POWRÓĆMY DO NATURALNYCH SMAKÓW – LEPIEJ „Puzio” NIŻ WCALE ?
To przesłanie kulinarne Małgorzaty Puzio, autorki tej książki. Uważa, że tylko naturalne, nieprzetworzone jedzenie spożywane na co dzień gwarantuje nam dobre samopoczucie. „Tak się czujesz, jak gotujesz” – ta stara jak świat prawda niechaj także dziś stanie się naszym hasłem. Tylko tyle i aż tyle! Aby lepiej to sobie uświadomić, obok każdego przepisu – a jest ich w książce ponad sto – znajdziemy wartości odżywcze produktów i porady kulinarne Małgorzaty Puzio, a także ciekawostki i porady dietetyczne Alicji Kalińskiej. Zapoznajmy się z nimi, przetestujmy zaprezentowane przepisy i przekonajmy się sami, że warto powrócić do naturalnych smaków.
Ta książka jest odpowiedzią na często zadawane mi pytania w czasie spotkań i pokazów kulinarnych w całym kraju, a szczególnie jedno: „Jakie produkty wybierać?”. Odpowiadam: Naturalne!
Małgorzata Puzio
Książka ta to dokładnie 400 przepisów, receptur starych jak świat i tych nadążających z duchem czasów, a także tych, które do naszej kuchni polskiej przywędrowały z różnych zakątków świata, jednak zadomowiły się już na dobre. Bo czy możemy wyobrazić sobie dziś domowe menu bez spaghetti, lecza czy pizzy?
Wypieki chleb, bułki, pączki:
· przepisy na domowy zakwas,
· przepisy na przygotowanie wspaniałych bułek porannych,
· przepisy na ciemny, zdrowy chleb pieczony metodą tradycyjną na zakwasie,
· przepisy na pączki i rogaliki.
- Niezwykłe receptury na wykwintne i smaczne dania
- 199 przepisów tradycyjnych oraz tych, które przywędrowały do nas z różnych zakątków świata
- Tradycyjne polskie zupy
- Dania z mięs i ryb
- Ciasta i desery na każdą okazję
- Śniadania po polsku
Naturalna Kuchnia Małgorzaty Puzio- to ponad 100 autorskich przepisów.
Autorka podpowiada każdej Pani Domu:
- jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów, i niedrogo, przyrządzać potrawy dla całej rodziny.
-jak dobierać dania do pory dnia i roku, czyli wsłuchać się w swój zegar biologiczny i odżywiać w harmonii ze swoim organizmem, bo każdy z nas jest inny.
- „szczypta wiedzy” to najważniejsze informacje o produktach, sposobie ich przygotowania i przyrządzania, tak aby były dla naszego organizmu jak najcenniejsze.
- „dobre rady” to wskazówki kulinarne, sprawdzone patenty prostej, domowej kuchni.
- improwizacje kulinarne, na bazie 100 przepisów autorka sugeruje też pomysły na dania podobne, czyli namawia każdego z nas- „puść wodze wyobraźni kulinarnej i nie bój się zaszaleć na własnym talerzu”
Nota biograficzna:
Małgorzata Puzio-Miękus- autorka wielu książek kulinarnych (Kuchnia Polska, Domowy wypiek chleba, Grill na wiele sposobów, Kuchnia żydowska, Kuchnia grecka). Promotorka naturalnej , nieprzetworzonej żywności. Znana telewidzom TVP2 z gotowania na żywo w „Pytaniu na śniadanie” jak i TVP1 „Kawa czy herbata” oraz własnego programu kulinarnego „ Mazowieckie smaki i smaczki”. Od lat związana ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia, wyróżniona w 2010r przez Ministra Rolnictwa za promowanie żywności polskiej w mediach w kraju i za granicą w projekcie „Poznaj Dobrą Żywność”. Prywatnie mama dorosłej już córki i zbuntowanego, ciągle głodnego syna, nastolatka.
Z zawodu jest aktorką, zagrała w wielu serialach, ale jak sama twierdzi „…to niełatwy kawałek chleba, czasem lepiej go sobie upiec samemu”.
Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji.
Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną.
,,Naturalna Kuchnia Małgosi Puzio""- to ponad 100 autorskich przepisów. Autorka podpowiada każdej Pani Domu: - jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów, i nie drogo, przyrządzać potrawy dla całej rodziny. -jak dobierać dania do pory dnia i roku, czyli wsłuchać się w swój zegar biologiczny i odżywiać w harmonii ze swoim organizmem, bo każdy z nas jest inny. - ,, Szczypta Wiedzy"" to najważniejsze informacje o produktach, sposobie ich przygotowania i przyrządzania, tak aby były dla naszego organizmu jak najcenniejsze. - ,,Dobre Rady"" to wskazówki kulinarne, sprawdzone patenty prostej, domowej kuchni. -improwizacje kulinarne, na bazie 100-u przepisów autorka sugeruje też inne, pomysły na dania podobne, jakie można sobie samemu przyrządzić czyli namawia każdego z nas- -,,Puść wodze wyobraźni kulinarnej i nie bój się zaszaleć na własnym talerzu""
Unowocześnione, oryginalne przepisy, na bazie produktów ekologicznych, przypominające smak i zapach domu rodzinnego, polecane przez Małgorzatę Puzio, autorkę programów kulinarnych, gospodynię kącika kulinarnego w "Kawa czy herbata" w TVP1. W tej publikacji znajdziemy : - Tajemnice zakwasu - Smaczne i zdrowe chleby na tradycyjnych recepturach - Zapiekane na ostro - Inspirujące dania mączne - Drożdżowe wypieki do kawy.
Współczesna kuchnia polska to nowoczesne przepisy z wykorzystaniem najlepszych polskich produktów, pochodzących z rodzimych upraw i od polskich producentów - jednak stare, babcine przepisy to podstawa do wariacji na temat... Taka właśnie jest moja kuchnia, lubię zaskoczyć gości wyjątkowymi polskimi smakami.
Małgorzata Puzio
Jak zrobić smakowity bochenek, bez polepszaczy i innych podejrzanych składników, za to samodzielnie przyrządzony, osobiście doprawiony, według własnego smaku? . Są tutaj przepisy na tradycyjne wypieki, jak również te współczesne i zaskakujące. Zachęcamy do spróbowania swoich wypieków, które bez wątpienia zostaną docenione przez wszystkich smakoszy pieczywa i nie tylko .
Nasza najnowsza propozycja wydawnicza "Grill na wiele sposobów" rzuca nowe światło na tradycyjne grillowane potrawy. Znajdziecie Państwo tu wiele podpowiedzi jak przyrządzić wyśmienite dania mięsne, w tym karkówki, drób, szaszłyki. Powiew świeżości wprowadzają całkiem nowe przepisy na dania rybne. Wegetarianie również znajdą interesujące przepisy na grillowane owoce i warzywa a nawet grzyby i owoce morza. "Grill na wiele sposobów" powinien znaleźć się zarówno u doświadczonych grillowych kucharzy jak i też u osób zaczynających swoją przygodę kulinarną z daniami tego typu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?