Druga część publikacji pt. „Niedożywienie związane z chorobą” poświęcona sposobom zapobiegania i leczenia niedożywienia. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Książka adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. W książce czytelnicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące karmienia piersią oraz wskazówki, jak prawidłowo karmić mlekiem zastępczym. Poradnik zawiera zarówno wskazówki dotyczące kolejności i zasad wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka, jak i wiele interesujących przepisów.
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami ? lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Najnowsze informacje dotyczące skutecznych metod uczenia się i skutecznego treningu pamięci. Dowiesz się, jak pobudzić umysł oraz jak stworzyć odpowiednie warunki do nauki i co jeść, by poprawić koncentrację i pamięć.
Autorki w przystępny sposób przedstawiają kwestie dotyczące zdrowego odżywiania dzieci w różnych grupach wiekowych. Osobny rozdział poświęcają żywieniu przyszłych matek.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym.
Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Publikacja jest przeznaczona zarówno dla młodych. jak i bardziej doświadczonych rodziców, a także dla wszystkich osób sprawujących codzienną opiekę nad dziećmi.
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i ? co najważniejsze ? zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń.
"Dieta funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna - to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeniu wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy.
Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Podstawą funkcją wątroby jest oczyszczanie krwi oraz całego organizmu z rozmaitych toksyn, dlatego zdrowa wątroba jest niezbędna w zapobieganiu chorobom. Ten ważny organ często jednak niedomaga w wyniku obciążenia, a powodem jest przede wszystkim niewłaściwa dieta. Na szczęście jest i dobra wiadomość: wątroba szybko zapomina o doznanych krzywdach. Optymalne funkcjonowanie wątroby może zostać przywrócone i nawet uszkodzony narząd jest w stanie się zregenerować.
Cudowna możliwość regeneracji
Podstawą funkcją wątroby jest oczyszczanie krwi oraz całego organizmu z rozmaitych toksyn, dlatego zdrowa wątroba jest niezbędna w zapobieganiu chorobom i osiągnięciu optymalnej kondycji fizycznej. Ten ważny organ często jednak niedomaga w wyniku obciążenia i przemęczenia ? tym samym nie może spełniać swojej funkcji. Powodem jest nie tylko skażone środowisko, ale również niewłaściwa dieta i styl życia. Na szczęście jest i dobra wiadomość: wątroba szybko zapomina o doznanych krzywdach. Optymalne funkcjonowanie wątroby może zostać przywrócone i nawet uszkodzony narząd jest w stanie się zregenerować.
Autorka podaje wiele istotnych informacji, m.in. odpowiada na pytania:
-Co robić, by wspomóc jej oczyszczanie?
-Jaka jest rola wątroby w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
-Jak wygląda oczyszczające menu?
-Jakie zioła wspomagają proces oczyszczenia?
Trawienie jest kluczową kwestią, jeśli chodzi o rozmaite problemy zdrowotne i stanowi jeden z najważniejszych czynników, mających wpływ na ogólne dobre samopoczucie. Wiele chorób i dolegliwości może być spowodowane złym trawieniem, m.in. egzema, trądzik, alergie, anemia, zatwardzenia i różnego rodzaju infekcje. Kiedy procesy trawienne są prawidłowe, ich wynikiem jest właściwy metabolizm, z którego korzyści czerpią wszystkie organy i układy ludzkiego ciała.
Dlaczego trawienie jest tak ważne? Odżywianie to nie tylko to, co spożywamy, ale to, co faktycznie przyswajają komórki naszego organizmu – a mogą one otrzymać jedynie to, co zostało rozłożone w trakcie procesów trawiennych. Parafrazując stare powiedzenie, możemy stwierdzić, że jesteśmy nie tyle tym, co jemy, ale tym, co trawimy i przyswajamy.
Autor książki, dietetyk, przedstawia proces trawienia w łatwy do zrozumienia sposób, podając przy tym przydatne rady. Wypełnij przygotowaną przez niego ankietę, aby dowiedzieć się, czy twoje procesy trawienne są słabe, i – o ile tak jest – w jaki sposób możesz temu zaradzić. Wypróbuj też skomponowane przez niego przepisy, dzięki którym poprawisz swoje trawienie.
Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta, wyd. drugie to praktyczne kompendium wiedzy o dnie moczanowej, którego autorem jest lekarz specjalista medycyny rodzinnej.
W pierwszej części poradnika, poznasz wszystko, czego potrzebujesz, aby zrozumieć chorobę. Autor pisze prostym i zrozumiałym językiem, wyjaśniając "po ludzku" skomplikowaną, medyczną terminologię.
W drugiej części poradnika, otrzymasz gotowe odpowiedzi i rozwiązania na wszelkie możliwe pytania i problemy związane z chorobą. Dzięki temu dowiesz się, jak pokonać dnę, a Twoje życie stanie się łatwiejsze.
W poradniku znajdziesz również jadłospisy, które pomogą Ci w przestrzeganiu diety oraz samodzielnym komponowaniu posiłków.
Ale to nie wszystko! Otrzymujesz także sześć dodatków ściśle związanych z tematyką dny moczanowej.
Dna moczanowa nie ma żadnych tajemnic przed autorem, gdyż praktykuje jako lekarz rodzinny we Wrocławiu.
To, co poleca doktor Kokurewicz działa i zostało sprawdzone - zarówno przez niego, jak i jego pacjentów.
Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Pierwsza książka Ewy Chodakowskiej, najpopularniejszej polskiej trenerki personalnej, znanej z programu „Pytanie na śniadanie” TVP2, gdzie występuje jako „Trenerka całej Polski”. Jej unikalna metoda treningowa zrewolucjonizowała kobiecy fitness, a programy ćwiczeń wydane na płytach DVD w magazynie SHAPE, okazały się bestsellerami. W rok zdobyła ponad 150 tysięcy fanów na Facebooku, rejestrując 1,5 mln wizyt tygodniowo. Osoby ćwiczące wraz z nią, przechodzą szybką i niewiarygodną metamorfozę. Zaraża optymizmem i pasją oraz pomaga zmienić życie setkom tysięcy kobiet. Za ich namową powstała książka, w której Ewa Chodakowska prezentuje nie tylko instrukcje dotyczące treningów, ale także dzieli się motywacją oraz wiedzą i własnymi doświadczeniami na temat diety oraz stylu życia.
Książka wyraża holistyczną filozofię Ewy Chodakowskiej opartą na założeniu, że aktywność fizyczna i jej pozytywne rezultaty przyczyniają się do rozwoju duchowego, emocjonalnego oraz umysłowego . Do współtworzenia książki Ewa zaprosiła swojego partnera życiowego Lefterisa Kavoukisa, jednego z najbardziej znanych i cenionych trenerów personalnych w Grecji.
Książka zawiera kompleksowy program miesięcznej metamorfozy z podziałem na poszczególne dni: 30 dni, 30 treningów po 30 minut, 30 jadłospisów. W książce znajduje się motywacja na każdy dzień, praktyczne porady dietetyczne i wskazówki treningowe oraz zdjęcia trenerki prezentującej wszystkie ćwiczenia opatrzone szczegółowym opisem.
W tym nowatorskim opracowaniu przygotowanym przez grupę najwybitniejszych badaczy zajmujących się diagnostyką i leczeniem zaburzeń odżywiania omówiono wszystkie kategorie tych zaburzeń, a także stany wykraczające poza uznane obecnie kryteria diagnostyczne. Oparta na solidnej empirycznej podstawie, transdiagnostyczna wzmocniona terapia poznawczo-behawioralna szybko zyska miano najlepszej formy leczenia zaburzeń odżywiania.
David H. Barlow, PhD, ABPP, profesor wydziałów psychologii i psychiatrii, Uniwersytet Bostoński
Fairburnowi i jego współpracownikom należy się uznanie za przełożenie wyników najnowszych badań na język praktyki.
Robert L. Leahy, PhD,
wydział psychiatrii, Weill Cornell Medical College, New York Presbyterian Hospital
Książka jest pierwszym, wyczerpującym przewodnikiem po wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej (CBT-E), najnowszej wersji podstawowego, potwierdzonego doświadczeniem sposobu leczenia zaburzeń odżywiania. Autorzy podejmują problematykę wykorzystania ujęcia transdiagnostycznego w leczeniu różnych rodzajów zaburzeń odżywania spotykanych w praktyce klinicznej. Christopher Fairburn i współpracownicy szczegółowo opisują, jak dopasować wzmocnioną terapię poznawczo-behawioralną do potrzeb poszczególnych pacjentów oraz jak zaadaptować ją do leczenia nastolatków i pacjentów wymagających hospitalizacji. Ponadto wskazują, jak sobie radzić z częstymi w takich przypadkach zaburzeniami współwystępującymi.
Natura daje nam najlepsze lekarstwa, ale skrzętnie skrywa przed nami ich tajemnice.
Wiele lat zajęło mi szukanie niezawodnych sposobów przywracających energię, zdrowie i chęć życia, ale moja długa wędrówka przywiodła mnie do wiedzy.
• Jaką wybrać dietę
• Jak odmłodzić cerę
• Jak zadbać o zgrabną sylwetkę
• Jak odzyskać witalność i sex appeal
• Jak wzmocnić system immunologiczny
• Jak wspomóc organizm w zwalczaniu chorób
• Jak przeprowadzić naprawdę skuteczne kuracje oczyszczające
Skuteczne kuracje oczyszczające
Spis treści:
Na początku drogi
Oczyszczanie? To nie dla mnie
Dokuczliwi lokatorzy
Gruntowne porządki
Męska rzecz
Ładowanie wewnętrznej baterii
Medikzap - nowe wydanie sprawdzonych idei—
Jak stosować Medikzap
Zappery - prawda i mity
Intrygujące badania
Czy zappery mogą szkodzić?
Kuracje oczyszczające
Jak przeprowadzać kuracje
Polecana kontynuacja
Wszyscy mogą - nie wszyscy powinni
Kuracja na oczyszczenie jelit
Zestaw nr 1 podstawowy
Zestaw nr 1 a wzmocniony
Zestaw nr 2 rozszerzony
Oczyszczanie jelit-zestaw dla dzieci
Oczyszczanie wątroby
Oczyszczanie nerek
Kokosowa kuracja oczyszczająca
Okłady na wątrobę
Okłady z„Płynu ziołowego"
Okłady z oleju rycynowego
Okłady z musu figowego
Okłady na śledzionę z naparu hibiskusa
Ciepłe okłady
Prosta(ta) męska kuracja
Moja przygoda ze srebrem i złotem koloidalnym
Arbuzowa kuracja oczyszczająca
Arbuzowa kuracja upiększająca
Kuracja sokiem winogronowym
Kuracja (nie)winna
Kuracja owocami marakui
Kuracja orzechowo-grejpfrutowa
Kuracja na bazie owoców granatu
Kuracja na lekkość stawów i sprawność nerek
Kuracja brukwiowa
Od zera do AB
Powiedz mi, jaką masz grupę krwi, a doradzę ci, jak się odżywiać
Uważaj, co jesz, czyli dobre zasady (i kwasy) żywienia
Płukanie jelita grubego
Uczcijmy to głodówką
Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa
Witaminowe bomby
Pikantny poranek
Zielony koktajl (smoothie)
Warzywny cymes
Herbaty i napoje ziołowe
Rumianek
Mięta pieprzowa
Pokrzywa
Hibiskus
Korzeń hortensji
Korzeń prawoślazu
Korzeń sadźca
Liście papai
Kwiat głogu
Herbata ziołowa Be-life
Schisandra (cytryniec chiński)
Arcydzięgiel
Zielona herbata
Na drobne dolegliwości
Na wzmocnienie układu immunologicznego
Przy pierwszych objawach przeziębienia
Na poprawę perystaltyki jelit
Na problemy z Candidą
Na niestrawność
Na zatkany nos
Na ból gardła
Tonik czosnkowy do twarzy
Maseczka i okłady z pestek granatu
Relaksujący balsam arganowo-rumiankowy
Wyekstrahować to, co najlepsze
Orzech włoski i czarny
Dwie odmiany z tej samej rodziny orzechowatych
Ekstrakt z goździków
Ekstrakt z piołunu
Ornityna
Ekstrakt z rdestu ostrokończystego - Resveratrol
Nefris
Auratus
Ekstrakt z ametystów
Himalajska sól krystaliczna
Kąpiele regenerująco-odprężające
Kąpiel z dodatkiem soli himalajskiej
Kąpiel z dodatkiem „Płynu ziołowego"
Kąpiel z dodatkiem soli gorzkiej
Kąpiel z dodatkiem oleju kokosowego
Kąpiel z dodatkiem sody oczyszczonej
Kąpiel w Solance z Zabłocia
Kąpiel w wodzie ametystowej
Olej arganowy
Olej arganowy kosmetyczny i spożywczy
Zabiegi wzmacniające i energetyzujące
Jak dodać sobie czaru i wdzięku
Aromaty, toniki i inne czary
Kontakt bardzo fizyczny
Masaż limfatyczny
Masaż polinezyjski
Finis coronatopus, czyli koniec wieńczy dzieło
Wybrana literatura
Aneks
Studies on the Effect of Medikzap and NE 555 Devices Used in Natural Medicine on the Candida albicans Fungus Cells
Evaluation Study on the Effect of Three Electric Currents on the Candida albicans Fungus Cells
Działanie aparatów Medikzap i NE 555 stosowanych w medycynie naturalnej na komórki grzyba z rodzaju Candida albicans
Badania nad oddziaływaniem trzech rodzajów prądów elektrycznych na komórki Candida albicans
Veris
Antiquus
Olejek oregano
Regularne oczyszczanie organizmu pomaga zapobiegać chorobom.
Toksyny pochodzące z naszego otoczenia i niewłaściwa dieta mogą poważnie osłabić zdolność układu trawiennego do przyswajania substancji odżywczych i chronienia organizmu przed pojawieniem się chorób. Dzięki niniejszej książce dowiesz się, które produkty spożywcze i napoje przyczyniają się do lepszego trawienia.
Książka Oczyszczamy organizm odpowiada m.in. na następujące pytania:
W jaki sposób pracują zdrowe jelita?
Jakie leki i choroby mogą zaburzać naturalny proces oczyszczania organizmu?
Dlaczego stosowanie środków przeczyszczających i lewatyw może niekiedy działać niekorzystnie na organizm?
W jaki sposób należy oczyszczać organizm, aby zmniejszyć objawy związane z zespołem jelita drażliwego i uchronić się przed zachorowaniem na raka okrężnicy?
Udowodniono, że regularne stosowanie postu stanowi bezpieczną i skuteczną technikę oczyszczania organizmu. Niniejsza książka wprowadza czytelników w tajniki weekendowego oczyszczania – programu, dzięki któremu układ trawienny regeneruje swe siły do dalszej pracy, nagromadzone w ciele substancje toksyczne uwalniają się, a my zaczynamy sięgać po jedzenie wtedy, gdy naprawdę jesteśmy głodni.
Alergia choroba związana z postępem cywilizacji staje się udziałem coraz większej liczby osób. Może pojawić się w każdym wieku i daje różne, często bardzo uciążliwe objawy. Niniejsza książka pomoże wszystkim tym, którzy dotknięci są alergią pokarmową. Pokazuje ona, w jaki sposób, stosując określone postępowanie dietetyczne, można zmniejszyć przykre objawy choroby, a nawet je wyeliminować.W książce znajdują sie odpowiedzi na pytania:Jak zdiagnozować alergię pokarmową?Jakie choroby mogą być związane z alergią pokarmową?Jak w prosty sposób opanować objawy alergii pokarmowej?
Przewód pokarmowy zasiedlony jest przez rozmaite odmiany bakterii, drożdży, grzybów i innych organizmów jednokomórkowych. Jest ich dziesięć razy więcej niż komórek ludzkiego ciała. Dzięki zadziwiającemu procesowi symbiozy umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i utrzymują go w zdrowiu.A jednak od 200 lat ludzkość toczy zaciętą walkę przeciw mikroorganizom jest to walka nie tyle bez precedensu, co przede wszystkim zgubna w skutkach. W rezultacie powstają coraz bardziej niebezpieczne mutacje grzybów, bakterii i wirusów, które z kolei powodują nieznane i często trudne do wyleczenia choroby, a jednocześnie zawyżają koszty związane z medycyną, higieną i produkcją żywności.Odkrycia naukowe, które podają rozwiązania tego problemu, zalegają od lat na półkach bibliotek najprzeróżniejszych fakultetów. W książce Rozwiązania EM Trawienie wiedza ta została zebrana i przedstawiona w zrozumiałej formie, w nadziei na rozwinięcie nowych, prostych strategii odnośnie zdrowia.
Autor wykazuje, że dieta wegetariańska stanowi pełnowartościowy pokarm chroniący organizm ludzki przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Książka przedstawia także humanitarne i ekonomiczne aspekty wegetarianizmu.
Produkcja zwierząt rzeźnych jest jedną z głównych przyczyn zanieczyszczenia środowiska, występowania kwaśnego deszczu i globalnego ocieplenia. Spożywanie mięsa i produktów odzwierzęcych powiązane jest z występowaniem najczęstszych przyczyn zgonów, takich jak choroby sercowo- naczyniowe, nowotwory czy cukrzyca.
Wegetarianie mają znacznie mniejsze ryzyko pojawienia się tych chorób, a w konsekwencji - żyją oni dłużej. Stosowanie diety wegetariańskiej może przyczynić się do ochrony przed wieloma schorzeniami i innymi wyniszczającymi problemami zdrowotnymi.
Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie są konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu? W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania. Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinna być pierwszym krokiem podjętym w celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też poradnik uzupełniono najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr hab. Jadwigę Biernat, pracownika Akademii Medycznej we Wrocławiu.
Wspomaganie pracy układu odpornościowego za pomocą właściwego sposobu odżywiania ułatwi utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub, w razie potrzeby, pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna jedynie wspiera proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny naszego organizmu. To więc my sami mamy największy wpływ na naszą odporność, prowadząc odpowiedni styl życia i odżywiając się właściwie.
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu naturalnego odżywiania wzmacniającego odporność opartego na zasadach makrobiotyki i medycyny chińskiej, zweryfikowanej i zmodyfikowanej na potrzeby naszych czasów (według badań naukowych).
W książce znajdziesz informacje o:
? Funkcjonowaniu układu odpornościowego
? Objawach osłabienia odporności
? Wzmacnianiu czynności obronnych organizmu
? Skoncentrowanych, naturalnych źródłach minerałów i witamin
? Niedoborach pokarmowych i sposobach ich identyfikacji
? Przygotowaniu prostych i odżywczych posiłków wzmacniających odporność (ponad 130 przepisów).Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem
Spis treści:
WSTĘP
I. W HARMONII Z WSZECHŚWIATEM
1. Homeostaza - nieoceniony dar natury
2. Wpływ psychiki na fizjologię
3. Integracja czterech sfer naszego życia
4. Sztuka prostego życia
5. Myślenie pytaniami
II. UKŁAD ODPORNOŚCIOWY WALCZY O TWOJE ZDROWIE
1. Jak funkcjonuje układ odpornościowy?
2. Objawy osłabienia odporności i anergia
3. W jaki sposób nieprawidłowe odżywianie osłabia nasz układ odpornościowy?
4. Jak wzmacniać czynności obronne organizmu?
5. Psychika a układ odpornościowy
6. Dieta rotacyjna
7. Układ odpornościowy leczy się sam
III. CO NAS ODŻYWIA
1. Biofotony w żywych organizmach
2. Żywność, w której jest najwięcej światła
3. Pokarm jako przekaz
4. Przepisy na potrawy obfitujące w biofotony
IV. MAGIA PRZEMIANY POŻYWIENIA W ŻYCIODAJNĄ ENERGIĘ
1. Żywność do szybkiego spożycia pozbawia nas energii
2. Zeń w kuchni - sztuka gotowania dawniej i dziś
3. Wpływ koncentracji na energię pożywienia
V. CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST AŻ TAK PRACOCHŁONNE?
1. To, jak postrzegamy pracę w kuchni, wynosimy z domu rodzinnego
2. Zdrowe odżywianie to kwestia naszych priorytetów, a nie czasu
3. Wprawę w kuchni uzyskuje się dzięki codziennej praktyce
4. Odkryj swoje potrzeby odnośnie do odżywiania
5. Jak ułatwić sobie codzienne przygotowywanie posiłków?
VI. JAK ZASPOKAJAĆ POTRZEBY ORGANIZMU I WZMACNIAĆ
JEGO ODPORNOŚĆ W PROSTY SPOSÓB?
1. Od czego zależą nasze potrzeby żywieniowe?
2. Czy nasze pożywienie należy uzupełniać suplementami?
3. Skoncentrowane, naturalne źródła minerałów i witamin
4. Odżywianie organizmu
5. Niedobory pokarmowe
6. Identyfikacja niedoborów żywieniowych
VII. TWOJE POSIŁKI MOGĄ BYĆ PROSTE I ZARAZEM ODŻYWCZE
1. Zacznij dzień pożywnym śniadaniem
2. Drugie śniadanie (zamiast kawy] doda Ci energii
3. Lekki obiad zapewni dobre samopoczucie
4. Kolacja a dobry sen
VIII. POZNAJ CENNE WŁAŚCIWOŚCI MNIEJ ZNANYCH
PRODUKTÓW ROŚLINNYCH
1. Tempeh - wysokoodżywczy produkt białkowy, jako baza
do przyrządzania szybkich posiłków
2. Wykorzystaj cenne właściwości oleju kokosowego
3. Słodycz stewii w napojach, deserach i innych posiłkach
4. Owoce goji - „czerwone diamenty", bogate źródło biopierwiastków - jako dodatek do potraw
5. Chroniące życie salwestrole w warzywach i owocach
6. Trawy zielonych zbóż (pszenicy, jęczmienia i owsa) -to wspaniały lek natury
IX. JAK USPRAWNIĆ PRACĘ W KUCHNI
X. PRZEPISY
l. Zupy
2. Potrawy ze zbóż
3. Potrawy z warzyw
4. Potrawy o dużej zawartości białka
5. Sosy
6. Desery i wypieki
7. Napoje
8. Dodatki
BIBLIOGRAFIA
PRZEPISY-SPIS POTRAW
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?