W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.
Jak pisał Roger Scruton: „bez wina postrzegamy się wzajemnie takimi, jacy rzeczywiście jesteśmy, a społeczeństwa nie sposób zbudować na tak kruchej podstawie”.
Tytułowe przymioty wina słusznie podkreślają, że dzięki tej książce otrzymujemy solidny zasób wiedzy o tym wykwintnym trunku wraz z ciekawymi propozycjami jego spożywania. Nie bez znaczenia jest właściwy wybór konkretnych miejsc, w tym wyjątkowych restauracji – od Sycylii po Sztokholm, od Lyonu po Budapeszt, od Jukatanu po Radżastan.
Książka chwilami prowadzi jak po sznurku ulicami Rzymu i mostami Florencji, by po chwili móc zgubić się w Alpach, górach Sardynii i Omanu, pustyniach Izraela i łąkach Cotswolds. Jest czasem bardzo praktyczna, by za chwilę stać się zabawną, a przez moment nawet wzniosłą. Nie ma żadnego klucza poza może jednym – jest taka jak wino i pijący je ludzie: nieprzewidywalna i spontaniczna.
Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami którymi handlowano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najważniejszych szlaków handlowych. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi, żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Ogromnym walorem książki są także przepisy, zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga kilku tysięcy lat. Kumin, kakao i karawana pokazuje historię ukrytą w szczypcie curry.
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego
Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha
Z dużej chmury mały deszcz, ale z małego owocu wielkie korzyści dla zdrowia. Tak skrótowo można opisać terapeutyczne działanie noni. Jest to owoc, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dotychczas korzystających wyłącznie z dobrodziejstw medycyny zachodu.
Tymczasem odkrycie noni dla współczesnej medycyny jest wielkim dobrodziejstwem. W obliczu ciągle zwiększającej się liczby zachorowań na raka, cukrzycę, pojawiania się nowych, groźnych szczepów bakterii i wirusów może ona stanowić niezwykle skuteczny oręż. Warto poznać terapeutyczne możliwości tej szczególnej rośliny w celu zapobiegania jak i leczenia chorób, zwłaszcza gdy tradycyjna farmakologia okazuje się nie dość skuteczna.
W pogoni za idealną wagą jesteśmy gotowi zrobić naprawdę wiele. Katujemy swoje organizmy na siłowniach, głodzimy się czy łykamy podejrzane środki mające oszukać uczucie głodu. Nie osiągamy jednak długotrwałych sukcesów, a jedynym, co nam pozostaje po kolejnych próbach jest narastająca frustracja. Jest to spowodowane faktem, że nie zajmujemy się jednym z najważniejszych czynników decydujących o tym, że przybieramy na wadze, czyli stresem. Kiedy hormony stresu ulegają aktywacji, organizm zostaje pobudzony do wytwarzania większej ilości tłuszczu na brzuchu.
Przekonuje o tym bestsellerowy autor New York Timesa, którego książki przełożono już na 16 języków. On rozumie, że chcesz szybko osiągnąć rezultat, i że nie masz czasu, aby przygotowywać wykwintne dania czy ćwiczyć na siłowni. Dla niego kluczem jest prostota i osiąganie jak najlepszych wyników przy jak najmniejszym wysiłku.
Ten wpływowy trener fitness i specjalista od odżywiania prezentuje prosty, 12-tygodniowy plan, który stanowi odzwierciedlenie przełomowych wyników badań naukowych dotyczących wpływu hormonów stresu na przybieranie na wadze. Unikalny program Jorge’a Cruise’a pokazuje, jak możesz z łatwością dezaktywować działanie hormonów stresu. Wykorzystasz w tym celu sprawdzone zalecenia pozwalające dokonać modyfikacji Twojego nastawienia oraz zakorzenionych przekonań. Dzięki zawartym w publikacji poradom, będziesz mógł się delektować smakiem pysznych muffinów, naleśników, pieczywa, smażonego kurczaka, a nawet wina – i to bez poczucia winy!
Czas na relaks i idealną linię!
Czy wiesz, dlaczego gujawa jest aż tak popularna na świecie? Jaki owoc ma najwięcej niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związków mineralnych? Co można – i bez wątpienia warto! – wytwarzać z fig? Gdzie najczęściej rośnie arbutus, a gdzie uprawia się pitangę lub rambutana? Do czego wykorzystuje się kardamon czy guaranę? Odpowiedzi na te i tysiąc innych pytań znajdziesz w tym oto popularnonaukowym przewodniku po świecie owoców egzotycznych (także tych już „swojskich”, jak pomarańcze czy banany). Jego Autorka – prof. Eliza Lamer-Zarawska, powszechnie ceniony ekspert w dziedzinie fitoterapii – w sposób zwięzły, konkretny i wyczerpujący scharakteryzowała blisko 100 roślin mających smaczne, zdrowe, atrakcyjne pod każdym względem owoce. Poza tym uzupełniła publikację wieloma niebanalnymi przepisami na potrawy z najbardziej ciekawych owoców. Słowem, z pewnością warto mieć tę książkę na półce!
Znajdziesz tu: • 100 koktajli na różne okazje • Dla małych i dużych, zdrowych i chorych, grubych i chudych • Owocowe i warzywne śniadania • Płynne przekąski i kolacje • Nietypowe zestawienia składników • Koktajle odchudzające i lecznicze Wszyscy wiemy, jak wiele wartościowych składników zawierają warzywa i owoce. Ich spożycie dostarcza organizmowi energii oraz cennych substancji odżywczych. Niektóre owoce i warzywa warto spożywać w konkretnych schorzeniach, innych należy się wystrzegać. Trzeba umiejętnie je połączyć, żeby stworzyć smaczny napój, ułatwiający osiągnięcie zdrowotnego efektu. Ważne też, żeby owoce i warzywa były świeże, dlatego najlepiej sporządzać koktajle samodzielnie w domu i pić zaraz po przygotowaniu. Wielu z nas nie ma jednak pewności, jakie składniki wybrać, by napój był smaczny i zdrowy. A kiedy potrzeba dietetycznego przewodnika, do akcji rusza Magdalena Makarowska, ekspert w dziedzinie żywienia. Autorka podpowiada, z jakich składników przygotować koktajle, które podniosą naszą odporność, staną się sojusznikiem w zmaganiach z naszymi schorzeniami, pomogą oczyścić organizm z toksyn, zregenerować po wysiłku fizycznym, odchudzić czy zadbać o urodę. Książka zawiera też koktajlowe smakołyki dla dzieci, napoje idealne dla przyszłych mam, kobiet dojrzałych czy prawdziwych facetów. Uwaga: robienie koktajli uzależnia :)
Wreszcie pojawiła się na rynku alternatywa dla pszenicy - mąka kokosowa. Osoby, które nie mogły do tej pory cieszyć się białą mąką, od dziś mają możliwość zasmakować niebiańskich potraw z mąki kokosowej. Diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej wreszcie mogą bez konsekwencji delektować się różnego rodzaju potrawami z tej mąki. Poza walorami smakowymi kokos posiada wiele wartości leczniczych. Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Jeżeli chcesz chronić swoje serce przed różnymi chorobami, twoja dieta powinna obfitować w błonnik, który chroni przed zawałami serca i wylewami. Wypróbuj przepisy z mąką kokosową, a poczujesz różnicę w smaku i samopoczuciu. Ta książka odmieni nie tylko Twoją kuchnię, ale i zdrowie!
"750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta.
Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne.
• Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy.
• Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji.
• Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania.
• Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu.
• Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami.
Minęły już lata, gdy zapobiegliwe panie domu w okresie zbiorów różnych gatunków warzyw i owoców przetwarzały ich wielkie ilości z myślą o obecności witamin w posiłkach w czasie zimy. Smaczne produkty można przecież kupić w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że przetwory przygotowywane na przemysłową skalę zawierają różne dodatki chemiczne, konserwanty, które choć są dopuszczone przez odpowiednie instytucje, jednak nie mają dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Zapraszamy zatem do wypróbowania przepisów zebranych w niniejszej książce. Są w niej przepisy na różne przetwory: dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, sałatki i inne. Kolorowe ilustracje towarzyszące przepisom sprawiają, że na sam widok chce się ich skosztować.
Propozycje różnych przepisów potraw z grzybami. Niezwykły aromat jak również walory smakowe grzybów sprawiają, że należą one do najpopularniejszych i najbardziej cenionych specjałów kuchni polskiej. Wpływają na lepsze trawienie i przyswajalność pokarmów. Mogą stanowić podstawowy składnik wielu potraw lub dodatek smakowo - aromatyczny.
Po ogromnym sukcesie, jakim okazał się kulinarny album „Wykwintna kuchnia polska” wydany pod patronatem Małżonki Prezydenta, pani Anny Komorowskiej i wyróżniony trzecią nagrodą w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w Paryżu, przygotowaliśmy kolejny luksusowy album, tym razem poświęcony wykwintnym deserom polskim.
Do współpracy przy tworzeniu tego niezwykłego albumu zaprosiliśmy dwudziestu trzech wybitnych cukierników, którzy na kartach albumu zaprezentują desery, wpisujące się w polską tradycję cukierniczą. Propozycje zostały opatrzone artystycznymi fotografiami tych dzieł.
Oba albumy szeroko nawiązują do dziedzictwa polskiej kuchni. Innowacyjne, współczesne idee, zaskakujące rozwiązania kulinarne, nieszablonowe przepisy, których nie powstydziliby się czołowi kucharze świata – to wszystko składa się na niezwykłą pozycję wydawniczą, która podbije serca koneserów.
Książka odkrywa przed nami bogactwo polskich klasycznych wypieków i deserów, podanych w sposób nowoczesny i wykwintny, a także nowatorskich przepisów zaskakujących zestawieniem smaków i formą.
Ziołowa klinika zdrowia. Fitoterapia dla zdrowego i długiego życia - David Hoffmann
David Hoffmann jest światowej sławy specjalistą fitoterapii. Jego książka „Ziołowa klinika dla zdrowia” jest przewodnikiem po świecie leczniczych ziół. Ich niezwykłe właściwości działają pozytywnie na każdy układ w ciele człowieka. W książce znajdziemy spis 150 ziół, które mają zbawienny wpływ na cały organizm człowieka. Autor podaje również przepisy na przygotowanie ziołowych leków.
David Hoffmann
David Hoffmann jest zielarzem. Wierzy, że konwencjonalne leki można zastąpić ziołami – z pożytkiem dla człowieka i środowiska. Jest ekspertem ziołowej medycyny holistycznej. Jest autorem wielu książek z dziedziny ziołolecznictwa.
Fitoterapia dla zdrowia
Odpowiednio przygotowane i dawkowane zioła mogą z powodzeniem zastępować wiele chemicznych środków farmaceutycznych. Pomagają przy wielu dolegliwościach związanych z postępującym wiekiem (meno- i andropauza, nadciśnienie krwi, zachwianie równowagi psychicznej, dolegliwości ze strony układu hormonalnego, choroby układu oddechowego i moczowego). Terapię ziołami (fitoterapię) można stosować także przy problemach z układami kostnym (np. na osteoporozę i artretyzm), rozrodczym, pokarmowym, w związku z grzybicznymi zmianami skórnymi oraz w przypadku obniżenia odporności.
W "Jej anielskiej kuchni" nie znajdziesz tłustych, ciężkostrawnych i niezdrowych dań. Poznasz niebiańsko lekkie posiłki – zdrowe i pyszne. Pierwsze skrzypce grają świeże warzywa, owoce i zioła, a ryby, chude mięso oraz jajka stanowią bazę wielu propozycji. Natomiast "Jego piekielna kuchnia" to miejsce, w którym każdy mężczyzna znajdzie coś dla siebie. Jedzenie ma być proste, sycące i diabelnie dobrze doprawione. Prym wiedzie oczywiście mięso – marynowane, smażone, pieczone i grillowane. A z przypraw? Przede wszystkim chili oraz czosnek! Ogniste smaki uzupełniają doskonale dobrane zioła i sosy.
Sposób żywienia w najwcześniejszych latach jest sprawą niezwykle ważną. Już w dzieciństwie kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, a błędy popełnione w tym okresie dają o sobie znać w późniejszym wieku. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko niektóre z długiej listy chorób, które zaczynają się bardzo wcześnie, a odpowiedzialność za nie częstokroć spoczywa na rodzicach.
Jak zatem ustrzec dzieci przed skutkami niewłaściwego odżywiania?
Najlepszą radą jest zmiana nawyków żywieniowych, a przede wszystkim wyeliminowanie z dziecięcej diety produktów przetworzonych, bogatych w kalorie i różnego rodzaju „sztuczności”. Okazuje się, że nabiał i pieczywo – produkty, które najczęściej goszczą na naszych stołach – też nie bardzo służą maluchom. Bywają bowiem przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych.
W książce znajdziemy pomysły, gdzie szukać produktów bogatych w składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszych dzieci, a także proste i ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania.
Anna Kłosińska od wielu lat propaguje zdrowy styl życia, w tym właściwe odżywianie. Prowadzi fundację Zdrowy Uczeń, w ramach której realizuje programy edukacyjne dla uczniów, przedszkolaków, seniorów, a także warsztaty dla rodziców pragnących zdrowo odżywiać swe pociechy.
Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing.
W jaki sposób możesz łatwo zmienićtradycyjne potrawy na wegańskie?Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się utratyswoich ulubionych potraw?Jest na to sposób...Pomyśl, jak dobrze byłoby, gdyby istniała książka, która podsunie Ci sposoby na zastąpenie produktów pochodzących od zwierząt, dbając jednocześnie o to, by wegańskie zamienniki były podobne do oryginałów i również smaczne?Jak się poczujesz, gdy zmieniając swoją dietę na zdrowszą będziesz mieć nie tylko satysfakcję z życia zgodnie z naturą, ale i radość z odkrywania bogactwa możliwości, jakie masz przechodząc na weganizm?Książka Kuchnia weganki jest Twoją przepustką do pasjonującej przygody odkrywania nowych potraw i smaków, która pozwala Ci również przygotowywać substytuty Twoich ulubionych potraw - w wariancie bez mięsa... Dzięki temu wygrywasz potrójnie: zdrowsze odżywianie, nowe smaki i zachowanie pewnego podobieństwa do smaków, które towarzyszą Ci od lat.
Obalamy mity o "niezdrowym" jedzeniu. Cała prawda na talerzu - Suzanne Schäfer
Suzanne Schäfer w książce Obalamy mity o niezdrowym jedzeniu wykłada na talerz całą prawdę o współczesnym przemyśle spożywczym i nawykach żywieniowych zakorzenionych w naszych głowach. Niezdrowa czy zdrowa żywność? Codziennie musimy stawać przed takimi dylematami. Która z nich jest dla nas lepsza? Która powinien nam podpowiedzieć zdrowy rozsądek?
Prawda o niezdrowym jedzeniu
Strach przed jedzeniem niezdrowej żywności, laktozy, glutenu, histaminy, niektórych owoców i orzechów jest obecnie głęboko zakorzeniony i popularny. Każdy upatruje swoich kłopotów trawiennych w nieodpowiednich składnikach jedzenia. Do specjalisty dietetyka przychodzi z opracowaną diagnozą. Okazuje się jednak, że dieta złożona z produktów „wolnych od…”, na którą wydajemy krocie, jest często niepotrzebna. Istnieją bowiem osoby i instytucje, którym zależy na powstawaniu i podsycaniu mitów chorobowych. Zdecydowana większość społeczeństwa cierpi na nieistniejące nietolerancje lub je sobie wmawia. Czy aby na pewno wycofywanie szerokiej gamy produktów żywnościowych jest dla nas zdrowe?
Fragment książki
Dlaczego jesteśmy gotowi płacić podwójnie lub nawet potrójnie za produkty spożywcze, które nie mają dla nas żadnego zastosowania? Ponieważ wierzymy, że dzięki lepszemu jedzeniu staniemy się lepszymi ludźmi – zdrowotnie, ekonomicznie i duchowo. Jednocześnie rozwija się wiele towarzystw stanowiących niezwykłe wsparcie dla strategów branży medycznej i spożywczej: każdy jest obecnie zobowiązany pielęgnować swoje ciało i duszę, by pozostać zdrowym dziś, jutro i aż po dni późnej starości. Powstał swoisty kult życia wewnętrznego. Obchodzimy się ze sobą tak ostrożnie, że najzwyklejszym dolegliwościom brzucha przypisujemy z miejsca znaczenie sygnału alarmowego. Odżywianie się zaczęło przy tym pełnić funkcję zastępczej religii. Obiecuje się nam uzdrowienie ciała i duszy, a kto dopuścił się grzechu spożycia frytek, ten odnajdzie wybaczenie tylko w kuracji odtruwającej i produktach „wolnych od...”. Nakładanie sobie na stołówce duszonych warzyw zamiast smażonej kiełbasy jest przy okazji rodzajem demonstracji: jestem zdyscyplinowany i ponoszę odpowiedzialność za siebie i swoją wydajność. W ten sposób status socjalny zostaje utrwalony na dobre.
ŚWIATOWEJ SŁAWY MISTRZOWIE ZE SQUIRES KITCHEN ZDRADZAJĄ SWOJE ZAWODOWE TAJEMNICE
Sztuka cukiernictwa to jedyna książka, w której 20 najsławniejszych mistrzów dekoracji cukrowych przedstawia szeroki wachlarz umiejętności, technik, projektów i daje szereg eksperckich porad. Idealna dla zapalonych amatorów wypieków, początkujących cukierników i cukierników-hobbystów o różnym stopniu umiejętności. Książka ta poprowadzi Cię krok po kroku od prostych przepisów do klasy mistrzowskiej.
Dla wygody Czytelnika ponad 40 tutoriali podzielono na sześć tematycznych rozdziałów: Ciasta i ciasteczka, Czekolada, Podstawowe dekoracje tortu, Zaawansowane dekoracje tortu, Klasa mistrzowska, Pieczenie ciast na zamówienie. Każdy z nich zawiera mnóstwo tradycyjnych technik, nowych umiejętności i współczesnych trendów – wszystkie z fotografiami i jasnymi instrukcjami – jak również projekty do zrealizowania w domu. W tej książce znajdziesz torty na specjalne okazje, takie jak przyjęcia weselne, Święta Bożego Narodzenia, chrzciny czy Dzień Matki, jak również efektowne smakołyki, którym nikt się nie oprze, na przyjęcia domowe, popołudniową herbatę czy urodziny.
Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen została założona w 1987r. w Surrey, w Anglii. Dzięki utalentowanym mistrzom i pełnym pasji uczniom stała się rozpoznawalnym miejscem kształcenia i doskonalenia, które przyciąga ludzi z całego świata. Jej program nauczania jest także realizowany w Malezji i Singapurze, a wkrótce także w innych krajach.
Mistrzów Squires Kitchen łączy miłość do cukiernictwa oraz lata praktyki i poświęcenia, które sprawiły, że stali się ekspertami w danej dziedzinie. Są także wspaniałymi ludźmi, którzy uwielbiają dzielić się swoją wiedzą z uczniami dla przyszłych pokoleń cukierników. W tej książce mistrzowie prezentują nie tylko swoją bogatą wiedzę, ale także szeroką gamę indywidualnych stylów stanowiących wyczerpujące i bezcenne źródło informacji.
„Przed Tobą niektóre z ekscytujących sekretów wspaniałego świata dekoracji cukrowych w dziedzinie celebrowania wszelkiego rodzaju ciast”. Alex Bransgrove
Książka wydana jest na grubym kredowym papierze (160g) w formacie portretowym (235 x 280 mm) w twardej oprawie z obwolutą w full color. Zawiera około 1400 kolorowych fotografii i 55 szablonów do tworzenia słodkości i dekoracji.
Gdy w 2005 roku decydowałam się na wydanie mojej pierwszej książki kulinarnej nie miałam cienia wątpliwości, że publikacja w całości musi być o deserach. Pisałam wówczas, iż nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, od łakoci jestem wręcz uzależniona i, co więcej, jestem z tego dumna.
W ten sposób na rynek księgarski trafił „Słodki świat Ewy Wachowicz”, czyli zbiór sprawdzonych receptur na słodkości. A raczej na przeróżne ciasta, bowiem przepisów właśnie na nie jest w tej pozycji najwięcej.
Mimo upływu dekady książka nadal cieszy się dużą popularnością. A i ja często zaglądam do „Słodkiego…”, by odświeżyć sobie pamięć i przygotować małe co nieco.
W ciągu czasu, który minął od pierwszego wydania, przez moje ręce – i to dosłownie – przewinęły się setki kolejnych receptur. Większość z nich prezentowałam na szklanym ekranie w serii programów kulinarnych „Ewa gotuje”. Część, w tym na różnego rodzaju łakocie, znalazła się w następnych książkach.
Po dziesięciu latach od pierwszego wydania „Słodkiego świata…” postanowiłam napisać drugą książkę z przepisami tylko i wyłącznie na desery.
Choć format publikacji jest znacznie większy, to zdecydowałam się na dużo krótszy tytuł – po prostu „Ciasta”. Całość podzieliłam na pięć rozdziałów. Słodką opowieść zaczęłam klasycznie – od przepisów tradycyjnych. Później są receptury świąteczne oraz przeznaczone na szczególne okazje. Jako następne umieściłam ciasta sezonowe, pełne owoców, które najsmaczniejsze są właśnie w sezonie. Książkę zamyka natomiast rozdział nieco zaskakujący, bowiem słodkości przygotowane wedle zawartych w nim receptur wychodzą po prostu… inaczej.
Życzę smacznego!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?