Książka Przez żołądek do serca, historia chłopaka z podwórka to niezwykła podróż przez smaki, wspomnienia i życiowe wyzwania. Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów to opowieść o pasji, która rodzi się z prostych chwil, o sile marzeń i determinacji, które mogą zmienić życie każdego z nas. Krzysztof Kumidor, chłopak z podwórka, otwiera przed Tobą drzwi do swojej kuchni i swojego serca. Znajdziesz tu przepisy, które przywołują smaki dzieciństwa, inspiracje do tworzenia nowych potraw i historie, które pokażą Ci, że każdy moment w życiu może być początkiem czegoś wielkiego.Niech ta książka stanie się dla Ciebie źródłem kulinarnej radości i motywacją, by samemu tworzyć własną historię. A jeśli spodoba Ci się ten smak, bądź czujny kolejna książka Krzysztofa już wkrótce, pełna nowych opowieści i inspiracji!Wejdź do świata, gdzie smaki łączą się z emocjami, a codzienność zamienia się w wyjątkowe przeżycie. Czy jesteś gotowy? Smacznej podróży!
Octy są zdrowe i smaczne, mają także szerokie zastosowania praktyczne, np. jako środki czystości, pielęgnacyjne czy konserwujące. Octy można zrobić samemu, co nie jest trudne, ale trzeba wiedzieć, jak uniknąć niespodzianek podczas fermentacji, by cieszyć się ich pięknym zapachem, kolorem i pożądanymi właściwościami. Autorka poradnika posiada wieloletnią praktykę w przygotowaniu octów, a swoją wiedzą dzieli się na łamach tej książki. Opowiada o najlepszych surowcach fermentacyjnych, wyjaśnia przebieg fermentacji, podaje szczegółowe przepisy oraz opisuje możliwe zastosowanie octów dla celów zdrowotnych, kosmetycznych, kulinarnych czy użytkowych.Miejski ogród. Uprawa warzyw i ziół na balkonach i Marzysz o warzywach z własnej uprawy, ale nie masz ogrodu? Mieszkasz w bloku i wydaje ci się, że nie możesz uprawiać ziół? Autorzy tej książki udowadniają, że warzywa i zioła można uprawiać prawie wszędzie! Dodatkowo pokażą Ci, jak zamienić balkony, tarasy i parapety w ogródki! Ten poradnik wprowadzi Cię w tajniki miejskiego ogrodnictwa. Znajdziesz w nim: praktyczne porady, jak założyć ogród warzywny w mieście, podstawowe zagadnienia związane z uprawą warzyw i ziół, informacje na temat niemal 90 gatunków roślin, które z powodzeniem można uprawiać w pojemnikach. Zamień swój balkon w ogród uprawny i ciesz się smakiem własnoręcznie wyhodowanych warzyw!
Romantyczne kolacje we dwoje: Romantyczna kolacja we dwoje powinna się zacząć od lekkiej, pobudzającej apetyt przekąski, po której nastąpi wykwintne danie, a zakończy ją deserem z czekolady lub truskawek, które powszechnie uznawane są za afrodyzjaki. I wcale nie chodzi o to, by się najeść podczas posiłku, lecz aby było niecodziennie, ładnie, a przy okazji smacznie i wykwintnie.Kuchnia miłosna. Afrodyzjaki :Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery.Kuchnia miłosna. AfrodyzjakiNiniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, polskiej, żydowskiej i orientalnej. Prezentuje tradycyjne afrodyzjaki i zdradza kulinarne sekrety słynnych kochanków. A przy tym przekonuje, że najlepszym afrodyzjakiem jest miłość
Sylwia Bomba od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu - mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów.Gdy zaczęła rozumieć, jak działa organizm, i nauczyła się, że to, co pojawia się na talerzu, może działać jak lekarstwo, schudła 30 kilogramów.Czy tobie również trudno jest zrzucić wagę, chociażtrzymasz się diety? Masz niepohamowaną chęć na słodycze albo napady głodu? Czujesz ciągłe zmęczenie, senność po posiłku? To mogą być objawy insulinooporności.W tej książce Sylwia Bomba dzieli się historią swoich zmagań z nadprogramowymi kilogramami oraz pokazuje codzienne starania o utrzymanie zdrowia i dobrej formy.Rady dotyczące odżywiania i zmiany stylu życia bazują na najnowszych nowinach naukowych - podanych w przystępny sposób. O rzetelność informacji zadbał znakomity dietetyk Jakub Mauricz.Co znajdziesz w książce?dawkę niezbędnej wiedzy, czym jest insulinooporność, jak ją rozpoznać, jakie są jej rodzaje wywołane różnymi czynnikamianalizę konkretnych przypadków klinicznych (np: Sylwii Bomby)wskazówki, jakie badania warto zrobić i jak interpretować ich wynikipodstawy terapiikonkretne zalecenia dietetyczne52 proste przepisy na zdrowe, smaczne i urozmaicone posiłkiprzykładową rozpiskę tygodniową zbilansowanej diety 1800 kcalporady, jak odpowiednio dobrać aktywność fizyczną, żeby waga skutecznie spadałapropozycje suplementów i probiotyków, które wspomagają leczenie.
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako "biblia chleba". Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia.Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Co jeść na diecie karniwora? Jak dieta mięsna może poprawić działanie układu krążenia, wspomóc leczenie chorób autoimmunologicznych, utrzymać stan ketozy i wyeliminować stany zapalne? Jak pozbyć się zbędnych kilogramów, jedząc tylko mięso i nabiał? Na te i inne pytania z pomocą przychodzi Chris Irvin - Autor książki i wieloletni praktyk diety ketogenicznej opartej na produktach zwierzęcych. Stosując się do jego zaleceń, twój organizm szybko wejdzie w stan ketozy. Poznasz zalety stylu odżywiania mięsożercy, a także produkty, które bez problemu możesz stosować w trakcie trwania tej diety. Oprócz tego poprawisz poziom cholesterolu i zniwelujesz skutki przewlekłego zmęczenia. Dieta karniwora - prosty przepis na zdrowie i energię!
O sztuce pozytywnego jedzenia: bez głodzenia się i przekarmianiaRano mam żołądek zawiązany na supeł. Wszystko przez stres.Po posiłku czuję się ciężka i senna. Czy coś mi dolega?Obiecałam dzieciom, że w nagrodę za dobre oceny zabiorę je na lody.Chciałabym zeszczupleć i wyglądać jak moja trenerka fitness.Praca, dom, szkoła, zakupy... Jak mam znaleźć czas na spokojny posiłek?Ta książka powstała po to, aby pomóc nam, kobietom w różnym wieku i w różnych życiowych sytuacjach, odzyskać zdrową relację z własnym ciałem i jedzeniem. To, co i jak jemy, nie powinno być źródłem problemów, ani też sposobem na ich rozwiązywanie. Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, mama, żona i przyjaciółka - ma na to przepis oparty na jej bogatym zawodowym i prywatnym doświadczeniu.
Czy to nie fascynujące, że narodziny, śmierć i zmartwychwstanie kogoś kto żył ponad 2 tysiące lat temu ma tak ogromne znaczenie, że każdego roku ludzie przeżywają je na nowo? Ta wyjątkowa książka jest doskonałą pomocą, by zrozumieć znaczenie Świąt Wielkanocnych. Zawiera nie tylko historię powstania Wielkanocy, ale także zebrane z różnych zakątków świata tradycje i obrzędy. Co więcej, znajdziecie w niej pyszne przepisy na świąteczne potrawy, cytaty z Pisma Świętego oraz pieśni wielkanocne.
50 doświadczeń naukowych, których produkty można zjeść!Wspaniałe eksperymenty kulinarne to zaproszenie do świata autentycznych - i smakowitych - doświadczeń inspirowanych systemem edukacyjnym STEAM (od słów angielskich: science, technology, engineering, art., mathematics), symbolizującym syntezę teoretycznej i praktycznej wiedzy przyrodniczej i sztuki.Wykonywanie z dziećmi doświadczeń kulinarnych z zachowaniem tej metody naukowej ma szczególny urok, łączy bowiem chwile "odkryć" z przyrządzaniem smacznych potraw, a przy tym pozwala uczyć umiejętności inżynierskich i ścisłego myślenia w komfortowych warunkach własnej kuchni.Ta książka pozwoli wam odnaleźć wiedzę ścisłą w gotowaniu i pieczeniu. Będziecie obserwowali procesy przebiegające w kuchni, zadawali pytania, starali się przewidzieć wynik każdego doświadczenia przed jego rozpoczęciem, a potem porównywali te przewidywania z tym, co wydarzyło się naprawdę. Nagrodą będzie oczywiście coś dobrego do zjedzenia!Wykonywanie czynności promuje rozmowy i współpracę między rodzicami a dziećmi. Razem uczą się umiejętności i metod, których używają kucharze, naukowcy i inżynierowie . Obejmują one bezpieczeństwo i higienę, upewniając się, że doświadczenia są zabawne, angażujące, bezpieczne i smaczne.Witaj w świecie wspaniałych eksperymentów naukowych dla dzieci!
Co łączy rozpływające się w ustach patate duchessa i kremową, wyrazistą kartoflankę?Duża ilość ziemniaków? Z pewnością. Ale też mnóstwo serca i miłości! To najważniejsze składniki w kuchni Ewy Szczęsnej (ewa.masterchef), królowej kulinarnego TikToka.Z Ewą przyrządzisz absolutne klasyki, takie jak prosta, ale pełna charakteru carbonara czy gorące pierogi przesmażane z aromatyczną cebulką. Zachwyci cię też mnóstwo mniej znanych smaków - mięciutkie toskańskie kluseczki gnudi z masłem szałwiowym i parmezanem, podlaskie zaguby, syte i pachnące majerankiem...Golce, przysmak prosto z Kaszub, z podduszaną kiszoną kapustą? A może soczyście pomidorowa, kusząca słońcem Sycylii pasta alla Norma? Nieważne, co wybierzesz - z przepisami Ewy wyjdzie pysznie i domowo.Gotuj tak, by wszystkim smakowało - prosto i z serca!
Czy jest lepsza randka od takiej, podczas której ktoś ugotuje Ci pyszną kolację...?Chyba tylko taka, po której dostaniesz śniadanie do łóżka.*Daj się uwieść niezwykłym potrawom Testardiego, stworzonym do smakowania we dwoje.Poznaj proste i szybkie przepisy na romantyczne kolacje i wyśmienite śniadania- a pomiędzy nimi zostaw miejsce na... deser!Nie musisz być szefem kuchni, żeby przyrządzić rozpływające się w ustach risotto z gorgonzolą i gruszką albo aromatyczną sałatkę z burratą i salsą ze smażonych cytrusów.Zaimponuj swojej drugiej połówce kremowymi sosami, zmysłowym smakiem tiramisulub nieziemskimi grzankami z gorgonzolą i smażoną pomarańczą.Całość posyp garścią pistacji i dopraw szczyptą miłości.*Skorzystaj z praktycznych porad, które pomogą Ci w przygotowaniu niezapomnianej randki.Dzięki tej książce rozkochacie się (nie tylko) w jedzeniu!
Wznowienie na podstawie oryginału z 1912 roku. Poradnik kulinarny, zawierający 1503 różnych przepisów kierowany na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. "Praktyczny kucharz warszawski" to klasyczna polska książka kucharska z XIX wieku, która zyskała ogromną popularność jako podręcznik sztuki kulinarnej.
Poradnik ten zawiera szeroki wachlarz receptur na zupy, dania mięsne, rybne, warzywne, wypieki, desery, a także przetwory i napoje. Uwzględnia kuchnię codzienną oraz potrawy bardziej wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje. Uwzględnia kuchnię codzienną oraz potrawy bardziej wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje, a przepisy dostosowane są do warunków życia w mieście, zwłaszcza Warszawie, z uwzględnieniem dostępności składników.
W wydaniu obecnym zawarta jest nowość, jak na tamte czasy - 4 kolorowe tablice, odtwarzające różne rodzaje mięs.
"Kucharka szlachecka" Marii Marciszewskiej to wyjątkowa książka kucharska z XIX wieku, będąca świadectwem dawnej polskiej kultury kulinarnej. Skierowana do szlacheckich gospodarstw domowych, stanowi bogaty zbiór przepisów, które łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z europejskimi wpływami. Na jej kartach odnaleźć można receptury zarówno na codzienne potrawy, jak i wykwintne dania przygotowywane na uroczystości – od aromatycznych zup i wyrafinowanych dań mięsnych, po delikatne desery i domowe przetwory.
Książka jest czymś więcej niż tylko zbiorem przepisów. To także przewodnik po sztuce gotowania, pełen praktycznych wskazówek dotyczących organizacji kuchni, serwowania posiłków i przygotowywania potraw z dbałością o sezonowość składników. Odzwierciedla styl życia i obyczaje polskiej szlachty, w których kuchnia odgrywała centralną rolę w podtrzymywaniu tradycji i gościnności.
Czas przejąć kontrolę nad ilością zjadanego cukru i na trwałe zmienić nawyki żywieniowe.Spośród wszystkich składników odżywczych cukier ma najsilniejszy wpływ na nasze zachowanie. Szukamy go, gdy jesteśmy zestresowani, znudzeni, poirytowani, bo dostarcza szybkiej nagrody w postaci poprawy nastroju, choć na krótko. Po tym zawsze przychodzi tzw. zjazd, kiedy organizm domaga się następnej dawki "narkotyku", jakim jest cukier. Ponieważ czujemy się źle, znów sięgamy po słodkości i wpadamy w błędne koło. Najwyższa pora przerwać ten cykl.Autor, opierając się m. in. na własnych doświadczeniach walki z uzależnieniem od cukru, a także badaniach naukowych i pracy z podopiecznymi, wyjaśnia:czym jest jedzenie emocjonalne i jaki jest związek cukru z emocjami,jak przeciwdziałać napadom objadania się,co zrobić, by tłumić zachcianki na słodycze,jakie są wady i zalety różnych diet (np. keto, wysokobiałkowa, post przerywany),jak przygotowywać posiłki, by były zdrowsze lub przynosiły mniej negatywnych konsekwencji zdrowotnych,jak trenować, by spalać nadwyżki kaloryczne.Nie twierdzi on, że cukier trzeba całkowicie wyeliminować z życia. To niemożliwe i niepotrzebne! Sztuka polega na tym, by zrozumieć, dlaczego z niego korzystamy, i umieć go ograniczyć lub mądrze zastąpić. Bo jak smutno byłoby już nigdy nie móc sięgnąć po kawałek czekolady.
Powstrzymaj nadciśnienie i zadbaj o piękną sylwetkę! Masz nadciśnienie i lekarz zalecił ci przejście na dietę? Oto książka dla ciebie! Dieta DASH to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Opracowano ją z myślą o leczeniu nadciśnienia tętniczego. Obecnie jest zalecana przez wiele polskich i zagranicznych towarzystw naukowych jako element profilaktyki i terapii tego schorzenia. Może także być częścią codziennego racjonalnego stylu życia sprzyjającego zdrowiu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. A poza tym posiłki zgodne z zaleceniami diety DASH są łatwe do przygotowania i smaczne! Z tej książki dowiesz się:co jeść, a czego nie, jeśli masz nadciśnienie lub znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka,jak powinna wyglądać dieta dobra dla twojego serca,jak łatwo i skutecznie zmienić swoje dotychczasowe nawyki,jak zdrowo schudnąć,jaki styl życia wypracować, aby skutecznie uzupełnić terapię dietą. Dodatkowo znajdziesz tu prawie sto przepisów na urozmaicone, smaczne posiłki na cały dzień. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Jak gotować, aby potrawy były zdrowe, mniej kaloryczne, ale nadal smaczne?Ważne są przede wszystkim produkty - świeże, lokalne i sezonowe. Gotując z tą książką, nie będziesz mieć problemu z dostępnością składników i nauczysz się czerpać z natury to, co najlepsze. Autorka pokaże ci, jak wzbogacić znane potrawy o świeże warzywa, owoce i aromatyczne zioła. Przekonasz się również, że tradycyjna kuchnia może być lekka i zdrowa.Gotuj prosto, szybko i pysznie!Delikatne naleśniki z jajkiem poche i szparagami, indyk w sosie koperkowym, wiosenna sałatka z pomidorami i ciecierzycą, grillowane steki z kalafiora, kremowe curry z kurczakiem i fasolą edamame, cukinie nadziewane kaszą gryczaną, kokosowy pudding z tapioki, czekoladowa kostka z wiśniami i wiele innych smacznych, łatwych w przygotowaniu przepisów!
Prezentowana książka jest zaproszeniem do podróży kulinarnej przez pięć kontynentów, od baklavy po sushi. Książka ta jest sposobnością, by poznać inne kultury poprzez degustowanie i przyrządzanie potraw z egzotycznych składników.
Polska kuchnia to bogactwo wspaniałych dań, które pozostały zarówno po upodobaniach arystokratów, jak i chłopskich obyczajach żywieniowych. Od pierogów do bigosu i wiele innych regionalnych smacznych przepisów.
Sięgając po butelkę caberneta czy chardonnay, można w niej odkryć gorące słońce Afryki, wytworną elegancję Europy, słodkie barwy Australii.Książka prezentuje regiony winiarskie,szczepy winorośli oraz najbardziej znane gatunki win z różnych krajów.
Kuchnia roślinna zdobyła w ostatnich latach wielka popularność.Czym jest weganizm, wpływ diety roślinnej na nasze zdrowie oraz wiele innych ciekawostek wraz z przepisami znajdą Państwo w tej książce.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?