Uniwersytecka książka kucharska
-
Autor: Praca zbiorowa
- ISBN: 9788323523383
- EAN: 9788323523383
- Oprawa: oprawa: twarda
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
- Format: 303x147x18 mm
- Język: polski
- Liczba stron: 192
- Rok wydania: 2016
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
28,33złCena detaliczna: 35,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,33 zł
x
Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, zawiera też krótkie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali profesorowie i studenci w XIX i XX w.) oraz o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład jak jadali starożytni Rzymianie). Dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, że autorami przepisów są ludzie związani z UW, zajmujący różne stanowiska i zatrudnieni w różnych jednostkach uczelnianych: rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni… Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale też o ludziach Uniwersytetu, pozwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej strony.