Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji.Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów!Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku!
Nie sposób wyobrazić sobie świąt wielkanocnychbez koszyka i stołu z babami i mazurkami czy sernikami.Książka Wielkanocne wypieki pomoże przygotować świąteczne potrawy i zaskoczyć krewnych, bliskich i gości wyjątkowymi smakami zarówno tradycyjnych ciast, jak i ich bardziej nowoczesnymi interpretacjami, a także regionalnymi smakołykami.Nie tylko fani słodkości znajdą tu coś dla siebie.Wypieki to również wielkanocne pasztety, chleby i bułki.Zebrane przepisy pozwolą wzbogacić domową kuchnię nie tylko od święta.
Z coraz większą chęcią podejmujemy się domowej produkcji pieczywa, wędlin, przetworów czy masła i serów.Trudno bowiem o większą satysfakcję niż pojawiające sięna stole aromatyczne i - przede wszystkim - zdrowe potrawy przygotowane przez nas samych. Niniejsza publikacja pozwoli przygotować świąteczne potrawy i zaskoczyć ich wyjątkowymi smakami krewnych, bliskich i gości.Zebrane przepisy pozwolą wzbogacić domową kuchnię nie tylko od święta.
Emocje są naszymi przewodnikami intuicyjną mądrością i z tego właśnie powodu powinniśmy im poświęcać jak największą uwagę.Psychologia nie musi być skomplikowana. Ta książka jest tego dowodem. Autorka, doświadczona psychoterapeutka, opisuje w niej ludzkie nastroje, emocje, uczucia i cechy osobowości, odwołując się do terapii poznawczo-behawioralnej, teorii uważności i psychologii pozytywnej.Jak czytać emocje ułatwi Ci rozpoznawanie nastrojów, emocji, uczuć i ich zaburzeń oraz najczęściej spotykanych typów osobowości. Znajdziesz tu objaśnienia różnych stanów emocjonalnych uzupełnione o towarzyszące im rekcje i symptomy. Opisy zostały dopełnione przykładami najczęściej spotykanych zachowań oraz anegdotami ułatwiającymi interpretację. Przedstawione na końcu książki rzeczywiste przykłady pomogą z kolei w interpretacji otaczających nas wydarzeń.Rozwijanie własnej inteligencji emocjonalnej przynosi ogromne korzyści pozwala na lepsze poznanie samego siebie, kształtuje empatię, współczucie i zrozumienie dla drugiej osoby. Ta książka może pomoże Ci się odnaleźć w świecie emocji.
Kuchnia wegańska to inspirujący alternatywny styl życia, myślenia i żywienia. Obecnie istnieje wiele ciekawych wersji dań roślinnych nie muszą być monotonne i pozbawione atrakcyjności. Możliwość czerpania z bogactw kuchni całego świata oraz dostępność egzotycznych produktów, przypraw i receptur urozmaicają naszą kuchnię.W książce znajdą Państwo dania wegańskie o niskim indeksie glikemicznym, przeznaczone zarówno dla osób stosujących dietę roślinną, jak i chcących poprawić zdrowie lub zredukować masę ciała. Przepisy uwzględniają wysokość IG oraz ilość porcji. Obejmują między innymi pomysły na szybkie przekąski, kolorowe sałatki, sycące dania główne i pyszne desery. Smacznego!
Książka zawiera ponad 100 sprawdzonych przepisów na wina wyrabiane tradycyjnymi metodami w domowym zaciszu. Wśród nich receptury na wina z owoców uprawianych w ogrodzie (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki morele), a także z owoców leśnych i dziko rosnących, suszonych oraz mieszane. Ciekawym uzupełnieniem są receptury bazujące na miodzie, a także oryginalne ponadstuletnie przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. W części wstępnej autor opisuje warsztat winiarza naczynia i sprzęty potrzebne do wyrobu wina, warunki, w jakich należy wyrabiać wino oraz kolejne etapy od zbioru owoców, przez nastawianie po butelkowanie i sezonowanie.
Wychowaj odważnego odkrywcę nowych smaków Kompendium wiedzy na temat BLWNiemal 100 przepisów na pełnowartościowe posiłkiBLISS, czyli zmodyfikowana wersja BLWJak rozszerzać dietę dziecka? W jaki sposób sprawdzić, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu maleństwu! Podaj mu kilka wartościowych pokarmów i pozwól zdecydować, co chce zjeść. Dziecko musi zapoznać się z jedzeniem sprawdzić jego konsystencję, kolor, zapach i smak. Właśnie na tym opiera się metoda BLW.Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do książki napisanej przez doświadczone dietetyczki i mamy.Co w niej znajdziesz?- Wskazówki dotyczące rozszerzania diety dziecka do pierwszego roku życia.- Informacje o BLW wprowadzaniu tej metody żywienia, jej głównych zasadach i zaletach.- Przepisy na proste, smaczne i wartościowe posiłki nie tylko dla twojego dziecka, lecz także dla całej rodziny.
Domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego od chrupiącej skórki aż do ostatniego okruszkaPieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach godną pochwały modą. Jeśli i ciebie kusi wizja gorącego, pachnącego bochenka wyciąganego z własnego piekarnika, skorzystaj z rad autorki tej popularnej książki. Lauren Chattman proponuje przystępny kurs pieczenia chleba. Uprzedza wszelkie pytania i opowiada o kłopotliwych sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Dzieli się licznymi przepisami na pieczywo z mąki jasnej i z pełnego przemiału, z ziarnami, pestkami i suszonymi owocami. Zaprasza do zasmakowania w wypiekach różnych narodów: w brioszkach, chałkach, ciabattach, angielskich bułeczkach, polskim chlebie razowym czy pełnoziarnistym naan.Poznaj tajniki pieczenia dobrego chleba:Kup najlepsze składniki, naucz się je właściwie przechowywać i odpowiednio się z nimi obchodzić.Dowiedz się, czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa.Naucz się wyrabiać ciasto chlebowe ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.Odkryj tajemnice ciasta chlebowego: fermentację, wyrabianie, formowanie bochenka, jego wyrastanie i nacinanie.
Ramen krok po kroku to blisko 100 przepisów na jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej od bazowych, najprostszych, po złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, co zrobić, by móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem.Zacznij od przepisów na podstawowe elementy ramenu, takie jak wywar mięsny lub wegański, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, dzięki czemu ugotujesz zupę o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych od tych najprostszych do najbardziej złożonych możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles.Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i wpadasz po uszy!Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura. Tove Nilsson jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu. Jest również autorką książek Soda, lemonad & snacks (Soda, lemoniada i przekąski 2014) i Agg (Jajka, 2015).
5 składników po śródziemnomorsku ma wszystko to, za co pokochaliście pierwszą książki z tej serii, czyli 5 składników, a do tego zainspirowane jest licznymi podróżami Jamiego po krajach śródziemnomorskich. Książka zawiera ponad 125 przystępnych przepisów na przepyszne dania i przemieni codzienne gotowanie we wspaniałą przygodę, przenosząc was w słoneczne klimaty. Znajdziecie tu smakowite propozycje, które nie wymagają ani wielu składników, ani skomplikowanych zakupów, ani góry naczyń do zmywania. 65% prezentowanych potraw nie zawiera mięsa bądź jest go w nich niewiele, ale wszystkie gwarantują wspaniały, wyrazisty, niezapomniany smak. W rozdziałach: Sałatki, Zupy i kanapki, Makarony, Warzywa, Zapiekanki, Owoce morza, Ryby, Kurczak i kaczka, Mięso oraz Słodkości znajdziecie pomysły dań na każdy dzień tygodnia i na każdą okazję.
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni „Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”. Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać. „Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”. Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.
Katarzyna Bosacka, urodzona w Warszawie, i Aniela Redelbach, urodzona w Łucku na Wołyniu, zapraszają do wspólnego stołu, dzieląc się przepisami i historiami rodzinnymi z Warszawy, Łucka, Odessy, Śląska, Poznania, Zaporoża czy Kijowa. Sprawdzają podobieństwa i różnice w potrawach obecnych na stołach obu narodów. Dania ułożyły w pary, samodzielnie je ugotowały i wystylizowały. Piękne zdjęcia wykonał wybitny hiszpański fotograf kulinarny Julin Redondo Bueno, który fotografuje m.in. dania w gwiazdkowych restauracjach Michelina w Niemczech, Austrii, Francji czy Szwajcarii.
Masz mało czasu na gotowanie? Chcesz zrzucić kilka kilogramów, a może po prostu zależy ci na zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie?Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie @szczypta.wanilii, przedstawia: aż 120 szybkich, łatwych i pysznych potraw i deserów, które nie wymagają długiego stania w kuchni!Znajdziesz tu pożywne śniadania, błyskawiczne obiady i lekkie kolacje. Przygotujesz pyszne sałatki oraz niebanalne imprezowe przekąski, a także zaspokoisz apetyt na coś słodkiego dzięki przepisom na dietetyczne desery. Proteinowe naleśniki sernikowe, kurczak po toskańsku, a może cytrynowo-miodowe szparagi z parmezanem?Poświęć 15 minut i przekonaj się, jakie to proste!Chcesz zaoszczędzić jeszcze więcej czasu? Zajrzyj na koniec książki, gdzie znajdziesz gotowy jadłospis redukcyjny w trzech wariantach!
Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę - ta książka jest dla ciebie!Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są produkowane. Dowiedz się, jak smakować wino, jak poszerzać swoją wiedzę i rozwijać podniebienie, budując "bibliotekę smaków", w jakich sytuacjach nie ma sensu wydawać na wino majątku, a kiedy warto zaszaleć.Po prostu wino to także doskonała ściągawka z dobrymi (i doskonałymi) rocznikami, praktyczny poradnik, który podpowie, jak przechowywać wino, jak i z czym je serwować, w jaki sposób radzić sobie z problemami (smak korka?, mysi aromat?), a śmiałkowie znajdą tu nawet instrukcję otwierania butelki szampana szablą! Dzięki klarownym wskazówkom każdy będzie mógł wyruszyć na wyprawę do świata win bez obaw, z ciekawością i entuzjazmem.
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłkioparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski ibiesiadowania tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach.Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystycznezdjęcia. Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jaknajpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonegochleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już niecoprzegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogąprzyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko,domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto napierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa. Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślinoraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując sięsmakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchnikorzeni.
Chociaż wkwestii diet jesteśmy ekspertkami, znalezienie tej najlepszej dlanas nie zawsze jest proste. Dlaczego? Ponieważ od żywieniowych zasad ireguł silniejsze bywają kaprysy kobiecych hormonów. To zich powodu jednego dnia budzimy się piękne imożemy przenosić góry, akolejnego wolimy ukryć się przed całym światem. Toone także sprawiają, że podjadamy iwbrew rozsądkowi wybieramy to, co nam nie służy.Lata poważnych badań idoświadczenia tysięcy kobiet pokazały, że gdy inne diety zawodzą, naszym sojusznikiem może być dieta ketogeniczna. Sumiennie stosowana, przynosi oczekiwane rezultaty: chudniemy, czujemy się lepiej, bo lepiej pracuje nasz układ hormonalny. To oznacza, że pozbywamy się wielu dolegliwości izaburzeń, m.in. migren, wahań nastroju, insulinooporności. Jesteśmy spokojniejsze, bardziej pogodne, więc mniej zagrożone nadciśnieniem inadwrażliwością jelit.Dzięki tej książce lepiej zrozumiesz swój metabolizm ipoznasz wpływ posiłków keto na swój organizm. To kobieca wersja tej diety, dlatego posiłki, choć zawierają dużo tłuszczów, swoją urodą izapachem cieszą zmysły.Jak łatwiej przejść na keto? Na co się przygotować ijak omijać dietetyczne pułapki? Otym właśnie jest ta książka.
W tym przepięknie wydanym albumie najlepsi szefowie kuchni prezentują przepisy na bagietki, chleby żytnie, orkiszowe czy razowe, ciabatty, brioszki, rogaliki i wiele innych piekarniczych wypieków. Prestiżowa szkoła Le Cordon Bleu odkrywa przed Czytelnikiem wszystkie techniki przygotowania i wypiekania chleba! W książce zebrano receptury na pieczywo z całego świata, nie brakuje też praktycznych porad dotyczących różnych metod wyrabiania i formowania ciasta. Dodatkowo przepisy opatrzono zdjęciami prowadzącymi adeptów piekarnictwa krok po kroku aż do pysznego bochenka.Odbiorcy:- osoby, które uwielbiają wszelkiego rodzaju pieczywo- wszyscy, którzy chcą poznać techniki przygotowania we własnej kuchni wyśmienitych wypieków piekarniczych- a także osoby, które poszukują szerokiego wyboru przepisów na: domowe rogaliki, ciabatty, brioszki czy bagietki, aż po różnego rodzaju chlebyDlaczego warto sięgnąć po tę książkę:- zawiera ponad 80 najlepszych przepisów sygnowanych przez elitarną szkołę Le Cordon Bleu- wszystkie przepisy są opatrzone pięknymi fotografiami- dodatkowo szefowie kuchni dzielą się z Czytelnikiem swoimi poradami- zawarte w książce przepisy gwarantują przygotowanie wyjątkowo smacznego pieczywa
Chcesz wiedzieć, jak zdrowo gotować, aby szybko schudnąć i uniknąć chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność czy zaburzenia hormonalne? Poznaj tajemnice gotowania z sezonowych warzyw i owoców! Książka Natalii Dolaty, znanej z bestsellera Słodycze bez cukru i słodzików, to 130 inspirujących przepisów na dania o niskim indeksie glikemicznym. Odkryj wyjątkowe smaki każdej pory roku, zaczynając od energetyzujących śniadań, poprzez sycące obiady, aż po odżywcze kolacje. Każdy przepis bazuje na składnikach o niskim indeksie glikemicznym, wspierając stabilny poziom cukru we krwi. Oprócz pięknych fotografii, przepisy zawierają dane o wartościach odżywczych, co ułatwi odchudzanie i zdrową dietę. Smakuj zdrowie o każdej porze roku.
Jesteś zwolennikiem diety roślinnej? Chętnie sięgasz po szpinak lub buraki? Uważaj! Wiele produktów roślinnych zawiera szkodliwe szczawiany, które prowadzą do poważnych schorzeń. Ból stawów, choroby jelit, kamienie nerkowe to tylko niektóre z nich. W tej sytuacji konieczne jest oczyszczanie organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem oczyszczania nerek (szczawiany są przyczyną kamicy nerkowej). Dzięki tej książce dowiesz się, jak to zrobić. Oprócz tego nauczysz się prawidłowo dobierać produkty żywnościowe oraz zadbasz o zdrowe kości. Stosując się do rad Autorki, nie będziesz już patrzył z niepokojem na wyniki badania szczawianów wapnia w moczu. Jak usunąć szczawiany z organizmu, przyczynę wielu poważnych chorób i dolegliwości.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?