Kiełki w domowym ogrodzie
Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie
-
Autor: Cacciola Grazia
- ISBN: 978-83-65373-25-0
- EAN: 9788365373250
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Esteri
- Format: 240x170x10mm
- Język: polski
- Liczba stron: 124
- Rok wydania: 2016
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
11,29złCena detaliczna: 19,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,29 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
W poradniku, obok krótkiego wprowadzenia w historię spożywania kiełków, dużo miejsca poświęcono ich właściwościom odżywczym, sposobom przygotowania domowej uprawy, wyborowi nasion oraz kiełkownic, czyli naczyń i pojemników, które będą gwarantowały najlepsze plony. Poza tym możemy dowiedzieć się, jak uniknąć błędów w uprawie, by nie zniechęcać się do kiełkowania nasion i nie szkodzić zdrowiu.
Jednak najwartościowszą częścią prezentowanej książki jest zbiór opisów przeszło 60 gatunków roślin, których nasiona nadają się do kiełkowania i są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Każdy opis zwiera m.in. nazwę łacińską rośliny, czas kiełkowania, zawartość witamin i minerałów, a także w jakiej formie należy spożywać dane kiełki.
Wielką zaletą poradnika jest również rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w których kiełki grają główną rolę. Możemy się tu dowiedzieć, jak przygotować smakowite sałatki, pasty do pieczywa, przekąski, napoje i desery, ale także dania główne wzbogacone kiełkami. Jednym słowem, poznając „Kiełki w domowym ogrodzie” stajemy się jednocześnie producentami, jak i konsumentami własnoręcznie wyhodowanego pożywienia, które niewątpliwie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie wspominając już o satysfakcji z proekologicznej działalności zarówno w najbliższym otoczeniu, jak i w większej, edukacyjnej, skali.