W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
PYSZNE DANIA CIESZĄ TYLKO WTEDY,GDY GROMADZĄ NAS PRZY WSPÓLNYM STOLEŚwiąteczna uczta? Rodzinna uroczystość? Impreza sylwestrowa? A może wspólne spotkanie przy stole?Bez względu na to, z kim i z jakiej okazji usiądziecie razem do posiłku, warto zaplanować, co zaserwujecie. Wracam do Was z kolejną porcją niezawodnych i przepysznych dań, które smakują zawsze i każdemu. Zadbałem o to, by biesiadowanie z rodziną i przyjaciółmi nabrało wyjątkowego charakteru.Zadziwcie Waszych bliskich bogactwem smaków i zapachów.A co Was zaskoczy? Pewnie to, jak łatwo wszystkie te smakowitości przygotowaćZAPRASZAM DO STOŁU!
Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo zwieńczać codzienne posiłki deserem i szukasz pomysłów na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest dla ciebie!Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na ciasta, masy, lukry i kremy, lecz także wskazówki, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać tort, ciastka i babeczki. Nauczysz się, jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem do tortów. W pięknym dekorowaniu wypieków pomogą ci rady autorki, szczegółowe instrukcje i kolorowe zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy wykonywania niezwykłych słodkich dekoracji. Kilkadziesiąt prostych, świetnych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek na specjalne okazje lub na co dzień.
Aromatyczna, pełna smaku i rodzinna – taka jest kuchnia wietnamska. Poznaj jej najsłynniejsze dania i odtwórz je w swoim domu.
Nathalie Nguyen, finalistka francuskiego MasterChefa, nauczyła się gotować od swojej mamy. W tej książce zdradza sekrety kuchni wietnamskiej – mniej znanej spośród kuchni azjatyckich, a jednej z najzdrowszych na świecie.
Odkryj pachnące przyprawami i łatwe do wykonania przepisy na spring rollsy, sajgonki, zupę pho czy bułeczki baozi. Oprócz oryginalnych receptur w książce znajdziesz informacje na temat składników typowych dla kuchni wietnamskiej i stosowanych w niej przyborów kuchennych. Dokładnym instrukcjom towarzyszą barwne zdjęcia ukazujące przygotowanie potrawy krok po kroku oraz praktyczne wskazówki.
Nathalie Nguyen pochodzi z rodziny kupców i kucharzy ulicznych o długich tradycjach. Po uzyskaniu licencjatu z dziedziny sztuk audiowizualnych została graficzką, ale postanowiła spróbować swoich sił we francuskim MasterChefie – i w wieku 22 lat została jego finalistką. Odbyła rozmaite staże w renomowanych restauracjach i uzyskała dyplom kucharki i cukierniczki, a następnie zajęła się doradztwem kulinarnym. Wspiera restauratorów w otwieraniu lokali we Francji, Stanach Zjednoczonych, w Dubaju czy w Chinach, uczestnicząc w opracowywaniu ich menu.
Zapraszamy w podróż po niezwykłych smakach Chin! Odkryj najlepsze przepisy na słynne dania kuchni chińskiej i przekonaj się, jak łatwo przyrządzić je w domu.
W tej niezwykłej książce kucharskiej znajdziesz przepisy podstawowe, przekąski, pierożki, makarony i placki, dania z warzywami, makaronem i tofu, a także mięsne, z rybami i skorupiakami oraz słodkości i napoje. Poznasz najważniejsze składniki i techniki. Dokładnym instrukcjom towarzyszą barwne zdjęcia ukazujące przygotowanie potrawy krok po kroku oraz wskazówki, dzięki którym poznasz sekrety kuchni chińskiej.
Masz ochotę na pierożki Won ton, smażone bakłażany z sosem sojowym, kaczkę w winie ryżowym i z batatami, smażone krewetki, a może księżycowe ciasteczka? Wszystkie je znajdziesz w tej książce.
Margot Zhang urodziła się i dorastała w Pekinie. Od dziecka pod okiem mamy i babci poznawała sekrety smacznego gotowania dla całej rodziny. Do Paryża przyjechała, by studiować lingwistykę. W 2008 roku założyła bloga, na którym dzieli się prostymi przepisami na autentyczną kuchnię chińską. Dziś poświęca cały swój czas i energię swojej pasji: uczy amatorów gotowania, a profesjonalistom doradza i pomaga tworzyć oryginalne przepisy.
Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To jednocześnie wyjątkowy skarbiec tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych Łemkowszczyzny. Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu. [Paweł Bravo, felietonista kulinarny Tygodnika Powszechnego] Jest to niezwykle cenna pozycja kulinarna nie tylko dla Łemków. Pisząc o kuchni, podając przepisy, autorka dzieli się jak chlebem opowieścią o dzieciństwie, swojej rodzinie. Wspomina historię wsi i jej mieszkańców, przywołuje rytuały obrzędowe świąteczne i te codzienne. Doskonale wie, o czym pisze, i robi to w sposób bardzo czytelny i sugestywny. Do tego stopnia, że jest się głodnym i ma się ochotę samemu przygotować każdą zaproponowaną przez nią potrawę. [Julia Doszna, łemkowska pieśniarka ludowa] Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu. [Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m. in. książek z serii Beskid bez kitu] Częstujcie się! udowadnia, że kuchnia pomaga nam utrzymać więź z naszymi przodkiniami i uświadamia, jak wiele wysiłku wymagało wytworzenie smacznych, acz prostych dań: przepisy kuchni łemkowskiej, jak wszystkie potrawy chłopskiej kuchni, powstawały przede wszystkim z tego, co się samemu uprawiało i wyhodowało. Pod egzotycznymi często nazwami, jak palatka komperiany czy kiesełycia, odnajduję również smaki mojego dzieciństwa przenoszone z pokolenia na pokolenie przez moje babki z Lubelszczyzny i Kujaw. Zachęcam do tej kojącej, kulinarnej podróży w czasie. [Joanna Kuciel-Frydryszak, dziennikarka i pisarka, autorka m. in. książki Chłopki. Opowieść o naszych babkach]
Przyjmij zaproszenie do kuchni sentymentalnej i sięgnij po przepisy z duszą! Historii nie budują tylko wielkie zdarzenia, ale przede wszystkim codzienność. Zwykłe czynności, zwyczajni ludzie oraz przedmioty, którymi się otaczali. Zanurzmy się wspólnie w tej małej historii – zapraszamy do stołu zastawionego starą porcelaną i pysznym tradycyjnym jedzeniem. Posmakujmy dań, które przeniosą nas do kuchni naszych babek, albo przywołają dawne rodzinne wspomnienia. Odkryjmy na nowo zapomniane smaki, od wieków obecne w rodzimej tradycji. Ta książka jest wyjątkową propozycją dla każdego, kto kocha klimat retro i myśli z nostalgią o przeszłości. Prezentuje polskie przepisy z okresu od połowy XIX do połowy XX wieku. Odtworzono je z zachowaniem wszystkich składników i – jeśli to tylko było możliwe – również dokładnych proporcji. Autorka podaje współczesne opisy przygotowania potraw oraz aktualne miary i wagi (niekiedy przeliczane z funtów, łutów czy kwaterek). Wyboru dań dokonała tak, aby wykorzystać w nich produkty sezonowe, lokalne i łatwo dostępne. Małgorzata Kur – absolwentka polonistyki i grafiki wydawniczej na ASP w Łodzi. Autorka kilkunastu książek dla dzieci i młodzieży, wydawanych w Polsce i za granicą, laureatka konkursów literackich. Od 2018 roku prowadzi bloga kulinarnego Pularda. Stół sprzed wieków, na którym odtwarza przepisy ze starych (głównie przedwojennych) polskich książek kucharskich. W wolnych chwilach oczywiście gotuje, a oprócz tego czyta reportaże, uprawia balkonowy ogród, zbiera leśne poziomki i grzyby oraz dziwne kamienie z synkiem Guciem.
Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie;
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka;
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube;
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy;
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.
W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki - wystarczy zmienić to, co jeszWiele chorób metabolicznych mogłoby zostać zatrzymanych, a nawet wyleczonych, dzięki odpowiedniej diecie. Potrzebujesz stanowczych zmian w swoim żywieniu, postaw na właściwe produkty, dowiedz się, co i jak jeść, aby dać sobie szansę na zdrowie. Doktor Ewa Dąbrowska, autorka przełomowej diety warzywno-owocowej, w swojej najnowszej książce:wyjaśnia prawdziwe przyczyny chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie,omawia terapie postem i dietą, które przyniosły ulgę tysiącom pacjentów,przedstawia historie ludzi, którzy odzyskali zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe,wskazuje, jak postem zmodyfikować farmakoterapię i tym samym poprawić jakość życia,proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.Zdrowa dieta to klucz do długiego życia - odkryj moc postu warzywno-owocowego!Dr n. med. Ewa Dąbrowska - internista, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów nowatorską metodą - postem na bazie warzyw i owoców. Widząc zaskakujące efekty, zrozumiała, że nasze zdrowie w głównej mierze zależy od stylu życia, czyli głównie od tego, co jemy i jak się ruszamy i że post oczyszczając nas z toksyn, uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła upowszechnianiu tej prawdy, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej(R), przelaniem na papier doświadczeń w formie publikacji oraz powołaniem w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Prowadzi działalność publicystyczną i sprawuje nadzór lekarski w certyfikowanych ośrodkach propagujących post warzywno-owocowy.
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Bycie na diecie nie oznacza tylko odchudzania. To sposób odżywiania i myślenia. Jeśli jest właściwy, skutecznie leczy wiele schorzeń, poprawia samopoczucie i urodę, odmładza oraz wysmukla sylwetkę. Wybierz z nami swoją dietę i zmień życie na lepsze.
Biała kiełbasa, kiełbasa grillowa z dodatkami, kruche kabanosy, schab pieczony, golonka i ozory w galarecie, pieczeń rzymska z jajkiem, pasztet świąteczny, salceson, smalczyk z jabłkiem W tej książce znajdziesz przepisy na kiełbasy, pieczenie, przetwory mięsne do słoików czy wędzonki. Dowiesz się, jak wykorzystać mięso z rosołu i jak urozmaicić domownikom kanapki. Dzięki praktycznym wskazówkom nauczysz się parzyć, piec, gotować, przygotowywać pasty i konserwować w słoikach, by zatrzymać wspaniały aromat domowych mięsiw na dłużej. Z Kulinarną Wiolą pasjonatką gotowania, której profil na Facebooku obserwuje ponad 400 tysięcy fanów zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych samodzielnie przygotowanymi pysznymi wędlinami. Gotowanie czas zacząć!
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
Nowe wydanie to:
• przegląd najważniejszych whisky słodowych,
• prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji,
• informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
W naszej zabieganej rzeczywistości wszyscy potrzebujemy mieć na wyciągnięcie ręki łatwe i sprawdzone sposoby, by szybko postawić na stole coś pysznego. Najnowsza książka Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” uzbroi cię w mnóstwo wypróbowanych przepisów – oraz pewność siebie – które pozwolą ci z łatwością włączyć gotowanie do codziennego życia. W pięciu inspirujących rozdziałach: „Posiłki w tygodniu”, „Hity na weekend”, „Zawsze zapiekanki”, „Cenne zapasy” oraz „Doskonałe desery” znajdziesz wszystko: od potraw gotowych w mniej niż 20 minut, przez dania na weekend, dzięki którym sprawnie przygotujesz posiłki w kolejnych dniach, po niewymagające zakupów pomysły z wykorzystaniem zapasów z szafek kuchennych i sprytne pyszności. „Podaję niezawodne, proste przepisy na przyjemne w przyrządzaniu smaczne dania, które można sprawnie przygotować wśród codziennej bieganiny; przepisy, które dają ci różne opcje do wyboru, a tym samym – kontrolę. Dzięki temu nauczysz się gotować coraz lepiej, co – na to liczę – da ci poczucie szczęścia i lepsze zdrowie, a do tego pozwoli zaoszczędzić trochę pieniędzy”. Przykładowe przepisy: makaron z papryką ze słoika, pieczone warzywa z camembertem, bolognese na zapas, kurczak pieczony z makaronem i pastą gochujang, 8 megasposobów na łososia, smash burger, pikantna dynia z warzywami i serem paneer, kotleciki z tuńczykiem z puszki, chrupiąca lodowa paczuszka na gorąco, dekadenckie ciasto czekoladowe.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?