Nalewki. Ponad 100 przepisów wyd. 2011
Ponad 100 przepisów
-
Autor: Elżbieta Adamska
- ISBN: 9788377087725
- EAN: 9788377087725
- Oprawa: Gąbka
- Wydawca: Olesiejuk
- Format: 16.0x20.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 224
- Rok wydania: 2011
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
18,26złCena detaliczna: 24,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,26 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą ""okowita"", którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa ""wódka"" można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo ""wódka"" objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki ""woniejące"", czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami.Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich.Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki.Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.