
Umami. Jak smakuje Japonia
Poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchni
nowość
-
Autor: Tomasz Cegielski
- ISBN: 978-83-8317-491-4
- EAN: 9788383174914
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Pascal
- Format: 215x158x26mm
- Język: polski
- Liczba stron: 352
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
40,16złCena detaliczna: 74,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,99 zł
x
Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron? Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek! Z tej książki dowiesz się m.in: ·Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii? ·Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje? ·Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu? ·Czym się różni tempura od furai? ·Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach? ·Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?