KATEGORIE [rozwiń]

Zofia Wieczorek-Chełmińska

Okładka książki Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

49,00 zł 44,32 zł


Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.
Okładka książki Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

79,00 zł 71,46 zł


Wznowienie wydania 2. Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych. Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
Okładka książki Żywienie w chorobach serca

49,00 zł 44,32 zł


Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. Autorka, zachęcając do dbania o własne zdrowie, zaleca stosowanie odpowiedniej diety i podaje liczne przepisy, które w tym pomogą.
Okładka książki Żywienie w osteoporozie PZWL

39,00 zł 35,28 zł


Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, które sprzyjają odbudowie nadwątlonej struktury kości. Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Okładka książki Żywienie w chorobach nowotworowych  PZWL

69,00 zł 62,41 zł


Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Okładka książki Żywienie w chorobach kostno-stawowych

59,00 zł 49,83 zł


O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów. W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.
Okładka książki Żywienie w chorobach nerek PZWL

49,00 zł 44,32 zł


Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecane w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów. Książka jest przydatna zarówno dla chorych, jak i zdrowych czytelników, pragnących urozmaicić swą dietę, a zarazem uniknąć błędów żywieniowych. Żywienie w chorobach nerek - fragment książki Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych Żywienie dietetyczne, aby mogło spełniać swoje zadanie, powinno być zbliżone do prawidłowego, z zachowaniem wszystkich zaleceń fizjologii żywienia. Wprowadzone zmiany powinny być jak najmniejsze. Jedynie w ostrych stanach chorobowych ograniczenia dietetyczne mogą być znaczne. Niepełne żywienie powinno trwać możliwie jak najkrócej. Dieta lecznicza powinna więc odpowiadać zapotrzebowaniu fizjologicznemu chorego organizmu, z uwzględnieniem stanu odżywienia, wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Dietę ustala lekarz lub na jego zlecenie wykwalifikowana dietetyczka. Wskazówki dietetyczne dotyczą ilości i jakości produktów spożywczych i potraw, sposobu przyrządzania, liczby i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Chory powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety. Żywienie w chorobach nerek Spis Treści Część ogólna Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych Charakterystyka diet mających zastosowanie w choro­bach nerek i dróg moczowych 1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej 2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 40-50 g 3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej 5. Dieta ziemniaczana Zasady diety ziemniaczanej Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej Wybrane zagadnienia z technologii potraw Naczynia kuchenne Sposoby przyrządzania potraw Obróbka wstępna surowca Obróbka cieplna (termiczna) Podprawianie i wykańczanie potraw Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw Przyprawy korzenne Przyprawy ziołowe Warzywa przyprawowe Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gra­mach i przybliżonych miarach Część szczegółowa Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych Napoje Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Chleb domowy Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Dodatki do pieczywa Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Zupy Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Dodatki do zup Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z niewielką ilością mięsa Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy jarskie Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z warzyw Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Sosy Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Desery Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Wypieki domowe Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Piśmiennictwo Spis potraw
Okładka książki Diety niskoenergetyczne

59,00 zł 53,37 zł


Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i sta­wów, ból kręgosłupa, zadyszka, duszność, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu. Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
Okładka książki Dietetyczna kuchnia wegetariańska

69,00 zł 62,41 zł


Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu. Fragment książki Wstęp Wegetarianizm ludzi Zachodu wynika na ogół z troski o własne zdrowie. Jest traktowany jako środek leczniczy sposób zapobiegania chorobom i przedłużania życia. Jest inspirowany współczuciem dla zwierząt. Jedzenie mięsa jest tylko powszechnym, niekwestionowanym zwyczajem. Wegetarianizm Wschodu natomiast ma szerszy wymiar. Jest wkomponowany w cały system filozoficzny i etyczny, koncepcję życia i powszechnego rozwoju (joga). Dieta jogi spełnia funkcje: oczyszczającą, etyczną, karmiczną i ewolucyjną. Jedzenie mięsa jest dla jaroszów błędem żywieniowym, dla wegetarian — dowodem braku wyobraźni, a dla jogi — wielką winą ludzi w stosunku do świata zwierząt i barierą na drodze dalszej ewolucji całej Planety. Wegetarianizm to sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Ta odmiana wegetarianizmu nazywa się laktoowowegetarianizmem. Nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm znany jest od tysięcy lat. Wegetarianami byli: Platon, Sokrates, Pitagoras, Hipokrates, Leonardo da Vinci, Newton, Wolter, Goethe, Gandhi, Tołstoj, Gorki i inni. Szkoła pitagorejska traktowała bezmięsny sposób odżywiania jako jedno z podstawowych założeń sposobu życia godnego człowieka. Wśród podstawowych motywów, jakimi kieruje się współczesny ruch wegetariański, dominują motywy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Specyfikę działalności współczesnych zwolenników wegetarianizmu stanowi, pozornie bezsilna, rozpaczliwa obrona świata zwierząt przed drapieżnością i bezwzględnością ze strony człowieka. Coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, nie zgadza się z zabijaniem innych istot, z narażaniem ich na cierpienie tylko po to, aby zaspokoić głód. Motywy zdrowotne wegetarianizmu znajdują oparcie w badaniach, które wykazują w coraz trudniejszy do zakwestionowania sposób, że mięso nie tylko nie jest człowiekowi potrzebne do życia i zachowania zdrowia, lecz także jest przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych, masowo występujących w krajach rozwiniętych. Udowodniono, że wegetarianie rzadziej cierpią na choroby serca i naczyń krwionośnych, cukrzycę, nowotwory płuc i jelita grubego. Mają niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu. Gospodarka żywieniowa świata zdominowana jest przez potrzeby paszowe dla zwierząt. 80 - 90% produkcji zbóż i roślin strączkowych przeznacza się na pasze dla zwierząt, których mięsem żywi się tylko około 30% ludności. Posiłki przyrządzane na bazie fasoli, zbóż, warzyw i owoców są dużo tańsze od diety mieszanej. Skażenie środowiska na skutek produkcji zwierzęcej jest bardzo duże. Rośliny znajdują się na dole łańcucha pokarmowego. Gromadzi się w nich mniejsza ilość substancji trujących niż w mięsie zwierząt. Pokarmy wegetariańskie zawierają mniej metali ciężkich i innych substancji trujących. Uprawa zbóż, roślin strączkowych i warzyw pochłania mniej wody i energii niż hodowla zwierząt (np. do wyprodukowania l kg białka z mięsa potrzeba około 50000 l wody; wyprodukowanie tej samej ilości równowartościowego białka z fasoli wymaga tylko 300 l wody). Ponadto uprawa warzyw powoduje mniejsze wycieki substancji azotowych do środowiska niż produkcja mięsa. Substancje azotowe zakwaszają środowisko naturalne. Wegetarianizm, jako ruch społeczny, rozwija się obecnie w wielu krajach. W Polsce coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, przyłącza się do tego ruchu. Z potrzebami konsumentów — wegetarian zaczyna się liczyć przemysł spożywczy. Produkowane są dla nich potrawy| z soi, sosy jarskie, roślinne koncentraty białkowe. Na świecie powstają organizacje i stowarzyszenia! występujące w obronie zwierząt. Międzynarodowy znali rozpoznawczy, emblemat nowoczesnego wegetarianizm mu, to kiełek wschodzącej rośliny, który jest symbolem! źródła ludzkiego pożywienia, potrzeby zdrowia i humanitarnego sposobu życia. Istnieje wiele rodzajów diety wegetariańskiej: Dieta wegańska. Obejmuje wyłącznie pokarmy po4 chodzenia roślinnego, takie jak: nasiona zbóż, strączkowych, warzywa korzeniowe i liściaste, owoce Weganie rezygnują ze wszystkich produktów, które są wynikiem wykorzystania zwierząt. Nie tylko z mięsa, lecz również z wełny, skórzanych butów, miodu itp. Dieta frutariańska. Frutarianie jedzą tylko produkty! które już dojrzały: spady owocowe, nasiona zbóż i strączkowych oraz orzechy, pomidory, ogórki, paprykę. Dieta laktowegetariańska. Obejmuje obok produktów roślinnych (zbożowych, strączkowych, warzyw i owo-| ców) również produkty mleczne (mleko, sery, masło i śmietanę). Dieta laktoowowegetariańska składa się z produktów roślinnych plus produkty mleczne i jajka. Dieta semiwegetariańska lub rybna. Dieta ta składa sim z produktów zbożowych, strączkowych, nasion, owoców oraz produktów mlecznych, jaj, ryb i skorupiaków. Dietę tę stosuje coraz więcej wegetarian, zwłaszcza młodych. Dieta makrobiotyczna stosowana jest na Dalekim Wschodzie. Zachowuje równowagę pomiędzy Jin i Jang, czyli siłą odprężającą i wzmacniającą Wszechświata. Dieta ta składa się w 40 - 50% z gotowanych pełnoziarnistych produktów zbożowych, w 25-35% z warzyw korzeniowych i liściastych, a w 5-10% z owoców, glonów i ryb. W niniejszej książce autorka zajmuje się dietą laktoowowegetariańską ze względu na cenne białko zwierzęce z mleka, sera i jaj. Dietetyczna kuchnia wegetariańskaSpis treści Część ogólna Wstęp 11 Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 13 Energia 13 Białka 14 Białka pochodzenia zwierzęcego 15 Białka pochodzenia roślinnego 16 Węglowodany 17 Indeks glikemiczny 17 Błonnik 21 Tłuszcze (lipidy) 21 Kwasy tłuszczowe nasycone 22 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 22 Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 23 Witaminy 25 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 26 Witaminy rozpuszczalne w wodzie 28 Składniki mineralne 31 Makropierwiastki 31 Mikropierwiastki 35 Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej 38 Produkty zbożowe 38 Mąki 39 Pszenica i produkty z pszenicy 39 Żyto i produkty z żyta 40 Owies i produkty z owsa 40 Ryż i produkty z ryżu 41 Jęczmień i produkty z jęczmienia 41 Kukurydza i produkty z kukurydzy 42 Proso i produkty z prosa 42 Gryka i produkty z gryki 42 Pozostałe zboża 43 Nasiona roślin strączkowych 43 Świeże rośliny strączkowe 44 Suszone nasiona roślin strączkowych 44 Warzywa 45 Charakterystyka niektórych warzyw 45 Warzywa kapustne 46 Warzywa okopowe 47 Kiełki 49 Warzywa morskie — algi (glony morskie) 50 Owoce 51 Niektóre owoce jagodowe 51 Owoce cytrusowe 52 Niektóre pozostałe owoce 52 Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego 53 Orzechy i ziarna 53 Nabiał i jego substytuty 55 Mleko krowie 55 Mleko kozie 55 Sery 56 Jajka 56 Substytuty jajek 56 Oleje i tłuszcze stałe 57 Oleje i oliwa z oliwek 57 Tłuszcze stałe 58 Przyprawy • 58 Przygotowanie i stosowanie przypraw 59 Rośliny dostarczające części zielnych 60 Rośliny dostarczające liści 61 Rośliny dostarczające kwiatów 61 Rośliny dostarczające owoców lub nasion 62 Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy 63 Rośliny dostarczające kory 63 Warzywa przyprawowe 63 Sosy przyprawowe 64 Dodatki słodzące 64 Naturalne środki słodzące 65 Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 65 Miary gospodarcze 65 Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego 66 Sposoby sporządzania potraw 69 Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu 71 1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego) 72 Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej 73 Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej 71 2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka 78 Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka 80 Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka 87 3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka 89 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka 89| Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g) 9 4 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 98 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 99 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 107 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 116 6. Dieta z ograniczeniem sodu 118 Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej 119 Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu 123 7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna 125 Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej 125 Sposób sporządzania kleików 125 Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej 126 Część szczegółowa Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie 127 Napoje 127 Przepisy 128 Chleb domowy 135 Przepisy 136 Dodatki do pieczywa 139 Przepisy 140 Zupy 142 Przygotowanie wywaru z warzyw 143 Przygotowanie wywaru z owoców 143 Przygotowanie zup mlecznych 143 Przygotowanie głównego składnika zupy 144 Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich 144 Przyprawianie zup 144 Zakwasy : 144 Przepisy 145 Dodatki do zup 154 Przepisy 154 Potrawy jarskie 157 Przepisy 157 Potrawy z warzyw i owoców 178 Obróbka wstępna 178 Obróbka termiczna 180 Surówki 181 Sałatki 181 Warzywa gotowane 182 Przepisy 182 Sosy 192 Sosy zimne 193 Sosy gorące 194 Sosy słodkie 197 Desery 199 Przepisy 199 Aneks 201 Potrawy z ryb 201 Przepisy 201 Piśmiennictwo 211 Spis potraw 211 Aneks — wybrane potrawy z ryb 211
Okładka książki Dieta oczyszczająca i regeneracyjna

69,00 zł 62,41 zł


Tę krótkotrwałą dietę możesz zastosować np. po świątecznym przejedzeniu, po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją przez trzy dni (najlepiej wolne od nauki i pracy). W tym czasie niewskazane jest palenie papierosów, picie kawy i herbaty, a także używanie soli i cukru.
Okładka książki Żywienie w niedokrwistościach

49,00 zł 44,32 zł


Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują się interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.
Okładka książki Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych PZWL

59,00 zł 43,36 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety. Należy sięgać po produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tego typu porady i gotowe przepisy kulinarne przedstawiamy Państwu w tej książce.
Okładka książki Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki

59,00 zł 53,37 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.
Okładka książki Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

54,00 zł 48,84 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Zdrowe serce i sprawnie działający układ krwionośny zależy od odpowiedniego postępowania przez całe życie. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest przyczyną wielu powikłań, np. udaru mózgu, obrzęku płuc, niewydolności nerek, zaburzeń wzroku. W książce omówiono zasady zdrowego żywienia oraz podane zostały przykłady diet, które pomagają w obniżeniu nadciśnienia tętniczego i jego profilaktyce.
Okładka książki Żywienie w chorobach serca

49,00 zł 44,32 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. A my? My przodujemy w statystyce umieralności na choroby krążenia i nowotwory. Każdy moment jest dobry, aby podjąć decyzję, że chcemy żyć zdrowiej, a więc dłużej! A na to jest jedna rada: zmienić radykalnie sposób żywienia. I nie chodzi tu wcale o to, aby się głodzić i męczyć wymyślnymi dietami. Po prostu trzeba jeść inaczej. W tej książce dajemy wam gotową "receptę".
Okładka książki Żywienie w chorobach nowotworowych

69,00 zł 62,41 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Okładka książki Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

69,00 zł 62,41 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych.
Okładka książki Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki

59,00 zł 53,37 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.
Okładka książki Żywienie w osteoporozie PZWL

19,95 zł 18,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne sprzyjające odbudowie nadwątlonej struktury kości. Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Okładka książki Nowoczesna dietetyczna książka kucharska PZWL

61,95 zł 56,03 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych (diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla osób planujących jadłospisy w szpitalach i placówkach zbiorowego żywienia.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka