POWRÓĆMY DO NATURALNYCH SMAKÓW – LEPIEJ „Puzio” NIŻ WCALE ?
To przesłanie kulinarne Małgorzaty Puzio, autorki tej książki. Uważa, że tylko naturalne, nieprzetworzone jedzenie spożywane na co dzień gwarantuje nam dobre samopoczucie. „Tak się czujesz, jak gotujesz” – ta stara jak świat prawda niechaj także dziś stanie się naszym hasłem. Tylko tyle i aż tyle! Aby lepiej to sobie uświadomić, obok każdego przepisu – a jest ich w książce ponad sto – znajdziemy wartości odżywcze produktów i porady kulinarne Małgorzaty Puzio, a także ciekawostki i porady dietetyczne Alicji Kalińskiej. Zapoznajmy się z nimi, przetestujmy zaprezentowane przepisy i przekonajmy się sami, że warto powrócić do naturalnych smaków.
Ta książka jest odpowiedzią na często zadawane mi pytania w czasie spotkań i pokazów kulinarnych w całym kraju, a szczególnie jedno: „Jakie produkty wybierać?”. Odpowiadam: Naturalne!
Małgorzata Puzio
Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji.
Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną.
Wypieki chleb, bułki, pączki:
· przepisy na domowy zakwas,
· przepisy na przygotowanie wspaniałych bułek porannych,
· przepisy na ciemny, zdrowy chleb pieczony metodą tradycyjną na zakwasie,
· przepisy na pączki i rogaliki.
- Niezwykłe receptury na wykwintne i smaczne dania
- 199 przepisów tradycyjnych oraz tych, które przywędrowały do nas z różnych zakątków świata
- Tradycyjne polskie zupy
- Dania z mięs i ryb
- Ciasta i desery na każdą okazję
- Śniadania po polsku
Naturalna Kuchnia Małgorzaty Puzio- to ponad 100 autorskich przepisów.
Autorka podpowiada każdej Pani Domu:
- jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów, i niedrogo, przyrządzać potrawy dla całej rodziny.
-jak dobierać dania do pory dnia i roku, czyli wsłuchać się w swój zegar biologiczny i odżywiać w harmonii ze swoim organizmem, bo każdy z nas jest inny.
- „szczypta wiedzy” to najważniejsze informacje o produktach, sposobie ich przygotowania i przyrządzania, tak aby były dla naszego organizmu jak najcenniejsze.
- „dobre rady” to wskazówki kulinarne, sprawdzone patenty prostej, domowej kuchni.
- improwizacje kulinarne, na bazie 100 przepisów autorka sugeruje też pomysły na dania podobne, czyli namawia każdego z nas- „puść wodze wyobraźni kulinarnej i nie bój się zaszaleć na własnym talerzu”
Nota biograficzna:
Małgorzata Puzio-Miękus- autorka wielu książek kulinarnych (Kuchnia Polska, Domowy wypiek chleba, Grill na wiele sposobów, Kuchnia żydowska, Kuchnia grecka). Promotorka naturalnej , nieprzetworzonej żywności. Znana telewidzom TVP2 z gotowania na żywo w „Pytaniu na śniadanie” jak i TVP1 „Kawa czy herbata” oraz własnego programu kulinarnego „ Mazowieckie smaki i smaczki”. Od lat związana ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia, wyróżniona w 2010r przez Ministra Rolnictwa za promowanie żywności polskiej w mediach w kraju i za granicą w projekcie „Poznaj Dobrą Żywność”. Prywatnie mama dorosłej już córki i zbuntowanego, ciągle głodnego syna, nastolatka.
Z zawodu jest aktorką, zagrała w wielu serialach, ale jak sama twierdzi „…to niełatwy kawałek chleba, czasem lepiej go sobie upiec samemu”.
,,Naturalna Kuchnia Małgosi Puzio""- to ponad 100 autorskich przepisów. Autorka podpowiada każdej Pani Domu: - jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów, i nie drogo, przyrządzać potrawy dla całej rodziny. -jak dobierać dania do pory dnia i roku, czyli wsłuchać się w swój zegar biologiczny i odżywiać w harmonii ze swoim organizmem, bo każdy z nas jest inny. - ,, Szczypta Wiedzy"" to najważniejsze informacje o produktach, sposobie ich przygotowania i przyrządzania, tak aby były dla naszego organizmu jak najcenniejsze. - ,,Dobre Rady"" to wskazówki kulinarne, sprawdzone patenty prostej, domowej kuchni. -improwizacje kulinarne, na bazie 100-u przepisów autorka sugeruje też inne, pomysły na dania podobne, jakie można sobie samemu przyrządzić czyli namawia każdego z nas- -,,Puść wodze wyobraźni kulinarnej i nie bój się zaszaleć na własnym talerzu""
Unowocześnione, oryginalne przepisy, na bazie produktów ekologicznych, przypominające smak i zapach domu rodzinnego, polecane przez Małgorzatę Puzio, autorkę programów kulinarnych, gospodynię kącika kulinarnego w "Kawa czy herbata" w TVP1. W tej publikacji znajdziemy : - Tajemnice zakwasu - Smaczne i zdrowe chleby na tradycyjnych recepturach - Zapiekane na ostro - Inspirujące dania mączne - Drożdżowe wypieki do kawy.
Współczesna kuchnia polska to nowoczesne przepisy z wykorzystaniem najlepszych polskich produktów, pochodzących z rodzimych upraw i od polskich producentów - jednak stare, babcine przepisy to podstawa do wariacji na temat... Taka właśnie jest moja kuchnia, lubię zaskoczyć gości wyjątkowymi polskimi smakami.
Małgorzata Puzio
Jak zrobić smakowity bochenek, bez polepszaczy i innych podejrzanych składników, za to samodzielnie przyrządzony, osobiście doprawiony, według własnego smaku? . Są tutaj przepisy na tradycyjne wypieki, jak również te współczesne i zaskakujące. Zachęcamy do spróbowania swoich wypieków, które bez wątpienia zostaną docenione przez wszystkich smakoszy pieczywa i nie tylko .
Książka ta to dokładnie 400 przepisów, receptur starych jak świat i tych nadążających z duchem czasów, a także tych, które do naszej kuchni polskiej przywędrowały z różnych zakątków świata, jednak zadomowiły się już na dobre. Bo czy możemy wyobrazić sobie dziś domowe menu bez spaghetti, lecza czy pizzy?
Nasza najnowsza propozycja wydawnicza "Grill na wiele sposobów" rzuca nowe światło na tradycyjne grillowane potrawy. Znajdziecie Państwo tu wiele podpowiedzi jak przyrządzić wyśmienite dania mięsne, w tym karkówki, drób, szaszłyki. Powiew świeżości wprowadzają całkiem nowe przepisy na dania rybne. Wegetarianie również znajdą interesujące przepisy na grillowane owoce i warzywa a nawet grzyby i owoce morza. "Grill na wiele sposobów" powinien znaleźć się zarówno u doświadczonych grillowych kucharzy jak i też u osób zaczynających swoją przygodę kulinarną z daniami tego typu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?