KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

Okładka książki Fast Food na zdrowo w 15 minut

69,99 zł 39,45 zł


Zdrowy fast food? To możliwe!Lubisz fast foody, ale zależy ci na zdrowym odżywianiu? Tęsknisz za daniami i przekąskami, na które nie ma miejsca w codziennej diecie? Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, przychodzi z pomocą! W tej książce pokaże ci, jak przygotować fast foody w wersji, którą możesz jeść zdecydowanie częściej. Znajdziesz tu ponad 100 prostych i szybkich przepisów na burgery, kebaby, pizzę, zapiekanki, nuggetsy oraz inne popularne poprawy, które są równie pyszne, a zdrowsze i mniej kaloryczne niż ich tradycyjne wersje.Nie musisz skręcać do drive-through ani zatrzymywać się przy budce - wystarczy kilka prostych składników i kwadrans w kuchni. Szybko, zdrowo, smacznie. I bez wyrzutów sumienia!
Okładka książki Polish Culinary Paths

64,00 zł 44,13 zł


Polish Culinary Paths to książka o historii i kulturze kulinarnej Polski wydana po angielsku. Opowieść o kulinariach wzbogacona została bajkami, legendami oraz łatwymi w przygotowaniu przepisami. Książka zdobyła liczne nagrody w tym: Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award oraz Nagrodę Magellana.
Okładka książki Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP

69,00 zł 40,88 zł


Potwierdzona naukowo skuteczność w łagodzeniu objawów.REWOLUC YJNY PROGRAM ŁAGODZENIA OBJAWÓW IBS, choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii i innych chorób przewodu pokarmowego.PROGRAM DIETY ODMIENIAJĄCEJ ŻYCIE, KTÓRY POMAGA ZWALCZAĆ OBJAWY IBSKompleksowa dieta ograniczająca FODMAP, oparta na najnowszych badaniach i o pozytywnych skutkach potwierdzonych medycznie, uczy, jak unikać objawów zespołu jelita drażliwego, a jednocześnie delektować się pysznymi potrawami. Autorzy wyjaśniają, dlaczego produkty spożywcze typu FODMAP, czyli łatwo fermentujące krótkołańcuchowe cukry, mogą się przyczyniać do wywoływania objawów IBS oraz dlaczego wprowadzenie prostych zmian w sposobie odżywiania się może ogromnie poprawić twoje samopoczucie. W książce omówiono, jak:ustalić, które produkty są niepożądane, i ich unikać,dostosować dietę w celu złagodzenia objawów,przygotowywać pyszne posiłki ze składników o niskiej zawartości FODMAP,przygotować się na różne okazje, w tym uroczystości i podróże.Poradnik zawiera 80 łatwych do wykonania przepisów kulinarnych oraz wszystkie potrzebne informacje, które pomogą ci łagodzić objawy, osiągnąć świetne samopoczucie i dobrze się odżywiać.
Okładka książki Niejadki i nie tylko. Wybiórczość pokarmowa, neofobia i marudne jedzenie

34,90 zł 20,54 zł


Je makaron bez sosu, ale tylko z białego talerza, jabłko wyłącznie pokrojone w ósemki (ale bez skórki!), a może wzdryga się, kiedy sos dotknie ziemniaków albo ostatni raz spróbowało czegoś nowego pół roku temu i zdaje się żywić powietrzem. Jeśli któryś z tych opisów przypomina ci twoje dziecko, to książka właśnie dla ciebie!Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyczka, popularyzatorka wiedzy o zdrowym żywieniu niemowląt i dzieci, autorka książki "Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety", opowiada o tym:- dlaczego dzieci na różnych etapach życia mogą jeść mało, wybiórczo, specyficznie- czym są neofobia i wybiórczość pokarmowa- jakie strategie nie pomagają- i co właściwie można zrobić, żeby pomóc dziecku cieszyć się posiłkami."Niejadki i nie tylko" to nieoceniona pomoc dla rodziców zmęczonych i zaniepokojonych tym, jak je ich dziecko. Pomaga kształtować właściwe relacje z jedzeniem i pozbyć się napięcia wokół stołu."Mamania. Pierwszy kontakt" to seria książek, które powinny znaleźć się na półce każdego rodzica. Do stworzenia serii zaproszono osoby eksperckie, które w prosty i jasny sposób przekazują wiedzę na najróżniejsze tematy: od jedzenia po wychowanie. To książki zwięzłe, praktyczne, przedstawiające w wyczerpujący sposób najważniejsze zagadnienia.
Okładka książki KPL - Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej (4-pak)Dieta warzywno-owocowa. Przepisy + Dieta warzywno-owocowa. I co dalej? (wyd. 3) + Dieta warzywno-owocowa. Przepisy na wychodzenie + Kiszenie i fermentacja

149,90 zł 91,36 zł


Kompletna dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) + domowe sposoby na kiszenie i fermentacjęZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej(R):odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,poprawisz wygląd swojej skóry,zwalczysz uczucie zmęczenia,ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,"tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R)! Znajdziesz w niej:etapy wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,listę produktów i przykładowe zestawy menu,porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.W książce "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską(R)" znajdziesz:porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić,przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie,wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej,porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane,inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas,sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.Bestsellerowy zestaw!
Okładka książki Ashia zaprasza do stołu

79,91 zł 47,03 zł


W książce Ashia zaprasza do stołu znajdziecie przepisy na dobrze znane, wyśmienite dania kuchni indyjskiej oraz propozycje nowych, ekscytujących potraw bazujących na tradycyjnych smakach. Wszystkie z nich z łatwością przygotujecie w domu z powszechnie dostępnych składników.Debiutancka książka kucharska Ashii Ismail-Singer to hołd dla pochodzenia autorki połączony z nowoczesnym, oryginalnym podejściem do jej rodzimej kuchni, inspirowanym miejscami, które zamieszkiwała i odwiedzała. Jej przepisy to nie tylko lista składników i miar - to wspomnienia z dzieciństwa, przeżycia związane z jedzeniem, opowieści przekazywane z pokolenia na pokolenie.Ashia zaprasza do stołu to również wspaniale zaprojektowana publikacja, która zasługuje na uznanie dzięki nie tylko zawartym w niej przepisom, lecz także cudownym zdjęciom.
Okładka książki Sztuka KETO 2

89,90 zł 52,07 zł


Nie sztuką jest schudnąć 10 kg w miesiąc, sztuką jest zbudować zdrowe nawyki, które utrzymają Twoje ciało w zdrowiu i formie do końca życia.SZTUKA KETO 2 to kontynuacja bestsellera na temat holistycznego podejścia do ciała i umysłu, drogowskaz dla ludzi pragnących nie tylko trwale schudnąć, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie, dobre samopoczucie, wysoki poziom energii, sprawność i sprawczość. Tym razem omawiam też BIOHACKING i ANTI-AGING, czyli zdrowy sen, regenerację, słońce, suplementację, morsowanie i obcowanie z zimnem, a także jak się motywować i utrzymywać samodyscyplinę na wysokim poziomie oraz że "zrobione" jest lepsze od perfekcji. To iskra motywacji do zmiany o atomowej sile rażenia. Obietnica, że się DA!To właśnie SZTUKA KETO.Oddaję w Twoje ręce osobistą opowieść o odkryciach i olśnieniach na drodze do zrozumienia, czym tak naprawdę jest otyłość, jak wygląda moje zdrowie i samopoczucie po 3,5 roku stosowania SZTUKI KETO - moje wnioski, zwycięstwa, porażki. Opowiadam o odnalezieniu balansu, samoakceptacji, ciałopozytywności, życzliwym podejściu do siebie, ciała i głowy, swojej przeszłości, o cierpieniu i byciu silną. Szczerze i bez tabu.W mojej książce znajdziesz obszerną bazę ponad 100 pysznych i prostych przepisów na dania główne, śniadania, pieczywa, przekąski, zupy, sałatki, a także na desery. Dowiesz się, w jaki sposób modyfikować przepisy, jak wykorzystać i łączyć produkty, aby komponować odżywcze, różnorodne, a przede wszystkim smaczne posiłki.To kopalnia inspirujących, motywujących i dających do myślenia treści zachęcających do poszukiwania swojej prawdy.Odkryj SZTUKĘ KETO i zmień swoje życie.
Okładka książki AGH na ratunek Smoczej Jamie

75,00 zł


Monografia "AGH na ratunek Smoczej Jamie. Udział Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie w ratowaniu podziemnego zabytku. 60 lat badań i doświadczeń zespołów naukowych AGH w zakresie kompleksowych prac badawczo-zabezpieczających Smoczą Jamę pod Zamkiem Królewskim na Wawelu" ma charakter popularnonaukowy. Opisuje wyniki badań i studiów pięcioosobowego zespołu naukowców o różnych zainteresowaniach i doświadczeniach zdobytych w ciągu wielu lat działalności, ściśle związanych ze Smoczą Jamą, przez którą prowadzi najstarsza w kraju podziemna trasa turystyczna. Książka stanowi próbę usystematyzowania dostępnych wiadomości z zakresu genezy jaskini oraz jej historycznego rozpoznania i turystycznego zagospodarowania. Prezentuje zaprojektowane i zastosowane w praktyce górniczo-geotechniczne metody ratowania tego podziemnego zabytku podczas kolejnych wieloletnich etapów jego adaptacji, rekonstrukcji i modernizacji . Zawiera oryginalne informacje będące wynikiem ponad 60 lat doświadczeń zespołów naukowych Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, prowadzących prace ratownicze w jaskini. Monografia zwraca uwagę na szereg zagrożeń i problemy techniczne występujące podczas zabezpieczenia jaskini i jej adaptacji do wymogów turystyki podziemnej. Zawiera także informacje o działalności popularyzatorskiej i wystawienniczej dotyczącej Smoczej Jamy prowadzonej w AGH, kopalniach i na Zamku Królewskim na Wawelu. W monografii zaprezentowano wybór dostępnych w kraju książek na temat Smoczej Jamy. Zamieszczono w niej spis opublikowanych artykułów krajowych i zagranicznych oraz niepublikowanych prac naukowo-badawczych, opinii i ekspertyz znajdujących się w zasobach archiwalnych Katedry Geomechaniki, Budownictwa i Geotechniki (KGBiG) Wydziału Inżynierii Lądowej i Gospodarki Zasobami Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica oraz Zamku Królewskiego na Wawelu.
Okładka książki Pierogi z kimchi 2 Kulinarna podróż po Korei

79,99 zł 52,02 zł


POZNAJ BOGACTWO SMAKÓW KOREIWiola powraca z nową porcją koreańskich dań! Razem z nią i Sonu odkryjesz smaki różnych zakątków Korei. Zwiedzisz urokliwe miasta i miasteczka, gdzie poznasz lokalne przysmaki. Spróbujesz autentycznego koreańskiego street foodu, który przeniesie Cię prosto na zatłoczone ulice i gwarne targi. Odwiedzisz kawiarnie i restauracje, w których skosztujesz niecodziennych potraw i napojów. Zajrzysz do koreańskich domów i zobaczysz, co ich mieszkańcy jedzą na co dzień oraz od święta. Sprawdzisz, czego nie może zabraknąć w ich lodówkach i co troskliwe mamy pakują swoim dzieciom do lunchboxów.Daj się porwać w podróż po Korei i jej smakach!
Okładka książki Kuchnia wegańska na cztery pory roku

49,99 zł 27,97 zł


Dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Wystarczy, że odkryjesz bogactwo darów każdej z pór roku. Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy... Matka Natura dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wyczuć jej rytm. Sezonowość to klucz do prawidłowo zbilansowanej diety. Warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy lokalnych wytwórców. Dzięki tej książce dowiesz się, jak tego dokonać. Znajdziesz tu informacje o: korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina, źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów, składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia oraz przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem produktów sezonowych. Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.
Okładka książki Czosnek Uzdrawiająca moc

29,99 zł 16,94 zł


Czosnek jest chętnie stosowany w kuchni ze względu na smak i zapach dodające daniom ostrości oraz wyrazistości. Pitagoras nazywał go podobno królem wszystkich przypraw. Ale czosnek to także roślina lecznicza o cennych właściwościach prozdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne i wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, dlatego poleca się go przy przeziębieniach. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i florę jelitową. Wspiera zdrowie serca i naczyń krwionośnych, znajduje zastosowanie także w chorobach skóry i stawów. Dowiedz się, jak wykorzystać potencjał leczniczy i kulinarny tej przyprawy. Autorka, opisując korzyści ze stosowania czosnku, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce znajdują się również przepisy na proste i smaczne dania z dodatkiem czosnku, dzięki którym na stałe włączysz go do swojego menu
Okładka książki Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen. 170 łatwych przepisów

49,90 zł 37,89 zł


Uciesz się pysznymi, zdrowymi posiłkami i nie trać czasu w kuchni! Święta Hildegarda z Bingen – doktor Kościoła, wybitna filozofka, poetka i kompozytorka – jest jedną z najbardziej inspirujących postaci średniowiecznego monastycyzmu. Nie tylko tworzyła wybitne dzieła muzyczne i literackie, lecz także badała wpływ natury na zdrowie człowieka. Jej dzieła z zakresu medycyny, historii naturalnej i ziołolecznictwa nie straciły aktualności do dziś i pomagają wielu osobom na całym świecie. Marie-France Delpech, która od ponad trzydziestu lat inspiruje się zasadami mniszki z Bingen, wprowadza czytelników w podstawy diety, dzieli się praktycznymi poradami oraz przepisami dopasowanymi do pór roku i pomaga ułożyć codzienny jadłospis. Chcesz odzyskać dobre samopoczucie, zacząć odżywiać się zdrowiej i czuć się dobrze ze sobą? W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby zadbać o swoje ciało i duszę. MARIE-FRANCE DELPECH – z wykształcenia pielęgniarka. Wraz z mężem i dziećmi prowadzi firmę Les Jardins de Sainte Hildegarde (Ogrody św. Hildegardy), której celem jest promowanie wiedzy o Hildegardzie z Bingen. Co średniowieczna mniszka ma wspólnego ze światem w XXI wieku? Co może nam dziś zaoferować? Kanonizowana w 2012 roku, jest czwartą kobietą w historii, którą papież ogłosił doktorem Kościoła. Benedykt XVI powiedział wówczas: „Bóg objawił Hildegardzie z Bingen dary stworzenia. W stworzeniu ujrzała całą farmakopeę Boga: rozwinęła ją w medycynę – naukę, która wciąż budzi zainteresowanie”. W swoich wizjach św. Hildegarda otrzymała boskie objawienia na temat chorób, ich leczenia i związku ze środowiskiem oraz naturą. Dlatego jej pisma nie straciły na aktualności! Hildegarda może wkroczyć w naszą codzienność poprzez pisma duchowe, muzykę lub lekarstwa. Do naszego życia weszła przez drzwi kuchenne! FRAGMENT Panisse 250 g ekologicznej mąki z ciecierzycy sól ziołowa św. Hildegardy 3 łyżki curry olej słonecznikowy 1 l wody Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, gotować przez 10 minut, cały czas mieszając. Przelać ciasto do silikonowej formy i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto, pokroić je w plastry. Posypać każdy z obu stron curry. Smażyć na oleju. Podawać gorące z przyprawioną sałatką z rukoli.
Okładka książki Atlas dzikich roślin jadalnych

49,95 zł 27,47 zł


Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów spożywczych, często nie pamiętamy, jakie dobra oferuje nam natura. Dziko rosnące rośliny mogą być nie tylko smacznym i tanim składnikiem potraw, ale również surowcem leczniczym w czystej postaci. Babka zwyczajna, brzoza, koniczyna, skrzyp i szczaw oraz wiele innych... - na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele wartościowych składników pokarmowych zawierają powszechnie znane rośliny. Atlas dostarcza wiedzy o ich występowaniu, rozpoznawaniu, właściwościach i zastosowaniu w kuchni. Cennym uzupełnieniem są przepisy kulinarne.
Okładka książki Napary z kwiatów i ziół

49,95 zł 27,47 zł


Książka zawiera 120 przepisów na zdrowotne napoje przygotowane z liści, pędów, kwiatów, korzeni i owoców. W zależności od tego, jakie rośliny wykorzystamy do ich sporządzenia, mogą one wspierać pracę układu pokarmowego, obniżać ciśnienie krwi, usuwać z organizmu toksyny, zmniejszać poziom złego cholesterolu, regulować produkcję hormonów. Niektóre rośliny są skuteczniejsze w połączeniu z innymi ziołami, dlatego warto wiedzieć, jak przygotowywać z nich mieszanki na różne dolegliwości.
Okładka książki Przepis na dobre życie

69,90 zł 40,65 zł


To moja najpiękniejsza książka. Zapis kilku miesięcy mojego życia. To książka kulinarna, ale chcę się w niej podzielić z czytelnikami nie tylko przepisami na moje ulubione śniadania czy przekąski. Chcę zdradzić im sekret dobrego życia, które warto smakować wszystkimi zmysłami.Posiłki nie są dla mnie wyłącznie sposobem na dostarczanie organizmowi niezbędnych kalorii, witamin czy mikroelementów. Danie nabiera wyjątkowych cech w zależności od nastroju, w jakim je przygotowujemy, czy okoliczności, w jakich je spożywamy. Rozmaite smaki budują historię mojego życia. Gotuję pierogi z dzieciństwa, gdy tęsknię za babcią. Robię ulubione risotto, gdy chcę wrócić na chwilę do Włoch. Latem zabieram koc oraz kosz piknikowy i idę do parku zjeść z dziećmi posiłek na trawie. Zimą nie rozstaję się z termosem, w którym czeka na zziębniętą przyjaciółkę gorąca zupa.Do zwykłego życia dodaję szczyptę magii, by stało się wyjątkowe, najlepsze i moje. Ta książka to zbiór stu przepisów poprzeplatanych kulinarnymi historiami. Zapraszam na opowieść w pięciu smakach.
Okładka książki Kefi

79,99 zł 46,86 zł


Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali.Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejnearchipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za woniątymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecjinajbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania - KEFI.Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalnewszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzącychwokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących - wtedy właśnie dzieje sięgrecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunektego stanu - przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści - zrozumieć życiewyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.Bo KEFI może się zadziać wszędzie, nie tylko na greckich wyspach!
Okładka książki Szabatowe przepisy 100 receptur na żydowskie dania

69,99 zł 45,54 zł


100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.
Okładka książki Kuchnia ukraińska i inne kuchnie kresowe A4 BR

220,00 zł 157,61 zł


Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii Kuchnie świata. KUCHNIA UKRAIŃSKA I INNE KUCHNIE KRESOWE to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy, Ukrainy, Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna, Lwowa, Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Okładka książki Jerozolima do zjedzenia

99,99 zł 57,84 zł


Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze.Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
Okładka książki Atlas wędzonek i wyrobów domowych

49,95 zł 27,47 zł


Przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja. Własnoręczny wyrób smakowitych wędlin i szynek, wytwarzanie różnego rodzaju trunków oraz wyrabianie chleba i masła to kultywowany od dawna i przynoszący znakomite efekty obyczaj. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie żywności między innymi z powodu niskiej jakości produktów oferowanych w sklepach. W książce zebrano 170 przepisów na rozmaite wyroby, w tym wędzonki, kiełbasy i pasztety, a także praktyczne wskazówki związane z tajnikami ich przyrządzania. Odkryj radość tworzenia prawdziwych wędlin w zaciszu własnej kuchni!

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj