Bogato ilustrowany, napisany przystępnym językiem poradnik medyczny, w którym poznasz aktualne informacje dotyczące zasad zdrowego żywienia, metabolizmu i roli cholesterolu w organizmie oraz hipercholesterolemii i hipertrójglicerydemii. Znajdziesz tu porady dotyczące aktywności fizycznej i medycyny naturalnej, a także obszerną tabelę kalorii, cholesterolu i tłuszczu w wybranych produktach.
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach.
Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia.
Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,
jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.
I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco
przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa.
Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Informacje na temat bezpieczeństwa diet wegetariańskich i wegańskich, zwłaszcza te odnoszące się do małych dzieci i kobiet w ciąży, nie są łatwo dostępne. Niniejsza książka uzupełnia lukę w tym zakresie, co pozwoli obecnym oraz przyszłym rodzicom i ich potomstwu czerpać największe możliwe korzyści z wegetarianizmu czy weganizmu. Autor, dzieląc się swoim bogatym doświadczeniem, krok po kroku przedstawia zalecenia i praktyczne porady dotyczące bilansowania diety roślinnej, tak aby czytelnicy mogli bezpiecznie wprowadzać zmiany w jadłospisie – swoim lub pacjentów. Publikacja może służyć za przewodnik nie tylko dla dietetyków, lekarzy i innych pracowników opieki zdrowotnej, lecz także dla rodziców oraz przyszłych rodziców dzieci na dietach roślinnych.
Cukrzyca, coraz częściej określana epidemią XXI wieku, dotyczy już przeszło 3 mln Polaków, a liczba chorych, w tym dzieci i młodzieży, nieustannie rośnie. Choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może wynikać z różnych przyczyn: np. niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1 czy oporności komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Podstawowym elementem terapii, obok farmakoterapii, jest odpowiedni sposób odżywiania. Brak leczenia prowadzi do wielu powikłań, a także skrócenia długości życia. „Dieta w cukrzycy” to poradnik dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, który kompleksowo wyjaśnia mechanizmy choroby, prowadzi czytelnika przez najważniejsze zagadnienia z nią związane oraz daje wsparcie i narzędzia pozwalające zdrowo żyć. Napisany został przez Angelinę Ziembińską, wieloletnią diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną i autorkę bloga (dietolog.pl), przy wsparciu merytorycznym dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen, cenionej diabetolożki i propagatorki wiedzy o cukrzycy, związanej z Zakładem Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Książka dedykowana jest osobom chorującym na cukrzycę typu 1 i 2, ich bliskim oraz edukatorom diabetologicznym.
"Dietetyka kobiet i mężczyzn" to unikatowa publikacja przedstawiająca zalecenia żywieniowe uwzględniające różnice między płciami, w tym również w występowaniu chorób u obu płci.W książce omówiono - w kontekście żywienia - choroby występujące częściej wśród kobiet, takie jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza i zespół jelita drażliwego, oraz choroby dotykające częściej mężczyzn, takie jak dna moczanowa, stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi czy choroba refluksowa przełyku.Dodatkowo autorki, mające dużą praktykę kliniczną i na co dzień pracujące z pacjentami, przekazują wiedzę na temat wpływu żywienia na płodność, profilaktyki żywieniowej w zaćmie i jaskrze oraz żywienia w najczęstszych chorobach skóry i chorobach układu sercowo-naczyniowego. Opisano również szczegółowo zasady żywienia osób w starszym wieku, uwzględniając zarówno procesy fizjologiczne starzenia się organizmu, jak i najczęstsze stany chorobowe, takie jak niedożywienie czy otyłość z często towarzyszącą jej w tym wieku sarkopenią. Ponadto w książce przedstawiono interakcje między lekami a żywnością, formułując praktyczne zalecenia dla osób zażywających leki.Podręcznik "Dietetyka kobiet i mężczyzn" przeznaczony jest dla studentów dietetyki i innych kierunków medycznych oraz specjalistów zajmujących się tematyką żywienia. Klarowna struktura, aktualna treść i praktyczne materiały dodatkowe czynią go cennym źródłem wiedzy również dla pacjentów i każdego, komu bliskie są zasady prawidłowego żywienia.
Wyczerpujący, rzetelny poradnik dla osób chorujących na SIBO (przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim) Ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki i zaparcia to coraz powszechniejsze dolegliwości, które nie tylko znacząco obniżają komfort codziennego życia, lecz także mogą być symptomem choroby określanej jako SIBO. Wielu z nas latami funkcjonuje z dokuczliwymi objawami, nie wiedząc, że istnieje szereg działań, które mogą nam pomóc.Autorka szczegółowo opisuje przyczyny, przebieg i metody radzenia sobie z SIBO. Porządkuje dostępną wiedzę o tej wciąż mało rozpoznanej chorobie, czerpiąc ze swojego bogatego doświadczenia dietetyczki.Zdrowe jelita to także solidna porcja wiedzy o jelitach w ogóle. Autorka uświadamia nam, jak bardzo ich stan rzutuje na pracę całego organizmu, i edukuje o roli czynników środowiskowych negatywnie wpływających na kondycję jelit także o znaczeniu zdrowia psychicznego. Katarzyna Bednarska magister dietetyki, absolwentka WUM. W praktyce dietetycznej stawia przede wszystkim na szukanie przyczyn zaburzeń, strategię dobraną do potrzeb pacjenta i merytoryczne podejście oparte na badaniach naukowych. Nagrywa podcast, prowadzi konto na Instagramie (@kasia.bednarska.dietetyk) i blog pod adresem kbednarska.pl.
Zespół chronicznego zmęczenia (CFS) to niełatwa do zdiagnozowania jednostka chorobowa, na którą składa się wiele objawów: przewlekłe zmęczenie, złe samopoczucie powysiłkowe, trudności w podjęciu nawet najprostszych codziennych aktywności, dolegliwości bólowe i wiele innych. Nie istnieje leczenie gwarantujące pełne wyzdrowienie z CFS, są jednak metody pozwalające łagodzić jego objawy. Proponowane w książce terapie, wywodzące się z danych naukowych, opierają się na działaniu zmniejszającym dolegliwości bólowe oraz zmęczenie i obejmują przede wszystkim zmiany w stylu życia – odpowiedni sposób odżywiania, stopniowe zwiększanie aktywności fizycznej, a także odpoczynek. Dietoterapia w zespole chronicznego zmęczenia jest pierwszą na polskim rynku wydawniczym pozycją łączącą w sobie elementy związane z problematyką CFS, strategie postępowania dietetycznego, suplementację, rolę mikrobioty jelitowej oraz przepisy na dania mogące wspomagać chorych. Publikacja dedykowana jest dietetykom, lekarzom zajmującym się osobami z CFS, a także samym pacjentom i ich bliskim.
Dieta ketogenna nie tylko stanowi uznaną niefarmakologiczną metodę leczenia padaczek lekoopornych i wrodzonych wad metabolizmu, lecz także zaczyna być wykorzystywana jako opcja terapii innych chorób, m.in. otyłości, cukrzycy typu 1 i 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, migreny czy chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Skuteczność stosowania diety ketogennej zależy w znacznym stopniu od przestrzegania zaleceń dietetycznych przez pacjenta, dlatego współpraca między lekarzem, dietetykiem a pacjentem i jego rodziną jest kluczowa do zapewnienia powodzenia terapii. Niniejsza książka w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety ketogennej w praktyce klinicznej, a zawarte w niej informacje oparto na najnowszych badaniach naukowych i wytycznych towarzystw medycznych. Publikację kierujemy zarówno do lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, farmaceutów, fizjoterapeutów, psychologów czy pracowników socjalnych, jak i do pacjentów oraz ich rodzin – tak aby znaleźli wstępne wskazówki do stosowania diety ketogennej, co pozwoli wspomóc proces leczenia choroby.
Zachodni styl odżywiania, przetworzona żywność, siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna oraz zbyt wysoka masa ciała to główne czynniki sprzyjające rozwojowi niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) – schorzenia, które dotyczy już przeszło 30% osób na całym świecie i stanowi drugą z najczęstszych przyczyn przeszczepiania wątroby. Złotym standardem leczenia NAFLD jest zmiana nawyków żywieniowych, które wdrożone na odpowiednio wczesnym etapie choroby, mogą całkowicie ją cofnąć, a w przypadku stanów bardziej zaawansowanych ograniczyć dalszy jej postęp. Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby to kompendium wiedzy o wątrobie i NAFLD przedstawiające zalecenia żywieniowe, modele diet i gotowe jadłospisy oraz wskazówki ułatwiające podjęcie aktywności fizycznej. Książka dedykowana jest przede wszystkim osobom z NAFLD oraz ich bliskim, a także lekarzom opiekującym się pacjentami z chorobami wątroby, dietetykom i studentom dietetyki.
Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby osób na całym świecie. Tkanka tłuszczowa wydziela do krwiobiegu szereg substancji, również tych działających niekorzystnie, np. wywołujących przewlekły stan zapalny, co przyczynia się do rozwoju chorób i zaburzeń metabolicznych. Głównym celem terapii otyłości jest trwałe obniżenie masy ciała, ale presja związana z chęcią uzyskania szybkich efektów sprawia, że pacjenci często sięgają po rozwiązania niedostosowane do ich możliwości. W dłuższej perspektywie nie przynosi to pożądanych rezultatów, a nawet może nasilać proces odkładania się tkanki tłuszczowej. Książka „Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości” to kompendium wiedzy, które pozwala zrozumieć przyczyny przejadania się oraz stanowi pomoc w wypracowaniu stabilnej równowagi żywieniowej, która umożliwia trwałą normalizację masy ciała. Publikacja dedykowana jest przede wszystkim osobom z nadwagą i otyłością, określającym siebie jako „uzależnione”, np. od słodyczy, doświadczającym niekontrolowanych napadów apetytu, a także ich bliskim oraz specjalistom opiekującym się pacjentami z nadmierną masą ciała: dietetykom, lekarzom, terapeutom.
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom.
W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko. Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Problemy takie jak zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO, celiakia wymagają kompleksowego leczenia i troskliwej opieki dietetycznej.
Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej m.in.:
• co jeść, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe,
• kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać,
• jak dbać o dobrą mikroflorę jelitową i jakie są z tego korzyści,
• jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków,
• jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy).
Znajdziesz tu również przepisy na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych. Smacznego!
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze blog i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów…
Czego szukamy w sztuce, także kulinarnej? Niezwykłych doznań?
Szukamy czegoś, co rozpala w nas iskierkę życia…
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom - tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.
Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje;przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle;propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia;wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność;porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2;wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek Insulinooporność. Dieta dla zdrowia, Kuchnia świata dla diabetyków i Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Smaczne i proste wypieki dla diabetyków oraz wszystkich, którzy chcą mieć kalorie i węglowodany pod kontrolą.Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.W książce znajdziesz:120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypiekówinformacje dotyczące żywienia diabetyków.Agata Lewandowska dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.
Badania niemieckiej biochemik nad kwasami tłuszczowymi i olejem lnianym znalazły zastosowanie w leczeniu takich chorób, jak nowotwory, choroba Alzheimera, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta doktor Johanny Budwig polega na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. W książce, której autorem jest jej synowiec – znany niemiecki lekarz specjalizujący się w terapii holistycznej, czytelnicy znajdą wiele praktycznych przepisów i porad służących przyrządzaniu w własnym zakresie potraw zgodnych z wytycznymi tej diety.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?