W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Zebrane w książce porady i przepisy na nalewki pochodzą z… wszystkąd! Jako chemik technolog środków spożywczych z wykształcenia i z racji przez wiele lat uprawianego zawodu z własnej ciekawości „od zawsze” zbierałem takie przepisy i zazwyczaj w zaciszu domowym je wypróbowywałem oraz modyfikowałem według gustu własnego oraz bliskich. Kilka ulubionych robię co roku nadal…
Podczas niemal półwiecza tej pasji nie obyło się bez wizyt w bibliotekach miejskich, uniwersyteckich czy diecezjalnych oraz buszowania w całkiem prywatnych, domowych księgozbiorach, grzebania w najprzeróżniejszych źródłach i to nie tylko książkowych, czasem wpadł mi w ręce jakiś przepis w utkanej pożółkłymi karteluszkami czyjejś „księdze domowej”, w gazecie, a czasem zanotowałem coś w trakcie biesiady długopisem na przygodnym świstku lub z braku papieru na… dłoni.
Kociołkowanie? A cóż to takiego?Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie.autorka
Bez masła nie ma dobrej kuchni.Masło to źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć.Adriana Marczewska, szefowa kuchni i autorka popularnego profilu @adriana_marczewskana Instagramie, dzieli się swoimi najlepszymi przepisami z tym produktem w roli głównej.Znajdziesz tu pomysły na małe co nieco, zupy, obiady, sosy, śniadania, przepyszne kromki i rewelacyjne desery. Maślane gofry gryczane czy młode pory z masłem romesco? Rosolnik ogórkowy czy kimchi kapuśniak? Tarta galette ze śliwkami z cynamonem i kwaśną śmietanączy karpatka z jagodami i kremem z palonego masła?Sprawdź, jak wyczarować maślane cuda, i przygotuj jedzenie, które uszczęśliwia.
Everything you need to know about brewing, using, and enjoying coffee at home, featuring more than 40 recipes, from morning cup to coffee-spiked nightcap.
This entertaining and informative coffee book from the cofounders of Sprudge, the world’s most popular coffee website, shows readers the many ways they can enjoy coffee at home, from detailed instructions on countertop brewing methods like Chemex, AeroPress, and French press to recipes that use coffee as an ingredient in cocktails, milkshakes, floats, and even a spice rub. Whether you use an automatic coffee maker or a fancy La Marzocco espresso machine, this book will build your coffee-crafting knowledge, with recipes such as Caffe con Panna (a shot of espresso topped with whipped cream), Affogato (espresso poured over ice cream), a coffee-chocolate syrup, and the classic Espresso Martini. The book also includes tips and guidance on the gear you need to create the home coffee experience that’s right for you; expert instructions for more than two-dozen brewing methods for coffee and espresso; and sections on how to build a mug collection and how to find the best coffee beans on the market.
Part barista recipe book, part mixology book, But First, Coffee has all the coffee recipes you need to keep the java flowing from morning to night. Anyone searching for coffee gifts need look no further—But First, Coffee covers every possible way to enjoy this crucial beverage
Narodziny dziecka to wspaniały moment dla każdej kobiety. Jednym z ważniejszych elementów rozwoju naszego dziecka jest odpowiednie karmienie. Taki mały element jak posiłki może znacząco wpłynąć na cały organizm naszej pociechy. Warto więc zasięgnąć porad ekspertów w tej dziedzinie. Prawidłowe odżywanie nie tylko polepszy samopoczucie naszego dziecka, ale i również nasze samopoczucie ulegnie poprawie. Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka ułatwi poznawanie nas samych oraz szczegółowo wyjaśni wpływ odżywiania na nasze maleństwo. Kontynuacja cyklu Odżywianie według Pięciu Przemian. Ten tom zawiera porady dla przyszłych matek i ojców. Jak przygotować się do poczęcia: co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby dziecko było jak najzdrowsze. W książce znajdziemy porady żywieniowe dla kobiet w ciąży i po porodzie. A także wskazówki, jak żywić noworodki i małe dzieci oraz przepisy kulinarne dla dzieci do czternastego roku życia. Do książki dołączony jest kolorowy plakat z tabelą produktów spożywczych ułożonych według Pięciu Przemian. Jak przygotować się do poczęcia: co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby dziecko było jak najzdrowsze. W książce znajdziemy porady żywieniowe dla kobiet w ciąży i po porodzie. A także wskazówki, jak żywić noworodki i małe dzieci oraz przepisy kulinarne dla dzieci do czternastego roku życia. Do książki dołączony jest kolorowy plakat z tabelą produktów spożywczych ułożonych według Pięciu Przemian.
Książka kucharska dla każdego domu zawierająca znaczną ilość przepisów kuchennych zarówno dla zwykłej, domowej, jak i wykwintnej kuchni, tudzież jasne, dokładne, na długim do świadczeniu i najlepszych źródłach oparte wskazówki co do dobrego przyrządzania najrozma itszych potraw, pieczywa, napojów i t.d.
To pierwsze i jedyne kompleksowe źródło wiedzy na temat wegańskiej diety ketogenicznej. Dzięki niemu, dowiesz się jak zostać vegan keto, jak szybko schudnąć, jak urozmaicić swoją kuchnię, a także wdrożyć na co dzień zdrowe odżywianie. Zawiera kolorowe zdjęcia, cztery łatwe do wykonania tygodniowe plany posiłków, listy zakupów oraz wegańskie keto przepisy na odpowiednio zbilansowane dania. Autorka, jako certyfikowana konsultantka holistycznego odżywiania, specjalizująca się w wegańskich i wegetariańskich dietach oferuje pełnowartościowy plan oparty na spożywaniu zdrowych tłuszczów oraz białek roślinnych, który pozwoli ci na osiągnięcie stanu ketozy, eliminację stanów zapalnych i skuteczne odchudzanie. Wegańska dieta KETO kluczem do zdrowia.
Od cukru przez kawę i marihuanę po yerba mate Większość naszego pożywienia, duża część naszych lekarstw, wszystkie środki wzmacniające oraz ekstrakty na dobre samopoczucie i długowieczność pochodzą z królestwa roślin. Jedną z charakterystycznych cech współczesnych cywilizacji jest ogromne zapotrzebowanie na wszelkie środki stymulujące, podniecające i narkotyczne. Te też znajdziemy w roślinnym królestwie. Nie ma, nie było i chyba nie będzie takiej epoki lub kultury, która nie przeznaczałaby mnóstwa energii na produkcję, dystrybucję i konsumpcję roślin nieco uogólniając poprawiających nastrój. Wydaje się, że ludzki mózg ma skłonność do popadania w stan chemicznej zależności, objawiający się uczuciem potężnego dyskomfortu w przypadku braku dostępu do uzależniających substancji występujących w roślinach. Jarosław Molenda zabiera nas w podróż po tajemniczym i rzadko docenianym fascynującym świecie roślin, które nie tylko dostarczają nam wrażeń smakowych, poprawiają nastrój, wprowadzają w stan euforii, lecz także sprawiają, że trudno się od nich uwolnić.
Autor bestsellera Silniejszy każdego dnia. Dieta sportowca nie musi być nudna!Ross Edgley przedstawia najlepszą książkę kucharską poświęconą fitnessowi! Ta pozycja sprawi, że poczujesz się silniejszy, zdrowszy i w lepszej formie niż kiedykolwiek w życiu. Osiągaj oczekiwane rezultaty i dostarcz organizmowi niezbędne kalorie. W świecie, w którym ponad 90 procent diet kończy się niepowodzeniem, Ross postanowił zbadać sportowców ekstremalnych, specjalistów od fitnessu czy zawodowych żołnierzy, aby dowiedzieć się, czego dokładnie potrzebuje ludzki organizm do optymalizacji wyników i wykorzystania pełni możliwości.Pierwszy człowiek, który opłynął Wielką Brytanię, dzieli się ponad setką wypróbowanych i przetestowanych dań. Przepisy są zbilansowane pod kątem kalorii i potrzeb sportowca. Zamiast stosować dietę pudełkową, sam przygotuj proste i smaczne posiłki.Silniejszy każdego dnia w kuchni to niezbędny towarzysz sprawniejszego i szczęśliwszego Ciebie. I pamiętaj: Twoja kuchnia nie musi być nudna!Potrójnie czekoladowy mus proteinowyCzekoladowy sernik na ciepło z jajkamiPudding cytrynowo-jagodowyGulasz z kurczaka, granatu i orzechów włoskichBrazylijski gulasz z fasoliPizza z karmelizowaną cebulą, kurczakiem w miodzie i kozim seremSmoothie Hulka***Ross Edgley:Przebiegł maraton, ciągnąc za sobą ważący 1,4 tony samochód. Wydarzenie to zostało nazwane przez media Maratonem Największej Siły na Świecie.Wspiął się po linie na wysokość 8848 metrów, co odpowiada wysokości Everestu (Najdłuższe na Świecie Wejście po Linie).W miesiąc przebiegł 1600 kilometrów (1000 mil) z plecakiem ważącym 50 kilogramów.Ukończył triathlon na dystansie olimpijskim, niosąc ważącą 45 kilogramów kłodę.Na bieżni ustawionej w swojej kuchni w ciągu 31 dni przebiegł 31 maratonów, wypróbowując różne przepisy kulinarne.Przepłynął ponad 100 kilometrów przez Morze Karaibskie, ciągnąc za sobą 45-kilogramową kłodę.Pływał bez przerwy przez 48 godzin w Centrum Treningowym Commando dla Royal Marines.Wraz z Menshealth.com jest pomysłodawcą najczęściej ściąganej w 2017 roku aplikacji treningowej (Primal 9), współzałożycielem najbardziej innowacyjnej marki zajmującej się produktami dietetycznymi (THE PROTEIN WORKS) oraz dumnym absolwentem Uniwersytetu Loughborough - cieszącej się międzynarodowym uznaniem Szkoły Sportu i Nauki o Ćwiczeniach Fizycznych.Ross ma "awersję do przeciętności" i poprzez swoją pracę chce pokazać milionom ludzi, że ciało ludzkie ma o wiele większą moc, niż często się nam wmawia.BIOGRAMROSS EDGLEYJest sportowcem i poszukiwaczem przygód. Dziesięć lat kariery Rossa obejmuje wszelakie sporty, fitness i metody odżywiania. Na całym świecie ustanawia rekordy świata. Otrzymał tytuł Najwięcej Podróżującego Eksperta Fitness na Świecie (GQ, 2016 rok). W 2016 roku Askmen.com umieściło go na liście 50 Najsprawniejszych Fizycznie Mężczyzn na Świecie.
Oto przewodnik gastronomiczny po stolicy Wielkopolski, w którym Czytelnik znajdzie ponad 200 miejsc rozsianych po 42 fyrtlach. Każda jego strona to dowód na to, że Poznań urasta do rangi kulinarnej stolicy Polski nie tylko ze względu na liczbę lokali, ale też ich wyjątkową ofertę. Jakość, smak, różnorodność, szacunek dla lokalności i otwartość na inne kuchnie, autentyczność i gościnność tym kierowali się autorzy, tworząc poznański szlak dobrego jedzenia. Są tu adresy zarówno z Jeżyc, Wildy, Łazarza i Starego Miasta, jak i z dzielnic typowo mieszkaniowych, ukrytych pośród bloków i domów wielorodzinnych.
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) Przepisy + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) i co dalej (wyd 3).+ Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) Przepisy na wychodzenieTrzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznychZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej(R): odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) do końca życia!Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, "tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R)!Znajdziesz w niej: etapy wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów i przykładowe zestawy menu, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
Zgubić zbędne kilogramy bez uczucia głodu, wyglądać i czuć się młodziej – to marzenie wielu ludzi na świecie. Najlepiej, by efekty przyszły szybko i zostały na długo. Szukając pomysłów na spełnienie tych marzeń oczekujemy również, że nowa dieta wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Taką obietnicę daje coraz bardziej popularna dieta bulionowa. Polecają ją gwiazdy, które zapewniają, że kubek z klarownym wywarem ugotowanym na kościach, stał się częścią ich życia. Fankami diety bulionowej są m.in. Halle Berry, Salma Hayek i Gwyneth Paltrow. Przekonują, że działa ona lepiej niż botoks i drogie kosmetyki! Bulion, ugotowany zgodnie z przepisem, który znajdziesz w naszej książce, dostarcza składników wyjątkowo bogatych w kolagen w najłatwiej przyswajalnej postaci. Buduje on rusztowanie naszej skóry, a także stawów i innych narządów, od sprawności których zależy młodzieńcza forma i wygląd. Przyspiesza metabolizm, doskonale nawadnia i gasi stany zapalne. Efekty kolagenowej diety można dostrzec bardzo szybko, a jej zasady są bardzo proste.
Ta książka obudzi w tobie nie tylko głód i pragnienie, ale również chęć udania się w podróż szlakami opisanymi przez autora.Tomasz Prange-Barczyński zabiera nas do tradycyjnych krajów winiarskich, takich jak Włochy czy Francja, ale też m.in. do Grecji, Niemiec czy na Bałkany. Opowiada o silvanerach najlepszych do szparagów, o weneckich cicchetti popijanych prosecco, a nawet o łączeniu pieczonej ośmiornicy z pt-natami w małej winiarskiej piwniczce na Morawach.Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy to historia o uniesieniach, jakich autor doświadczył w winiarniach, restauracjach, tawernach, a niekiedy prostych barach - czyli o epifaniach stołu.Znajdziesz tutaj indeks odmian win zawierający propozycje najlepszych połączeń kulinarnych!
Włoska kuchnia to luz, zabawa, radość i bycie razem. Wystarczy kilka prostych składników i minimum czasu, by stworzyć wyborne danie. Przekonaj się sam, co makaroniarz zrobi zEmilliano Castagna nauczy cię czerpać przyjemność z gotowania i dobrze bawić się w kuchni w prawdziwie włoskiej atmosferze. Znajdziesz tu 130 przepisów na oryginalne włoskie potrawy mięsne i wegetariańskie, wyborne makarony oraz pyszne desery. Spróbuj linguine z Gorgonzolą i 'Ndują, pieczonej ricotty w pomidorkach cherry czy cotolette z prosciutto cotto, przygotuj domowy likier bazyliowy, skosztuj ciasta ryżowego lub biscotti z figami. Buonissimo!Przy każdym daniu, oprócz składników i opisu przygotowania, znajdziesz również kod QR do filmiku instruktażowego, dzięki czemu z gotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze!Wejdź do Włoskiej Akademii Kulinarnej i naucz się gotować jak prawdziwy Włoch!
Poznaj właściwości lecznicze najpopularniejszych warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak wzmocnić odporność organizmu, jak zdrowo się odżywiać, jaka żywność może osłabiać organizm, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce. Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.
Poznaj najnowsze osiągnięcia naukowe stojące za długoterminowym sukcesem w odchudzaniu, dzięki nowej książce autora światowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem.Wydaje się, że każdy miesiąc przynosi modę na nową dietę, a jednak wskaźniki otyłości wciąż niepokojąco rosną, a wraz z nimi liczba chorób i problemów zdrowotnych. Dr Greger, światowej sławy ekspert w dziedzinie żywienia, skupia się na najnowszych badaniach dotyczących głównych przyczyn i sposobów leczenia otyłości. W rewolucyjnej publikacji prezentuje kluczowe elementy idealnej diety odchudzającej - czynniki takie jak gęstość kalorii, indeks insulinowy i wpływ żywności na mikrobiom jelitowy - pokazując, że odżywianie roślinne ma kluczowe znaczenie w odchudzaniu.Dr Greger stworzył od podstaw najlepszy przewodnik dotyczący odchudzania, stosując ponadczasowe, proaktywne podejście, które jest w stanie sprostać każdemu trendowi. Pełna praktycznych porad i przełomowych badań dietetycznych publikacja położy kres odchudzaniu i zastąpi ciągłe zmagania z utratą wagi prostym, zdrowym i zrównoważonym stylem życia.Dr Michael Greger - amerykański lekarz i autor zajmujący się tematyką zdrowia publicznego, znany z propagowania zdrowego stylu życia i diety roślinnej. Ukończył Uniwersytet Cornella. Jeden z założycieli Amerykańskiego Uniwersytetu Medycyny Stylu Życia. Nagrał ponad 2000 filmów o zdrowiu, które są nieodpłatnie dostępne na jego stronie NutritionFacts.org
Ponad 100 znakomitych przepisów na pyszne, proste i wegańskie potrawy!Michael Greger, lekarz medycyny, autor światowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem, prezentuje ilustrowaną książkę kucharską, w której dzieli się nauką o długotrwałym sukcesie w odchudzaniu. Publikacja ta jest swoistym suplementem do jego książki Jak się nie odchudzać. Przełomowa metoda zdrowej i trwałej utraty wagi.Greger oferuje pyszne i zdrowe potrawy, które pozwalają całkowicie porzucić pomysły na różne diety. Autor udowadnia, że zidentyfikowanie dwudziestu jeden czynników przyspieszających utratę wagi w naszym organizmie i włączenie nowych, najnowocześniejszych odkryć medycznych, są niezbędne do położenia kresu liczeniu kalorii i angażowaniu się w drogie, niesprawdzone diety.Książka jest niezwykle skuteczną pozycją przeznaczoną dla wszystkich, którzy chcą wprowadzić zmiany w swoich nawykach żywieniowych, aby poprawić jakość życia, niezależnie od utraty wagi.Dr Michael Greger - amerykański lekarz i autor zajmujący się tematyką zdrowia publicznego, znany z propagowania zdrowego stylu życia i diety roślinnej. Ukończył Uniwersytet Cornella. Jeden z założycieli Amerykańskiego Uniwersytetu Medycyny Stylu Życia. Nagrał ponad 2000 filmów o zdrowiu, które są nieodpłatnie dostępne na jego stronie NutritionFacts.org
Hashimoto. Dieta. 100 przepisów to kompendium wiedzy i smaku idealne dla każdego, kto chce zrozumieć swoje ciało i zadbać o zdrowie. Poradnik ma na celu poprawę komfortu życia osób dotkniętych chorobą Hashimoto.Autorka, doświadczony dietetyk kliniczny, pozwala zrozumieć istotę schorzenia i zasady diety oraz przedstawia 100 prostych, służących zdrowiu przepisów. Propozycje posiłków oparte na łatwo dostępnych składnikach wspierają pracę tarczycy i stanowią swoistą profilaktykę powikłań takich jak m.in. insulinooporność.
What’s inside: A celebration of the lesser known Caribbean culture, rooted in tales and memories of the history and heritage of the eastern reaches of the Caribbean.
The hidden Caribbean isn’t a place but a legacy of the complex history, people and food that exist outside the limelight of Caribbean culture.
East Winds is full of Riaz's award-winning recipes, with food and travel writing interwoven throughout, giving full focus to the both violent and vibrant stories of the indentured Indian and Chinese, Indigenous tribes and African heritage of Trinidad & Tobago, Guyana, Suriname and beyond. All equally create the kaleidoscope that is Caribbean food today.
Ranging from plant-based to meat and seafood, Riaz offers up not only delicious dishes but also the inseparable stories of people and places. Get to know island favourites like hot doubles, a whole chapter dedicated to roti, a whole list of Caribbean curries and much more. More than a cookbook, with East Winds you'll go on a culinary journey to explore the roots and evolution of the dishes you're cooking.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?