W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Szczypta wyrafinowania, porcja estetyki, garść perfekcjonizmu zmieszane z niesłychaną starannością i dopracowaniem pozwoliły stworzyć miejsce niecodzienne, niebanalne, okraszone wyśmienitym menu składającym się z najwyższej jakości składników. Gotowanie na oczach gości, możliwość degustacji 24 godziny na dobę świadczą o niezwykłej otwartości. To tu, jak nigdzie indziej, poczujesz, że kuchnia zbliża ludzi. Już dziś pobierz naukę gotowania od samego mistrza i zasmakuj tradycji. Wydawca
Autorka tej bogato ilustrowanej książki pokazuje, jak przygotować wyjątkowe ciasteczka, urocze figurki z lukru plastycznego czy oryginalne dekoracje z czekolady, a także zdradza tajniki dekorowania tortów w stylu angielskim i podaje przepisy na lukier plastyczny, słodkie polewy i krem maślany, niezastąpione przy dekorowaniu słodkich deserów.
Wszystkie pokazane w książce dekoracje można wykonać za pomocą podstawowych narzędzi kuchennych i z produktów dostępnych w większości sklepów spożywczych. Wystarczy skorzystać z ilustrowanych wskazówek, by przygotować nawet najbardziej skomplikowane na pierwszy rzut oka dekoracje.
Coraz częściej chcemy, by w naszym menu gościły potrawy tanie, szybkie w przygotowaniu, a przy tym smaczne. Tarty, zapiekanki, omlety i frittaty spełniają te wymagania i dzięki temu zyskują na popularności. Można je serwować na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, a największą zaletą tych dań jest możliwość przyrządzania ich z rozmaitych składników. Zapiekanki z warzywami, tarty na słodko, omlety z serem oraz wyśmienite frittaty z mięsem lub rybami to tylko niektóre z proponowanych w książce dań.
Chociaż sklepowe półki uginają się od rozmaitych produktów, nasze dania różnią się w zależności od pory roku. Wynika to z dostępności produktów w poszczególnych okresach. Wiosna to czas dojrzewania nowalijek, latem pojawiają się świeże warzywa i owoce, jesienią mamy zbiory owoców, zimą zaś wykorzystujemy zapasy – mrożonki, kiszonki i inne przetwory. Nasza książka prezentuje różne możliwości wykorzystania produktów sezonowych. Przedstawione w niej pomysły pomogą Państwu spożytkować to, co najlepszego oferuje nam natura. Proponujemy również dania z makaronem, bo są szybkie i smaczne. W każdym dziale znajdą Państwo kilka takich propozycji. Każdy przepis zawiera informacje na temat wielkości porcji (dla ilu osób), czasu przygotowania, ilości kalorii.
Zapiekanki dają spore pole do popisu w kuchni. Można je przygotować z rozmaitych składników: mięs, warzyw, serów, makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków, wędlin. Składniki mogą być gotowane, pieczone, czasem nawet surowe. Można je łączyć prawie dowolnie, kierując się swoim smakiem i kulinarną wyobraźnią.
Zapiekanki mogą być przygotowane jako danie obiadowe, na kolację i – oczywiście – na słodko jako deser. Nie wymagają zbyt wiele pracy, chociaż – jeżeli mamy czas – można wykazać się prawdziwym talentem i kunsztem kulinarnym i zrobić danie znacznie bardziej wymagające. Niewątpliwą zaletą zapiekanek jest to, że zawsze się udają.
Pamiętając o zaletach tych dań, proponujemy Państwu książkę pełną wspaniałych pomysłów na łatwe i swojskie, ale i bardziej wykwintne zapiekanki.
W polskiej tradycji zupa jest niezbędnym składnikiem obiadu, a nawet, jeśli jest odpowiednio skomponowana i pożywna, zastępuje cały obiad. Jaką zupę można uznać za pierwszą wśród polskich? Zdania są tu podzielone, ale na liście popularnych i od dawna obecnych w naszej kuchni znajdą się na pewno pomidorowa i kapuśniak, fasolowa i grzybowa, barszcz, krupnik,piwna czy żurek… W tym poradniku znajdują się przepisy zarówno na zupy od dawna goszczące na polskich stołach (choć czasami w wersjach mało znanych), jak i na te, które stały się szczególnie modne w ostatnich latach, na przykład zupy kremy. Uwzględniając najnowsze trendy żywieniowe autorki starały się, aby przepisy, które proponują, spełniały podstawowe kryterium - gwarantowały, że zupy będą smaczne i zdrowe.
Wigilia to czas wyczekiwania na najbardziej niezwykłe narodziny w dziejach ludzkości, narodziny Boga, który stał się Człowiekiem. Jest to także czas symboli, ukrytych w zwyczajach, gestach, pieśniach, a nawet w obecnych w tym dniu na naszych stołach kolorach i potrawach. Warto wejść w ten niezwykły świat, by jak najpełniej zanurzyć się w to oczekiwanie i świętowanie, by zrozumieć, co tak naprawdę celebrujemy i dlaczego w taki, a nie inny sposób. Ta książeczka to prawdziwy przewodnik, który poprowadzi Czytelnika do odkrycia bogactwa Wigilii.
Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju. Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy. W niniejszej książce podano wskazówki i przepisy na potrawy z nich, co może być przydatne dla gospodarstw agroturystycznych. Mam nadzieje, że moja praca przyczyni sie do upowszechnienia uprawy warzyw o wysokich walorach smakowych i dietetycznych i wzbogaci nasze jadłospisy. Autorka
Dlaczego warto jeść warzywa? Bo stanowią doskonałe, naturalne źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Zawierają dużo wody i błonnika pokarmowego, co sprawia, że są niskokaloryczne. Pełnią ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Ta książka zawiera informacje o dobroczynnym wpływie warzyw na zdrowie, ich leczniczych właściwościach, zastosowaniu w medycynie, kuchni i kosmetyce. Każdy, komu drogie jest własne zdrowie i osób mu bliskich oraz chce wzbogacić swą wiedzę z zakresu zdrowego żywienia, powinien sięgnąć po ten poradnik.
Metodą pięciu przemian gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zachowaniu prawidłowej kolejności włączania składników do potrawy podczas gotowania.
Zobacz również Pakiet Pakiet książek Ewy Dobek - razem taniej 15 %
Gotowanie według pięciu przemian niektórym wydaje się trudne, jednak wystarczy trzymać się kilku zasad, a reszta dzieje się sama. Początkującym proponuję korzystanie z przepisów podanych w książce; każdy z nich jest rozpisany z uwzględnieniem obiegu odżywczego pięciu przemian.
Warto zaryzykować zmianę kuchennych nawyków, bo korzyści są ogromne. Po pierwsze, potrawy ugotowane tą metodą są dużo smaczniejsze - ich smak jest niezwykle harmonijny i głęboki. Po drugie, dzięki metodzie pięciu przemian każdy z nas może stać się mistrzem domowej kuchni, gdyż trudno jest zepsuć smak potrawy, przygotowując ją z zachowaniem zasad energetycznych.
Odżywianie się zgodnie z zasadą pięciu przemian zbliża nas do naturalnego rytmu życia. Dzięki temu ciało odżywa, reguluje się jego waga, skóra nabiera blasku. Coraz lepiej zaspokaja się nasza pierwotna potrzeba równowagi i harmonii.
Kilka porad praktycznych
Nie przejmujcie się, jeśli „zgubicie" jakiś smak w trakcie obiegu pięciu przemian. Po prostu zawróćcie, dodajcie produkt w tym smaku i idźcie dalej. Niech Was nie powstrzymują błędy - one są częścią nauki:)
W podanych przeze mnie przepisach czasami powtarzają się te same przyprawy w różnych obiegach - czasem trzeba tak zrobić, żeby zachować kolejność dodawania smaków w obiegu odżywczym.
Gotowanie potraw zaczynamy w dowolnej przemianie - zupy zaczynamy od wrzątku, gulasze warzywne od oleju na patelni itd. Koniecznością jest zrobienie co najmniej jednego obiegu - to wystarczy, żeby potrawa była „pełna". Jeśli robimy więcej niż jeden obieg - kończymy na dowolnej przemianie - tak jak nam pasuje i na co mamy ochotę:)
To, na jakiej przemianie kończymy, determinuje działanie potrawy na narządy wewnętrzne. Kończąc przemianą Ziemi, wzmacniamy śledzionę, trzustkę i żołądek, kończąc przemianą Metalu, wzmacniamy płuca i jelito grube itd.
Gotowanie według pięciu przemian to ćwiczenie uważności - trzeba pamiętać, na jakiej przemianie kończyliśmy przed zrobieniem przerwy w gotowaniu potrzebnej, na przykład, do ugotowania warzyw w zupie.
Jeśli łączymy w posiłku kilka potraw, na przykład kotlety warzywne, surówkę i kaszę, każdy ze składników posiłku traktujemy jako osobną całość (jeśli była przygotowana wg pięciu przemian).
Dla ułatwienia możecie traktować chleb i makarony jako produkty przemiany Ziemi - rozpatrywanie, z jakiego ziarna były zrobione, może Wam utrudnić przygotowywanie posiłku.
Kanapki wg pięciu przemian są możliwe! Nie zawsze uda się zachować kolejność, ale możemy użyć do zrobienia kanapek wszystkich pięciu smaków. Najprościej jest robić kanapki z chleba i past warzywnych przygotowanych właśnie wg pięciu przemian.
W przepisach rozpisanych według pięciu przemian trudno jest ściśle określić proporcje używanych produktów - szczególnie przypraw. Każdy z nas jest inny i ma indywidualne potrzeby i preferencje - osoby wychłodzone będą potrzebowały więcej przypraw rozgrzewających, osoby z nadmiarem gorąca instynktownie je ograniczają. Dlatego nie we wszystkich przepisach określam ilość przypraw, wierząc, że każdy z Was poczuje, ile mu ich w danej chwili potrzeba.
Rób co chcesz tylko gotuj
Spis treści:
Zagajenie
Drzewo
Ogień
Ziemia
Metal
Woda
Epilog
Indeks potraw
Moi klienci w trakcie kuracji odchudzającej obchodzą różne uroczystości rodzinne i towarzyskie, organizują święta i kinderbale – i świetnie sobie z tym radzą. Po urządzeniu takiej „zdrowej uczty” przychodzą do mnie zachwyceni łatwymi do zrobienia i pysznymi potrawami, które przyrządzili z zaproponowanych przeze mnie przepisów.
O ile trzymamy się najważniejszych reguł nowego stylu odżywiania, takie „imprezowe szaleństwa” nie wpływają negatywnie na naszą wagę, a jednocześnie są miłymi przerywnikami w codziennym jadłospisie. Gotując z pasją, wkładając serce w każdą potrawę, jesteśmy w stanie w krótkim czasie wyczarować kulinarne majstersztyki, które przyniosą radość innym i nam samym, a co najważniejsze nie spowodują, że przybędziemy na wadze.
Odchudzajmy się z głową. Niech jedzenie pozostanie przyjemnością, ale nie zastępuje przyjaciół. Niech sprawia rozkosz, ale nie zastępuje rozkoszy. Niech zaspokaja głód, ale nie koi nerwów. Znajdźmy swoje małe przyjemności w sporcie, tańcu, ciekawej literaturze, pięknej muzyce. Jedzenie niech będzie dopełnieniem, a nie pocieszycielem. Znajdźmy radość w odkrywaniu nowych smaków, wyszukiwaniu nowych potraw i komponujmy je z głową, wyzbywając się „sztuczności” i chemii w jedzeniu.Jedz pysznie chudnij cudnie PRZEPISY
Spis Treści
Wprowadzenie - czyli pokonać słabą "silną wolę"
Sedno sprawy, czyli dodatki i przyprawy
Sól soli nierówna
Porady na utrzymanie wagi
Przed przyjęciem i po nim - program oczyszczający
Rozdział l
Imieniny - czyli spływaj śledziku w śmietanie
Sałatki
Dania na ciepło
Desery
Napoje
Rozdział 2 Boże Narodzenie w wersji light
Lżejsza wersja - nie mniej świąteczna
Pomysły na święta
Ciepłe i słodkie
Rozdział 3
Wielkanoc - powiew wiosny
Jajka - pokarm doskonały
Wiosenne sałatki
Ryby
Wypieki
Mięsa
Świąteczne zupy
Lekkie desery wiosenne i słodkie mazurki
Rozdział 4 Wielkie grillowanie
Czy grillowanie to zdrowy sposób przyrządzania potraw?
0 czym należy pamiętać, by grillować pysznie i zdrowo
Marynaty do mięs
Wrzućmy coś na ruszt, czyli mięsa z grilla
Grillowane warzywa
Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki
Owocowe co nieco
Letnie orzeźwienie, czyli co podać do picia?
Rozdział 5 Kinderbal - szaleństwa dziecięcej wyobraźni
Czas pomyśleć o menu!
Bezcenne dodatki, czyli sztuka kamuflażu
A co, jeśli maluch jest uczulony na czekoladę?
Napoje
Potrawy na zimno i ciepło
Owocowe szaleństwo - wariacje na temat owoców
Zdrowe słodkości - wypieki
Lody, lody dla ochłody
Naleśniki, placuszki - one nigdy się nie nudzą!
Ciasteczka
Małe co nieco dla misiowego brzuszka
Kolorowe kanapeczki
Podsumowanie Kultura stołu, kultura jedzenia
Przyjaciel na talerzu, czyli comfort food
Jemy po to, żeby żyć, nie żyjemy po to, żeby jeść
Indeks potraw
Większość z nas przynajmniej raz w życiu doznaje tego cudownego uczucia bycia w ciąży. U każdej kobiety ciąża objawia się inaczej, ale mimo to zawsze poznajemy odmienność tej sytuacji. U mnie na przykład objawiła się ona miłością do znienawidzonych wcześniej ogórków kiszonych, u mojej przyjaciółki - odruchem wymiotnym na aromat ukochanej wcześniej kawy. W każdym razie jesteśmy w stanie zawsze odróżnić to uczucie.
Zobacz Zestaw Jedz pysznie i zdrowo w ciąży oraz Jedz pysznie razem z dzieckiem - razem taniej 15 %
Kiedy już wiemy na pewno, że jesteśmy w ciąży, wpadamy w panikę: „Co mi teraz wolno robić, a czego nie? Czy mogę jeść to, co dotychczas? Czy muszę uwielbianą jogę puścić w odstawkę?".
Panika powoli przeradza się w przewrażliwienie i paranoję. Zaczynamy obchodzić się ze sobą jak z jajkiem lub efekt jest zupełnie odwrotny i mówimy sobie: „Trudno, stało się, nic nie zmieniam".
W ciąży, zarówno tej zaawansowanej, jak i na samym początku możemy sobie i bardzo pomóc, i bardzo zaszkodzić. Chociaż musimy przyznać, że „ciąża to nie choroba", to jednak pamiętajmy, że nosimy pod sercem nowego człowieka. Dlaczego by tego nie wykorzystać i przez te dziewięć miesięcy nie wyposażyć malucha w świetny pakiet startowy?
Wiele kobiet w ciąży miewa zachcianki i traktuje ten okres jako czas dla siebie, okazję do popuszczania sobie pasa i pozwalania na wszystko, na co ma się ochotę, często także niezdrowe fast foody, napoje gazowane, słodycze itp. Tymczasem zdrowe odżywianie się jest jednym z najważniejszych elementów dla życia i rozwoju jeszcze nienarodzonego dziecka. Oczywiście, hormony szaleją i lody truskawkowe zimą bywają niezbędnym elementem nowej diety, ale warto te dwie sprawy pogodzić. Po co potem, po ciąży narzekać, że „po dziecku zostały nam zbędne kilogramy" ? To przecież nie wina dziecka, ale naszego podejścia do całej sytuacji.
„Jedz za dwoje, nie odmawiaj sobie", „Pozwól sobie na lampkę wina", „Jeden kebab ci nie zaszkodzi", „Możesz jeść słodycze, bo i tak przecież przytyjesz"... Dobre rady zawsze w cenie... Ale czy na pewno warto poddawać się pierwotnym instynktom i jeść, co popadnie? Przecież w dzisiejszych czasach nie panuje głód, nie musimy robić zapasów na gorsze czasy...
„Jedz dla dwojga, nie za dwoje".
Warto ten czas poświęcić sobie i dziecku, to będzie korzyść dla obojga. W tym cudownym i wyjątkowym dla kobiety okresie warto wczuć się w potrzeby swojego organizmu i wtedy na pewno prawidłowo odczytamy wysyłane przez nasze ciało sygnały. Nagłe ochoty na kiszone ogórki czy buraki to właśnie te sygnały, zdradzające ukryte potrzeby.
To, co jemy, wpływa na rozwijającego się w naszym łonie malucha, i to w ogromnym stopniu. A co ciekawsze, na każdym etapie swojego rozwoju ma on inne potrzeby i warto o tym wiedzieć, warto skoncentrować się na całości ciążowego menu, bo to inwestycja w zdrowie i dziecka, i nasze. Po co mamy sobie potem pluć w brodę, że nie zrobiłyśmy dla naszego malucha wszystkiego, co było w naszej mocy?
Niejedna z nas pomyśli: „No tak, ale przecież wiele kobiet w ciąży je, co chce, spełnia swoje zachcianki, pije hektolitry kawy i coli, a i tak rodzą zdrowe dzieci!". Czy na pewno? Czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak te najważniejsze miesiące życia dziecka w naszym brzuchu wpływają na jego zdrowie? Większość alergii, dziecięcej nadwagi czy gorszy rozwój psychoruchowy ma swoje podłoże właśnie na tle żywieniowym. Pomyśl o tym, zanim sięgniesz po lampkę wina czy puszkę coli, mając zaokrąglony brzuszek.
Ja uważam, że ciąża nas do czegoś zobowiązuje. Na początku wszyscy pytają, czy będzie chłopczyk, czy dziewczynka, my same też zadajemy sobie to pytanie, ale już po pierwszym USG, na którym dostrzegamy bijące serce małej fasolki, jedyne, czego sobie życzymy, to aby tylko dziecko było zdrowe.
Zróbmy więc wszystko, co w naszej mocy, aby tak było. Aby dziecko było zdrowe i dobrze odżywione, bo to będzie mieć wpływ na jego dalsze życie, zdolności, a nawet inteligencję! Ale po kolei...
- fragment wprowadzenia Jedz pysznie i zdrowo w ciąży
Książkę Pięć przemian w kuchni i w życiu kieruję do osób, które chcą trochę inaczej spojrzeć na odżywianie, poszerzyć swoje kulinarne perspektywy. Zawarte tu przepisy są wynikiem moich ciągłych poszukiwań i twórczych porywów w kuchni. Mam nadzieję, że uda mi się tą książką przekonać Was, iż gotowanie to proces radosny i kreatywny.
W swoim tekście postanowiłam podzielić się z Wami jeszcze jedną sprawą. Od lat stosuję kosmetyki, które robię sama.
Zbieram zioła i robię olejki z kwiatów dziurawca, krwawnika, płatków róży.
Gotuję szampon z mydlnicy, pokrzywy i skrzypu.
Robię mydło z ziołowym wywarem.
Używam własnoręcznie robionych kremów i balsamów.
Stąd powstał osobny dział w książce, noszący nazwę ?kuchenne kosmetyki". Przygotowanie szamponu czy skomponowanie kremu do twarzy to czynności bardzo podobne do gotowania zupy. W końcu przecież najzdrowsze są kosmetyki jadalne:)
Minęło już 20 lat, gdy po raz pierwszy wylądowałam na Teneryfie oddalonej o 1300 kilometrów od Półwyspu Iberyjskiego i jedyne 300 kilometrów od kontynentu afrykańskiego. Moje pierwsze dni, pierwsze miesiące były pełne niespodzianek. Moje oczy napotykały pejzaż do tej pory całkowicie nieznany, bo wyspa to istny świat kontrastów. Ocean i jednocześnie wysokie góry, zieleń i błękit, nasłonecznione plaże i ośnieżone szczyty górskie. Magiczne lasy laurowe, niemal niekończące się wzgórza sosnowe i widoki wprost księżycowe uformowane z porozrzucanych skał wulkanicznych o przeróżnych kolorach. Wysmukłe kanaryjskie palmy górujące w pejzażu, kwitnące i owocujące kaktusy, których lepiej nie dotykać, i niska roślinność endemiczna zaadoptowana do suszy. Nawet produkty i potrawy, które wszyscy znamy, połączone inaczej, niż wiemy od dziecka, mają inny smak. Moje usta rozkoszowały się wszystkim. Banany, mango, awokado, langusty, krewetki, przyprawy, zioła, wino – same afrodyzjaki, które sprawiają, że masz ochotę żyć i cieszyć się życiem. Jeść i degustować, kochać się z pasją i czuć się kochanym. Odkrywałam nowe przyjemności w dotyku, w pocałunkach i w miłości. Całe szczęście, że rozgrzane zmysły chłodzi lekki powiew wiatru znad oceanu i że można powrócić do rzeczywistości i rozpocząć gotowanie.
Efektowne, bo autorka pokazuje, jak za pomocą lukru plastycznego wyczarować oryginalnyi zaskakujący tort w kształcie żaby, dinozaura, baśniowego zamku czy też bolidu Formuły 1.Proste, bo do ich wykonania nie potrzeba doświadczenia w pieczeniu ciast, szczególnych umiejętności ani wielu specjalistycznych przyborów. Przejrzystym, czytelnym opisom towarzyszą barwne ilustracje, dzięki którym dowiesz się i zobaczysz, jak krok po kroku wykonać każdyz pięćdziesięciu wzorów.Książka to zbiór praktycznych porad oraz ciekawych, inspirujących pomysłów pobudzających wyobraźnię.Oprócz szczegółowych opisów poszczególnych tortów znajdziesz w niej także krótki opis podstawowych narzędzi do dekorowania, przepis na idealne do ozdabiania ciasto biszkoptowe, krem maślany o różnych smakach, lukier królewski, a także opis podstawowych technik pracyz lukrem plastycznym oraz tabelę składników, w której przestawiono spis wszystkich tortów wrazz informacjami dotyczącymi ilości poszczególnych składników potrzebnych do upieczenia odpowiedniej wielkości ciasta.
Dzięki tej książce przekonasz się, że śniadanie wcale nie musi być nudne, a kanapki to nie tylko bułki z szynką lub serem. Przy każdym przepisie podano stopień trudności oraz wypisano i zilustrowano wszystkie produkty, które w nim wykorzystano. To książka, która uczy samodzielności. Jest również doskonałym prezentem dla niejadków, ponieważ własnoręcznie przygotowanej kanapce, pierwszej zapiekance czy samodzielnie przygotowanej zupie nie sposób się przecież oprzeć.
To są proste przepisy na potrawy, które same się gotują. Opracowałam je dla siebie, bo chciałam jeść zdrowo. Odkąd zaczęłam się tak odżywiać, mam mnóstwo siły! Nie tylko do tego, żeby podróżować i uprawiać bieganie, ale także siły umysłu do pisania książek i realizowania innych twórczych projektów. Jestem przekonana o tym, że to co jesz, ma bezpośredni wpływ na to jak się czujesz i jak wyglądasz. Spróbuj, a sam się przekonasz! Beata Pawlikowska
Z marketingowego punktu widzenia produkty regionalne stwarzają szereg zupełnie nowych możliwości dla innowacyjnych działań marketingowych. Działania te wpisują się w szeroki nurt marketingu sensorycznego i nostalgicznego, gdyż w przypadku żywności zmysłowe walory produktu mają kluczowe znaczenie. Należy podkreślić także fakt, że większość produktów regionalnych jest wytwarzanych przez małe i średnie przedsiębiorstwa. Innowacje marketingowe tej kategorii firm dotyczą głównie – obok samego unikatowego produktu – sfery komunikacji marketingowej oraz nowoczesnych kanałów dystrybucji.
W sferze komunikacji marketingowej działania te dotyczą strategii budowania marki oraz wykorzystania nowoczesnych kanałów komunikacji marketingowej, w tym w szczególności kanałów internetowych.
W sferze nowoczesnej dystrybucji głównym wyzwaniem pozostaje znalezienie najbardziej efektywnych kanałów dystrybucji, w tym także wykorzystanie rozwoju sprzedaży przez Internet. W przypadku producentów o większej skali produkcji pojawia się również wyzwanie związane z wejściem z produktami regionalnymi do nowoczesnych kanałów masowej dystrybucji. W przypadku większości producentów produktów regionalnych – z uwagi na mniejszą skalę ich produkcji – pojawia się jednak pytanie o to, czy nie tworzyć alternatywnych,specjalistycznych kanałów dystrybucji – oferujących wyłącznie tę gamę produktów.Trend ten polega w wielu krajach na tworzeniu sieci małych sklepów, także na zasadach franchisingu, zajmujących się dystrybucją tej kategorii produktów według oryginalnej formuły koncepcji sklepu oraz unikatowego merchandisingu.
Pomysłowo podane potrawy smakują lepiej i wzbudzają zachwyt gości. Przygotowane dekoracje to często odrębne, gotowe dania. Aby je wyczarować, wystarczy zwykły kuchenny nóż i odrobina fantazji. W książce przedstawiono 60 projektów, pokazując krok po kroku, jak z warzyw i owoców zrobić smaczne i ładne potrawy. Zebrano tu także wiele pożytecznych, praktycznych i inspirujących rad, które pozwolą zmienić kuchenne prace w kreatywną przygodę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?