Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu. Schorzenia reumatyczne są najczęstszą przyczyną ciągłego, ostrego bólu i niepełnosprawności. Nieleczone powodują bardzo niebezpieczne powikłania, a także mogą doprowadzić do chorób serca i nerek. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zapobiegać dolegliwościom reumatycznym i łagodzić ich objawy? Oprócz leczenia farmakologicznego i rehabilitacji ważne miejsce zajmuje odpowiednio skomponowana dieta – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swoim poradniku przedstawia podstawową wiedzę na temat schorzeń wchodzących w zakres chorób reumatycznych i sposobów ich leczenia, a przede wszystkim skupia się na zaleceniach dietetycznych w wypadku ich wystąpienia. Wskazuje na produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z jadłospisu oraz te będące nieodłącznym elementem diety przeciwreumatycznej – wszystko to w przepisach nie tylko na smaczne, ale i zdrowe potrawy! Z pewnością warto zajrzeć do tej książki!
Wiadomość o chorobie dziecka zwaliła Cię z nóg i nie ustajesz w pytaniach, czemu akurat Wy? Ochłoń, otrząśnij się, jesteś rodzicem. To na Tobie spoczywa odpowiedzialność za to, by Twój skarb się nie bał, by wiedział i odczuwał, że dokładnie wiesz co robić.
Niniejszy poradnik pomoże Ci zdobyć wszelką niezbędną wiedzę. Przeprowadzi Cię przez wszystkie kluczowe etapy, tj. wybór odpowiedniego glukometru czy wyjazd na wakacje i związane z nim przygotowania. Wasze życie nie zmieni się diametralnie, nie będzie też gorsze. Dowiedz się, jak radzić sobie w Waszych nowych, a codziennych od tej pory sytuacjach. Poznaj przepisy, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jeść zdrowo i ze smakiem. Wiedza o adresach stowarzyszeń pomocy cukrzykom będzie od tej pory zawsze w zasięgu i pod ręką.
Tym, co musisz w pierwszej kolejności wyeliminować, jest Twój własny strach. Gdy Ty będziesz spokojny, Twoje dziecko również.
Czym jest post? Pytanie tylko pozornie jest proste, gdyż praktycznie o poście już chyba zapomnieliśmy. Tymczasem - jak pisze Siostra Emmanuel - pozwala on uchronić się choćby przed grzechem, pozwala też uchronić rodzinę przed rozpadem. Dlatego w tej niewielkiej książeczce Autorka zachęca nas do powrotu do tej owocnej bardzo praktyki duchowej. Jest jednak świadoma, iż nie jest to łatwe. "Gdy mówię o poście - pisze - ludzie zwieszają głowy i nie nie odpowiadają, ponieważ go zaniechali." Tymczasem Matka Boża w Medjugorie kieruje do nas pełne strapienia wołanie: "Zapomnieliście o poście!", sugerując wyraźnie, iż trzeba nam do niego powrócić. Co więcej, Maryja, której słowa przywołuje ta praca, mówi o tym w piękny sposób, odsłaniając sens postu jako potężnego narzędzia duchowego w naszych rękach. Dodajmy: narzędzia działającej przez nas Bożej mocy! Post sprawia bowiem, iż dokonują się niezwykłe rzeczy, których tak bardzo każdego dnia potrzebujemy...
Nie jest prawdą, że nie można ustrzec się przed chorobami serca, zawałami i miażdżycą. Tak samo jak w walce z nadciśnieniem mamy na tym polu sprzymierzeńców. Małgorzata Borgman wzięła na swe barki trudne i odpowiedzialne zadanie opracowania poradnika, który w sposób przystępny i wyczerpujący zapozna nas z tym, co w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego najważniejsze – ze zdrowym odżywianiem.
Niniejsza książka opisuje najczęstsze schorzenia serca i układu krwionośnego, zawiera niezbędne porady dietetyczne oraz mnogość przepisów dla osób cierpiących na poszczególne choroby. Atrakcyjnym dopełnieniem zdaje się być aneks o ziołolecznictwie.
Dieta dla serca stanowi doskonałe kompendium wiedzy nie tylko dla osób zdrowych, ale i chorych, w każdym z powyższych przypadków chroniąc nasze życie, zdrowie i szczęście.
Czy pożywienie może nie tylko zapewniać nam przetrwanie, ale także wzmacniać nasz system odpornościowy i mieć dobroczynny wpływ na naszą psychikę? Jeśli odżywiamy się według tradycji Pięciu Przemian, to odpowiedź brzmi „tak”. Kuchnia Pięciu Przemian, wywodząca się wprost z tradycyjnej medycyny chińskiej, opiera się na potencjale energetycznym poszczególnych produktów spożywczych i wspiera kluczową dla zdrowia równowagę między elementami yin i yang. Gdy ta równowaga zostaje zachwiana, dopada nas wiele dolegliwości, m.in. zaburzenia koncentracji, zmęczenie, niepohamowana ochota na słodycze czy oziębłość seksualna. Dzięki tej książce nauczysz się, jak przywrócić utraconą stabilność organizmu, komponując posiłki w tzw. cyklu odżywczym Pięciu Przemian (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda), i wprowadzisz do swojej kuchni zdrowie, witalność i radość życia.
Jest to właściwie pierwsza rzetelna książka na naszym rynku, dotycząca stosowania tak szczególnej diety jaką jest chińska zasada gotowania z zastosowaniem pięciu Przemian, która omawia problem tak szczegółowego, a zarazem tak kompleksowo. To, że jedzenie ma wpły w na nasz system trawienny , wiadomo od stuleci, ale żeby dzięki niemu wzmacniać nie tylko swój system odpornościowy, ale także psychiczny i emocjonalny to mała rewolucja w myśleniu.Przeczytajcie, a sami się przekonacie.
Czy rzeczywiście powinienem pić mleko? Co mogę zrobić, aby codziennie mieć dużo siły? Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Jak fast-foody wpływają na mój organizm? Czy zastanawiałeś się kiedyś, co sprawia, że czasami czujesz się świetnie, masz siłę do zabawy i nauki, a czasami jesteś kompletnie „przemielony”? Rzadko zdajemy sobie sprawę, że decydującą rolę odgrywa tu właściwe odżywianie. To, co nasze organizmy przyswajają z dostarczanego im pożywienia, decyduje nie tylko o tym, jak funkcjonujemy, ale przede wszystkim o tym, czy długofalowo zachowamy zdrowie
Jedz, módl się… i pragnij! Książka, którą trzymasz w ręku, nie jest typowym poradnikiem o dietach i zdrowym odżywianiu. Nie promuje kolejnej diety-cud ani zestawu ćwiczeń gwarantujących ekspresowe zrzucenie zbędnych kilogramów. Zamiast tego pomoże Ci zrozumieć, skąd bierze się Twój apetyt i jak go właściwie ukierunkować. Znajdziesz w niej biblijną mądrość, którą warto kierować się w życiu bez względu na to, czy jesteś zadowolona ze swojej figury, czy może pracujesz nad nią w ramach wybranej przez siebie diety. Odkryj głęboką motywację do zmian, które przyniosą trwałe efekty! "Stworzona, by pragnąć" to brakujące ogniwo między kobiecym pragnieniem, by żyć zdrowo, a siłą ducha, która jest do tego potrzebna. Lysa TerKeurst pisze na podstawie osobistych doświadczeń i dzieli się praktycznymi radami, dzięki którym: • przerwiesz schemat odkładania zmian „na jutro” i poczujesz się dobrze z samą sobą dzisiaj, • przestaniesz zamartwiać się cyferkami na wadze i zaakceptujesz swoją figurę, • zastąpisz wymówki sprawdzonymi zasadami, które prowadzą do zwycięstwa.
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.
Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Trzecia książka najsłynniejszej polskiej trenerki, której liczba fanów sięga miliona osób! Po sukcesie bestsellera Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską i dziennika fitness Rok z Ewą Chodakowską opracowała kompleksowy poradnik dla osób, które chcą żyć zdrowo na co dzień. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy dążą do pełni formy fizycznej! Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej to jej recepta na zdrowy styl życia gwarantująca spektakularne efekty w postaci doskonałego samopoczucia i idealnej sylwetki. Sukces ten opiera się w równym stopniu na aktywności fizycznej jak i prawidłowej diecie. Książka poświęcona jest zasadom zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania. Odpowiednia dieta to podstawowa inwestycja w nasze zdrowie. Dobrze dobrana, pozwala nie rezygnować z tego, co lubimy i cieszyć się jedzeniem, jednocześnie uczy nas zdrowych nawyków żywieniowych. Zmiana sposobu odżywiania i podejścia do jedzenia pozwalają osiągać lepsze wyniki w treningu umożliwiając lepszą regenerację po ćwiczeniach i poprawiając samopoczucie, formę oraz sylwetkę. Książka opracowana we współpracy z dietetyk kliniczną, w przystępny sposób przekazuje niezbędną wiedzę z dziedziny żywienia. Odpowiada na pytanie na czym polega racjonalne odżywianie, jak zrezygnować z niezdrowych nawyków i jak ułożyć swoją dietę, aby bez dużych wyrzeczeń maksymalizować rezultaty treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną aby osiągnąć najlepsze rezultaty. W książce znajdziemy obszerną bazę przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki. Nie zabraknie także skutecznych zestawów ćwiczeń na najbardziej problematyczne partie ciała - talię i brzuch - w formie zdjęć, opisów i wskazówek oraz treningu na płycie DVD dołączonej do książki. Książka zawiera między innymi: • kompendium zasad zdrowego odżywiania • 150 przepisów na zdrowe, smaczne, łatwe i szybkie do wykonania posiłki wraz z wartościami odżywczymi i fotografiami potraw • reguły komponowania indywidualnego, zbilansowanego jadłospisu • liczne porady i wskazówki dietetyczne • rekomendowane wartościowe produkty i optymalny koszyk zakupów • zestawy ćwiczeń na talię i brzuch ze zdjęciami, opisami i wskazówkami treningowymi • DVD z najnowszym treningiem Ewy Chodakowskiej na płaski brzuch.
„Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym” Artur Schopenhauer. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
„Skrzat gotuje bez laktozy” jest pierwszą książką z serii Klub Kucharzy Wyjątkowych. Zawarte w niej przepisy skierowane są do wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Okazuje się, że już ok. 70% ludności świata cierpi na różnego rodzaju dolegliwości, które są związane z tym zjawiskiem. W Polsce szacuje się, że problem ten dotyka ok. 1.5% dzieci i niemowląt oraz 25% dorosłych. Książka została podzielona na działy: ciasta i inne słodkości i dania główne i różne dodatki; zawiera łącznie 52 przepisy. Każdy przepis zawiera punkty: W czym możesz pomóc? (skierowany do dziecka); Proszę przygotować; Składniki; Przygotowanie (skierowane do osób dorosłych). Ponadto na każdej rozkładówce można znaleźć czas przygotowania, stopień trudności (w skali od 1 do 5) oraz liczbę porcji. Książka zawiera również przydatne miary gospodarcze oraz dodatki, których nie powinno zabraknąć w skrzaciej kuchni.
Wyrzuć diety przez okno i odzyskaj równowagę życiową!
Panujący we współczesnym świecie kult szczupłej i wysportowanej sylwetki miliony kobiet (i nie tylko) codziennie doprowadza do rozpaczy. Osiągnięcie wymarzonej figury zaczyna im przesłaniać inne ważne kwestie albo wręcz zamienia się w magiczne myślenie typu: jak schudnę, to wszystko zacznie mi się udawać. Takie myślenie sprawia, że katują się kolejnymi dietami cud, których efektem mogą być poważne problemy zdrowotne, zamiast uważnie przyjrzeć się swojemu życiu, swoim prawdziwym potrzebom i pragnieniom. W tej książce znajdziesz receptę na „odgrubianie” oraz przywrócenie harmonii ciała i duszy bez działania przeciwko naturze czy Twojej własnej fizjologii.
W kolejnych rozdziałach znajdziesz twarde dowody na to, że nie warto ulegać aktualnym wyznacznikom „idealnej sylwetki”, ale także dowiesz się, że w ślad za równowagą duchową podąża równowaga cielesna. Twoje ciało samo wróci do stanu optymalnego, jeśli Twoja dusza, Twoje przekonania i Twoje nawyki zmienią się na dobre. Dlatego właśnie w tej książce nie znajdziesz porad dotyczących tego, co jeść, jak ćwiczyć i jakie kryteria powinnaś spełniać. Jej autorki pragną Ci za to pokazać, jak zaprogramować umysł, emocje, zachowania w drodze do pięknego i atrakcyjnego wyglądu, a przede wszystkim do osiągnięcia wewnętrznej spójności i harmonii.
Oświecenie - tyję, bo się odchudzam
Dietomania - czyli kto i dlaczego robi nas w konia?
Szczupli są z Jowisza, grubi z Plutona
Nawyki, które decydują o Twojej wadze
Emocje, które tuczą i które odchudzają
(Ty)jesz, gdy Ty masz problem
Anoreksja, bulimia i ortoreksja
Cuda na talerzu, czyli o najdziwniejszych dietach świata
Mity na temat diet
Wznowienie wydania 2. Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych. Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
Napisana przez twórczynię metody ThetaHealing® – Viannę Stibal – książka ta jest czymś znacznie więcej niż poradnikiem, jak stracić na wadze! Jest o odnajdywaniu prawdziwego rytmu swojego umysłu, ciała oraz ducha i równoczesnym zanurzaniu się we własnym wewnętrznym pięknie i miłości do siebie. Początek ThetaHealingu® to moment, w którym Vianna zdała sobie sprawę z tego, że może uczyć innych ludzi metody, której używała do uzdrowienia siebie z poważnej choroby. Obecnie jest znana jako jedna z najpotężniejszych technik uzdrawiania na świecie. Teraz, po raz pierwszy, Vianna stworzyła książkę, która prezentuje użycie ThetaHealingu® do utraty wagi i odzyskania silnego, zdrowego i pięknego ciała, które pokochasz! Używając technik zawartych w tej książce, będziesz w stanie: - wybrać właściwe pożywienie i suplementy, by odżywić swoje ciało i by cieszyć się jedzeniem, które kochasz, bez poczucia winy - spowodować, by twoje ciało myślało, że ćwiczy, podczas gdy ty będziesz słuchać muzyki i relaksować się - uwolnić swoje emocje i lęki, które powstrzymują cię od posiadania takiego ciała, jakiego pragniesz - zmienić swoje przekonania, które ci nie pomagają, w bardziej produktywne i użyteczne, które umożliwią ci zrzucenie nadmiaru wagi. Pożegnaj zatem liczenie kalorii i poczucie winy, a przywitaj poczucie komfortu bycia we własnym ciele i odnalezienie wewnętrznego spokoju i szczęścia!?
W poprzednich książkach przedstawiałam, w jaki sposób chorzy, niezależnie od specjalistycznego leczenia, mogą budować zdrowie. Budowa zdrowia to niezwykle ważny element naszego życia, wszak im więcej zbudujemy zdrowia, tym mniej będzie miejsca na choroby. I nieważne, w jakim stanie nasz organizm się znajduje, każdy może wejść na zdrową drogę życia. Bo dokąd słońce świeci, a ożywczy deszcz przynosi ukojenie, dokąd ziemia rodzi zdrowe plony, jest miejsce na zdrowie. Książka „Nie ma przyzwolenia na choroby” adresowana jest do tych, którzy poszukują drogi do zdrowia. Zapraszam do mojego urokliwego świata, który jest gwarancją zdrowia.
Stefania Korżawska
Jest więc zasługą autorki, że przedstawia Czytelnikom pracę nie tylko nowoczesną i erudycyjną, lecz także taką, która opisuje zjawisko zaburzeń jedzenia wielowymiarowo, czy – by odwołać się do metafory cytowanego przez Barbarę Józefik Michaela White’a - poprzez ukazanie szerokiego krajobrazu. Być może jednak najważniejszą częścią pracy są uwagi autorki o praktyce terapeutycznej. Perspektywa konstrukcjonizmu społecznego, a więc spojrzenie, które wydaje się najbardziej zasadne w odniesieniu do zjawiska pozostającego „na styku natury i kultury”, jest – jak łatwo się może Czytelnik przekonać – znana Barbarze Józefik z codziennej pracy z pacjentkami. To sprawia, że uwagi autorki mogą być ważne dla psychoterapeutów szukających skutecznych metod. Warto tu podkreślić, że spojrzenie autorki na zagadnienia terapeutyczne dalekie jest od ortodoksji, co wzmacnia wiarygodność jej refleksji. Autorka opisuje praktykę postępowania terapeutycznego w ramach głównych dyskursów: psychoanalitycznego, systemowego, poznawczego oraz feministyczno-genderowego, modelowi narracyjnemu zaś poświęca najwięcej uwagi, wskazując, że ta właśnie perspektywa jest szczególnie inspirująca. Z recenzji prof. dr. hab. n. med Bogdana de Barbaro Prezentowana książka ma na celu zarysowanie kulturowego tła istotnego dla rozumienia znaczeń, których ciało jest nośnikiem, opisanie wielości dyskursów, w ramach których można interpretować zaburzenia jedzenia, w tym dyskursu narracyjnego, oraz, spójnie do tego ostatniego, przedstawienie założeń narracyjnej terapii anoreksji i bulimii. Opisanie dyskursów ciała i jedzenia wydaje się szczególnie ważne dla poszerzenia rozumienia zjawiska podejmowania diety, ograniczania jedzenia i rozwoju zaburzeń odżywiania. Ma także znaczenie w procesie leczenia. Może być więc przydatne zarówno dla tych, którzy utożsamiają się z perspektywą kliniczną, psychoterapeutyczną, jak i dla badaczy wrażliwych na kontekst kulturowy czy osób zainteresowanych konstruowaniem projektów prewencyjnych. Ze wstępu autorki
Moje zioła, w barwnych sukieneczkach i elegancko skrojonych surducikach, są urocze, eleganckie, znają swoją wartość, czują się doskonale zarówno w swoim miejscu zamieszkania, jak i w studio radiowym czy telewizyjnym. Warto więc pokochać je, by zaprosiły nas do obfitego stołu natury.
Herbatki, które z nich przygotowuję – królewskie, magnackie, książęce, dworskie, hetmańskie to połączenie przeszłości i teraźniejszości, dawnej kultury i nowoczesnego, zdrowego stylu życia. To już nie gorzkie, tradycyjne napary ziołowe, ale melodyjne dzieła natury, z nutkami zapachów, z kompozycją smaków, z gamą kolorów, wytworne ambrozje z pól, łąk i lasów.
Wierna przyjaciółka ziół
Stefania Korżawska
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety. Należy sięgać po produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tego typu porady i gotowe przepisy kulinarne przedstawiamy Państwu w tej książce.
Książka prezentuje autorską Dietę Dobrych Produktów (DDP) oraz przedstawia jak poruszać się po różnorakim zaopatrzeniu organizmu celem nie obciążania jednego, zwykle nadużywanego szlaku metabolicznego. DDP chroni przed infekcjami, likwiduje wszechobecne nadciśnienie samoistne, nadwagę i nękające większość ludzi – dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Odkrycie i opisanie w niniejszej książce przyczyn Fenomenu Brzasku (wysoka poranna glukoza – jeszcze przed pierwszym posiłkiem) w cukrzycy I i II jest kamieniem milowym w dietetyce dotyczącej zarówno starzenia się jak i powstawania nowotworów.
DDP zaleca obserwowanie objawów po zjedzonym posiłku i wyciągnięcie wniosków celem poprawy stanu swojego zdrowia.
Ewa Bednarczyk-Witoszek, urodziła się w 1963 roku, ukończyła wydział lekarski Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Uzyskała drugi stopień specjalizacji z zakresu laryngologii. Diety w różnych dziedzinach medycyny zgłębia już od 25 lat.
Wybrany fragmnt książki
ROZDZIAŁ PIERWSZY
Dieta Dobrych Produktów
Proponuję Państwu nową, a jednocześnie jedną z najskuteczniejszych opracowanych diet - Dietę Dobrych Produktów mojego autorstwa. Dietę, która leczy. Ta ocena wynika z mojej ponaddwudziestoletniej praktyki lekarskiej, w czasie której zaczęłam włączać do metod terapeutycznych elementy leczenia opracowywaną wówczas metodą DDP. Współpraca z pacjentami, na zasadzie dobrowolnej decyzji, była oczywiście warunkiem jej stosowania. Efekty okazały się na tyle wymierne, że uznałam DDP za wartościowe narzędzie terapeutyczne i systematycznie doskonaliłam zasady, na których obecnie się opiera.
Dieta Dobrych Produktów niweluje następstwa złego „zasilania" organizmu na skutek niewłaściwego odżywiania. Jest skuteczna w prawie wszystkich dolegliwościach. Piszę „prawie", ponieważ cofnięcie bardzo zaawansowanego wyniszczenia organizmu może być trudne. Ale nawet w takich przypadkach nie spotkałam choroby, w której Dieta Dobrych Produktów nie złagodziłaby objawów i nie przyniosłaby ulgi. Do takich wyjątków należą choroby nowotworowe z przerzutami. U osoby chorej nowotworowe występuje wiele długotrwałych złych nawyków żywieniowych oraz uszkodzeń organizmu. Stopniowe naprawianie ich dietą wymaga czasu. Podobnie jest w przewlekłym stwardnieniu rozsianym, nerwy regenerują się bardzo powoli. W chorobach genetycznych DDP również daje znaczną ulgę, gdyż regulując budowę błon komórkowych ułatwia właściwy przekaz informacji w organizmie na poziomie jądra komórki i obecnego w niej DNA do RNA zawiadującego syntezą wszystkich białek w komórce. Na DDP znikają przewlekłe katary i tak zwane ropne ogniska zapalenia. Dzieci z udrożnionymi drogami oddechowymi zaczynają lepiej się uczyć, są bardziej zainteresowane światem wokół, lepiej zapamiętują. Dobrostan organizmu oznacza prawidłowy podział komórek, czyli mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia błędu przy podziale DNA.
Wśród produktów zalecanych w DDP przeważają te w większości przypadków przyjazne dla przewodu pokarmowego, którego prawidłowe funkcjonowanie jest kluczem do zmniejszania objawów wszelkich chorób, jak i trwałej ich remisji (ustępowania). Remisja czy wyleczenie? Znając mechanizm uzyskiwania remisji, można założyć długo- czy krótkotrwały proces doprowadzający do wyleczenia. Produkty z listy DDP można bezpiecznie zalecić osobie w trakcie chemioterapii, po przeszczepie narządowym czy dziecku do pierwszego roku życia. Dobre Produkty w sposób łagodny, przyjazny fizjologicznie likwidują stany zapalne wszystkich naczyń krwionośnych i chłonnych, poprawiają ich stan oraz regulują funkcje układu odpornościowego. Przebiegają wówczas sprawniej funkcje umysłowe (kojarzenie, kreacja itd.) i zdecydowanemu złagodzeniu bądź całkowitej likwidacji ulegają fizyczne dolegliwości, jak np. napięcie przedmiesiączkowe czy nadciśnienie, a nawet tak pospolite stany, jak odciski na stopach.
DDP jest niebywale skuteczna. Tę skuteczność w krócej trwających chorobach oceniam jako bardzo wysoką. W dolegliwościach długotrwałych, gdzie na efekty trzeba nieco poczekać, każdy jest w stanie samodzielnie ocenić skuteczność bezpośrednio „po objawach". DDP jest przyjazna dla wszystkich układów w organizmie, ponieważ jest przyjazna dla wrót do naszego ciała - przewodu pokarmowego. Im bardziej posiłek jest przyjazny dla przewodu pokarmowego, tym bardziej odciąża organizm od złego balastu, pozwalając mu na efektywną pracę i regenerację. Odciążenie jelit pod względem ilości i rodzaju pokarmu to odciążenie całego organizmu. „Baba z wozu, koniom lżej", mówi popularne przysłowie. W przypadku diety „babą" jest ilość i rodzaj pokarmu, a konie to nasz metabolizm. Posługując się nadal tym porównaniem, miejmy na uwadze, że każdego konia można śmiertelnie wykończyć nadmiernym balastem.
Człowiek „zaśmiecony" alergenami i nietolerantami nie ma ochoty na spacer, zabawę, pracę. Nie ma zapału do nauki, nie mówiąc już o radości. Organizm jest zmuszony użytkować energię na nadmierne procesy metaboliczne. Pojawia się senność, apatia, ból, zmęczenie, nasila się liczba pomyłek. Ciało, z poziomu fizycznego, zaczyna oszczędzać energię - chętniej leżymy, nie chodzimy na spacery, śpimy po posiłku. Znacznie zaśmiecony Złymi Produktami organizm rna podstawowy problem: przebiegające w nim poszczególnymi szlakami procesy metaboliczne nie naprawiają wszystkich zapaleń i zniszczeń, jako pierwsze naprawiane są „jedynie" najważniejsze organy - mózg, serce, nerki. Wydolność naprawy szlaków metabolicznych jest wtedy ograniczona. Wszystko co przekracza granice naprawy, powoduje stany zapalne i inicjuje chorobę (lub pogłębia już trwającą). Likwidacja zapalenia o jakimkolwiek umiejscowieniu i powstałego z jakiejkolwiek przyczyny (urazowa, bakteryjna, grzybicza, wirusowa, „z przewiania", ze stresu, z powodu nadprodukcji przeciwciał, z powodu nadmiaru intermediatów glukozy, inna) jest w DDP synonimem zdrowienia, dlatego ten system odżywiania jest godny polecenia zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób oraz do naprawy powstałych już zniszczeń. Nałóg jadania codziennie złych produktów jest przyczyną chorób i stopniowej degradacji całego organizmu, którą zbyt skwapliwie wiąże się z upływem czasu i nazywa starzeniem! DDP sprzyja intuicyjnemu dobieraniu odpowiednich składników spożywczych i właściwej dawki dobowej białka, tłuszczu oraz węglowodanów, zwykle bez liczenia. Czasem organizm sam odmawia jedzenia - daje wyraźny sygnał, gdy nie ma już zapotrzebowania na to, na co do tej pory bez radości sobie zezwalał.
Zasady DDP są w miarę proste do stosowania. Ich konstrukcja op rotacji białek i szkodliwych węglowodanów, obserwacji objawów w pr czasowych ciągu liczb Fibonacciego i Objawu Porannego oraz, następczi gowaniu błędów dietetycznych. Praktyczna obserwacja Praw Natury fu cych we własnym organizmie, metodą ciągu liczb Fibonacciego i Objawi go, zostanie wyjaśniona dokładniej w kolejnych rozdziałach.
DOBRE PRODUKTY (DP, ZWYCZAJOWO NIE NADUŻYWANE]
BIAŁKA (B)
1. Produkty bogatobiałkowe zwierzęce: białko jaja, żółtko jaja, major maksymalizacji efektów prozdrowotnych będziemy uznawać go za białk majonez to B+T; konserwanty w nim zawarte często nie są przyjazne c zmu), mięso wieprzowe, mięso wołowe (cielęce), mięso baranie (jagnięc zna, kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, ryby morskie, ryby słodkowod morza.
2. Produkty bogatobiałkowe roślinne - groszek zielony świeży, susz( świeża, suszona, bób, soczewica, ciecierzyca, chleb świętojański, orzeszki zk słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazyli dały, sezam (chałwa, tanina - miazga sezamowa), siemię lniane, słoneczn
TŁUSZCZE (T)
1. Tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, skwarki, skórki wieprzowe, ł
2. Tłuszcze roślinne: oliwa, oleje roślinne, olej kokosowy, wiórki kokos kokosu, tłuszcz palmowy, awokado (W+T), oliwki, czekolada gorzka ( powinna być jedzona codziennie), masło kakaowe. Czekolada i kakao i się do żywienia dzieci do l roku życia, w mleku matki karmiącej zwykle wielkie ich ilości są tolerowane przez niemowlaka karmionego naturaln
WĘGLOWODANY (W)
1. Dyniowate: dynia, kabaczek, patison, ogórki, ogórki kiszone, cuk niskowęglowodanowe owoce (melon, arbuz). Rośliny w poszczególnych należą do jednej grupy botanicznej i obsługiwane są zbliżonymi szlakarr licznymi.
2. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażany, ziemniaki (do 350g/d
3. Kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kapusta kiszi selka, kalafior, brokuły, kalarepa, rzeżucha, pasternak, pszonak, rukola, jarmuż, chrzan, rzodkiewka, rzodkiew biała, długa, brukiew, rzepa, kapary. Rzodkiew, rzodkiewka i kapary, mimo że należą do kapustnych, rzadziej dają nietolerancje niż reszta kapustnych.
4. Baldaszkowate (selerowce): marchewka, pietruszka, seler, brukiew; zioła: koper, anyż, kminek, kolendra, żeń-szeń, eleuterokok i blisko z nimi spokrewniony - lubczyk.
5. Szczeciowce - roszpunka, kozłek;
6. Astrowate - zawierają substancje bodźcujące układ odpornościowy, pobliskie grupom 4,5,6; piołun, jeżówka (Echinacea), komosa, krwawnik, nagietek, łopian, ostropest, podbiał, rumianek, stokrotka, kocanka, karczochy. Do rodziny astrowa-tych należy podrodzina cykoriowatych, w której zwykle najmniej alergenne/nietolerowane są sałata, mlecz, mniszek, cykoria.
7. Komosowate: burak, szpinak, ąuinoa i zbliżone do nich goździkowce - szczaw, rabarbar, gryka, amarantus.
8. Cebulowe: cebula, szczypiorek, por, czosnek.
9. Grzyby suszone i świeże.
10. Inne - glony, szparagi, zioła, kiełki, kawa prawdziwa, przyprawy: szafran, kurkuma, rozmaryn, imbir, cynamon, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, gorczyca/musztarda.
12.Strączkowe: (B+W), bób, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja, soczewica, ciecierzyca, orzechy ziemne (jako wyjątek zawierają także tłuszcz - BTW), chleb świętojański.
Teraz widzimy, jak ważne są okresowo stosowane RÓŻNORODNE zioła lub przyprawy, które kontaktują układ odpornościowy z grupą roślin o podobnym składzie białek, ZMNIEJSZAJĄC na nią zapotrzebowanie. Zioła rosnące w innych warunkach klimatycznych wprowadzają organizm w stan kontrolowanego bodźcowania. Podobnie działają rzadko jadane przez nas białka zwierzęce. Zacznijmy żyć świadomie, jedzmy różnorodnie. Jeżeli ktoś nie lubi ziół i warzyw, świadczy to o istotnym obciążeniu metabolicznym - osoba tak reagująca ma przejść na DDP, by je zacząć tolerować! Z drugiej strony, jeżeli ktoś nie lubi warzyw i ziół - lekiem jest stosowany we właściwej dawce (poniżej) bezalergenowy tłuszcz!
OWOCE l SOKI OWOCOWE
Zaliczam do dobrych produktów, ale odpowiednich wyłącznie dla dzieci. W miarę możliwości można dostarczać dzieciom różnorodne owoce czy soki. Bananów, winogron i suszonych owoców nie powinny jadać codziennie przez długi czas. Banany, winogrona można jadać 1-2 razy w tygodniu. Te nie całkiem dojrzałe, zielonkawe, zawierają mniej cukru, a wiec są bardziej przyjazne dla układu odpornościowego. Dla dorosłych owoce są zbyt prozapalne i lepiej traktować je jako produkty „szkodliwe" - jadać nie częściej niż co 3-7 dni. Im szerzej stosowana dieta obejmuje Szkodliwe Produkty, tym bardziej prozapalne działanie mają owoce. Witaminę C korzystniej jest pozyskiwać z surowych warzyw i kiszonek. Owoce o najmniejszej /awartości cukru to cytryna, grejpfrut, owoce jagodowe (jagoda, borówka, żurawina, poziomki, truskawki, maliny, jeżyny), agrest, porzeczka, aronia, arbuz, ananas, melon. U cukrzyków i osób z dużymi objawami jakiejkolwiek choroby, te mniej słodkie będą tolerowane we większej ilości niż te bardziej słodkie. Cytrusy są niezalecane dla żywienia dziecka do pierwszego roku życia oraz dla karmiących je w tym czasie matek.
ALKOHOLE
Wódka, brandy, wino, szampan, ajerkoniak, gin, whisky, likiery - im bardziej słodkie, tym bardziej są kłopotliwe dla układu odpornościowego. Alkohole są stosunkowo bezalergenowe, poza ajerkoniakiem, który można pić czy dolewać do kawy prawdziwej w dzień „jajeczny". Nie wzbudzają także - jak się wydaje - patologii w zakresie nadprodukcji immunoglobuliny IgG, działającej - jak korelacje wskazują - prostarzeniowo. Mimo udowodnionego działania antymiażdżycowego i przeciwcukrzycowego nie powinny być pijane codziennie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?