W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty!Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować, jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce odkryjesz przepisy na wędzone przysmaki, poznasz różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiesz się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Święta pachną nie tylko świeżym drzewkiem bożonarodzeniowym, lecz także pomarańczą, cynamonem i korzennymi przyprawami do pierniczków. Zanim goście zasiądą przy wigilijnym stole, życie toczy się w kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp w galarecie, śledzie w różnych odsłonach, sałatki, łazanki, kutia Przyprawiamy, próbujemy, podgrzewamy. A na deser makowce, serniki, pierniki i kruche ciasteczka, po które chętnie sięgają nie tylko dzieci, lecz także dorośli.W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże Ci Wiola. Dla niej gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już blisko 400 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Zaskocz swoich gości przepysznymi daniami zarówno tradycyjnymi, jak i nietypowymi.
Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta "węszyciela kawy"? A może pierwszą wiedeńską kawiarnię tak naprawdę założył Polak? Znakomity słoweński antropolog Boidar Jezernik przygląda się roli kawy w kulturze, zgłębia tajniki jej kultu i tradycję jej picia. Barwna historia kawowych ziaren to także fascynujący przypis do historii medycyny, socjologii, prawa, ekonomii i religii. Pasjonująca lektura nie tylko dla miłośników czarnego naparu."Zobaczyć świat w ziarenku piasku - zapragnął kiedyś William Blake. Jezernik nie Blake, kawa nie piasek, Bliski Wschód i Europa to nie cały świat, ale poza tym wszystko się zgadza. Słoweński antropolog napisał porywający esej o kawie, w której zobaczył nieogarniony świat kulturowych znaczeń. W jego aromatycznej i erudycyjnej opowieści etymologia spotyka się z obyczajem, cielesne namiętności z duchowym porywem, kozy z rewolucją francuską, turecki sułtan z Bachowską kantatą. Prawdziwie kawaleryjska szarża!" Dariusz Czaja"Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Boidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor - jak mniemam - byłby wielce zadowolony". Robert Makłowicz
Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami."Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka - takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często."Robert Makłowicz"Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna - to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji."Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
Ta książka to twoja mapa z drogą do zdrowia bez mitów,bez zbędnych kalorii, za to z dużą porcją rzetelnej wiedzy. W świecie pełnym dietetycznych mitów i internetowych półprawd dr Idrees Mughal, znany w sieci jako @dr_idz, wychodzi naprzeciw wszystkim zagubionym w gąszczu sprzecznych porad.Dr Idz, który zdobył sympatię prawie dwóch milionów obserwujących na TikToku, w przystępny i zabawny sposób rozwiewa dietetyczne wątpliwości. Zastanawiasz się, czy czas, kiedy spożywasz posiłki, ma znaczenie? Albo czy gluten to naprawdę twój wróg numer jeden? A może chcesz wiedzieć, czy dieta keto to rzeczywiście sprawdzony sposób na utrzymanie szczupłej sylwetki?To nie tylko poradnik to manifest zdrowego rozsądku w erze dezinformacji. Zamiast ulegać modom na diety cud, dowiedz się, jak naprawdę dbać o siebie i osiągnąć długoterminowe efekty. Odkryjesz, że zdrowe żywienie nie musi być męką, lecz przyjemnością o ile wiesz, jak mądrze wybierać. Dr Idz, korzystając z najnowszych badań i swojego doświadczenia, udowadnia, że kluczem do dobrego samopoczucia jest zrozumienie własnego ciała, a nie ślepe podążanie za internetowymi nowinkami.
Dieta tak zdrowa, że pomaga walczyć z rakiem!Dieta ketogeniczna to prawdziwa rewolucja w dietetyce. Lekarze podkreślają jej zdrowotne walory i zwracają uwagę na to, że skutecznie i szybko pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn i walczyć z chorobami. Miriam Kalamian po wielu konsultacjach ze specjalistami opracowała kompleksowe wytyczne, dzięki którym każdy chory może samodzielnie wdrożyć tę rewolucyjną dietę w swój program leczenia.Oto zbiór wyników badań i dokładny opis terapii skutecznej w leczeniu wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca, padaczka, Alzheimer czy rak. Dowiesz się z niej:- dlaczego dieta ketogeniczna wspomaga leczenie raka;- czy ta dieta jest dla ciebie odpowiednia i jak bezpiecznie ją wprowadzić;- jakie zdrowe tłuszcze przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu;- jak ułożyć osobisty plan żywieniowy i ocenić jego efekty;- czym suplementować się podczas terapii.Poznaj zalety diety ketogenicznej, bezpiecznie przetestuj j na sobie i sprawdź, jak dziki dobrym nawykom żywieniowym poprawia się stan twojego zdrowia.Dieta ketogeniczna najprostsza droga do zdrowia!
"Zioła, ziółka i Baziółka" to niezwykła książka pełna wyrafinowanych zdjęć i sprawdzonych przypisów na 103 potrawy z użyciem ziół Baziółka. Znajdziecie w niej kompleksową wiedzę z zakresu wykorzystania ziół i mikroliści w kuchni, informacje o ich właściwościach odżywczych, a także ciekawostki zdrowotne i podpowiedzi znanych kucharzy i botaników, modyfikacje tradycyjnych receptur, tipy zero waste i wersje wege dla entuzjastów kuchni roślinnej."Zioła, ziółka i Baziółka" to propozycje szybkich w przygotowaniu śniadań, dań obiadowych, od święta, a także prostych posiłków do przyrządzania z dziećmi. Do tego sprawdzone pomysły na wypieki z zastosowaniem ziół, a nawet zdrowy fast food i dania grillowe. Jeszcze tyle aromatycznych przepisów nie znalazło się w jednej książce kulinarnej!"Zioła, ziółka i Baziółka" to:- porady kulinarne Tomasza Jakubiaka, kucharza i osobowości telewizyjnej,- przepisy i podpowiedzi Katarzyny Gubały, ekoosobowości i wege diet coacha,- ciekawostki i praktyczne informacje Michała Mazika, kreatywnego ogrodnika i pasjonata ziołolecznictwa."Zioła, ziółka i Baziółka" to bogate źródło informacji i ciekawostek o najpopularniejszych ziołach i ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Ta wyjątkowa publikacja powstała w duchu poszanowania natury, z ekologicznym podejściem i w nurcie zero waste. W książce znalazły się porady na wykorzystanie świeżych ziół i mikroliści, pomysły pielęgnacyjne i wskazówki zdrowotne.
Dorothy GUSTAMORE dzieli się kulinarną pasją i doświadczeniem z wielu podróży do Włoch i Francji. Te kraje, pełne miłości do kuchni, stały się inspiracją dla jej książki. Znajdziecie tutaj fantastyczny zbiór przepisów, wskazówki do kulinarnej podróży po Włoszech i Francji, w śródziemnomorskie klimaty. Każda wyprawa do tych krajów była dla niej kolejnym natchnieniem. Dania opierają się na tradycyjnych przepisach wzbogaconych licznymi zmianami, tak aby były proste i smaczne. Znajdziecie tu zarówno klasyki, jak i nowe interpretacje. Najważniejszym jednak przesłaniem tej książki jest to, że każdy może gotować z dużą łatwością.Smacznego i mam nadzieję na kolejne spotkania.
W książce Dzieci gotują. 4 pory roku pokazujemy, że pora roku powinna mieć duży wpływ na to co jemy i dlaczego warto korzystać z sezonowych składników. Oczywiście, że smaki i zapachy takich potraw będą nie do podrobienia, ale Jest naprawdę wiele atutów krajowych produktów sezonowych. Najważniejszy z nich, to wyjątkowa wartość odżywcza skutek naturalnych warunków wzrostu i dojrzewania oraz krótkiego czasu od zbiorów do trafienia na talerze. Świeże owoce i warzywa sprawiają, że jesteśmy po prostu zdrowsi. Natomiast frykasy przywożone z daleka, w stanie niedojrzałym, są zabezpieczone różnymi chemikaliami przed psuciem i uszkodzeniami mechanicznymi. Zatem wiosną stawiajmy na nowalijki. Pamiętajmy o kiełkach, zielonych koktajlach na bazie świeżych liści (pietruszki, mięty, szpinaku) i sięgajmy po inne dary natury, takie jak chwasty! Latem obfitującym w owoce, w czasie upałów, serwujmy zupy na zimno, komponujmy swoje lody i sorbety, aromatyczne koktajle i lemoniady. Sięgajmy także po młode warzywa i świeże aromatyczne zioła. Jesień, to czas zbiorów owoców i warzyw, które trafiają do nas prosto z pola. Na straganach pysznią się grzyby i orzechy, w których oddziela się skórka od chrupiącego słodkawego wnętrza niebo w gębie! A charakter jesiennemu jadłospisowi nadaje dynia. A zimą jest czas na sycące ciepłe posiłki. W zastępstwie świeżych produktów postawmy na kiszonki. Korzystajmy z korzennych przypraw i cytrusów, na które sezon przypada w grudniu i styczniu. Zima pachnie także świątecznymi potrawami, piernikami, pieczonymi mięsami uzupełnionymi kunsztownymi sałatkami. Każdy może spróbować swoich sił w sezonowej kuchni z przepisami z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające wiele czasu. Zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdej potrawie znajdują się wskazówki, jak ją zmodyfikować.Życzymy powodzenia w odkrywaniu kulinarnych uroków wszystkich pór roku!Tytuł został laureatem bestsellerów GWIAZDKA 2024.
Think you know everything about potatoes? Think twice! Dive into the world of spuds with our latest cookbook, where we explore the nuances of potato preparation. Discover the distinctions between stomping, mashing, and pureeing. Learn the art of achieving the perfect consistency for duchess potatoes and uncover the secret behind why potato gratin is unbeatable with firm potatoes. Potato Total is your go-to guide for mastering the versatile potato.
Explore techniques for cooking potatoes to perfection, creating the crispiest French fries, and crafting the sharpest hasselback potatoes. Classic recipes like hash browns, tortillas,, and croquettes share the spotlight with international delights such as papas arrugadas, tartiflette, and potato focaccia. Embrace the potato revolution—your kitchen will never be the same!
The quality of Italian cuisine is based on the quality of its ingredients. For Italians, the quality of the basic ingredients in their dishes is everything. For some, it’s even as important as the air they breathe. This is why classic, homemade Italian food is incomparable to any other in the world. Its richness of taste belies its apparent simplicity, and it’s all down to the superior quality of those timeless, key elements that truly makes traditional Italian cooking so flavourful.
Originale is not just another recipe book. It is, in essence, a guide. A manual on how to do it like the Italians. The dozens of inspiring recipes within these pages are built from a handful of crucial ingredients that, if sourced correctly—as detailed in this book—can transport you directly to the kitchens of Rome, Naples, or Bologna via your own plate. Originale is lovingly curated to celebrate the enduring nature of Italian cuisine, its history, and culture. Buon appetito!
In five knockout chapters covering Midweek Meals, Weekend Wins, Reliable Roasting Pans, Pantry Love and Delicious Desserts, Jamie has produced a cookbook that will fit seamlessly into your life.
Simply Jamie exists to inspire you to get cooking – it’s full of delicious, achievable recipes you’ll love to make. Whatever your needs, you can trust that these tried and tested recipes will slot right into the rhythms of your week – from 20-minute-to-table dishes and no-time-to-shop pantry rescues to weekend wins that create smart leftover ideas, meaning mealtimes are simple in the days that follow.
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
"Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
„Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun
Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Dlaczego japońskie śniadania należą do najzdrowszych na świecie? Co uwielbiają jeść mieszkańcy Zanzibaru? Czym różni się koreański corn dog od amerykańskiego? Co można zjeść na kole podbiegunowym? Odpowiedzi na te pytania nie tylko poznasz, ale też ich spróbujesz!Zuza Lisowska zwiedziła 45 krajów. W trakcie podróży narodziła się jej pasja do gotowania. W każdym nowym miejscu próbowała regionalnych przysmaków, rozmawiała z kucharzami i zaglądała do talerzy lokalsom, a po powrocie odtwarzała smaki, które najbardziej ją zachwyciły.Tak powstało 100 wyjątkowych przepisów, które zabiorą cię w kulinarną podróż śladami Zuzy! Poznasz śniadania z różnych stron świata, uliczne jedzenie sprzedawane w food truckach oraz desery, które zaskoczą twoich znajomych. Tajskie zielone curry, greckie souvlaki, koreańskie placuszki hotteok, meksykańska sopa asteca, a może szwedzkie kardamonki? To świetne inspiracje do wspólnego gotowania z przyjaciółmi i poznawania świata od kuchni! A co najlepsze, nie potrzebujesz skomplikowanych składników!Bonus! Zuza dzieli się nie tylko przepisami i smakami, ale też przygodami i doświadczeniami!
Dlaczego domowy chleb jest zdrowszy?Bo domowy najlepszy! Bo wiem, co dodaję! Bo lubię swój chleb ! Bo taniej i zdrowiej! Bo wszystkim smakuje ! Bo zakwas czyni cuda!Poznaj autorską metodę Marka Zaremby 7 minut bez zagniatania, dzięki której upieczesz chleb jak z dobrej piekarni rzemieślniczej. Pieczywo, którego przygotowanie wymaga minimalnego czasu, niewiele wysiłku i tylko kilku składników! Bez wyrabiania, bez czekania na idealne wyrośnięcie ciasta, bez skomplikowanej instrukcji. Prościej się już nie da!Zastosuj metodę 7 minut bez zagniatania w swojej kuchni, i odkryj leczniczą moc orkiszu. Zapomnij o wzdęciach i bólu brzucha!Przejmij kontrolę nad tym, jaki chleb jesz.Naucz się rozpoznawać dobry chleb ze sklepu.Odkryj uzdrawiającą moc pradawnego zboża.Gdy już masz na stole pachnący chleb z chrupiącą skórką, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na domowe smarowidła i przełam codzienną śniadaniową nudę. Ugotuj przepyszne i zdrowe zupy, którymi najesz się do syta. Przygotuj sałatki z grzankami orkiszowymi. Spraw przyjemność sobie i swoim bliskim, serwując zdrowe słodkie wypieki. Smacznego!
Zauważyłam, że wspaniałomyślność wenecjan ma swoje granice. Z przyjemnością wskażą drogę, ale przepisem już nie tak chętnie się podzielą. Nie mieli problemu z wytłumaczeniem jakiemuś turyście, jak dostać się do czternastego mostu, ale nie chcieli nawet słyszeć pytania o to, czy do małży używają czarnego, czy białego pieprzu. A ja chciałam znać szczegóły...Tessa KirosWenecja to włoskie królestwo soli oraz pereł, prosecco oraz syren, bigoli oraz polenty. Tessa przemierza miasto, chłonie jego atmosferę, a z dalaod obleganych przez turystów lokali znajduje autentyczne weneckie jedzenie.Rybne carpaccio z różowym pieprzem, spaghetti z karczochami i krewetkami, lasagne z owocami morza, kurczak w pomidorach, gotowane jabłka z amaretti - przepisy prosto z kuchni wenecjan. Prawdziwe, nieraz pilnie strzeżone, są jednym ze skarbów tego miasta. Z pomocą siostry swojego męża (w połowie wenecjanki), Tessa uchyla w tej książce rąbka tajemnicy.
Pomysły na zdrowe i zbilansowane posiłki bez wyrzeczeńCodziennie jesteśmy zasypywani informacjami o tym, co powinniśmy jeść, a co należałoby całkowicie wyeliminować, by poprawić stan swojego zdrowia i uniknąć chorób. Nie zdziwi mnie zatem, jeśli w pierwszej chwili pomyślisz, że to kolejny zbiór niepraktycznych dietetycznych rad, bo przecież wszyscy wiedzą, że jarmuż jest zdrowy, a aktywność fizyczna - niezwykle ważna.Ta książka to jednak coś więcej! Znajdziesz w niej odpowiedzi na nurtujące pytania: Dlaczego jem mało i zdrowo, lecz nie chudnę?Czy w diecie liczą się tylko kalorie?Ile należy jeść, żeby w końcu osiągnąć swój cel?Czy muszę wyeliminować z diety gluten lub laktozę?Podejmując się zmiany nawyków, łatwo jest się zatracić i popaść w skrajności, dążąc do perfekcji. To dieta ma być dostosowana do Ciebie, a nie Ty do diety. A jak dopasować ją do swoich potrzeb? Tu znajdziesz odpowiedź.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?