W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Przyjmij zaproszenie do kuchni sentymentalnej i sięgnij po przepisy z duszą! Historii nie budują tylko wielkie zdarzenia, ale przede wszystkim codzienność. Zwykłe czynności, zwyczajni ludzie oraz przedmioty, którymi się otaczali. Zanurzmy się wspólnie w tej małej historii – zapraszamy do stołu zastawionego starą porcelaną i pysznym tradycyjnym jedzeniem. Posmakujmy dań, które przeniosą nas do kuchni naszych babek, albo przywołają dawne rodzinne wspomnienia. Odkryjmy na nowo zapomniane smaki, od wieków obecne w rodzimej tradycji. Ta książka jest wyjątkową propozycją dla każdego, kto kocha klimat retro i myśli z nostalgią o przeszłości. Prezentuje polskie przepisy z okresu od połowy XIX do połowy XX wieku. Odtworzono je z zachowaniem wszystkich składników i – jeśli to tylko było możliwe – również dokładnych proporcji. Autorka podaje współczesne opisy przygotowania potraw oraz aktualne miary i wagi (niekiedy przeliczane z funtów, łutów czy kwaterek). Wyboru dań dokonała tak, aby wykorzystać w nich produkty sezonowe, lokalne i łatwo dostępne. Małgorzata Kur – absolwentka polonistyki i grafiki wydawniczej na ASP w Łodzi. Autorka kilkunastu książek dla dzieci i młodzieży, wydawanych w Polsce i za granicą, laureatka konkursów literackich. Od 2018 roku prowadzi bloga kulinarnego Pularda. Stół sprzed wieków, na którym odtwarza przepisy ze starych (głównie przedwojennych) polskich książek kucharskich. W wolnych chwilach oczywiście gotuje, a oprócz tego czyta reportaże, uprawia balkonowy ogród, zbiera leśne poziomki i grzyby oraz dziwne kamienie z synkiem Guciem.
Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie;
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka;
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube;
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy;
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.
W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki - wystarczy zmienić to, co jeszWiele chorób metabolicznych mogłoby zostać zatrzymanych, a nawet wyleczonych, dzięki odpowiedniej diecie. Potrzebujesz stanowczych zmian w swoim żywieniu, postaw na właściwe produkty, dowiedz się, co i jak jeść, aby dać sobie szansę na zdrowie. Doktor Ewa Dąbrowska, autorka przełomowej diety warzywno-owocowej, w swojej najnowszej książce:wyjaśnia prawdziwe przyczyny chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie,omawia terapie postem i dietą, które przyniosły ulgę tysiącom pacjentów,przedstawia historie ludzi, którzy odzyskali zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe,wskazuje, jak postem zmodyfikować farmakoterapię i tym samym poprawić jakość życia,proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.Zdrowa dieta to klucz do długiego życia - odkryj moc postu warzywno-owocowego!Dr n. med. Ewa Dąbrowska - internista, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów nowatorską metodą - postem na bazie warzyw i owoców. Widząc zaskakujące efekty, zrozumiała, że nasze zdrowie w głównej mierze zależy od stylu życia, czyli głównie od tego, co jemy i jak się ruszamy i że post oczyszczając nas z toksyn, uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła upowszechnianiu tej prawdy, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej(R), przelaniem na papier doświadczeń w formie publikacji oraz powołaniem w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Prowadzi działalność publicystyczną i sprawuje nadzór lekarski w certyfikowanych ośrodkach propagujących post warzywno-owocowy.
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Bycie na diecie nie oznacza tylko odchudzania. To sposób odżywiania i myślenia. Jeśli jest właściwy, skutecznie leczy wiele schorzeń, poprawia samopoczucie i urodę, odmładza oraz wysmukla sylwetkę. Wybierz z nami swoją dietę i zmień życie na lepsze.
Biała kiełbasa, kiełbasa grillowa z dodatkami, kruche kabanosy, schab pieczony, golonka i ozory w galarecie, pieczeń rzymska z jajkiem, pasztet świąteczny, salceson, smalczyk z jabłkiem W tej książce znajdziesz przepisy na kiełbasy, pieczenie, przetwory mięsne do słoików czy wędzonki. Dowiesz się, jak wykorzystać mięso z rosołu i jak urozmaicić domownikom kanapki. Dzięki praktycznym wskazówkom nauczysz się parzyć, piec, gotować, przygotowywać pasty i konserwować w słoikach, by zatrzymać wspaniały aromat domowych mięsiw na dłużej. Z Kulinarną Wiolą pasjonatką gotowania, której profil na Facebooku obserwuje ponad 400 tysięcy fanów zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych samodzielnie przygotowanymi pysznymi wędlinami. Gotowanie czas zacząć!
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
Nowe wydanie to:
• przegląd najważniejszych whisky słodowych,
• prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji,
• informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Co łączy rozpływające się w ustach patate duchessa i kremową, wyrazistą kartoflankę?
Duża ilość ziemniaków? Z pewnością. Ale też mnóstwo serca i miłości! To najważniejsze składniki w kuchni Ewy Szczęsnej (ewa.masterchef), królowej kulinarnego TikToka.
Z Ewą przyrządzisz absolutne klasyki, takie jak prosta, ale pełna charakteru carbonara czy gorące pierogi przesmażane z aromatyczną cebulką. Zachwyci cię też mnóstwo mniej znanych smaków - mięciutkie toskańskie kluseczki gnudi z masłem szałwiowym i parmezanem, podlaskie zaguby, syte i pachnące majerankiem...
Golce, przysmak prosto z Kaszub, z podduszaną kiszoną kapustą? A może soczyście pomidorowa, kusząca słońcem Sycylii pasta alla Norma? Nieważne, co wybierzesz - z przepisami Ewy wyjdzie pysznie i domowo.
Gotuj tak, by wszystkim smakowało - prosto i z serca!
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Według amerykańskich rankingów trzy diety zostały uznane za najbardziej prozdrowotne: śródziemnomorska, DASH i fleksitariańska. Książka Diety TOP szczegółowo omawia ich zasady, oferując praktyczne wskazówki oraz przepisy kulinarne. To przewodnik, który pomoże zrozumieć, jakie produkty wybierać i jak planować posiłki, aby cieszyć się zdrowiem. Zawiera łatwe do wykonania przepisy na smaczne i zrównoważone dania. Odkryj sekrety tych wyjątkowych diet i wprowadź nowe nawyki żywieniowe do swojego życia.
Zdrowa kuchnia zawiera kilkaset przepisów na wielesmacznych i zdrowych dań. Dzięki niej możliwe jestprzygotowanie efektownych przystawek, sycącychzup, wykwintnych mięs, pysznych ciast i deserów,aromatycznych sosów, orzeźwiających napojów,a nawet specjałów kuchni śródziemnomorskieji wegetariańskiej.Niniejsza pozycja pomoże młodym adeptom sztukikulinarnej, a także mistrzom patelni w odkryciu lubdoskonaleniu swoich kulinarnych talentów.
Chcesz przygotować doskonały egg fried rice, przyrządzić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym jak z „Chińczyka” czy zjeść tradycyjne japońskie mochi? Nic prostszego! Zanurz się z nami w kuchni azjatyckiej i poznaj nieograniczone możliwości, jakie daje ryż! Nauczymy cię wykorzystywać go na dziesiątki sposobów – na śniadania i kolacje, na ostro i na słodko, na zimno albo na gorąco. W sushi, kolorowych bowlach albo koreańskim bulgogi – niech przestanie być nudnym dodatkiem, a stanie się głównym bohaterem! Zatem już dziś wyrusz z nami w kulinarną podróż – wypłucz ryż i do dzieła! * Beata i Tetsu to miłośnicy azjatyckich smaków i kuchni z Dalekiego Wschodu. Na swoich profilach w mediach społecznościowych dzielą się przepisami i kulinarnymi trikami na pyszne dania inspirowane między innymi kuchnią japońską, koreańską, wietnamską czy chińską. Ich filmy i zdjęcia pokazują krok po kroku, jak przygotować aromatyczne potrawy w domowym zaciszu. Tetsu to mieszanka dwóch kultur – jest w połowie Japończykiem, w połowie Polakiem. Urodził się w malowniczym Sanjo, w prefekturze Niigata w Japonii, a edukację zdobywał w Polsce. Razem z Beatą od lat tworzą zgrany zespół i dzielą się z odbiorcami swoją pasją do gotowania, zachęcając do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków.
Szukasz inspiracji na pyszne przekąski na każdą okazję?Era koreczków już minęła! Teraz czas na coś nowego, pysznego i zaskakującego. A przede wszystkim prostego i szybkiego w przygotowaniu. Ania Lekka, autorka popularnego profilu na Instagramie i TikToku, doskonale wie, jak zaspokoić apetyt na oryginalne przekąski, które nie tylko świetnie smakują, ale i efektownie wyglądają. Po prostu robią wrażenie!Bekonowe kanapki, bajgle śniadaniowe, stripsy z kurczaka, bao z bekonem, guacamole z nachosami, miniserniczki, pistacjowe rollsyGotuj! Bo to wszystko jest pyszne!Ta książka jest pełna zaskakująco prostych i pysznych przepisów na każdą okazję. Jeśli tak mają wyglądać moje przekąski, to mogę "przekąszać" cały dzień! Ania ma głowę pełną świetnych pomysłów i widać to na każdej stronie.Jakub Przeździecki, CoocharzTa książka to absolutny must have na półce każdego miłośnika gotowania i pieczenia!Znajdziesz tu nietuzinkowe pomysły na przekąski - wytrawne i słodkie - które świetnie sprawdzą się zarówno na pikniku z przyjaciółmi, uroczystej rodzinnej kolacji, jak i na spotkaniu ze znajomymi.Justyna Ratajczak, Tysia gotujeSzybkie, proste i tanie w przygotowaniu przepisy to coś, czego szuka każdy z nas. Po książkę Ani będziesz sięgać codziennie i za każdym razem możesz przygotować coś nowego. Polecam!Anna Zyśk, Jedz pysznie
Pierwsza w Polsce książka z przepisami do Air Fryera.Sto autorskich pomysłów na wyjątkowe i łatwe do przygotowania dania znanego dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha, opatrzonych pięknymi zdjęciami, zabawnymi anegdotami i grafikami autora. Niepowtarzalne poczucie humoru, pasja gotowania wyniesiona do rangi sztuki. Nie tylko mięsa...
Współczesne produkty zbożowe zniszczyły w Stanach Zjednoczonych więcej mózgów niż udary, wypadki samochodowe i urazy głowy razem wzięte. dr William Davis, autor książki Wheat Belly Jeszcze kilka lat temu dietetycy i lekarze utrzymywali, że wszelkie tłuszcze zwiększają ryzyko występowania różnych chorób, nadwrażliwość na gluten rozpatrywana była wyłącznie w kontekście celiakii, a tak zwani poważni naukowcy nie mieli odwagi zalecać nieskomplikowanych zmian stylu życia, które mogłyby stymulować powstawanie i rozwój nowych komórek mózgowych. Obecnie dysponujemy świetnie udokumentowanymi dowodami świadczącymi o tym, co konkretnie przyczynia się do degeneracji mózgu i rozwoju schorzeń takich jak demencja czy choroba Alzheimera. To wspaniała książka, dzięki której zatroszczysz się o swój mózg! dr Mark Hyman, autor książki Koniec z cukrzycą i otyłością! Dzięki tej bestsellerowej, wyjątkowo aktualnej i potrzebnej książce przekonasz się, że na zdrowie mózgu wpływają nie tyle geny, ile dieta! Dowiesz się, że wspólnym elementem chorób degeneracyjnych mózgu jest stan zapalny, który z kolei często bywa skutkiem diety bogatej w węglowodany. Zrozumiesz, w jaki sposób "zdrowe produkty pełnoziarniste" szkodliwie oddziałują na mózg, a także uzyskasz informacje, dzięki którym szybko zadbasz o zdrowie i regenerację swojego układu nerwowego. Poza lepszym samopoczuciem zdobędziesz panowanie nad swoim genetycznym przeznaczeniem i skutecznie ochronisz swój potencjał intelektualny. Ta książka to prawdziwy skarb! dr Bernie Siegel, autor książki Faith, Hope and Healing i The Art of Healing
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?