W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
'This cookbook is full of some of TikTok's biggest trends, displaying innovative cooking and fun dishes to make at home' - Gordon and Tilly Ramsay
Featuring both viral and brand-new recipes from many of the community's most beloved TikTok food creators, find tried-and-tested #simplerecipes for the hottest dishes, from THE FLUFFIEST #cloudbread to THE MOST DELICIOUS #fetapasta recipe to THE BEST #bakedoats.
Along with over 60 fun and delicious recipes to make - from more than 40 food creators - you'll find a scannable QR code that will take you straight to the creator's TikTok page!
Discover the exciting new recipes predicted to be THE next viral trends - find them here first!
FROM THE MILLION-COPY BESTSELLING AUTHOR OF 'THE ROASTING TIN SERIES': 75 SIMPLE, FRESH AND DELICIOUS RECIPES. INCLUDES: OVER 20 ONE-TIN/ONE-PAN RECIPES + OVER 20 *30 MINS MAX* RECIPES.
From quick snacks and weeknight curries to simple desserts, Rukmini Iyer has created a collection of South Indian and Bengali-inspired recipes with a modern twist. Keeping with her ethos of 'minimum effort, maximum flavour', these dishes are vibrant, achievable and moreish.
Discover simple and speedy recipes that work for every day such as:
- All-in-one Aubergine, Tomato & Nigella Seed Curry
- Chilli, Coconut & Lime Salmon with Roasted Cherry Tomatoes
- Bengali Popcorn Shrimp
- Mini-Naan Pizzas with Lime & Coriander Paneer
- Green Pea, Onion & Cauliflower Pulao
- Cheddar, Cumin & Nigella Seed Cheese Straws
Praise for Rukmini Iyer's Roasting Tin series:
'This book will earn a place in kitchens up and down the country' Nigella Lawson
'An absolute must-have' GQ
'This book has changed my life' Juno Dawson
'Wonderful. So delicious. So easy' Nina Stibbe
'There are plenty of punchy flavours here and the beauty of this kind of cooking is that it requires so little preparation' Constance Craig Smith
Sunshine flavours everyone will love
Meliz's Kitchen is a celebration of the melting-pot of delicious spices and fresh flavours that make a Turkish-Cypriot kitchen.
In this book Meliz shares the best comforting recipes and her easy go-to meals for busy family life. Find inspiration in nine chapters of vibrant, nourishing cooking: Kahvalti (breakfast), Meze & Salata (dishes and salads to share), Ocak & Kizartma (traditional stove-top dishes), Firin (hearty dishes from the oven), Yahni (easy one-pots and slow-cooking), Kebab & Kofte (barbecue dishes and accompaniments), Ekmek & Hamur Isi (breads, doughs, and pastries) and Kek ve Tatlilar (crowd-pleasing sweets).
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu.Pysznie. Prosto. Po koreańsku.Wiola Błazucka, znana jako Pierogi z Kimchi, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie.Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego.Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie.Drugi gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa nietypowe składniki.Trzeci mistrz kuchni koreańskiej to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim.Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei.Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu!W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.Od autorkiSiemanko!Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki.Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie Pierogi z Kimchi i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was.No to papa
Słodko, zdrowo i z kilku składnikówMarzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci?Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości.Jak we własnej kuchni przygotować zamienniki ulubionych sklepowych batonów i cukierków?Czy to możliwe, by w pięć minut wyczarować aromatyczne ciasto do kawy?W jaki sposób zamienić podstawowe składniki, które zawsze masz w lodówce, w pyszny i szybki deserek?To książka dla każdego, kto chce odżywiać się zdrowo, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych łakoci. Spróbuj pysznych placuszków, energetycznych batonów, fit ciast, zdrowych cukierków i znakomitych deserów. Przygotuj słodkie potrawy na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa czy na spotkanie z rodziną lub z przyjaciółką.Poznaj ponad 100 przepisów na słodkie dania, które nie powodują wyrzutów sumienia.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Smartfood?Co to takiego smartfood?Europejski Instytut Onkologii (IEO) terminem tym określa żywność bogatą w składniki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne i sprzyjają długowieczności. Innymi słowy, do grupy tej zaliczamy wszystkie produkty, dzięki którym organizm dłużej zachowuje zdrowie, a więc takie, które powstrzymują rozwój cukrzycy, zapobiegają pojawieniu się nadwagi, nowotworów oraz chorób układu krążenia i zwyrodnieniowych.Nasza książka to zbiór pięknie sfotografowanych, szczegółowo opisanych potraw, który zabierze czytelnika w świat żywności, określonej mianem smartfood. Przedstawione w niej proste przepisy na smaczne dania uzupełnione zostały informacjami na temat sezonowości produktów, ich właściwości odżywczych oraz najlepszych metod przyrządzania. Całość podzielono na cztery części: Śniadania, Przystawki, Dania główne oraz Soki i koktajle, których lektury ułatwi czytelnikowi stosowanie się do zdrowej i smacznej diety przez cały dzień, dzięki czemu będzie on mógł jak najdłużej zachować młodość. Koktaile winneTa książka jest skierowana do wielbicieli najszlachetniejszego trunku, jaki nauczył się przygotowywać człowiek. Barman Gianfranco Di Niso otworzy przed nami wspaniały, pełen niespodzianek świat koktajli przygotowywanych na bazie win.
Kuchnia tajska kojarzy się nam z egzotyką. Zwłaszcza, że zgłębiając jej tajniki można się dowiedzieć, jak smakują mrówki, koniki polne czy szarańcza!Tajska sztuka kulinarna uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej symbolem jest curry, podstawowym składnikiem ryż, a tajemnicę smaku stanowią lokalne, najostrzejsze na świecie przyprawy. Komponując je z wieprzowiną, mięsem drobiowym czy różnorodnością owoców morza, otrzymujemy całe bogactwo egzotycznych smaków i kolorów. Charakterystyczna dla kuchni tajskiej jest również dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami. A łączenie lokalnych składników z pochodzącymi z innych stron świata pozwala tworzyć dania niezwykłe, co umożliwiają przepisy zebrane w tej książce. Warto spróbować!
Masz dość codziennego liczenia kalorii, planowania jadłospisów i skrupulatnego sporządzania listy zakupów? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu @jedz.pysznie, przychodzi z pomocą!Jedz zdrowo i nie rezygnuj z ulubionych smaków! W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem: ponad 100 przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania, obiady i kolacje, pomysły na niskokaloryczne desery i wypieki, pozbawione chemii pieczywo, domowe mieszanki przypraw i dodatki, które wzbogacą smak twoich potraw, wartości odżywcze i kaloryczność wszystkich dań, sprawdzone wskazówki, jak uzyskać i utrzymać odpowiednią wagę, porady zakupowe, zamienniki i przeliczniki kuchenne, gotowe jadłospisy 1600 kcal i 1800 kcal, przygotowane na podstawie przepisów dostępnych w książce.Ciesz się każdą chwilą przy stole, a przy tym zrób pierwszy krok w stronę zdrowia i wymarzonej figury!
Nie masz czasu na gotowanie? Każdego dnia zastanawiasz się, co zjeść, aby było zdrowo i smacznie, a przy tym łatwo i szybko? Nie musisz sięgać po gotowe dania - wystarczy kilka ulubionych produktów i 15 minut w kuchni!Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: coś bezglutenowego, bez cukru, wegetariańskiego, dla miłośników mięsa i dla fanów kuchni świata.Dodatkowo w książce znajdziesz:kaloryczność każdej potrawy z podziałem na makroskładniki,listę porad żywieniowych i trików kulinarnych, które ułatwią ci pracę w kuchni,zdrowe zamienniki popularnych produktów,przydatne informacje o ziołach i przyprawach, z których warto korzystać.124 kwadransowe przepisy.31 godzin pysznej zabawy.
Czy będąc na diecie ketogenicznej, musimy unikać słodkości? Nie wolno nam zjeść kawałka tortu, muffinki albo skosztować lodów? Oto dobra wiadomość: od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco!
Niezależnie od tego, czy ograniczasz cukier, węglowodany, unikasz glutenu albo laktozy, możesz próbować nowych rzeczy i cieszyć się jedzeniem! W tej książce znajdziesz przepisy na nieskomplikowane i smaczne desery. Wszystkie bez dodatku mąki pszennej, ze składników dobrej jakości. To receptury, które mogą stanowić inspirację do samodzielnego komponowania kolejnych słodkości.
W poradniku zawarto 70 przepisów na:
• desery ekspresowe,
• ciasta (torty, serniki, tarty z pysznymi kremami),
• ciasteczka i muffinki,
• kremy i musy,
• domowe lody, omlety, naleśniki, gofry.
Ewelina Podrez-Siama to domowy szef kuchni i amatorka diety ketogenicznej. Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy, wydanie 5Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-Pogorzelska Monika Stromke-Złomaniec Magdalena Czyrynda-Koleda PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM! No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same - jako mamy - borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: . sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,. podział przepisów na poszczególne trymestry,. informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,. wyliczenia kaloryczności i wartości odżywczej każdej potrawy. TA KSIĄŻKA TO ZBIÓR KULINARNYCH INSPIRACJI PRZYGOTOWANYCH PRZEZ PROFESJONALNE DIETETYCZKI, BY 9 MIESIĘCY CIĄŻY UPŁYNĘŁO SMACZNIE I ZDROWO!
WSZYSTKO, CO CHCESZ WIEDZIEĆ O WINIE, ALE BOISZ SIĘ O TO ZAPYTAĆPostawmy sprawę jasno: wino i ludzie są dla siebie stworzeni. Dlatego nie musisz być znawcą, żeby rozpoznać, czy jest dobre, dobrać je do potraw, degustować je lub po prostu wybrać przyzwoitą butelkę na prezent. Ta książka podpowie ci, jak to robić - i przy okazji całkiem dobrze się przy tym bawić.O co właściwie chodzi z tym winem? Jak zamawiać je w restauracji, żeby nie narobić sobie wstydu? Czy szampana można połączyć z Big Makiem? Jak według Greków powinna wyglądać dobra libacja? Czy maceracja boli? Jak silne barki mają drożdże? Jak właściwie trzymać kieliszek i dlaczego w Hollywood robią to źle?Odpowiedzi na te pytania to tylko przedsmak jazdy bez trzymanki po świecie win, jaka czeka cię z książką Wino. Przelane na papier. Obiecujemy, że po lekturze ten trunek już nigdy nie będzie smakował tak samo. Każdy łyk stanie się czystą frajdą.**CZWÓRKA PRZYJACIÓŁ, KTÓRA PRZELAŁA NA PAPIER WSZYSTKO, CO CHCESZ WIEDZIEĆ O WINIE.Wino zawsze łączy się z jakąś historią - w przypadku autorów tej książki nie było inaczej. Magda, Kuba, Asia i Tomek to załoga Chabrów z poligonu, kameralnego krakowskiego wine baru z winem naturalnym. Co ich łączy? Marmolit na schodach oraz umiejętność wciągania innych do wielobarwnego i wielosmakowego świata win. Opowiedzą ci o nim wszystko, co chcesz wiedzieć, ale o co boisz się zapytać."Kochamy wino, pijemy wino, bawimy się winem, podróżujemy za winem, rozmawiamy o winie i uwielbiamy podawać wino ludziom. Ta książka powstała dzięki nabytej wiedzy i codziennym przeżyciom, rozmowom z winiarzami, naszymi gośćmi, obserwacji uczestniczącej i uczestniczeniu obserwującym, wspartym naszym dziennikarskim doświadczeniem. Jest wielobarwna i wielosmakowa. Jak wino. Przelane na papier."
Ponad czterdzieści przepisów, plan diety i zasoby, dzięki którym możesz zlokalizować problemy jelitowe, skorygować je i utrzymać długoterminowe zdrowie i dobre samopoczucie.
Książka o tym, jak wyeliminować złe bakterie i przywrócić brakujące "dobre" bakterie, z czterotygodniowym planem przeprogramowania mikrobiomu w oparciu o badania i techniki, które nie tylko docierają do źródła wielu chorób, ale także poprawiają poziom oksytocyny, zdrowie mózgu i pomagają przeciwdziałać starzeniu się, pozwalają utracić wagę, zachować jasność umysłu i spokojny sen.
Nadmiar cukru w diecie, stres i przemęczenie rozregulowują nasz wewnętrzny zegar. Skutkiem są m.in. zaburzenia przemiany węglowodanów, a w konsekwencji nadmierne tycie,złe samopoczucie i wiele problemów zdrowotnych. Sposobem na przywrócenie równowagi jest dieta, która nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a więc opartana posiłkach, które mają niski indeks glikemiczny. Chociaż jest to dieta lecznicza, bardziej pasuje do niej określenie zdrowy trend w odżywianiu. Jest szczególnie zalecana tym, którzy muszą trzymać cukier w ryzach, ale doskonale sprawdzi się także u osób zupełnie zdrowych,chcących żyć bez cywilizacyjnych schorzeń. Ta książka to nie tylko sprawdzony jadłospis na 28 dni, ale też praktyczny przewodnik po zdrowym stylu życia. Dzięki niej łatwo nauczyć się samodzielnego układania posiłków i dokonywania dobrych wyborów przy stole.
Przed Państwem niezwykle oczekiwane i doskonale wydane dzieło dla smakoszy – KLASYCZNA KUCHNIA AZJATYCKA. Obejmuje ona klasyczne, znane i uznane potrawy kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej, indyjskiej i japońskiej. Jesteś wielkim smakoszem? Kochasz kuchnie dalekiej Azji? A może lubisz dobrze i niedrogo zjeść i własne zdrowie jest dla Ciebie najważniejsze? Chcesz móc w pełni korzystać z uroków życia do bardzo późnej starości? Oczywiście! Sposób na zaspokojenie Twoich potrzeb i pragnień znajdziesz w tym olbrzymim, bogato ilustrowanym kompendium wiedzy kulinarnej Dalekiego Wschodu. Wszak właściwe odżywianie to dobre samopoczucie, zdrowie, radość życia i witalność. W kolejnej pozycji z serii Kuchnie świata przedstawiamy coraz bardziej znaną i docenianą w Polsce, a zwłaszcza zdrową, lekkostrawną i niskokaloryczną kuchnię azjatycką. KLASYCZNA KUCHNIA AZJATYCKA to jedna z niewielu w naszym kraju tak dokładna, z wielką znajomością rzeczy napisana książka na temat szeroko pojętej kultury kulinarnej mieszkańców Wschodu. Dzięki zawartym w niej klasycznym opisom i przepisom, będą mogli Państwo poczuć smak i aromat Orientu, odkryć walory inaczej przyrządzonych świeżych i kiszonych warzyw, ryb, owoców morza, sera sojowego tofu, a także rozmaitych przypraw oraz ziół, przeważnie o właściwościach leczniczych. W tym tkwi atrakcyjność tej kuchni! Po prostu – jest smaczna i zdrowa, zachwyca swą oryginalnością, cieszy oko i podniebienie! Bez wątpienia należy ją poznać.
Jeśli interesują Was tajniki bardziej wyrafinowanej kuchni Dalekiego Wschodu zapraszam do zakupu książki WSPÓŁCZESNA KUCHNIA AZJATYCKA, która odkrywa dalsze, mało znane, ale przebojem wchodzące do kuchni azjatyckie potrawy.
Przed Państwem kolejna książka z serii Kuchnie świata. Dzieło niezwykle oczekiwane i doskonale wydane dla smakoszy WSPÓŁCZESNA KUCHNIA AZJATYCKA. Obejmuje ona klasyczne i te bardziej wyszukane potrawy kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej, indyjskiej i japońskiej. Jesteś wielkim smakoszem? Kochasz kuchnie dalekiej Azji? A może lubisz dobrze i niedrogo zjeść i własne zdrowie jest dla Ciebie najważniejsze? Chcesz móc w pełni korzystać z uroków życia do bardzo późnej starości? Oczywiście! Sposób na zaspokojenie Twoich potrzeb i pragnień znajdziesz w tym olbrzymim, bogato ilustrowanym kompendium wiedzy kulinarnej Dalekiego Wschodu. Wszak właściwe odżywianie to dobre samopoczucie, zdrowie, radość życia i witalność. Przedstawiamy więc kuchnię coraz bardziej znaną i docenianą, a przede wszystkim zdrową, lekkostrawną i niskokaloryczną. WSPÓŁCZESNA KUCHNIA AZJATYCKA to dokładna, z wielką znajomością rzeczy napisana książka na temat szeroko pojętej kultury kulinarnej mieszkańców Wschodu. Dzięki zawartym w niej wyrafinowanym opisom i przepisom, będą mogli Państwo poczuć smak i aromat Orientu, odkryć walory inaczej przyrządzonych świeżych i kiszonych warzyw, ryb, owoców morza, sera sojowego tofu, a także rozmaitych przypraw oraz ziół, przeważnie o właściwościach leczniczych. W tym tkwi atrakcyjność tej kuchni! Po prostu jest smaczna i zdrowa, zachwyca swą oryginalnością, cieszy oko i podniebienie! Bez wątpienia należy ją poznać. Jeśli poznacie już Państwo tajniki współczesnej kuchni azjatyckiej, a interesuje Was klasyka kuchni Dalekiego Wschodu zapraszam do zakupu książki KLASYCZNA KUCHNIA AZJATYCKA.
Rok 2023 zapowiada się smakowicie, ale przecież z Siostrą Anastazją nie mógłby być inny! Najbardziej wyjątkowa polska kucharka tradycyjnie zachwyca nas przepisami na pyszne dania.Każdy miesiąc w kalendarzu zaskoczy czymś smacznym i zdrowym. Kulinarne receptury zadowolą i smakoszy preferujących wytrawne dania, i tych, którzy gustują w słodkich przekąskach.Jedno jest pewne - wszystkie te kulinarne pomysły urozmaicą codzienne menu oraz wspólne spotkania przy stole z rodziną i znajomymi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?