Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu
-
Autor: Henryk Gertig Przysławski Juliusz
- ISBN: 9788320036039
- EAN: 9788320036039
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 16.5x23.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 468
- Rok wydania: 2007
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
150,27złCena detaliczna: 179,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 150,27 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.