W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność zapachów, aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Są one owocem cierpliwych poszukiwań i pasji milionów kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, którzy eksperymentują we własnej kuchni.
Dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowywania wypieków i deserów nauczysz się robić kremy, słodkie sosy i musy, tarty, których kolory przyprawiają o zawrót głowy, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, rolady, serniki, a także klasyczne ciasta o niepowtarzalnych smakach.
Chlebek bananowo-orzechowy, ciasto marchewkowe, pannacotta, tiramisu – w przyrządzaniu tych smakołyków pomogą Ci również rady autorki i mistrzów kuchni.
Najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku, gdy są przygotowane samodzielnie. Zacznij od zrobienia domowego majonezu, prostych sosów i sałatek, aby potem bez trudu przyrządzić dania obiadowe z pomysłem i przepyszne desery. W książce znajdziesz ponad 80 przepisów uporządkowanych pod względem stopnia trudności. Barwne fotografie, przedstawiające każdy etap wykonania poszczególnych dań (i dodatkowo pobudzające apetyt), pomogą z łatwością przyrządzić zarówno rosół i jajecznicę, jak i potrawy, które zawsze chcieliśmy ugotować, ale nigdy nie wiedzieliśmy jak - np. tartę, gaspacho albo ratatouille. Ugotuj samodzielnie danie, które pobudzi nie tylko twój apetyt!
Ucierane, kruche, drożdżowe lub biszkoptowe, z owocami, czekoladą albo orzechami, z blachy bądź z formy - w tej książce jest wszystko, co amatorów ciast przyprawia o szybsze bicie serca. Tu na pewno każdy znajdzie coś wyjątkowo smakowitego!
Pikantne lub piekielne ostre, swojskie lub gzotyczne, lekkie lub pożywne, czyste lub remowe, bogactwo przepisów na zupy jest wprost nieprzebrane. W tej książce znajdziesz klasyczne przepisy na zupy, za którymi wszyscy przepadają oraz solidną porcję zupełnie nowych ,,zupowych kreacji"". Wszystkie są łatwe do przyrządzenia i będą smakować zarówno domownikom, jak i gościom.
Katarzyna Cichopek, popularna aktorka, prezenterka telewizyjna i tancerka, a przede wszystkim mama kilkuletniego Adasia, doradza w książce, jak zapewnić dzieciom prawidłowy wzrost i rozwój, dbając o ich zdrowe odżywianie. Książka, adresowana do wszystkich rodziców, jest bogato ilustrowana i wzbogacona o przepisy na zdrowe dania.
Dzisiejsza kuchnia domowa ma wiele nowych smaków dzięki temu, że świat jest coraz dostępniejszy, a my więcej podróżujemy. W książce ponad 300 przepisów łączących tradycyjną kuchnię z tym co teraz modne i popularne. Znajdziemy tu Pulpety helsińskie, Śledziowe cepeliny czy Szaszłyki kaukaskie. Jak zawsze w książkach Autorki nazwy potraw są dowcipne i zachęcające do sprawdzenia. Jak smakują Bamboszki kurczakowe lub Błyskawiczny makaronik teściowej? Mnóstwo praktycznych pomysłów na szybkie i smaczne dania, nie wymagające większych nakładów finansowych. Lekkostrawna kuchnia, która może stać się naszą ulubioną.
Cała Polska w Twojej kuchni!
Śląskie rolady z modrą kapustą, podlaska kiszka ziemniaczana, góralska kwaśnica... Sprawdź, ugotuj, spróbuj!
Dzięki tej książce przygotujesz ucztę w regionalnym stylu i zachwycisz gości. Znajdziesz w niej przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi produktami.
Ponad 1000 sprawdzonych przepisów na potrawy z różnych stron Polski!
Książka zawiera przepisy na proste dania kuchni polskiej, takie jak krupnik, bigos, pierogi które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czarnecki pisał przed laty: tak mi się bowiem zdawało, żebyś wprzódy skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdziesz apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.
4-godzinny szef kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się, dzięki któremu każdy może sam nakreślić schemat własnej przygody.
Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe swoje życie stronił od zajęć kuchennych, zabiera czytelników w podróż z Manhattanu na Okinawę i z Doliny Krzemowej do Kalkuty. Odkrywa przed nimi sekrety ludzi zdolnych przyswajać wiedzę w najszybszym tempie oraz najlepszych szefów kuchni. Gotowanie staje się dla niego przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli do zapoznawania się z zasadami, dzięki którym można opanować każdą umiejętność – od smażenia steków począwszy, a na rzutach za trzy w koszykówce skończywszy. Taki właśnie „przepis” można znaleźć w książce 4-godzinny szef kuchni.
Czytelnik ma okazję ćwiczyć w kuchni różne umiejętności, które przydadzą się poza kuchnią. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, ta książka – „książka kucharska dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich” – stanowi przewodnik po sztuce gotowania i po życiu.
Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.
Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.
Elżbieta Adamska
In Poland there is a well-known saying, ""Proverbs are the wisdom of nations"". Like most Poles I have heard the proverb, ""The grass is greener on the other side of the fence"" meaning that we undervalue familiar things and may not even know what treasures we possess. One such treasure is Polish cuisine. It is rarely featured in restaurant, which usually offer ""universal"" dishes, although such local delicacies as kartacze (potato dumplings with minced meat, also known as cepelinai), kolduny (dough dumplings stuffed with meat) and kolaczki (sweet cakes with cheese filling_ are served more and more often. Here, I will describe simple dishes such as krupnik (barley soup), bigos (cabbage stew) and pierogi, which are always met with enthusiasm, regardless of the age or personal preferences of the eater. It is foods such as Polish herring, zrazy, red beets and mazurek cake that make Polish cookery so worthy of interest. Elżbieta Adamska
Ponad 60 przepisów na tradycyjne dania wigilijne Ponad 30 barwnych fotografii 4 działy: zimne przystawki, zupy, dania z ryb i desery. Wigilia to magiczny dzień, nawet dla tych, którzy muszą wędrować po kilku domach, aby zgodnie z tradycją przełamać się z najbliższymi opłatkiem i kolejny raz usłyszeć wyrzuty po odmowie zjedzenia porcji pierogów czy barszczyku. Dla mnie jest jednym z najpiękniejszych dni w roku, bo chociaż na chwilę mam przy sobie część rodziny. Tradycyjną wieczerzę, na którą składa się oczywiście dwanaście potraw, szykuję dzień lub nawet kilka dni wcześniej i zawsze towarzyszy mi wtedy pamięć o moim domu rodzinnym z dzieciństwa, pełnym zapachów i kobiet krzątających się po kuchni i poświęcających całą swoją uwagę daniom, tak jakby od nich zależało wszystko...
Nie ma drugiego święta, które byłoby tak oczekiwane jak Boże Narodzenie. Zbiór różnych pomysłów na świąteczne dekoracje, na stworzenie niepowtarzalnego nastroju tych dni. Ozdabianie choinki, szopka z piernika, szykowne pakowanie prezentów, to tylko niektóre z pomysłów w tej książce. Do tego garść przepisów na potrawy, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.
Świąteczny zwyczaj obdarowywania przeżywają szczególnie dzieci. Co roku staramy się zrobić drobne prezenty dla bliskich , udekorować cały dom pięknymi ozdobami i przygotować rozmaite potrawy. Te zrobione własnoręcznie mają wartość nieporównywalnie większą od tych kupionych w sklepie.
Książka ta nie jest poradnikiem dietetycznym ani książką kucharską, zawiera natomiast propozycje mogące uzupełnić wiedzę rodziców na tematy związane z żywieniem ich pociech. Przepisy kulinarne mogą stanowić uzupełnienie, czasem też być alternatywą wobec tradycyjnych potraw przyrządzanych naszym dzieciom.
Autorką „Sztuki kulinarnej państw Unii Europejskiej” jest dietetyk, technolog żywienia zbiorowego i mikrobiolog żywności – Maria Szustakowska-Chojnacka, której pasją jest hotelarstwo i turystyka. „To właśnie podróże do różnych krajów świata stały się inspiracją do napisania tej książki. Bo przecież nie można poznać kultury danego narodu, nie znajac jego sztuki kulinarnej kształtowanej na przestrzeni stuleci. Niezmiernie ważne jest poszukiwanie i poznawanie tradycyjnych potraw, które są podstawą kuchni narodowych. Mogą nam one powiedzieć wiele o ludziach, którzy spożywają je obecnie, a także o tych, którzy przyrządzali je od wieków. Te tradycyjne potrawy stanowią symbol danego państwa i są jego znakiem rozpoznawczym, toteż nie wolno nam o nich zapominać i należy je kultywować”. Maria Szustakowska-Chojnacka jest również Autorką książek: „Nasze zdrowie a składniki odżywcze” i „100 roślin w Twojej kuchni”.
Cromwell Stone jest drugim tomem czterotomowej kolekcji Plansze Europy. Komiks grozy. Niezwykłe połączenie powieści lovecraftowskiej z kryminałem w stylu Agaty Christie. Mroczne tajemnice, nierozwiązane zagadki, sen przeplatający się z jawą i tajemnicze istoty z obcych światów. Autorem komiksu jest Andreas, jeden z najsławniejszych, a jednocześnie najbardziej skrytych i niechętnych do udzielania wywiadów autorów rynku frankofońskiego. W Polsce jest znany czytelnikom z serii Rork. Cromwell Stone to nie tylko tytuł serii, ale też imię i nazwisko głównego bohatera. Jest jednym z ludzi, którzy ocaleli z katastrofy statku "Leviticus". Wcześniej zaś na owym statku doszło do kradzieży magicznego Przedmiotu. Kto go ma i dlaczego teraz kolejni ocaleni z "Leviticusa" giną? Dlaczego ów Przedmiot jest tak cenny? Cromwell Stone usiłuje rozwikłać tę zagadkę.Wyśmienity komiks Andreasa trzyma w napięciu do ostatniej strony. Album jest łącznym wydaniem 3 tomów oryginalnych. W kolekcji PLANSZE EUROPY ukazują się albumy, które zyskały miano największych dokonań w europejskiej sztuce komiksowej i zostały wyróżnione prestiżowymi nagrodami. Ich twórcy są znanymi i cenionymi w świecie komiksu mistrzami gatunku. Albumy będą się ukazywać w odstępach trzymiesięcznych. W lutym ukazał się Biały Lama, w sierpniu zostanie wydany Dallas Barr Haldemana i Marvano, a w listopadzie słynny Bouncer Jodorowsky`ego.
Tak jak niemożliwe jest życie bez słońca, tak od wieków ludziom nieodłącznie towarzyszy wino, pod różnymi postaciami, niosąc ze sobą różnorodne przesłanie. Choć wielu kojarzy się ono tylko z napojem wprowadzającym człowieka w wesołość i ukojenie, to nie ulega wątpliwości, że przez wieki produkcja, degustacja, przechowywanie i podawania wina stało się prawdziwą sztuką. Przekona was o tym niniejsze wydawnictwo, które oddajemy do waszych rąk. Znajdziecie też w nim wiele praktycznych informacji dotyczących winnego savoir-vivre'u, które mogą sprawić, że zmieni się wasze dotychczasowe spojrzenie na wino, głębiej będziecie odczuwać jego aromat i smak, zupełnie inaczej odbierać doznania, jakie może nieść za sobą często niepozornie wyglądający napój zamknięty w niepozornie wyglądającej butelce. Chcemy nauczyć was czerpania radości z wina, pamiętając oczywiście o tym, że jest to napój alkoholowy, a w związku z tym wymaga również wstrzemięźliwości i umiaru.
Pomysłowość, niezwykły kulinarny gust, odwaga w dążeniu do spełnienia własnych marzeń, a przede wszystkim niespotykana pasja do gotowania – to cechy, które pozwoliły pokonać rzesze kandydatów i wygrać drugą edycję, bijącego rekordy popularności , programu „MasterChef”.
Finał kulinarnego show, podobnie jak w ubiegłym roku, będzie medialnym wydarzeniem, a książka z przepisami nowego zdobywcy tytułu MasterChefa ukaże się tuż po jego emisji, 2 grudnia!
W swojej książce kucharskiej zwycięzca show podzieli się największymi kulinarnymi tajemnicami, pokaże, jak z dobrze znanych, tradycyjnych składników wydobyć nieoczekiwane smaki, które oczarują nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dzięki książce także i ty możesz zostać MasterChefem we własnej kuchni i zadziwić swoich gości smakowitymi potrawami.
Do dzieła!
---------------------
"MasterChef" to emocjonujące kulinarne show, które po raz pierwszy wyemitowane zostało przez stację BBC w 1990 r. Od tamtej pory program doczekał się edycji w 35 krajach na całym świecie, bijąc rekordy oglądalności. W Polsce pojawił się po raz pierwszy we wrześniu 2012 r. dzięki telewizji TVN i także w naszym kraju podbił serca i kubki smakowe milionów widzów.
Książka zawiera przepisy na tradycyjne dania przygotowywane nowoczesnymi, a przede wszystkim zdrowymi metodami gotowania przez parowanie oraz z użyciem kombiwaru. Zgromadzono tu pomysły na pełne witamin sałatki i surówki, zdrowe dania wegetariańskie, ale także przepisy na interesujące wykorzystanie owoców - w lekkich deserach, a nawet w mięsnych daniach głównych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?