Na ile sposobów można połączyć ryż z rybą? Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi przekąski zawinięte w wodorosty małe zielone łódeczki i wiele, wiele więcej.Oto zwięzłe, przystępne i inspirujące wprowadzenie do świata japońskich przysmaków. W tej książce znajdziesz wszystko, co należy wiedzieć, żeby rozpocząć przygodę ze sztuką kulinarną, jaką jest przygotowywanie sushi.Omówiono w niej:niezbędne narzędzia kuchennepodstawowe składniki sushisposoby przygotowywania ryżufiletowanie i krojenie rybprzygotowywanie ostryg, kalmarów i mątwtechniki rolowania sushiponad 30 przepisów na nigri-sushi, maki-sushi, futomaki i sashimi.
Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.
W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. W poradniku tym najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi - od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Obcy język, egzotyczne zwyczaje i... kilkadziesiąt sposobów połączenia ryżu z rybą! Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi, przekąski zawinięte w wodorosty...Książka zawiera dokładne przepisy na wiele japońskich przysmaków, które łatwo przygotować. Znajdziesz w niej: instrukcje przygotowania potraw krok po kroku, podstawowe wartości odżywcze każdego posiłku, wypróbowane receptury. Książka będzie cenną pozycją w biblioteczce każdego kucharza.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?