
Sushi Ramen Express Wszystkie smaki Japonii
Wszystkie smaki Japonii
zapowiedź
-
Autor: Michael Booth
- ISBN: 9788327746269
- EAN: 9788327746269
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: MANDO /WAM/
- Format: 20.2x14.2cm
- Język: polski
- Liczba stron: 352
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: po 18.06.2025
-
Brak ocen
-
30,83złCena detaliczna: 55,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,11 zł
x
Marzysz o Japonii? Zacznij od tej książki! Sushi Ramen Express czeka, żeby zabrać cię w podróż po Kraju Kwitnącej Wiśni. Spróbujesz niepowtarzalnej tempury w restauracyjkach izakaya w Kabukichō – dzielnicy Tokio, której neony były inspiracją dla scenografii Blade Runnera. Dowiesz się, co można znaleźć na straganach Tsukiji, jednego z największych targów rybnych świata. Wybierzesz się na połów nitek makaronu nagsaki sōmen z górskiego strumienia. Wsiądziesz na pokład superszybkiego shinkansena, przyjrzysz się treningowi zawodników sumo oraz nauczysz się, jak rozpoznać świeże sushi i dobry ramen. Michael Booth – autor bestsellerów Skandynawski raj oraz Japonia, Chiny i Korea – serwuje fascynującą opowieść o kraju, gdzie tradycja spotyka się z technologią, a każdy posiłek to rytuał. Błyskotliwie, z humorem i odrobiną szaleństwa opisuje swoją wędrówkę przez Japonię w poszukiwaniu jej smaków, sekretów i kulturowych paradoksów. Odkryć Japonię, to poznać ją od kuchni! Ta książka to prawdziwa gratka – nawet jeśli czytelnik nie skosztuje z niej ani kęsa. „Library Journal” Niezależnie od tego, czy Sushi Ramen Express to wasze pierwsze spotkanie z japońską kuchnią i kulturą, warto dać się jej skusić… Michael Booth bierze na cel japońską kuchnię – i robi to z wdziękiem i smakiem. „Shelf Awareness” Booth pisze o jedzeniu tak, że cieknie ślinka. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników japońskiej kuchni. „Guardian” Booth to jeden z najbystrzejszych autorów piszących o jedzeniu – absolutna uczta dla każdego smakosza. „Mail on Sunday” Styl Bootha to czysta przyjemność… świetny przewodnik po smakach, które warto poznać, będąc w tej części świata. „Time Out” Nowy Bill Bryson. „New York Times” Michael Booth – nagradzany dziennikarz i autor siedmiu książek z dziedziny literatury faktu. Pisze głównie o krajach skandynawskich i wschodniej Azji oraz o podróżach i jedzeniu. Jego teksty regularnie ukazują się na łamach takich pism jak „The Guardian”, „The Independent”, „The Times” i „The Telegraph”. Popularność przyniosła mu bestsellerowa książka Skandynawski raj. O ludziach prawie doskonałych. Sushi Ramen Express nagrodzono Guild of Food Writers Kate Whiteman Award dla najlepszej książki o podróżach i jedzeniu. Stała się też wielkim bestsellerem w samej Japonii, gdzie doczekała się dziesięciu dodruków, a na jej podstawie powstał serial anime.