KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

30,21 zł
49,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,21 zł

52,74 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 50,64 zł

38,53 zł
69,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,53 zł

35,76 zł
64,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,76 zł

128,23 zł
159,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 128,23 zł

107,26 zł
133,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 107,26 zł

44,62 zł
65,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,37 zł

149,20 zł
185,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 149,20 zł

85,49 zł
106,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 85,49 zł

85,49 zł
106,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 85,49 zł

99,45 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 103,86 zł
Okładka książki Domowy wyrób win i miodów pitnych

29,90 zł 18,13 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,13 zł

Ponad sto niezwykłych przepisów na trunki z ziół, owoców, kwiatów i nie tylko! Są tacy, którzy twierdzą, że wino robi się tylko z winogron. Ta książka może zmienić ich punkt widzenia. Wyrób win z owoców, warzyw, kwiatów, ziaren, miodu i ziół to hobby z tradycjami, które właśnie przeżywa swój renesans. Produkcja trunków z tych oryginalnych składników jeszcze nigdy nie była tak prosta! W książce znajdziesz proste przepisy na wyśmienite trunki, m.in. wino brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, miód wiśniowy, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik cytrynowo-tymiankowy lub miód z dzikiej róży. Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków. Dla bardziej doświadczonych winiarzy będą one ucieczką od tradycyjnych receptur.
Okładka książki Apteka domowa

10,29 zł 7,06 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,06 zł

Książka dostarcza wiele cennych informacji opisujących właściwości lecznicze i żywieniowe popularnych oraz mniej znanych: warzyw, owoców, ziół, herbat, olejów czy kasz. Dzięki tej książce, Drogi Czytelniku, dowiesz się jak cenne i niezwykłe wartości zdrowotne posiadają na przykład: miód, czosnek, żeń-szeń, aronia, brokuły itd. Poza tym zamieszczonych zostało szereg przepisów kulinarnych o szczególnych walorach leczniczych jak np. soki czy nalewki, dzięki czemu każdy z nas może spróbować złagodzić czy też zwalczyć przeróżne dolegliwości - od zwykłych przeziębień, poprzez problemy z układem krążenia, bóle głowy, nerwowość, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie. Poznajmy pokarmy, które są w stanie poprawić nam nastrój i wygląd, obniżyć poziom stresu i dodać sił witalnych.
Okładka książki Domowy wyrób alkoholi

39,90 zł 20,75 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,94 zł

Książka zawiera: - szczegółowy opis procesu przygotowania i destylacji alkoholu - praktyczne porady oraz wskazówki dotyczące doboru aparatury - przepisy na wysokoprocentowe alkohole uzyskiwane domowym sposobem - whisky krok po kroku - receptury na nalewki i likiery - domowy wyrób win i koniaków
Okładka książki Domowy wyrób alkoholi

24,99 zł 16,40 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,40 zł

Książka zawiera: - szczegółowy opis procesu przygotowania i destylacji alkoholu - praktyczne porady oraz wskazówki dotyczące doboru aparatury - przepisy na wysokoprocentowe alkohole uzyskiwane domowym sposobem - whisky krok po kroku - receptury na nalewki i likiery - domowy wyrób win i koniaków
Okładka książki Krój, gotuj, wow.

Krój, gotuj, wow.

OPRACOWANIE ZBIOROWE

49,90 zł 37,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,74 zł

Krój, gotuj, wow to niezwykle oryginalna ilustrowana książka kucharska, zawierająca 50 szybkich i prostych klasycznych przepisów pochodzących z istnej biblii kuchni włoskiej Srebrna Łyżka (Il cucchiaio d’argento). Przedstawione krok po kroku i zilustrowane w komiksowym stylu przepisy porywają w wir radosnej kulinarnej przygody kucharzy młodych i starych, świeżo upieczonych i doświadczonych. Z żartobliwego wstępu dowiesz się, jak robić zakupy, jakie stosować techniki oraz jakich akcesoriów i składników używać, aby gotować w prawdziwie włoskim stylu. Proste przystawki takie jak słodko-kwaśna caponata, klasyczne dania główne, na przykład kurczak cacciatore, i apetyczne desery jak malinowe semifreddo z powodzeniem uda się przygotować każdemu. Wspaniale jest jeść te dania w gronie rodziny i przyjaciół.
Okładka książki Grzyby i owoce leśne. Domowa spiżarka

19,99 zł 14,09 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,09 zł

Późnym latem i jesienią lasy pełne są zapalonych grzybiarzy, a także amatorów dzikich owoców w rodzaju malin, jagód lub jeżyn. Jeżeli nie potrafisz odróżniać gatunków grzybów, zwyczajnie nie masz chęci na bieganie po lesie lub Twoje sprawdzone miejsca zostały już dawno ogołocone – zajrzyj do zaprzyjaźnionego sklepu. Po powrocie do domu koniecznie przygotuj na obiad udka kaczki z grzybami, a resztę ukiś lub zamarynuj. Dzięki naszej książce wyczarujesz także desery, wypieki i zdrowe sałatki z dodatkiem owoców leśnych.
Okładka książki Zamknąć lato w słoiku. Domowa spiżarka

19,99 zł 13,64 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,64 zł

Późna wiosna i lato to czas, w którym stragany aż uginają się od darów natury – przede wszystkim warzyw, ale także wspaniałych owoców: truskawek, malin, porzeczek. Najlepsze są oczywiście świeże, jednak istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wystarczy zapas słoików, dobre chęci i nasza książka – będziesz zdumiona, jak szybko półki w piwnicy lub spiżarni zapełnią się smacznymi przetworami. Rodzina też błyskawicznie je pokocha.
Opakowanie Comics cookbook

60,00 zł 41,19 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,19 zł

Ponad 90 komiksowych przepisów kulinarnych w języku angielskim. Over 120 works where received for Comic Cookbook competition during 6th international comics culture festival Ligatura, Poznań, Poland. The anthology includes 93 works by artists from Australia, Austria, Argentina Sweden, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, Denmark, Finland, Germany, Japan, Norway, Poland, Slovakia, Switzerland, UK, USA.
Okładka książki Zakwas. Technologia w piekarni

99,00 zł 74,89 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74,89 zł

Jak zakwas wpływa na jakość pieczywa i jego właściwości odżywcze? Jakie są techniki prowadzenia kwasu pszennego i żytniego? W książce przedstawiono wyniki badań w zakresie prowadzenia zakwasu – zarówno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej – oraz cenne wskazówki praktyczne pomocne w kłopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzględniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodzące podczas fermentacji zakwasu czy też metody biologii molekularnej służące analizowaniu jego mikroflory. W książce zawarto również informacje dotyczące m.in.: - prowadzenia zakwasu żytniego i pszennego, - zasad działania urządzeń do produkcji zakwasów wraz z prezentacją ich wad i zalet, - możliwości dostosowania metody prowadzenia zakwasu do indywidualnych potrzeb, - kultur starterowych do wyprowadzania zakwasów w zakładach piekarniczych
Okładka książki Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj

34,90 zł 24,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,90 zł

Dwie popularne autorki, znawczynie dorobku św. Hildegardy z Bingen, proponują nam 250 NIEZWYKLE PROSTYCH PRZEPISÓW NA SMACZNE POTRAWY, opartych na zaleceniach dietetycznych tej średniowiecznej uzdrowicielki. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest na zdrowych, naturalnych produktach, pozbawionych konserwantów i chemicznych "ulepszaczy", ale także przez to, że przepisy skomponowane są zgodnie z unikalną wizją zdrowia świętej Hildegardy, kładącą nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury. W książce znajdziecie: - najróżniejsze przepisy i receptury łatwe w przygotowaniu - przejrzyste listy produktów (powszechnie dostępnych) - praktyczne wskazówki dotyczące przechowywania zapasów - niezbędną dawkę wiedzy o kuchni św. Hildegardy - przydatne ilustracje Znajdują się tu zarówno przepisy na potrawy doskonale znane, jak batonik musli, chipsy jabłkowe, dżem morelowy czy nadziewany kurczak, jak i dokładne instrukcje, jak przygotować te bardziej oryginalne i pomysłowe dania, na przykład: orkiszowe risotto, sandacza w panierce sezamowo-makowej, zupę serową z cynamonowymi grzankami czy galaretkę z pigwy i wiele innych. Książka cieszy się ogromną popularnością w Niemczech, gdzie działała św. Hildegarda. Wybrany fragment książki Jak właściwie się odżywiać? To pytanie, które zawsze wymaga zastanowienia i indywidualnej odpowiedzi, ponieważ jest związane z inną kwestią: jaką postawę przyjąć wobec ciążącej na nas odpowiedzialności? Przez nasze nawyki żywieniowe i konsumenckie wszyscy wpływamy na mechanizmy o dalekosiężnych konsekwencjach. Nie możemy powierzyć ciążącej na nas odpowiedzialności supermarketom i bezmyślnie kupować tego, co oferują. Musimy być świadomi, że nasze zachowania konsumenckie sterują popytem, który wywiera wptyw na cały świat. Kupuj sezonowe produkty z twojego regionu i zwracaj uwagę na ich jakość. To fundament, na którym możesz budować swoje zdrowie. Jeżeli to możliwe, złóż wizytę producentowi żywności i sprawdź, jakie warunki panują w jego gospodarstwie. To pozwoli ci poznać jego postawę wobec pracy i produkowanych artykułów, a ponadto uzyskasz wiele informacji i wskazówek, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę i zyskasz poczucie bezpieczeństwa. Najlepsze efekty przynosi oczywiście rozsądne urozmaicenie potraw połączone z dobrowolnym ograniczeniem ich ilości i różnorodności. Warto zredukować liczbę dodatków i dań, ponieważ im więcej różnych rodzajów pożywienia serwujemy naszemu ciału, tym więcej wysiłku musi ono włożyć w jego strawienie. Wówczas przez cały dzień brakuje mu energii, a to odbija się na naszym samopoczuciu. Prosta, smaczna potrawa przygotowana z miłością na pewno zapewni nam siły potrzebne do wykonania czynności, które mieliśmy w planach, i tych, które nagle na nas spadną. Nauka Hildegardy zawiera zaskakującą radę. Wiele osób z pewnością jednak przyjmie ją z ulgą. Według świętej zdrowy, dorosły człowiek nie potrzebuje śniadania, ponieważ jest wypoczęty po nocnym śnie i nie powinien od razu marnować swojej energii na trawienie. Zatem zwracaj uwagę na swoje poranne potrzeby i uczucie głodu. Jeśli twoje ciało zacznie domagać się posiłku dopiero przed południem, jedz właśnie wtedy. Zastanów się, o jakiej porze nadchodzi dla ciebie właściwy moment na pierwszy posiłek, i sprawdź, jaką rozkoszą może być spokojne niedzielne lub wakacyjne śniadanie, przed którym znalazł się czas na aktywność fizyczną. Ponadto pierwszy posiłek zawsze powinien być ciepły: może to być na przykład habermus, grysik albo chleb. Śniadanie, ale i każdy inny posiłek, należy dokładnie przeżuwać! Jest to bardzo ważne. Podczas jedzenia należy pić z umiarem - tak, żeby zanadto nie rozcieńczać soków żołądkowych odpowiedzialnych za trawienie. Ze współczesnych badań wiemy także, że właściwe przeżuwanie pobudza proces powstawania synaps w mózgu i tym samym pozytywnie wpływa na nasze zdolności intelektualne. Zdaniem Hildegardy dzieci, osoby starsze i chore codziennie powinny jeść śniadanie. Jeśli nasze pociechy za tym nie przepadają, należy zaopatrzyć je w zdrowe przekąski, które zapewnią im energię przed południem. Podstawą każdego obiadu powinien być orkisz w formie makaronu, ryżu, płatków, ziarna albo śruty. Dodatek do niego mogą stanowić warzywa albo sałatka. Im mniej różnych dodatków zaserwuje się podczas posiłku, tym bardziej lekkostrawny on będzie. Zwracaj uwagę na zdrowe i rozsądne urozmaicenie posiłków. Starannie przygotowuj jedzenie. Kolacja może składać się z tych samych składników co obiad. Jednak zgodnie z nauką Hildegardy powinna być spożywana jeszcze przed zmrokiem, a więc w zimie wcześniej niż latem. Wieczorem ciało spowalnia proces trawienia, więc zbyt późno spożywane jedzenie zatrzymuje się niestrawione w okolicach żołądka lub jelit i powoduje liczne dolegliwości.Zawsze miej na uwadze discretio i krok po kroku wprowadzaj w życie zmiany. Daj sobie na to trochę czasu, a później na pewno uda ci się trwale je utrzymać. Zawsze miej na uwadze discretio i krok po kroku wprowadzaj w życie zmiany. Daj sobie na to trochę czasu, a później na pewno uda ci się trwale je utrzymać. Dobrze jest wybierać produkty spożywcze według kryteriów termicznych, zgodnie z ich typem i porą roku. Marony, daktyle czy pigwy mają działanie rozgrzewające, w związku z czym warto je jeść zwłaszcza w okresie zimowym. Natomiast maliny, owoce cytrusowe, wołowina i sałata działają wychładzające i stanowią dobry wybór na lato. Kupując jedzenie ze swojego regionu i zgodne z ofertą sezonową, najprawdopodobniej dokonasz właściwego wyboru. Według Hildegardy człowiek smutny powinien „spożywać tyle dobrze przyswajalnych potraw, żeby jedzenie mogło go ożywić". Zaś ten, kto jest szczęśliwy lub zakochany, powinien jeść z umiarem, co zresztą przeważnie dzieje się w naturalny sposób. Ruch, spacer po posiłkach wspomaga trawienie. Również poobiednia drzemka trwająca od 10 do 20 minut jest godna polecenia, ponieważ pozwala zachować cielesną i umysłową sprawność i, co udowodniono, wpływa na większą wydajność umysłową i wspomaga koncentrację.
Okładka książki Najlepsze przepisy na dźemy i konfitury

11,99 zł 8,24 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 8,24 zł

Dżemy i konfitury, czyli słodkości ze słoika cieszące nas przez cały rok. Dzisiaj, choć rynek obfituje w przetwory wykonane przez duże zakłady spożywcze, smak domowych powideł dalej pozostaje niedościgniony. Powidła czy konfitury wykonane w domu – ta aromatyczna słodycz lata – mogą cieszyć domowników przez cały rok. Słodkie przetwory domowe możemy dziś przyrządzać zarówno według technologii naszych babć, czyli z dużą zawartością cukru, jak i w sposób uproszczony, dzięki różnym środkom żelującym, są one jednak nieco mniej trwałe od tych przygotowanych tradycyjnie. Różnorodne domowe przetwory nie tylko świetnie wzbogacają śniadaniowe menu czy podwieczorek, lecz często stanowią smakowity dodatek do takich deserów jak budynie, lody, sorbety. Mogą być doprawiane alkoholem, bakaliami, zależnie od gustu i preferencji pani domu. W nadchodzącym sezonie zapraszamy wszystkich czytelników do wykonania chociaż kilku słoiczków wspaniałych marmolad, konfitur i dżemów według, oczywiście, proponowanych i sprawdzonych już wielokrotnie przepisów naszych autorów.
Okładka książki Marketing regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych

41,90 zł 33,71 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,71 zł

Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział dotyczy zagadnień terminologicznych, jak również zawiera omówienie stanu wiedzy na podstawie literatury przedmiotu. W swym charakterze przyjmuje profil teoretyczny i stanowi kontekst uzasadnienia problemu. W rozdziale drugim skupiono się na przedstawieniu własnych badań empirycznych wśród sprzedawców produktów regionalnych i ekologicznych. Uczyniono to w dwu próbach, obejmujących kierowników sklepów spożywczych w Polsce i przedstawicieli specjalistycznych punktów sprzedaży detalicznej we Francji. Ponadto ukazano studia przypadku czterech firm specjalizujących się w dystrybucji produktów regionalnych i ekologicznych we Francji na podstawie wywiadów pogłębionych i analizy zawartości ich stron internetowych. Ostatni rozdział pracy poświęcony jest prezentacji własnych wyników badań w dwu próbach konsumentów: reprezentatywnej dla dorosłych mieszkańców Polski i złożonej z młodych i wykształconych konsumentów. Na podstawie analizy danych uzyskanych w pierwszej z nich przeprowadzono weryfikację hipotez badawczych dotyczących zależności między kluczowymi zmiennymi. W aneksie omówiono europejskie oznaczenia jakości produktów regionalnych i ekologicznych, jak również wybrane oznaczenia nadawane przez instytucje krajowe, szczególnie w Polsce i we Francji.
Okładka książki Dieta śródziemnomorska

25,00 zł 15,87 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,87 zł

Na świecie nie ma zdrowszych posiłków niż te, które wchodzą w skład diety śródziemnomorskiej. Są one pełne produktów roślinnych, ryb i owoców morza, a także oliwek i oliwy, dlatego posiadają zbawienny wpływ na nasze zdrowie - obniżają zachorowalność na choroby układu krążenia oraz nowotwory przewodu pokarmowego. Dieta ta zapobiega również miażdżycy, zawałom serca i udarom. Potrawy diety śródziemnomorskiej, bogate w duże ilości produktów zbożowych, roślin strączkowych i warzyw, wpływają również na obniżenie zawartości cholesterolu. Dieta śródziemnomorska, składająca się głównie z owoców morza oraz produktów roślinnych, w tym błonnika, obniża występowanie nowotworów złośliwych, dzięki podnoszeniu odporności osób ją stosujących. Dlatego zapraszam do lektury tej ciekawej książki, a przede wszystkim do sprawdzenia w codziennym menu zawartych w niej przepisów.
Okładka książki Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

49,90 zł 36,25 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,25 zł

Jeśli nie znacie jeszcze FiKa i jego bloga facetikuchnia.com.pl, to czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie czarne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem nie przeszkadza mu z powagą i pietyzmem podchodzić do tego, co wkłada na talerz. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej, że FiK czyli Szymon Kubicki czas jakiś temu postanowił wykluczyć ze swojej diety gluten. Początki były trudne, ale teraz nie zamienił by tej diety na żadną inną, bo otworzyła przed nim nieograniczone możliwości, pobudziła jego kulinarną kreatywność  i pozwoliła mu poznać nowe smaki oraz produkty, na które nie zwracał wcześniej uwagi. Książka zawiera 130 przepisów, w dużej części nie publikowanych dotychczas na blogu. To w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon Kubicki w kuchni sięga najczęściej, i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu!
Okładka książki Kuchnia św. Hildegardy

63,00 zł 32,76 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,64 zł

• Masz chandrę? Rozweselą Cię orzechy włoskie. • Potrzeba Ci witaminowej bomby? Skosztuj chrupiącej marchewki. • Boisz się masła? Niepotrzebnie, wcale nie jest takie straszne. Doskwiera Ci reumatyzm? Chcesz oczyścić żołądek, albo wzmocnić siłę mięśni? Chcesz się dowiedzieć, jaki składnik może uczynić człowieka „głupim i leniwym”? Niezwykle praktyczna książka oparta na poradach przenikliwej św. Hildegardy z Bingen, pomaga właściwie komponować kuchenne potrawy, by wycisnąć z nich wszystko, co najlepsze dla zdrowia duszy i ciała.
Okładka książki Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka

19,99 zł 13,65 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,65 zł

Jeżeli w Twoim przydomowym ogródku lub na działce rośnie nie tylko trawa, lub masz zaufanego dostawcę płodów rolnych, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś rozpoczęła swoją przygodę z przetworami. Gwarantujemy, że szybko docenisz własnoręcznie przyrządzone konfitury, marynowane lub kiszone warzywa i owoce – w tej książce znajdziesz moc inspirujących przepisów. Tym, którzy mają apetyt na coś więcej proponujemy bardziej czasochłonne, ale wyśmienite domowe kiełbasy i sery, a nawet masło. Oprócz walorów smakowych mają jeszcze jeden – i to bardzo istotny – brak konserwantów.
Okładka książki Domowe piwo. Domowa spiżarka

19,99 zł 13,76 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,76 zł

Warzenie piwa w domu? Czemu nie – to wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Prezentujemy kompendium wiedzy niezbędnej do tego, by zacząć przygodę z domowym piwem. Dzięki tej książce poznasz nie tylko takie aspekty techniczne wyrobu domowego piwa, jak potrzebny sprzęt i sam proces warzenia. Znajdziesz tu też informacje o rodzajach wykorzystywanych słodów oraz gatunkach chmielu i drożdży piwowarskich, dowiesz się też, jakich błędów unikać, w jaki sposób serwować piwo i jak uwarzyć kilkanaście najpopularniejszych gatunków tego wspaniałego trunku.
Okładka książki Marynowanie i kiszenie. Domowa spiżarka

19,99 zł 16,12 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,12 zł

Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować – a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów – wrażeń z pewnością nie zabraknie.
Okładka książki Piramida w kuchni na wynos

34,99 zł 21,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,92 zł

Kolejna książka w serii Piramida w kuchni. Tym razem celem jest zaprezentowanie pomysłów na dania do lunchboxa. W środku: co, kiedy i ile jeść, przepisy na wynos, zestawy lunchboxowe. A najważniejsze – wszystko przygotowane własnoręcznie. Joanna Gorzelińska, politolog, dziennikarka, blogerka, ale przede wszystkim mama czwórki dzieci, której największą frajdę sprawia wspólne gotowanie z rodziną. Ambasadorka ogólnopolskiej akcji „Kocham, nie truję”.
Okładka książki O warzeniu piwa

49,00 zł 33,64 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,64 zł

Jan Nepomucen Kurowski był agronomem, zajmował się pisaniem podręczników z dziedziny gospodarowania wiejskiego. Stworzył szereg dzieł mających wspomagać gospodarzy w zmaganiu się z codziennymi problemami związanymi z utrzymaniem ziemi, zwierząt i przetwórstwem płodów rolnych. Zauważywszy brak stosownej publikacji na rynku księgarskim, postanowił napisać O warzeniu piwa. Książkę tę poświęcił najważniejszym zasadom uwarzenia dobrego słodu z ziaren i opisaniu podstawowych błędów przy tym popełnianych. Zwraca też uwagę na szczególne właściwości zdrowotne piwa, które ma wspomagać leczenie wielu przykrych dolegliwości, a mniej posiada „ubocznych” skutków niż picie wódki. Kompleksowo ujmuje zagadnienia piwowarstwa dając ogrom zaleceń i dobrych rad, które podać pragnie w sposób zrozumiały, uznając Dokładną naukę warzenia piwa Schmidta za zbyt skomplikowaną dla przeciętnego gospodarza. Podręcznik ten z pewnością zainteresuje niejednego birofila.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,90 zł
Okładka książki Octy

36,37 zł
69,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,71 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,87 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 142,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,27 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,60 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,92 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,67 zł
Okładka książki Sól

22,26 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,88 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,14 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj