W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Poznaj śmiercionośne tajemnice, które kryją się w twojej domowej apteczce i w kuchennych szafkach…
Wiemy, że za ostry smak papryczki odpowiada kapsaicyna, kawa pobudza nas dzięki kofeinie kryjącej się w ziarnach kawowca, a zażycie penicyliny pozwala zwalczyć niejedną infekcję bakteryjną. Jednak substancje, które tak chętnie wykorzystujemy do własnych celów, nie powstały z myślą o nas. Rośliny, grzyby, drobnoustroje i zwierzęta produkują toksyny na masową skalę, aby się bronić. Ponadto podczas gdy jedne gatunki wznoszą swoje trujące fortece, inne w wyniku ewolucji uczą się je forsować, a ten ukryty wyścig zbrojeń trwa od wieków tuż przed naszym nosem. Jaką rolę odgrywamy w nim my sami? Jak to się stało, że zaczęliśmy używać… oraz nadużywać rozmaitych substancji? Jakie jest ich prawdziwe przeznaczenie?
Przeczytaj tę książkę, a już nigdy nie spojrzysz tak jak wcześniej na rośliny doniczkowe, grzyby, owoce, warzywa i… historię ludzkości.
Czym jest kuchnia azjatycka?To festiwal obfitości, świeżości i różnorodności. Śmiałe kontrasty i odwaga w łączeniu smaków ukrytych na co dzień w skąpanych w słońcu polach Indonezji, ulicznych straganach w Hanoi i Bangkoku oraz w wodach okalających skaliste wybrzeża Japonii. To wreszcie fascynujący balans ostrości, słodyczy, kwasowości i umamiczności.Jest to też kuchnia dostępna dziś w każdym domu nad Wisłą, której nie należy się bać, a kosztować i chłonąć każdym zmysłem!Trzymasz w ręku bilet, który pozwoli oswoić najbardziej egzotyczne połączenia smaków, zapozna Cię z kulinarnymi klasykami Azji Środkowo-Wschodniej i zachęci do dalszego eksperymentowania. I bez względu na to, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni, czy nie z jednej misy ramen jadłeś, znajdziesz tu masę wiedzy i inspiracji.Spakuj więc pałeczki i wyrusz ze mną w kulinarną podróż przez Azję!
Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują się pierwsze grzyby, rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy nasze ulubione grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące?Dzięki atlasowi grzybów:poznasz gatunki grzybów jadalnych i trujących,dowiesz się się, gdzie najłatwiej znaleźć poszczególne gatunki,nauczysz się szybko rozpoznawać, które okazy są jadalne, a które trujące. Informacje dotyczące poszczególnych gatunków zaprezentowano w przejrzysty i przystępny sposób. Szczegółowe opisy wzbogacono pięknymi, kolorowymi zdjęciami grzybów w ich naturalnym środowisku.
Zadbaj o swoją urodę od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę!Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna? Nie musisz wydawać majątku na kosmetyki ani cudownie działające witaminy. Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu. Dzięki tej książce dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą lub naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie, i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość oraz zapewnić sobie witalność i zdrowy wygląd.Oto przepisy na proste, smaczne dania, które powinny stale gościć w twoim menu dla urody, dobrego samopoczucia i po prostu zdrowia. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Postaw na elastyczny jadłospis roślinny dla zdrowia!Nie musisz natychmiast rezygnować z jedzenia mięsa. Po prostu w trosce o swoje zdrowie i stan naszej planety ogranicz je w codziennej diecie. Pozwól, aby kuchnia roślinna uwiodła cię bogactwem smaków i aromatów.Dlaczego w ogóle warto ograniczać mięso? Powody są różne, przede wszystkim zdrowotne. Regularne spożywanie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów i innych chorób. Coraz częściej kieruje też nami troska o środowisko wedle najnowszych badań zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi wpłynie korzystnie na naszą mocno już wyeksploatowaną planetę. Zdaniem ekspertów jeśli nie zaczniemy szybko zmieniać naszych przyzwyczajeń żywieniowych, wkrótce obudzimy się w niegościnnym świecie, który nie będzie w stanie nas wykarmić.W tej książce znajdziesz najnowszą wiedzę dietetyczną: czy mięso jest w ogóle potrzebne w jadłospisie, a jeśli tak, to w jakich ilościach. Autorka radzi, jakimi produktami roślinnymi zastąpić mięso, żeby potrawy nadal zachowywały swoje walory odżywcze, a zwłaszcza odpowiednią zawartość białka.Zastosuj dietę DMM! Wybieraj spośród 90 przepisów na codzienne dania i ogranicz mięso już dziś. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Prawidłowy styl żywienia, higiena snu, unikanie stresu i zdrowy ruch to filary równowagi hormonalnej twojego organizmu. Masz na nie wpływ! Warto więc nauczyć się o nie dbać.Nadmierny przyrost masy ciała, wahania nastroju, bóle głowy, zmiany skórne, kłopoty ze snem to tylko kilka problemów, których przyczyną mogą być zaburzenia hormonalne. W organizmie człowieka hormony zarządzają wieloma procesami chemicznymi. Ich równowaga musi być zachowana, byśmy mogli cieszyć się zdrowiem oraz dobrą kondycją fizyczną i psychiczną.Tę równowagę można niezwykle łatwo zaburzyć, za to bardzo trudno ją przywrócić. Autorka przekonuje, że nie trzeba od razu sięgać po leki. Proponuje jeśli stan zdrowia na to pozwala o wiele łagodniejsze sposoby dbania o hormony. Zachęca do rzetelnego przyjrzenia się swojemu stylowi życia. Radzi, jak zmienić różne jego elementy, a zwłaszcza wybory żywieniowe, bo hormony zawsze były w równowadze.W książce znajdziesz:przystępnie podaną wiedzę o układzie hormonalnym,informacje o przyczynach i objawach niektórych zaburzeń na tle hormonalnym,test diagnozujący rodzaj zaburzeń hormonalnych,praktyczne porady i wskazówki dotyczące przywracania równowagi hormonalnej w organizmie za pomocą dietą,przepisy na smaczne, proste i zdrowe posiłki wspomagające pracę gruczołów wydzielających hormony.
Ponad sto przepisów na zdrowe posiłki w chorobie Hashimoto, które poprawią twoje samopoczucie i pomogą ci utrzymać prawidłową masę ciałaChoroba Hashimoto to schorzenie, którego leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dużą rolę w terapii odgrywa dbanie o zdrowy styl życia, czyli dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także zmniejszenie stresu. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywo i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:bez glutenubez pszenicybez mlekabez laktozyz dużą zawartością goitrogenów (które należy ograniczyć przy niedoczynności tarczycy)W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Z tą książką dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze! Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Ty także chcesz, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso? Dobrze trafiłeś! W tej książce otrzymasz niezbędne i jasne wskazówki, dzięki którym zostaniesz mistrzem domowego masarstwa.
W wstępie książki opisane zostały podstawowe produkty wegetariańskie: zboża; warzywa strączkowe; seitan i tempeh oraz nasiona oleiste. W publikacji zawarto wiele informacji dotyczących właściwości, zalet oraz sposobów wykorzystania wymienionych produktów.Natomiast zasadnicza część książki to profesjonalny kurs gotowania, w którym na ponad 500 fotografiach krok po kroku pokazano przepisy kuchni wegetariańskiej. Na pięknych zdjęciach ukazano z góry deskę z potrzebnymi składnikami i kolejne fazy przygotowania potraw. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia, by wiedzieć, co będzie potrzebne do gotowania oraz jakie czynności należy kolejno wykonać, aby perfekcyjnie przygotować danie.Potrawy podzielono na: śniadania, obiady, kolacje, przekąski, koktajle i musy, słodkości oraz posiłki dla dzieci. Wśród proponowanych dań znalazły się na przykład: babka kawowa, budyń z białej czekolady i limonki, chlebek bananowy, chłodnik rzodkiewkowo-serowy, ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą, myszki z warzyw i sera, pulpety z fasoli i warzyw, sangria, tarta z kremem brokułowym i wiele, wiele innych.To wspaniała pomoc w kuchni nie tylko dla wegetarian, ale wszystkich, którzy pragną odkryć nowy sposób gotowania, pełen smaku i zdrowia.
Przepisy kulinarne oraz plan postu św. Hildegardy z Bingen, benedyktynki, autorki dzieł poetyckich i pism z zakresu zdrowia i medycyny.
Hildegarda z Bingen (1098-1179) należy do najwybitniejszych kobiet europejskiego średniowiecza. Benedyktynka niemiecka, wizjonerka i mistyczka, wywierała ogromny wpływ na ówczesnych przywódców kościelnych i władców świeckich. Była autorką dzieł poetyckich i muzycznych, a także pism, w których zebrała całą ówczesną wiedzę na temat medycyny.W swych poradach zdrowotnych (które nie mogą jednak zastąpić współczesnej terapii medycznej, a jedynie ją uzupełniają) podkreślała szczególny związek między duszą i ciałem, opierając się przede wszystkim na leczniczym działaniu przyrody – roślin, kamieni szlachetnych i metali.Książka zawiera także przepisy kulinarne św. Hildegardy oraz plan pożytecznego dla zdrowia postu. Pochodząca sprzed ośmiuset lat propozycja sposobu życia w zgodzie z naturą zaskakuje dziś swoją aktualnością.
"Keto dziennik" to niezastąpione narzędzie stworzone specjalnie po to, aby pomóc w przygotowywaniu posiłków, planowaniu diety i monitorowaniu postępów w diecie ketogenicznej.Jest idealnym wsparciem dla tych, którzy preferują tradycyjne zapiski w osobistym notesie niż korzystanie z aplikacji na telefonie.W dzienniku możesz szczegółowo zapisywać spożyte posiłki, napoje, aktywność fizyczną oraz inne istotne informacje, które pomogą Ci osiągnąć cele związane z dietą i stylem życia.Bądź blisko swojego planu żywieniowego dzięki "Keto dziennikowi".
Książka Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie nie jest kolejnym przewodnikiem po życiu z chorobą Hashimoto - jest przewodnikiem niezwykłym. Autorka sama przebyła drogę od diagnozy do stabilizacji, a teraz dzieli się swoimi radami i doświadczeniami z innymi. Opowiada o tym, co jej pomogło krok po kroku, w prosty sposób wyjaśniając trudne definicje i dając wiele praktycznych wskazówek. To kompleksowy podręcznik dla pacjenta chorującego na chorobę Hashimoto - jednak to, co jest najbardziej w niej poruszające, to szczerość i pokora autorki, która w walce z chorobą - odnalazła spokój i zmieniła swoje życie.Anna Przebindamgr psychologii i psychodietetyki
WSZYSTKO, CO KOCHASZ U OTTOLENGHIEGO. PROSTO.
„Ottolenghi PROSTO” to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygujące aromaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwo niezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz Yotama Ottolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości.
Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada – czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora.
Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (a bardzo często niejednym) względem:
– przyrządzisz je ekspresowo
– zawierają maksymalnie 10 składników
– można je przygotować wcześniej
– bazują na tym, co masz w spiżarni
– nie wymagają dużo pracy (dla leniwych)
– są łatwiejsze, niż się wydaje
YOTAM OTTOLENGHI jest autorem bestsellerowych książek kulinarnych i właścicielem sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz ekskluzywnych restauracji NOPI i ROVI, również w Londynie. Wydał siedem książek kulinarnych: „Ottolenghi. The Cookbook”, „Obfitość”, „Jerozolima”, „Cała obfitość”, „NOPI”, „Słodko” i „Ottolengji PROSTO”.
Post przerywany, dieta IF (Intermittent Fasting), okna metaboliczne, okresowa głodówka te wszystkie określenia dotyczą tego samego modelu odżywiania. Od wielu lat ma swoich zwolenników ipropagatorów, jednak teraz jeszcze bardziej zyskuje na popularności. Coraz częściej mówi się, że to dieta przyszłości, choć przecież wpodobny sposób wodległych czasach odżywiali się nasi przodkowie. Posty były naturalną częścią ich życia, a my dziś sięgamy po nie jak po lekarstwo. Tryb życia, który nie pozwala nam odżywiać się wzorowo, marnej jakości, przetworzone jedzenie, atakże nakręcana stresem skłonność do podjadania - to te czynniki, które nadmiernie obciążają nasz metabolizm.Jednocześnie przybywa badań, które mówią okorzyściach ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jeśli nie potrafimy zrezygnować zulubionych dań, łatwo ulegamy pokusie jedzenia na okrągło iraczej nie poprzestajemy na małych porcjach, to posty przerywane mogą być dobrym rozwiązaniem. I gdy rozsądek podpowiada, że trzeba wreszcie rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i ciągłym zmęczeniem - to post przerywany także może okazać się pomocny.Jak post przerywany działa na organizm? Dlaczego pomaga i w jaki sposób go stosować? O tym jest ta książka. Znajdziemy w niej też jadłospis na 28 dni tyle potrzebujemy, by poznać i polubić nowy sposób odżywiania.
Przygotuj się na rewolucję w podejściu do zdrowego odżywiania! Doktor Steven Gundry, autor bestsellera Roślinne kłamstwo, w swojej najnowszej książce obala powszechne mity związane z dietą ketogeniczną i przedstawia nową, przystępną i niezwykle praktyczną metodę czerpania maksymalnych korzyści z diety wysokotłuszczowej przy minimalnych wyrzeczeniach. Chociaż założenia diety ketogenicznej wydają się proste należy spożywać dużo tłuszczy i niewiele węglowodanów to różnorodność jej wariantów może wprowadzać zamieszanie. Brudne keto, czyste keto, keto z restrykcjami kalorycznymi, keto wysokobiałkowe Może istnieje jedna uniwersalna zasada diety ketogenicznej, którą wszyscy pomijamy? Poszukując odpowiedzi na to pytanie, doktor Gundry, doszedł do szokującego wniosku. Jego badania wykazały, że sposób, w jaki dotychczasowo postrzegaliśmy dietę keto był... błędny. Podobnie jak wielu innych lekarzy i ekspertów żywieniowych, dr Gundry od dawna popierał dietę ketogeniczną. Wierzył, że wysiłki jego pacjentów, by przestrzegać ścisłych zaleceń żywieniowych, są warte zachodu. Do czasu, gdy jego badania ujawniły szokującą prawdę: przez cały ten czas mylnie rozumieliśmy keto. Wcale nie musimy ograniczać wszystkich węglowodanów, aby czerpać korzyści z ketozy. Keto przełom to oparta na najnowszych badaniach książka, która zrewolucjonizuje twoje podejście do diety ketogenicznej. Nieważne, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z dietą ketogeniczną czy stosujesz ją od lat, czy jesteś wegetarianinem czy weganinem, a może po prostu chcesz poprawić swoje zdrowie bez wyrzeczeń ta książka jest dla ciebie.
Zostań domowym cukiernikiem!Kinga Zięba, autorka popularnego profilu @kinga_w_quchni, pokaże ci, jak otworzyć prywatną cukiernię we własnym domu! Naucz się przygotowywać zarówno powszechnie uwielbiane, tradycyjne wypieki, jak i efektowne desery niczym z rzemieślniczej pracowni.Przenieś się z powrotem do kuchni swojej babci dzięki przepisom na szarlotkę czy chałkę, zaskocz gości dyniową roladą z malinami lub torcikiem makowym z mango, osłodź sobie dzień jagodziankami lub popękanymi ciasteczkami z czekoladą. Przygotuj roladę tiramisu, domowe pączki z różą lub placuszki ryżowe z gorącymi malinami.Odkryj nowe smaki, opanuj do perfekcji klasyki, a także stwórz swoje autorskie wypieki!
Get ready for vegan food like you've never tasted before! You won't find any limp lettuce or boring old-school vegan dishes here. Instead, within these delectable pages, Niki Webster gathers some of her favourite recipes for her rebellious debut book. Expect to find all kinds of awesomeness, such as:mouth-watering spicy Indian crepesbaked aubergine with cashew cheese and pestosweet potato, cauliflower and peanut stewand chocolate cherry espresso potsIt's deliciously indulgent plant-based food like you've never experienced.
Based on the hit blog of the same name, Rebel Recipes is the debut book for Niki Webster, an exciting food writer who has worked with brands like Waitrose, Holland & Barrett and many others. Rebel Recipes is unashamedly about taste; it's all about pleasure, vibrancy and flavour - food for the soul that happens to be good for you (and the planet) too. Vegan food has never tasted so good.
rzewodnik terramare to fascynująca podróż do Wenecji: od zachwycającej bazyliki św. Marka, przez gotycki pałac Dożów i most Westchnień, po kolekcję światowego malarstwa w Galerii Akademii. Podziwiaj wenecką architekturę podczas rejsu gondolą lub tramwajem wodnym, zachwyć się widokiem na miasto i Lagunę Wenecką ze szczytu dzwonnicy, wybierz się na spacer wzdłuż kanałów, wypij kawę w najstarszej włoskiej kawiarni - kultowej Caff Florian i odkrywaj nieznane zakątki miasta w labiryncie wąskich uliczek - poznaj Wenecję z terramare ! W przewodniku terramare znajdziesz: fascynujące opisy miejsc wartych odwiedzenia, najciekawszych atrakcji i ukrytych skarbów, mnóstwo ciekawostek w formie wyimków z tekstu, ramek, stron tematycznych, praktyczne porady i informacje o życiu w mieście oczami jego mieszkańców, dowiedz się więcej - dla ciekawskich, wspaniałe zdjęcia, które pozwolą poczuć klimat miejsca jeszcze przed jego odwiedzeniem, mapy z najważniejszymi punktami, plany głównych obiektów, a dodatkowo darmową mapę w aplikacji na smartfon, praktyczny i poręczny dodatek kulinarny z informacjami o kuchni lokalnej oraz słowniczkiem przydatnych w restauracji słów i zwrotów. Opis pochodzi od wydawcy
Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy oraz pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia Autorki Natychmiast chcę to wszystko ugotować!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Rozszerzone wydanie - 186 przepisów na dania jak z bajki!Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje - kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale smakować!Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii!Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i lodami z magnolii!Zaserwuj pasztet z aksamitkami i kwiaty rzepaku w ostrym sosie!Poznaj magiczny smak zupy z liliowca i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim - jak przyrządzić z nich pyszne potrawy.Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa i Skarby ogrodu (2021). Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?