Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.
Wznowienie wydania 2. Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych. Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. Autorka, zachęcając do dbania o własne zdrowie, zaleca stosowanie odpowiedniej diety i podaje liczne przepisy, które w tym pomogą.
Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, które sprzyjają odbudowie nadwątlonej struktury kości. Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko
w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów.
W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.
Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecane w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.
Książka jest przydatna zarówno dla chorych, jak i zdrowych czytelników, pragnących urozmaicić swą dietę, a zarazem uniknąć błędów żywieniowych.
Żywienie w chorobach nerek - fragment książki
Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych
Żywienie dietetyczne, aby mogło spełniać swoje zadanie, powinno być zbliżone do prawidłowego, z zachowaniem wszystkich zaleceń fizjologii żywienia. Wprowadzone zmiany powinny być jak najmniejsze. Jedynie w ostrych stanach chorobowych ograniczenia dietetyczne mogą być znaczne. Niepełne żywienie powinno trwać możliwie jak najkrócej. Dieta lecznicza
powinna więc odpowiadać zapotrzebowaniu fizjologicznemu chorego organizmu, z uwzględnieniem stanu odżywienia, wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej.
Dietę ustala lekarz lub na jego zlecenie wykwalifikowana dietetyczka. Wskazówki dietetyczne dotyczą ilości i jakości produktów spożywczych i potraw, sposobu przyrządzania, liczby i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Chory powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety. Żywienie w chorobach nerek Spis Treści
Część ogólna
Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych
Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych
1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa
Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej
2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 40-50 g
3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa
Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej
4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna
Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej
Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej
5. Dieta ziemniaczana
Zasady diety ziemniaczanej
Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej
Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej
Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej
Wybrane zagadnienia z technologii potraw
Naczynia kuchenne
Sposoby przyrządzania potraw
Obróbka wstępna surowca
Obróbka cieplna (termiczna)
Podprawianie i wykańczanie potraw
Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych
Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw
Przyprawy korzenne
Przyprawy ziołowe
Warzywa przyprawowe
Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach
Część szczegółowa
Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych
Napoje
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Chleb domowy
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Dodatki do pieczywa
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Zupy
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Dodatki do zup
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy z niewielką ilością mięsa
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy jarskie
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy z warzyw
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Sosy
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Desery
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Wypieki domowe
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Piśmiennictwo
Spis potraw
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zadyszka, duszność, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu.
Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
Fragment książki
Wstęp
Wegetarianizm ludzi Zachodu wynika na ogół z troski o własne zdrowie. Jest traktowany jako środek leczniczy sposób zapobiegania chorobom i przedłużania życia.
Jest inspirowany współczuciem dla zwierząt. Jedzenie mięsa jest tylko powszechnym, niekwestionowanym zwyczajem. Wegetarianizm Wschodu natomiast ma szerszy wymiar. Jest wkomponowany w cały system filozoficzny i etyczny, koncepcję życia i powszechnego rozwoju (joga). Dieta jogi spełnia funkcje: oczyszczającą, etyczną, karmiczną i ewolucyjną.
Jedzenie mięsa jest dla jaroszów błędem żywieniowym, dla wegetarian — dowodem braku wyobraźni, a dla jogi — wielką winą ludzi w stosunku do świata zwierząt i barierą na drodze dalszej ewolucji całej Planety.
Wegetarianizm to sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Ta odmiana wegetarianizmu nazywa się laktoowowegetarianizmem. Nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm znany jest od tysięcy lat. Wegetarianami byli: Platon, Sokrates, Pitagoras, Hipokrates, Leonardo da Vinci, Newton, Wolter, Goethe, Gandhi, Tołstoj, Gorki i inni. Szkoła pitagorejska traktowała bezmięsny sposób odżywiania jako jedno z podstawowych założeń sposobu życia godnego człowieka. Wśród podstawowych motywów, jakimi kieruje się współczesny ruch wegetariański, dominują motywy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Specyfikę działalności współczesnych zwolenników wegetarianizmu stanowi, pozornie bezsilna, rozpaczliwa obrona świata zwierząt przed drapieżnością i bezwzględnością ze strony człowieka. Coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, nie zgadza się z zabijaniem innych istot, z narażaniem ich na cierpienie tylko po to, aby zaspokoić głód. Motywy zdrowotne wegetarianizmu znajdują oparcie w badaniach, które wykazują w coraz trudniejszy do zakwestionowania sposób, że mięso nie tylko nie jest człowiekowi potrzebne do życia i zachowania zdrowia, lecz także jest przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych, masowo występujących w krajach rozwiniętych. Udowodniono, że wegetarianie rzadziej cierpią na choroby serca i naczyń krwionośnych, cukrzycę, nowotwory płuc i jelita grubego. Mają niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu.
Gospodarka żywieniowa świata zdominowana jest przez potrzeby paszowe dla zwierząt. 80 - 90% produkcji zbóż i roślin strączkowych przeznacza się na pasze dla zwierząt, których mięsem żywi się tylko około 30% ludności. Posiłki przyrządzane na bazie fasoli, zbóż, warzyw i owoców są dużo tańsze od diety mieszanej. Skażenie środowiska na skutek produkcji zwierzęcej jest bardzo duże. Rośliny znajdują się na dole łańcucha pokarmowego. Gromadzi się w nich mniejsza ilość substancji trujących niż w mięsie zwierząt. Pokarmy wegetariańskie zawierają mniej metali ciężkich i innych substancji trujących. Uprawa zbóż, roślin strączkowych i warzyw pochłania mniej wody i energii niż hodowla zwierząt (np. do wyprodukowania l kg białka z mięsa potrzeba około 50000 l wody; wyprodukowanie tej samej ilości równowartościowego białka z fasoli wymaga tylko 300 l wody). Ponadto uprawa warzyw powoduje mniejsze wycieki substancji azotowych do środowiska niż produkcja mięsa. Substancje azotowe zakwaszają środowisko naturalne.
Wegetarianizm, jako ruch społeczny, rozwija się obecnie w wielu krajach. W Polsce coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, przyłącza się do tego ruchu. Z potrzebami konsumentów — wegetarian zaczyna się liczyć przemysł spożywczy. Produkowane są dla nich potrawy| z soi, sosy jarskie, roślinne koncentraty białkowe.
Na świecie powstają organizacje i stowarzyszenia! występujące w obronie zwierząt. Międzynarodowy znali rozpoznawczy, emblemat nowoczesnego wegetarianizm mu, to kiełek wschodzącej rośliny, który jest symbolem! źródła ludzkiego pożywienia, potrzeby zdrowia i humanitarnego sposobu życia.
Istnieje wiele rodzajów diety wegetariańskiej:
Dieta wegańska. Obejmuje wyłącznie pokarmy po4 chodzenia roślinnego, takie jak: nasiona zbóż, strączkowych, warzywa korzeniowe i liściaste, owoce Weganie rezygnują ze wszystkich produktów, które są wynikiem wykorzystania zwierząt. Nie tylko z mięsa, lecz również z wełny, skórzanych butów, miodu itp.
Dieta frutariańska. Frutarianie jedzą tylko produkty! które już dojrzały: spady owocowe, nasiona zbóż i strączkowych oraz orzechy, pomidory, ogórki, paprykę.
Dieta laktowegetariańska. Obejmuje obok produktów roślinnych (zbożowych, strączkowych, warzyw i owo-| ców) również produkty mleczne (mleko, sery, masło i śmietanę).
Dieta laktoowowegetariańska składa się z produktów roślinnych plus produkty mleczne i jajka.
Dieta semiwegetariańska lub rybna. Dieta ta składa sim z produktów zbożowych, strączkowych, nasion, owoców oraz produktów mlecznych, jaj, ryb i skorupiaków. Dietę tę stosuje coraz więcej wegetarian, zwłaszcza młodych.
Dieta makrobiotyczna stosowana jest na Dalekim Wschodzie. Zachowuje równowagę pomiędzy Jin i Jang, czyli siłą odprężającą i wzmacniającą Wszechświata. Dieta ta składa się w 40 - 50% z gotowanych pełnoziarnistych produktów zbożowych, w 25-35% z warzyw korzeniowych i liściastych, a w 5-10% z owoców, glonów i ryb.
W niniejszej książce autorka zajmuje się dietą laktoowowegetariańską ze względu na cenne białko zwierzęce z mleka, sera i jaj.
Dietetyczna kuchnia wegetariańskaSpis treści
Część ogólna
Wstęp 11
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 13
Energia 13
Białka 14
Białka pochodzenia zwierzęcego 15
Białka pochodzenia roślinnego 16
Węglowodany 17
Indeks glikemiczny 17
Błonnik 21
Tłuszcze (lipidy) 21
Kwasy tłuszczowe nasycone 22
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 22
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 23
Witaminy 25
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 26
Witaminy rozpuszczalne w wodzie 28
Składniki mineralne 31
Makropierwiastki 31
Mikropierwiastki 35
Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej 38
Produkty zbożowe 38
Mąki 39
Pszenica i produkty z pszenicy 39
Żyto i produkty z żyta 40
Owies i produkty z owsa 40
Ryż i produkty z ryżu 41
Jęczmień i produkty z jęczmienia 41
Kukurydza i produkty z kukurydzy 42
Proso i produkty z prosa 42
Gryka i produkty z gryki 42
Pozostałe zboża 43
Nasiona roślin strączkowych 43
Świeże rośliny strączkowe 44
Suszone nasiona roślin strączkowych 44
Warzywa 45
Charakterystyka niektórych warzyw 45
Warzywa kapustne 46
Warzywa okopowe 47
Kiełki 49
Warzywa morskie — algi (glony morskie) 50
Owoce 51
Niektóre owoce jagodowe 51
Owoce cytrusowe 52
Niektóre pozostałe owoce 52
Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego 53
Orzechy i ziarna 53
Nabiał i jego substytuty 55
Mleko krowie 55
Mleko kozie 55
Sery 56
Jajka 56
Substytuty jajek 56
Oleje i tłuszcze stałe 57
Oleje i oliwa z oliwek 57
Tłuszcze stałe 58
Przyprawy • 58
Przygotowanie i stosowanie przypraw 59
Rośliny dostarczające części zielnych 60
Rośliny dostarczające liści 61
Rośliny dostarczające kwiatów 61
Rośliny dostarczające owoców lub nasion 62
Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy 63
Rośliny dostarczające kory 63
Warzywa przyprawowe 63
Sosy przyprawowe 64
Dodatki słodzące 64
Naturalne środki słodzące 65
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 65
Miary gospodarcze 65
Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego 66
Sposoby sporządzania potraw 69
Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich
w profilaktyce i leczeniu 71
1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego) 72
Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej 73
Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej 71
2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka 78
Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka 80
Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka 87
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka 89
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka 89|
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej
z ograniczeniem białka (40-50 g) 9
4 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
i błonnika pokarmowego 98
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem
tłuszczu i błonnika pokarmowego 99
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 107
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 116
6. Dieta z ograniczeniem sodu 118
Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia
w chorobie nadciśnieniowej 119
Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu 123
7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna 125
Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej 125
Sposób sporządzania kleików 125
Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej 126
Część szczegółowa
Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie 127
Napoje 127
Przepisy 128
Chleb domowy 135
Przepisy 136
Dodatki do pieczywa 139
Przepisy 140
Zupy 142
Przygotowanie wywaru z warzyw 143
Przygotowanie wywaru z owoców 143
Przygotowanie zup mlecznych 143
Przygotowanie głównego składnika zupy 144
Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich 144
Przyprawianie zup 144
Zakwasy : 144
Przepisy 145
Dodatki do zup 154
Przepisy 154
Potrawy jarskie 157
Przepisy 157
Potrawy z warzyw i owoców 178
Obróbka wstępna 178
Obróbka termiczna 180
Surówki 181
Sałatki 181
Warzywa gotowane 182
Przepisy 182
Sosy 192
Sosy zimne 193
Sosy gorące 194
Sosy słodkie 197
Desery 199
Przepisy 199
Aneks 201
Potrawy z ryb 201
Przepisy 201
Piśmiennictwo 211
Spis potraw 211
Aneks — wybrane potrawy z ryb 211
Tę krótkotrwałą dietę możesz zastosować np. po świątecznym przejedzeniu, po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją przez trzy dni (najlepiej wolne od nauki i pracy). W tym czasie niewskazane jest palenie papierosów, picie kawy i herbaty, a także używanie soli i cukru.
Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują się interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety. Należy sięgać po produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tego typu porady i gotowe przepisy kulinarne przedstawiamy Państwu w tej książce.
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.
Zdrowe serce i sprawnie działający układ krwionośny zależy od odpowiedniego postępowania przez całe życie. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest przyczyną wielu powikłań, np. udaru mózgu, obrzęku płuc, niewydolności nerek, zaburzeń wzroku. W książce omówiono zasady zdrowego żywienia oraz podane zostały przykłady diet, które pomagają w obniżeniu nadciśnienia tętniczego i jego profilaktyce.
Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. A my?
My przodujemy w statystyce umieralności na choroby krążenia i nowotwory.
Każdy moment jest dobry, aby podjąć decyzję, że chcemy żyć zdrowiej, a więc dłużej! A na to jest jedna rada: zmienić radykalnie sposób żywienia. I nie chodzi tu wcale o to, aby się głodzić i męczyć wymyślnymi dietami. Po prostu trzeba jeść inaczej. W tej książce dajemy wam gotową "receptę".
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych.
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.
Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne sprzyjające odbudowie nadwątlonej struktury kości. Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych (diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla osób planujących jadłospisy w szpitalach i placówkach zbiorowego żywienia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?