W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
23 przepisy dla małych kucharzy! Z tą ksiażką dzieci polubią gotowanie i przekonają się, że nie jest ono trudne. Wystarczy tylko niewielka pomoc dorosłych. Można tu znaleźć przepisy na ulubione dziecięce potrawy, takie jak: pizza, klopsiki, babeczki, koktajle.
Znajdziesz tu także:
- zdjęcia każdego etapu gotowania
- zdjęcia potrzebnego sprzętu
- cenne wskazówki i zamienniki składników
- wartość odżywczą i kaloryczność potraw
Dzięki zmywalnym stronom, każde zabrudzenie można łatwo usunąć z książki!
Przygotuj samodzielnie wyjątkowe czekoladki!
Zachwyć gości i domowników czekoladkami, które przygotujesz własnoręcznie. Dzięki tej książce to naprawdę łatwe! Proste przepisy objaśniają krok po kroku, jak wykonać i udekorować czekoladki, aby były jeszcze smaczniejsze i atrakcyjniejsze niż pralinki ze sklepu.
W zestawie: 48-stronicowa książka kucharska z najlepszymi przepisami na domowe czekoladki i kolorowymi zdjęciami gotowych słodkości oraz 8 silikonowych foremek.
Przepyszne babeczki będą smakować każdemu!
Przygotuj apetyczne desery na każdą okazję: upiecz babeczki w kolorowych foremkach, dodaj masę i udekoruj. Łatwe przepisy objaśniają krok po kroku, jak zrobić ciasto, utrzeć krem i jaką wybrać dekorację, aby babeczki przygotowane w domu były smaczniejsze i ładniejsze niż te z cukierni!
Czekoladowe, śmietankowe, owocowe, z orzechami... babeczki nadają się na przyjęcia dla dzieci, spotkania rodzinne, podwieczorki, specjalne okazje i na co dzień.
„W tej książce Basia dzieli się swoimi największymi sekretami, najwspanialszymi przepisami i rodzinnymi historiami. Czytając Dom pełen smaku, przenosimy się w czasie, zmieniamy państwo, a nawet kontynent. Jedno jest pewne – zawsze jest smacznie i elegancko, w końcu nazwisko Ritz zobowiązuje!”.
Ania Starmach
Zasmakuj w domowej kuchni, poczuj przyjemny dreszcz dalekich wypraw i wybierz się za kulisy programu MasterChef!
Basia Ritz prezentuje klasyczne przepisy na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie. Opowiada o swoich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. Zdradza tajemnice rodzinnej kuchni i przywołuje smaki dzieciństwa. Zabiera nas w podróż po niezwykłym świecie jej ulubionych przysmaków – konfitur z wiśni, barszczu z uszkami, pieczeni rzymskiej, alzackich podpłomyków.
Dowiedz się, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny, jak zdobywa się przepis na chili con carne i które danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Odkryj, jakie jest najszybsze ciasto świata i czemu w rodzinie Basi urządzano aż dwie Wigilie.
Książka zawiera 70 przepisów na przepyszne dania – wytrawne i na słodko.
Przyrządzenie dobrej nalewki jest bez wątpienia sztuką. Mamy nadzieję, że wybrane przez nas arcydzieła malarstwa ilustrujące przepisy w Wielkiej księdze nalewek, zainspirują wszystkich artystów - twórców nalewek.
Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier, do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Cukrzyca – choroba cywilizacyjna – dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka. Jej autorka – Barbara Jakimowicz-Klein chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne – wszystkie i smaczne, i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Dieta jest podstawowym i najistotniejszym czynnikiem w leczeniu cukrzycy. W sytuacji, gdy choroba zostanie wykryta bardzo wcześnie, przez pewien czas może być nawet jedyna forma leczenia. Leczenie dietetyczne cukrzycy, w przeciwieństwie do farmakologicznego prowadzonego za pomocą leków, ma bardzo długa historię. Wzmianki o przepisach dietetycznych zalecanych chorym w tzw. wielomoczu (tak niegdyś nazywano cukrzycę) znaleziono w papirusach egipskich pochodzących z 1500 roku p.n.e. W XVIII i XIX wieku nastąpił intensywny rozwój leczenia dietetycznego. Zaczęto stosować różnego rodzaju diety przeciwcu-krzycowe, oparte głównie na węglowodanach złożonych (skrobiowych), jak dieta ryżowa, owsiankowa, zbożowa i inne, diety z ograniczeniem liczby kalorii, wysokobiałkowe, mleczne itd. Wszystkie te diety do czasu odkrycia insuliny, tj. do 1921 roku, były właściwie jedynym sposobem leczenia chorych na cukrzycę. Wprowadzenie do leczenia cukrzycy insuliny, a potem leków doustnych, spowodowało pewne zmiany w żywieniu diabetyków i pozwoliło zbliżyć dietę cukrzycową do sposobu żywienia ludzi zdrowych. Dzisiaj uważa się, że odżywianie człowieka chorego musi zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. Żywienie chorych na cukrzycę rozpatruje się pod kątem kaloryczności dziennego pożywienia, składu jakościowego diety oraz rozkładu posiłków w ciągu dnia.
To już ostatnia książka z serii W kuchni Pięciu Przemian, z której ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian.
Zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania.
Gotuj więc gęste zupy, kasze, piecz ciasta z orzechami i rodzynkami, pij rozgrzewające napoje z cynamonem i goździkami. Zimowe pożywienie ma głównie pomagać w utrzymaniu ciepła – przed wyziębieniem i w zharmonizowaniu organizmu pomocne będą szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw. Gdy dodatkowo przygotujesz je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możesz mieć pewność, że twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki.
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, placki orzechowe, zupa migdałowa, tradycyjne łazanki z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami… dzięki nim odkryjesz bogactwo zimowych smaków kuchni Pięciu Przemian!
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
"Piramida w kuchni" to coś więcej niż książka kucharska dla dzieci. Oprócz zdrowych i pysznych przepisów kulinarnych czytelnicy znajdą tu mnóstwo informacji na temat zdrowego odżywiania, a także reguł obowiązujących w kuchni i przy stole. "Piramida" to ksiażka dla całych rodzin, bez ograniczeń wiekowych! Dla przedszkolaków, dzieci szkolnych, nastolatków, niegotujących ojców i matek, dla babć i dziadków, którzy mają ochotę na kulinarne eksperymenty ze swoimi wnukami i dziećmi.
Książka kucharska poświęcona wypiekowi modnych babeczek, których nazwa pochodzi od angielskiego "cake" (ciasto) i "cup" (kubek), jako nawiązane do charakterystycznego kształtu tych smakołyków. Jest tu ponad 60 sprawdzonych przepisów ilustrowanych zachęcającymi ilustracjami. Przepisy wzbogacone zostały informacjami na temat dekorowania ciastek oraz licznymi wskazówkami na temat ich serwowania znanej amerykańskiej dziennikarki kulinarnej.
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że …naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół – ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
Uznana za najlepszą wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba - za jego ,,biblię"" - zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego
Dzięki tej książce wszystkie dzieci polubią gotowanie i przekonają się, że nie jest ono trudne. Znajdą tu 30 przepisów na przysmaki z piekarnika na słodko oraz na słono, proste instrukcje obrazkowe, wskazówki.
Dzięki tej ksiażce wszystkie dzieci polubią pieczenie i przekonają się, że nie jest ono trudne. Znajdą tu 30 przepisów na smaczne potrawy, których przyrządzanie sprawia wiele radości: pyszne wypieki, babeczki, ciasta i torty.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?