w życie. Towarzyszy mu ponad sto pomysłowych przepisów i dodatkowe materiały, dzięki którym planowanie staje się jeszcze prostsze.
Co zyskasz?
Entuzjazm Jessie i jej elastyczna metoda sprawią, że bez trudu wprowadzisz zmiany w diecie i stylu życia. Co możesz zyskać? Energię, opanowanie zachcianek, poprawę wyglądu skóry, spowolnienie procesów starzenia i dobre, zdrowe nawyki. A najlepsza część? Wcale nie musisz liczyć kalorii ani rezygnować z ulubionych produktów!
Które pierogi są najlepsze? Polskie pierogi z niemięsem? Indyjskie samosy faszerowane ziemniakami i zielonym groszkiem? Latynoamerykańskie empanadas z czerwoną fasolą i warzywami? A może wcale nie musisz wybierać?Kuchnia wegańska nie ma przypisanego konkretnego miejsca. To fuzja różnych smaków, przypraw i składników - kuchnia bardzo autorska, pełna ciekawych połączeń. Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd, zainspirowana podróżami po świecie dzieli się recepturami na swoje ulubione dania. Są tu przepisy na kapustę pekińską na kilka sposobów, odczarowaną polską pizzę, ravioli z fasolą, turbocynamonowe szwedzkie bułeczki, gruzińskie chaczapuri, wun sen, czyli szklany makaron prosto z Tajlandii, kolorowe sałatki, kojące makarony i kluski, roślinny street food, ale także pożywne dania jednogarnkowe i zapiekanki. A wszystko to okraszone dozą szaleństwa i zabawy.Gotuj! roślinnie to książka dla osób kochających gotować, z zajawką na fajne pomysły. A w szczególności lubiących dobre jedzenie i chcących się nim dzielić.
Autorka Teresa Pogoda jest malarką z wykształcenia i pasji. Pracując w Norwegii , zachwyciła się jej piękną naturą, widokami zapierającymi dech w piersi, szukała jednocześnie sposobu, aby zająć się rozwijaniem własnej kreacji i tak zrodził się pomysł aby tworzyć artystyczne torty .
Była pierwszą lub jedną z pierwszych Polek , które wprowadziły torty w stylu angielskim na rynek norweski .
Przeszła wiele szkoleń i kursów u najlepszych mistrzów cukiernictwa i dekoracji min. u światowej sławy włoskiej dekoratorki Kristiny Rado .
Te smakowite dzieła tworzyła w zaciszu domowej pracowni , gdzie każde z nich dopieszczała tematycznie, zgodnie ze smakiem i gustem zamawiającego .
Pracowała również w znanej cukierni w Oslo z 50 letnią tradycją .
Bardzo dużo udzielała się charytatywnie tworząc torty, artystyczne ciasteczka dla WOŚP , Love Dance Help i innych organizacji, gdzie dochód przeznaczany był na chore dzieci , Dom samotnej Matki w Warszawie czy polskie szkoły. Zdobyte doświadczenie i wiedzę zapragnęła przelać na papier i tak powstała jej pierwsza książka " Pogoda na torty i słodkie kreacje ".
Książka jest w formie pięknego barwnego albumu , który przybliża kulturę ukochanej Ojczyzny i dzikość pięknego kraju Wikingów w dziedzinie słodkości .
Książka inspiruje i uczy.
Znajduje się na półkach najbardziej prestiżowej biblioteki w Oslo , oraz w prywatnych bibliotekach ministrów i znanych osobistości norweskich .
Autorka zaprasza czytelnika do radosnego świata tortów, ciast i ciasteczek. Poprzez piękne zdjęcia czytelnik przenosi się w krainę piękna i słodyczy, bajecznych kremów, kolorowych dekoracji, dopasowanych stylem i klimatem. Za sprawą tego albumu można zakochać się w tworzeniu słodkiej perfekcji . Autorka krok po kroku prowadzi w tym wyzwaniu .
Jej marzeniem jest ,aby w sercu czytelnika zagościła POGODA na królewskie rozpieszczanie swojego podniebienia .
Po powrocie do kraju Teresa Pogoda stworzyła magiczne miejsce, słodką pracownię Galerię słodkiego szczęścia w Mielcu, gdzie kontynuuję działalność rozpoczętą w Norwegii. Dodatkowo prowadzi warsztaty cukierniczo dekoratorskie dla dzieci i dorosłych.
Borykasz się z mgłą mózgową, trudnościami w koncentracji, wahaniami nastroju? Czujesz się zmęczony? Masz problemy z układem trawiennym? Przyczyna twoich dolegliwości może tkwić w jelitach! Wypróbuj dietę GAPS! Przeciwzapalna i przyjazna dla mikrobiomu dieta GAPS opiera się na założeniu, że zdrowe jelita są kluczowe dla zdrowia całego organizmu. Autorki oferują aż 200 przepisów diety GAPS na pyszne potrawy zawierające naturalne probiotyki. Dzięki diecie GAPS pozbędziesz się chorób jelit, uszczelnisz jelita i przywrócisz równowagę mikrobiomu jelitowego. Poprawisz zdrowie fizyczne i psychiczne, pozbywając się objawów zaburzeń psychosomatycznych, hormonalnych czy emocjonalnych. Zdrowie zaczyna się od jelit!
Miewasz alergie, uporczywe bóle głowy lub brzucha, zdiagnozowano u ciebie astmę, masz nadwagę? To może być pierwszy sygnał, że cierpisz na jedną z chorób autoimmunologicznych lub masz zaburzenia hormonalne! Ta książka nauczy cię je rozpoznawać i samodzielnie eliminować. Poznasz autorski program liderki medycyny funkcjonalnej - metodę Myers. Zasady tej naturalnej metody leczenia chorób autoimmunologicznych są proste. Podstawą proponowanej Autorkę terapii bezglutenowa dieta przeciwzapalna, która pozwoli ci na skuteczne oczyszczanie jelit. Wyeliminujesz z diety toksyczne produkty, które wywołują stany zapalne. A to pozwoli ci na złagodzenie objawów chorób tarczycy czy stwardnienia rozsianego. Zdrowie od podstaw!
Poznaj przepisy, które zawsze się sprawdzają!Chcesz wprowadzić do swojej kuchni coś nowego? Nie wiesz, jak przygotować dania swojego dzieciństwa ani któremu przepisowi zaufać? Testujesz pomysły z Internetu, ale efekt wciąż nie jest zadowalający? Nie marnuj czasu ani składników! Autorka zebrała niezawodne, przez lata udoskonalane i wielokrotnie testowane przepisy na dania i desery, które zbierają pochwały jej rodziny, znajomych, a przede wszystkim obserwatorów jej konta na Instagramie @moje.sprawdzone.przepisy.Znajdziesz tu zarówno dobrze znane, tradycyjne dania, jak również świeże pomysły i inspiracje kulinarne. Wypróbujesz wyborne zupy i obiady, łatwe i efektowne ciasta oraz desery, zdrowe śniadania, lekkie kolacje i pyszne przekąski imprezowe. Flaczki z boczniaków, pieczony omlet, a może sernik baskijski? Spróbuj i sprawdź, czy staną się również twoimi sprawdzonymi przepisami!
Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social media nieustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami gwarantującymi natychmiastowy efekt odchudzający. Niestety takie wyidealizowane obrazki często wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co w konsekwencji może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem. „Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem”, to książka dla osób, które: nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała, czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia, boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść, zajadają emocje, traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”, podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo, mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze. Publikacja dedykowana jest również dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem. Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych przedstawia w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.
Choroby wątroby. Dieta i jadłospisy to wyjątkowa książka. Opisaliśmy w niej wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety w różnych chorobach wątroby.Jeśli Ciebie lub Twojego bliskiego dotyczy: Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZW) typu A, B lub C, Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C, Polekowe uszkodzenie wątroby, Alkoholowe stłuszczenie wątroby, Niealkoholowe stłuszczenie wątroby, Marskość wątrobylub inna choroba wątroby, to z pewnością przyda się Wam ten poradnik.Oto 7 powodów, dla których warto sięgnąć po tę książkę.Po pierwsze, znajdziecie tu tylko sprawdzoną, naukową wiedzę. Obalamy wiele mitów, z którymi na pewno spotkaliście się w czasie rozmów z innymi chorymi lub przeczytaliście w Internecie. Po drugie, omawiamy modyfikacje diety w różnych chorobach wątroby. Dieta wątrobowa to nie jest do końca właściwe określenie, bo zakłada, że wszystkim chorym na wątrobę zaleca się to samo. Tymczasem dieta powinna uwzględniać aktualną wydolność wątroby, specyficzne modyfikacje diety w danej chorobie wątroby, ogólny stan odżywienia Pacjenta czy choroby współistniejące. Tutaj warto dodać, że te modyfikacje zwykle są łatwe do wprowadzenia i Pacjenci nie mają problemu z ich realizacją. A co najważniejsze, dalej mogą jeść smacznie i zdrowo! Po trzecie, autorami książki są polscy dietetycy. To oznacza, że wszystko, co zostało napisane, odzwierciedla polskie realia polskie zwyczaje kulinarne i produkty, ale także leki i zioła dostępne w Polsce. Po czwarte piszemy prostym i zrozumiałym językiem. Bez zbędnego rozwlekania tematu i bez stylu typowego dla amerykańskich, przegadanych poradników. Po piąte, wyjaśniamy istotne zagadnienia żywieniowo-zdrowotne, które nie są bezpośrednio związane z chorobami wątroby, ale są ważne w codziennym życiu. Czym są węglowodany? Ile trzeba ich spożywać? Gdzie je znaleźć? Jaka jest różnica między lekiem a suplementem? I tak dalej Po szóste, stworzyliśmy tabele produktów zalecanych i niezalecanych. Dzięki temu od razu wiadomo, co można jeść, a co lepiej omijać.Po siódme, opracowaliśmy jadłospis, którego przygotowanie będzie łatwe, bo wszystko zostało rozpisane krok po kroku. Warto pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego jadłospisu, który spełni oczekiwania wszystkich Pacjentów.Jesteśmy przekonani, że wszystko, czego chcecie dowiedzieć się na temat żywienia w różnych chorobach wątroby, znajdziecie w naszej książce.
Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite likiery, babcine nalewki, wódki czy napitki. Zebrane przepisy pozwolą wzbogacić domową kuchnię nie tylko od święta.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?