KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

39,33 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,33 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

102,46 zł
137,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,64 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

22,31 zł
39,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

57,41 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,61 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

41,66 zł
75,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,00 zł
Okładka książki Wielka księga zdrowych koktajli

79,99 zł 56,63 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69,63 zł

Zdrowe koktajle z owoców, warzyw, ziół. Dla urody,zdrowia czy witalności. Ponad 100 przepisów na pyszne koktajle, każdy znajdzie coś dla siebie, ciekawe przepisy i porady.
Okładka książki Kluski. Teoria i praktyka

89,90 zł 51,86 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,86 zł

Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami. W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto. Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podcastu „Zabawy jedzeniem”, zabiera nas na pasjonującą – i wynikającą z pasji – wyprawę. Jak na specjalistkę i badaczkę przystało, zaczyna od podstaw: sięga do dawnych książek kucharskich, formułuje definicję kluski, wykłada typologię, pokazuje, jak uniknąć potknięć i pułapek, a w końcu zaprasza do wspólnego zakasania rękawów i zagniatania, lepienia, gotowania, eksperymentowania i – najważniejsze – jedzenia. Ta książka powinna być na wyposażeniu każdej kuchni, bo jest równie niezbędna, co garnek czy nóż. Pierwsza tak obszerna monografia klusek obfituje bowiem nie tylko w fascynujące opowieści na ich temat i wnikliwe technikalia, lecz także w różnorodne przepisy. To lektura międzypokoleniowa, która przywoła najpiękniejsze rodzinne kulinarne wspomnienia i pozwoli stworzyć nowe. Basia Starecka, dziennikarka, autorka bloga NakarmionaStarecka.pl Tak sobie myślę, że kluski zostały wynalezione, by zrobić z mąki coś, co nie będzie chlebem. I nikt nie mógł się spodziewać, że dadzą aż tyle przyjemności, że dla niejednej i niejednego będą próbą charakteru, że dla nich złamią dane sobie słowo i na rzecz klusek pożegnają się z dietą. Paulina napisała książkę, którą wiele osób chciało napisać – ale nie napisało. Książkę, która należała się nam tak, jak leniwym należy się dobry twaróg! Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Kapłony i szczeżuje
Okładka książki Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku [wyd. 2, 2025]

79,99 zł 49,75 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 50,15 zł

Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku – wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite! Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne! Z miłością Agnieszka
Okładka książki Szczęście na talerzu

69,00 zł 44,02 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,85 zł

Książka, zatytułowana “Szczęście na talerzu”, to zbiór kulinarnej magii dla wszystkich, którzy chcą odkryć tajemnice gotowania pełnego smaku i pasji. Przeniesiemy Cię w świat, gdzie gotowanie staje się sztuką, a smaki stają się magicznymi doznaniami. Książka jest nasycona inspiracją i wiedzą dla zarówno początkujących kucharzy, jak i doświadczonych pasjonatów kulinarnych przygód. Znajdziesz tu nie tylko przepisy, ale także osobiste porady, triki i przesłanie, które ułatwią Ci tworzenie wyjątkowych dań. To zaproszenie do odkrywania, eksperymentowania i czerpania radości z gotowania, niezależnie od Twojego poziomu umiejętności. Ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To zaproszenie do twórczego gotowania i życia pełnego smaku. Kupując teraz, otrzymasz nie tylko książkę, ale przekażemy Ci sztukę, pasję i optymizm gotowania. Przygotuj się na smakowe wybuchy, zamów już dziś i odkryj świat gotowania na nowo!
Okładka książki Piecz to! Książka kucharska kotki Pusheen

65,00 zł 38,46 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,46 zł

"Pusheen to zabawna, psotna i uroczo pulchna pręgowana kotka, która podbojem zdobywa serca młodszych i starszych na całym świecie. Co więcej, ona naprawdę uwielbia przekąski! W tej oto książce artystka, Claire Belton, i kreatywna szefowa kuchni, Susanne Ng, połączyły siły, aby stworzyć i udostępnić czterdzieści wyjątkowych i pysznych przepisów, przedstawiając w nich Pusheen i jej bezgraniczną miłość do smakołyków! W każdym z tych superzabawnych przepisów znajdziecie kotkę Pusheen zdobiącą słodkie przysmaki, takie jak ciasteczka i pianki; pyszne desery, na przykład galaretki; klasyczne wypieki, jak tarty i eklerki; pięknie zdobione ciasta i torty świąteczne, a nawet jej ulubioną wytrawną przekąskę - wyśmienitą pizzę! Książa zawiera zarówno podstawowe przepisy dla początkujących, jak i wymagające propozycje dla nieco bardziej zaawansowanych miłośników pieczenia. Dlaczego warto podarować tę książkę dziecku (i nie tylko): doskonała okazja do rodzinnego spędzania czasu w kuchni i przy stole; motywacja do rozwijania umiejętności kulinarnych; świetna zabawa z uwielbianą Pusheenką."
Okładka książki Psychodietetyka na każdy dzień - jak pokonać uzależnienie od jedzenia

74,70 zł 42,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,42 zł

Czy czujesz, że jedzenie to twój sposób na radzenie sobie ze stresem? A może zmagasz się z nadwagą i szukasz trwałego rozwiązania? "Psychodietetyka na każdy dzień" to praktyczny przewodnik, który pomoże ci zrozumieć, jak dieta, zaburzenia emocjonalne i psychosomatyka wpływają na twoje zdrowie fizyczne i psychiczne. Nauczysz się, jak przestać się objadać, poradzić sobie z kompulsywnym jedzeniem oraz jak szybko schudnąć bez ryzyka i powikłań. Codzienne inspiracje pomogą ci poprawić relacje z jedzeniem, zbudować silniejsze poczucie własnej wartości i uniknąć chorób związanych z niezdrowymi nawykami żywieniowymi. Zmień swoje życie, dzień po dniu, dzięki psychodietetyce.
Okładka książki Boże Narodzenie

10,70 zł 7,66 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,66 zł

Nic lepiej nie podkreśla rodzinnego charakteru świąt Bożego Narodzenia niż suto zastawiony stół. Przy nim każdy znajdzie swoje miejsce. Na nim każdy znajdzie swoją ulubioną potrawę. Niezależnie od tego, czy będą to dania postne podawane na wieczerzę przy blasku pierwszej gwiazdki, czy eleganckie, serwowane na świąteczny obiad, zachwycą gości bogactwem smaku! Wypróbuj nasze przepisy na potrawy wigilijne oraz te przygotowywane z różnych gatunków ryb. A także na wykwintne przystawki, zupy i danie główne, które można podać zarówno podczas świątecznego obiadu, jak i karnawałowej imprezy. No i oczywiście na pełne maku, bakalii i korzennych przypraw bożonarodzeniowe słodycze. Pysznych świąt!
Okładka książki Gotuj i piecz z Feliksem

89,00 zł 51,43 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,43 zł

Gotuj i piecz z Feliksem kulinarna podróż dookoła świata! Pluszowy zając Feliks, który przemierzył niemal każdy zakątek globu, dzieli się w tej książce przepisami na ponad 90 pysznych dań inspirowanych kuchniami świata. Dzięki praktycznym wskazówkom, sprytnym trikom oraz ilustrowanym instrukcjom krok po kroku, przygotowanie potraw stanie się dziecinnie proste - nawet dla najmłodszych kucharzy. Od babcinych naleśników z jabłkami, przez soczysty chleb marchewkowy, włoską pizzę, aż po egzotyczną ananasową patelnię z Malezji - w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie! Dodatkową atrakcją są urocze detale, takie jak flagi krajów przy przepisach oraz porady dotyczące miar i składników. Każdy przepis to nie tylko smakowite danie, ale także historia - zaproszenie do odkrywania różnorodności kultur i tradycji kulinarnych.Ta książka to idealny wybór dla wszystkich, którzy pragną wspólnego gotowania, odkrywania nowych smaków i czerpania radości z poznawania innych kultur.
Okładka książki Pizza. Przepisy i techniki znanego pizzaiolo

79,99 zł 48,62 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,62 zł

WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o sztuce pieczenia pizzy Od klasycznej Margherity po ekscytujące kompozycje smakowe - znajdziesz tu inspiracje na każdą porę roku i każdą okazję. Wypróbuj ciekawe wariacje na temat znanych klasyków! Pizza wiosenna z karmelizowanymi szparagami. Pizza łącząca bogaty smak orzechów z miodem i mozzarellą. Pizza na zimną pogodę z pieczoną dynią, ricottą i karmelizowaną cebulą. I wiele innych! Odkryj najlepsze techniki wyrabiania, formowania i pieczenia pizzy, która zachwyca do ostatniego kęsa. Sprawdź, jak przygotować łatwe ciasto, które zawsze wychodzi. Dowiedz się: Co zrobić, by przy rozkręcaniu ciasta na pizzę nie powstawały dziury? Jaki rodzaj mąki wybrać, by ciasto było jednocześnie puszyste i chrupiące? Jak przygotować najlepszy sos do pizzy? Dan Richer, znany nowojorski pizzaiolo, sprawi, że każda twoja pizza będzie idealna i niepowtarzalna!
Okładka książki Cukrzyca i życie 11

10,62 zł 7,51 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,51 zł

Książki z serii ""Cukrzyca i życie"" mają charakter informacyjny i dotyczą zarówno profilaktyki przeciwcukrzycowej, jak i różnych form terapeutycznych, alternatywnych - opartych przede wszystkim o medycynę naturalną - wspomagających leczenie zasadnicze.  W numerze 11-tym mogą się Państwo zapoznać z wiedzą na takie tematy jak: Niedoczynność tarczycy a cukrzyca, zależność mózgu od glukozy, zespół metaboliczny a rozwój cukrzycy typu 2-go, przyczyny tworzenia się obrzęków, spożywanie owoców a cukrzyca, ukryte symptomy wysokiego poziomu cukru, czy też stałą rubrykę: diety i przepisy kulinarne dla diabetyka.
Okładka książki Kulinarny Lublin

29,90 zł 17,85 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,85 zł

Kulinarny Lublin warto mieć na półce w swoim książkowym "jadłospisie" - koniecznie jako danie główne. To kulinarna podróż do lat młodości wielu Czytelników, zwłaszcza tych, którzy dobrze pamiętają siermiężne lata PRL-u. Młodsi zaś muszą uwierzyć na słowo: ówczesne władze rzeczywiście w pewnym czasie uważały, że skoro kiszona kapusta ma tyle samo witaminy C, ile jest w cytrynach, nie ma potrzeby ich importować. I to nie był jedyny paradoks w PRL-u. Było ich dużo więcej.Kulinarny Lublinto danie wykwintne. Warto go spróbować, skosztować, a nawet podelektować się nim. Ma dużo przypraw - wzbogacają go nie tylko prasowe notatki sprzed lat, dotyczące lubelskiej gastronomii, ale także unikalne zdjęcia i jadłospisy, które przeszły do lamusa. Do tego wspomnienia dawnych kelnerów, muzyków, kucharzy, którzy tworzyli klimat tamtych czasów. To książka o Lublinie sprzed kilkudziesięciu lat - z licznymi barami mlecznymi, okrągłymi budkami z piwem i saturatorami, które można zobaczyć jedynie w muzeum. Większość z tych lokali już dawno nie istnieje. Poza pamięcią i wspomnieniami o nich. I o tym jest książka - o lubelskiej gastronomii od kuchni. Smacznego!
Okładka książki Przy wrocławskim stole

59,90 zł 35,76 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,76 zł

Czy można poczuć i zrozumieć smak dawnego Wrocławia? Pisząc przed laty tę książkę, taki miałem zamiar. Zebrać i przywołać dawne kulinaria miasta nad Odrą - specjały stołów codzienne i świąteczne, domowe i restauracyjne, dawno zapomniane i trafiające na talerze ludzi znanych. Szybko zrodził się jednak pomysł, aby nie zamykać smacznego tematu jedynie w albumie receptur. Kuchnia, jakkolwiek rozumiana, nie istnieje bowiem bez szerszego kontekstu historycznego i kulturowego, nie smakuje tak dobrze - gdy piszemy o czasach dawnych - bez tradycji i obyczajów. A przede wszystkim bez ludzi. Bo czy może istnieć sztuka kulinarna bez nas? Rozumie to każdy biorący się do gotowania W czym zatem tkwi istota smaku dawnego Wrocławia?Po napisaniu tej książki przez lata upichciłem niemal wszystko, co możemy nazwać w kuchni breslauerskim. Począwszy od klasyki, a mam tu na myśli choćby śląskie niebo w gębie (Schlesisches Himmelreich) czy śląską drożdżówkę z kruszonką (Schlesischer Streuselkuchen), po specjały tak typowo wrocławskie, jak karp w bulionie luterańskim (Karpfen in Lutherischer Brhe) i bigos wrocławski z czerwonej kapusty (Breslauer Rotkraut). Polecam! Lecz ta książka jest nie tylko o gotowaniu. Wszak był Wrocław nazywany w XIX wieku miastem piwa, likierów, kartofli, klusek, kiełbas, golonek, pączków, pierników i kawy. Aż trudno uwierzyć. Nie mogło więc w niej zabraknąć takich nazwisk, jak Perini, Kissling, Hansen, Dietrich, Stiebler, takich miejsc, jak "Piwnica Świdnicka" czy tak legendarnego specjału, jak Nikolaschka aż w 60 odsłonach. Nie mogło też zabraknąć miejsca do opisania fenomenu karczmy, klimatu bud kiełbasianych, sztuki kupowania mięsa, strajku kelnerów czy smaku zupy rumfordzkiej. Dawny Wrocław da się zjeść nie tylko na kartach tej książki!
Okładka książki Air fryer. Przepisy na prawie wszystko

69,99 zł 43,53 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,88 zł

AIR FRYER - URZĄDZENIE DO ZADAŃ SPECJALNYCH! Szybszy i tańszy w działaniu od piekarnika. Przyrządzisz w nim prawie wszystko. Poznaj tajniki pieczenia ciepłym powietrzem! Aby dobrze zacząć dzień, przygotuj puszyste wytrawne omlety lub własnoręcznie skomponowaną chrupiącą granolę z orzechami i owocami. Na obiad przyrządź zupę z pasternaku z miodem, sycące steki z kalafiora lub cudownie soczyste kotlety jagnięce. Masz ochotę na deser? W air fryerze zrobisz też przełamane nutą słonego karmelu bananowe babeczki, kukurydziane batoniki, a nawet orzeźwiające ciasto cytrynowe! ODKRYJ PEŁNY POTENCJAŁ SWOJEGO AIR FRYERA Jeśli stawiasz pierwsze kroki w smażeniu ciepłym powietrzem - ta książka pomoże ci wybrać odpowiedni model urządzenia, zdradzi, co zrobić, żeby twoje dania były doskonałe za każdym razem, i otworzy przed tobą drzwi do prawdziwego mistrzostwa!
Okładka książki Ottolenghi. Kojąco

99,99 zł 70,68 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 70,68 zł

Kulinarne ukojenie w stylu Ottolenghiego! Czy gotowanie i jedzenie mogą działać kojąco? Po bestsellerowym SMAKU Ottolenghi i współautorki proponują ponad 100 przepisów na kojące dania z całego świata. Ani się obejrzysz, a staną się one twoimi ulubionymi przepisami częścią twojej domowej kuchni. Potrawy pokazane w Ottolenghi KOJĄCO dadzą poczucie bezpieczeństwa połączone z powiewem świeżości to nowe ujęcie domowej kuchni, nostalgiczne wspomnienie, odkrywczy pomysł na dania bliskie sercu. To przepisy, dzięki którym każdy poczuje się jak w domu. Jedzenie ma bowiem niezwykłą moc łączenia ludzi, którzy zabierają receptury z miejsca w miejsce i przekazują z pokolenia na pokolenie.
Okładka książki Jedzenie w arteterapii

50,00 zł 35,40 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,34 zł

Książka ma formę przewodnika po różnych metodach prowadzących do szeroko pojętego żywienia. Dotyczy to takich zagadnień, jak: co jeść, jak jeść, gdzie jeść, z kim jeść. Spośród dziesiątków warsztatów realizowanych przez Autorów wybranych zostało kilkanaście, na których przykładzie można zaobserwować sposoby radzenia sobie z emocjami, pokonywania barier, autorefleksji. Każdy opis warsztatu zawiera założenia, koncepcję warsztatu, polecenia, krótki opis realizacji, sposób prezentacji i konfrontacje uczestników na temat metody, jej efektywności i odczuć związanych z realizacją. Książka składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy (teoretyczny) poświęcony jest rozważaniom na temat jedzenia w ujęciu historycznym. Rozdział drugi to dziesięć przykładów realizacji posiłków autorów publikacji wraz z rodziną. Rozdział trzeci to kilkanaście przykładów różnych posiłków, jedzenia realizowanego przez studentów arteterapii na studiach podyplomowych w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w oddziałach w Łodzi i Warszawie. Rozdział czwarty to przykłady warsztatów zrealizowanych przez studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi na Wydziale Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej. Każdy z prezentowanych warsztatów zamieszczonych w publikacji był realizowany w różnych miejscach, z różnymi uczestnikami, jak i z różnymi przesłaniami. Warsztaty uzupełnione są fotografiami, co pozwala na dokładne ich zrozumienie i odczucie atmosfery działania oraz przybliżenie powstałych rezultatów. Książka ta nie jest klasycznym podręcznikiem. Jest zbiorem przykładów działań arteterapeutycznych, które mogą stać się pretekstem, inspiracją do wykorzystania dla prowadzących rozmaite warsztaty z grupami biorącymi udział w zajęciach arteterapii. Może być kierunkowskazem dla poszukujących wyboru, na czym się skupić. Jest też ofertą dla wszystkich, którzy poszukują zmiany w życiu codziennym, pracy, środowisku, w którym żyją. Patronat: Fabryka Kreatywności, Stowarzyszenie Arteterapeutów Polskich Kajros, Centrum Arteterapii SensArte, Centrum Arteterapii Katarzyna Góralczyk, Polski Instytut Ericsonowski, Polskie Stowarzyszenie Terapii przez Sztukę.
Okładka książki Wielka księga chleba. 50 oryginalnych przepisów na naprawdę dobre pieczywo

79,99 zł 57,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,63 zł

Imponujące dzieło rica Kaysera - uznanego francuskiego mistrza piekarstwa i założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser.Eric Kayser, uznany francuski mistrz piekarstwa, dzieli się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni Maison Kayser. "Wielka księga chleba" to 50 przepisów, które pozwalają wypróbować nie tylko klasyczne "chlebowe" mąki ale też m. in. mąkę z soczewicy, orkiszową, konopną czy kamut, a także mąki ze starych odmian pszenicy.To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce amatorzy domowego wypieku znajdą sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątów świata - m. in. na bajgle, naany, pity, tortille i focaccie. Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także hołdem dla rzemiosła i pasji piekarskiej.Idealna dla zarówno początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy.Eric Kayser, mistrz piekarnictwa, założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Wierny hipokratejskiej zasadzie, że jedzenie powinno być lekarstwem, postanowił podzielić się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni, wydając książkęLe Larousse du Pain[2013], która została przetłumaczona na osiem języków i sprzedała się w 200 tysiącach egzemplarzy i pomogła rzeszom nowicjuszy stawiać pierwsze kroki w piekarnictwie. "Wielka Księga Chleba" to kontynuacjaLe Larousse du Pain. Techniki wypieku pozostają te same, ale (ponowne) odkrywanie starych rodzajów mąki, podobnie jak receptury bazujące na oryginalnych zbożach i składnikach, otwiera wachlarz zaskakujących możliwości i ciekawych smaków.
Okładka książki Wegańska kuchnia chińska

89,99 zł 54,89 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,89 zł

Łatwe do przygotowania, pyszne i w 100% roślinne chińskie przepisy na sosy, pierożki, makarony, desery i wiele innych dań.Książka oferuje różnorodne przepisy inspirowane dzieciństwem Yang Liu oraz bogatą historią kuchni roślinnej w Chinach. Znajdziesz w niej wegańskie wersje klasycznych dań, takich jak Kung pao z boczniakami mikołajkowymi, makaron zha jiang czy herbata mleczna z Hongkongu.Każdy przepis zawiera praktyczne wskazówki, które pomogą ci opanować tradycyjne techniki gotowania, zgłębić różnorodny świat tofu oraz odpowiednio sezonować wok. Wegańska kuchnia chińska to wspaniała refleksja na temat związku jedzenia z pamięcią, miejscem, rodziną oraz jego wpływu na kulturę.Autorki książki Yang Liu i Katharina Pinczolits stworzyły popularnego bloga kulinarnego @littlericenodle.
Okładka książki Domowe wędzenie żywności wyd. 2024

44,99 zł 27,35 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,10 zł

Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty!Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować, jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce odkryjesz przepisy na wędzone przysmaki, poznasz różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiesz się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Okładka książki Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie wyd. 2024

49,99 zł 27,89 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

Święta pachną nie tylko świeżym drzewkiem bożonarodzeniowym, lecz także pomarańczą, cynamonem i korzennymi przyprawami do pierniczków. Zanim goście zasiądą przy wigilijnym stole, życie toczy się w kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp w galarecie, śledzie w różnych odsłonach, sałatki, łazanki, kutia Przyprawiamy, próbujemy, podgrzewamy. A na deser makowce, serniki, pierniki i kruche ciasteczka, po które chętnie sięgają nie tylko dzieci, lecz także dorośli.W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże Ci Wiola. Dla niej gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już blisko 400 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Zaskocz swoich gości przepysznymi daniami zarówno tradycyjnymi, jak i nietypowymi.
Okładka książki Kawa wyd. 3

49,90 zł 28,44 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,44 zł

Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta "węszyciela kawy"? A może pierwszą wiedeńską kawiarnię tak naprawdę założył Polak? Znakomity słoweński antropolog Boidar Jezernik przygląda się roli kawy w kulturze, zgłębia tajniki jej kultu i tradycję jej picia. Barwna historia kawowych ziaren to także fascynujący przypis do historii medycyny, socjologii, prawa, ekonomii i religii. Pasjonująca lektura nie tylko dla miłośników czarnego naparu."Zobaczyć świat w ziarenku piasku - zapragnął kiedyś William Blake. Jezernik nie Blake, kawa nie piasek, Bliski Wschód i Europa to nie cały świat, ale poza tym wszystko się zgadza. Słoweński antropolog napisał porywający esej o kawie, w której zobaczył nieogarniony świat kulturowych znaczeń. W jego aromatycznej i erudycyjnej opowieści etymologia spotyka się z obyczajem, cielesne namiętności z duchowym porywem, kozy z rewolucją francuską, turecki sułtan z Bachowską kantatą. Prawdziwie kawaleryjska szarża!" Dariusz Czaja"Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Boidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor - jak mniemam - byłby wielce zadowolony". Robert Makłowicz
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,14 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Okładka książki Dieta optymalna

51,90 zł
54,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,15 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,39 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,62 zł
Okładka książki Biohacking dla kobiet

46,65 zł
65,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,01 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,72 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj