KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

44,64 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,64 zł

45,78 zł
79,91 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,78 zł
Okładka książki W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX w. Wyd. 1

64,90 zł 52,44 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,19 zł

Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Carême, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funès ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Okładka książki Ciasta i ciasteczka

14,99 zł 13,05 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,05 zł

Zbiór wyśmienitych i sprawdzonych przepisów na różnego rodzaju ciasta, babki, placki i ciasteczka. Samodzielne wykonanie pysznego deseru przyniesie satysfakcję przygotowującemu, a współbiesiadnikom radość podniebienia. Warto dać się skusić na kawałek smacznej babki lub placka. Książka zawiera przepisy o różnym stopniu trudności, nawet dla osób z niewielkim doświadczeniem kulinarnym.
Okładka książki Miód na stole

21,91 zł 19,08 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,08 zł

Lecznicze i odżywcze właściwości miodu są znane od najdawniejszych czasów. Jest on jednym z najczęściej wykorzystywanych naturalnych produktów węglowodanowych, łatwo przyswajalnych przez człowieka. Miodem można wzbogacić wartości odżywcze i smakowe wielu potraw, mięs, sosów, ciast i napojów. Dodatek miodu świetnie poprawia i harmonizuje smak potrawy. Autorzy książki proponują przepisy na najróżniejsze potrawy, w których jako jeden ze składników lub ważnych dodatków występuje miód.
Okładka książki Superodżywcze soki i smoothie

48,00 zł 35,71 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,71 zł

Jeżeli chcesz zadbać o swoje zdrowie i urodę w naturalny i prosty sposób, ta książka ci w tym pomoże. Znajdziesz w niej ponad 100 pięknie ilustrowanych przepisów na pyszne soki warzywne i owocowe, takie jak zielone soki, smoothie proteinowe, soki oczyszczające, regenerujące i inne. Dowiesz się także, co to jest superżywność i nauczysz się, jak ją stosować. Przygotujesz soki i smoothie zaledwie w kilka minut przy pomocy zwykłego blendera lub wyciskarki. I wreszcie poczujesz przypływ sił i energii oraz odzyskasz urodę i wiarę w siebie!
Okładka książki Dieta optymalna - książka kucharska

80,00 zł 66,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł

Książka zawiera informacje o diecie optymalnej oraz o jej wpływie na organizm człowieka a także 700 przepisów kulinarnych.
Okładka książki Łódzka kuchnia czterech kultur The Lodz Cuisine of Four Cultures

49,90 zł 28,09 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,78 zł

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z kilkoma popularnymi potrawami, to warto przyjrzeć się bliżej jej wielokulturowemu bogactwu. Książka prezentuje przepisy na ponad 30 potraw wywodzących się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które jadało się w przedwojennej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracowników fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są dobrze znane i chętnie gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne, jak rosyjski razsolnik czy niemiecki wellfleisz, odkrywamy na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów przez najlepszych łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im nowoczesny charakter. Książka Łódzka Kuchnia Czterech Kultur pozwoli czytelnikom nie tylko lepiej poznać tradycyjną łódzką kuchnię, ale także przywróci zapomniane dania na nasze stoły. ____________________________________________ The heritage of Lodz of four cultures includes not only impressive factory buildings and beautiful architecture of tenement houses, but also something that we encounter every day - Lodz cuisine. Even though the residents of the Promised Land associate the cuisine with only a few popular dishes, it is worth taking a closer look at its multicultural richness. Included here are recipes for more than thirty delicious dishes derived from German, Jewish, Russian, and Polish cuisine, eaten in a pre-war Lodz. Starting from modest and poor meals served in the homes of factory employees through seasonal dishes from rural cottages to the sophisticated delights from factory owners' tables. Some of them are well known and are willingly cooked until today, such as zalewajka or prażoki, and other dishes, like Russian razsolnik or German wellfleisz, which we now rediscover. All proposals have been developed based on traditional recipes by top chefs from Lodz who provided them with modern character. The Lodz Cuisine of Four Cultures will allow readers not only to better understand the Lodz traditional cuisine, but will also restore the forgotten dishes to our tables.
Okładka książki Smak szczęścia, czyli o dietach, pielęgnacji urody w zgodzie z naturą i szukaniu piękna w sobie

49,90 zł 31,83 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,83 zł

Prawdziwe piękno tkwi w nas, ale trzeba znaleźć spokojny moment, aby je odkryć To książka, do której zawsze możesz wracać. Opisuję w niej metody, które uczyniły moje życie prostszym, pełniejszym i szczęśliwszym. Opowiadam Ci o diecie dającej zdrowie, siłę i energię, zgodnej z naturą. Dzielę się z Tobą kilkoma ćwiczeniami pomagającymi uwolnić się od napięć. Opowiadam też o modzie, która nie wpędza w kompleksy, ale służy naszemu pięknu i dobremu samopoczuciu. O sposobach na urodę, która ma źródło… w Twoim sercu. Pragnę zainspirować Cię i wzmocnić, byś żyła odważnie i świadomie, ponieważ życie jest wielką, niepowtarzalną przygodą. Zapraszam do mojego świata! Agnieszka Maciąg Nowe wydanie bestsellera!
Okładka książki W smak Naturze

39,90 zł 22,96 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,96 zł

POWRÓĆMY DO NATURALNYCH SMAKÓW – LEPIEJ „Puzio” NIŻ WCALE ? To przesłanie kulinarne Małgorzaty Puzio, autorki tej książki. Uważa, że tylko naturalne, nieprzetworzone jedzenie spożywane na co dzień gwarantuje nam dobre samopoczucie. „Tak się czujesz, jak gotujesz” – ta stara jak świat prawda niechaj także dziś stanie się naszym hasłem. Tylko tyle i aż tyle! Aby lepiej to sobie uświadomić, obok każdego przepisu – a jest ich w książce ponad sto – znajdziemy wartości odżywcze produktów i porady kulinarne Małgorzaty Puzio, a także ciekawostki i porady dietetyczne Alicji Kalińskiej. Zapoznajmy się z nimi, przetestujmy zaprezentowane przepisy i przekonajmy się sami, że warto powrócić do naturalnych smaków. Ta książka jest odpowiedzią na często zadawane mi pytania w czasie spotkań i pokazów kulinarnych w całym kraju, a szczególnie jedno: „Jakie produkty wybierać?”. Odpowiadam: Naturalne! Małgorzata Puzio
Okładka książki Dieta cytrusowa. Nowe przepisy

29,00 zł 21,52 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,52 zł

Cytrusy spożywane codziennie pozwolą nam cieszyć się zdrowiem i urodą przez wiele lat. Proponowane w książce przepisy kulinarne przekonają nawet najwybredniejszych smakoszy, iż owoce cytrusowe są nie tylko świetną przekąską, ale i niezastąpionym składnikiem każdej diety.
Okładka książki Filozofia smaku

50,10 zł 31,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,90 zł

Niesamowita książka która osiąga rekordy sprzedaży zarówno w Polsce jak i na zachodzie. Jeśli sięgasz po tę książkę to znaczy że szukasz czegoś nowego. Czegoś czego do tej pory jeszcze nie zaznałeś. Filozofia smaku z pewnością pozwoli Ci zaspokoić wszystkie swoje żądze. Autorka przedstawia zupełnie nowe spojrzenie na kwestie zdrowego żywienia i upewnia nas w przekonaniu że jest to najlepsze spojrzenie które pozwoli nam poprawić swoje samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Jest to książka z pewnością warta przeczytania.Niesamowita książka która osiąga rekordy sprzedaży zarówno w Polsce jak i na zachodzie. Jeśli sięgasz po tę książkę to znaczy że szukasz czegoś nowego. Czegoś czego do tej pory jeszcze nie zaznałeś. Filozofia smaku z pewnością pozwoli Ci zaspokoić wszystkie swoje żądze. Autorka przedstawia zupełnie nowe spojrzenie na kwestie zdrowego żywienia i upewnia nas w przekonaniu że jest to najlepsze spojrzenie które pozwoli nam poprawić swoje samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Jest to książka z pewnością warta przeczytania.  Nowe przepisy ze szczyptą refleksji Przyznaję, że plany miałam inne. Ale cóż, doświadczam tego, że Moderator inaczej zarządził moim życiem. Nie pozostało mi nic innego, jak pokornie i ze zrozumieniem rozwiązywać zlecone zadanie. W planach miałam trzecią część, czyli „Filozofię emocji", a tymczasem rzeczywistość tak się poukładała, że odnalazłam w sobie akceptację dla spisania i wydania książki kucharskiej z okruchami przemyśleń. Bardzo bym jednak chciała, żeby „Filozofia emocji" również powstała, bo jest potrzebna tym, którzy po wielu latach świadomego gotowania zauważają, jak bardzo dotyka ono jakości naszego życia. A co u mnie? Nic. Po prostu przerabiam to, co mam do przerobienia i ciągle utwierdzam się w przekonaniu, że wszystko jest absolutnie tak, jak być powinno. Choć przyznam, że chwilami było ciężko, jednak trudne sytuacje wyzwalają niesamowity potencjał i ujawniają talenty, które pozostawały w ukryciu - nie tylko moje, ale i najbliższych. A to jest zysk. Garściami czerpię mądrości z każdego dnia, z osobistych przeżyć, ale również z każdego kontaktu z wami. I możecie być pewni, że we wszystkim pomaga mi moje gotowanie, imbi-rówka, kilerka i akceptacja. Czas leci, 10 lat minęło od wydania „Filozofii życia", moda na surowe, kwaśne i zimne pozostawia swoje żniwo. Ilość dzieci cierpiących na alergie, astmę, AZS, cukrzycę, celiakię, przeziębienia, ADHD, autyzm stale rośnie. Medycyna jest bezradna. Dorośli też są bezsilni wobec chorób, które stają się normą społeczną. A można by tak wiele zyskać jedynie dyscyplinując się i akceptując pewne zasady, które skądinąd podsuwa nam Natura. Można by żyć do końca życia i być młodym do starości... FRAGMENT KSIĄŻKI: Bardzo istotne zalecenia dla wszystkich: Jeżeli gotujesz na prądzie, pomyśl, czy nie dałoby zmienić kuchenki na gazową, a jeśli nie ma takiej możliwości, to kup turystyczną i chociaż kawy, herbaty i zupy gotuj na gazie. 2. Bez żadnych wątpliwości należy podawać dzieciom, które już nie są karmione piersią, tran, właściwie cały rok, zimą na pewno, a latem, gdy nie ma słońca. Chodzi o witaminy A, D, E, K, które on zawiera. Wybierajcie najlepsze firmy i zwracajcie uwagę na czystość. Sami też go oczywiście łykajcie. 3. Niezbędna jest również suplementacja ciebie, dzieci i młodzieży OmegaS, gdyż jest to budulec mózgu, całego układu nerwowego, sprawności, koncentracji, świadomości, spokoju. 4. W razie przeziębiania nie stosować wszystkich naszych mik-sturek jednocześnie. Jeśli nie idziesz do pracy to 3-dniowa kuracja czosnkowa (przepis w „Filozofii zdrowia"). Jeśli kilerka, to nie imbirówka. Rosół tak, ale zwykły, jeśli jest kilerka, to już na pewno nie rosół na jesienne smutki. 5. Gimnastyka, nie tylko bezmyślne spacery ale aktywny ruch ciała, siłownia, ciężarki. Pamiętaj, że wątroba lubi ruch - to przecież nasze krążenie. Jeżeli wchodząc na PP chudniesz, to znaczy, że pozbywasz się tłuszczu, nadmiaru wilgoci, wody, zaś mięśnie owszem, są nijakie, bo nie były odżywione właściwie i brakuje im po prostu ćwiczeń. Zacznij rzeźbić swoje ciało. 6. Do jedzenia w szczególności polecam: zupy jarzynowe, dusze-niny mięsno-warzywne, czyli nasze polskie gulasze, do których możesz dodawać wszystko, co masz pod ręką - sezonowe-nie-sezonowe, nasze-nie nasze, byle pasowało smakowo i energe-tycznie. Nasze duszeniny to odpowiednik tradycyjnych w wielu kuchniach dań wieloskładnikowych, długo duszonych, długo gotowanych, po to, by podnieść ich energię, wartości wzmacniające, lecznicze.Spis treści Filozofia smaku Nasze tu i teraz U mnie dobrze Zamiast pigułki Kuchnia Pięciu Przemian Makatka Kuchnia staropolska Przyprawy Życiowe wybory Dyscyplina Kiedy występuj e ogień w organizmie? Zalecenia i podpowiedzi Panowie Nie tylko dla kobiet Dzieciaki Odezwa do kobiet w sprawie dzieci Dziewczyno w ciąży Świeże niemowlę i karmienie piersią Dziecięce gotowanie Dzieci alergiczne, atopowe i nie tylko Temperatura u dzieci Dziecięcy indywidualizm Kuchenne dylematy Gotowanie w porach roku Mądrość smaków, tajemnice smaków Sztuka dosmakowywania Wskazówki kulinarne Co powinniśmy mieć zawsze pod ręką Przepisy - Zupy - Dania mięsne i mięsno-warzywne - Grill - Dania różne - Sałatki i Jarzynki - Przekąski - Ale jaja - Łakocie - Napoje - Polecane przeze mnie mikstury - Przepisy dla maluchów Produkty zalecane dla dzieci zdrowych i alergicznych Kilka uwag do przepisów z Filozofii Zdrowa i Filozofii życia Bibliografia
Okładka książki Piernikowy smak życia

24,90 zł 14,37 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,37 zł

„ Piernikowy smak życia” to bogato ilustrowana książka o historii toruńskiego piernika oraz o dawnej fabryce Wessego ( obecnie Fabryka Cukiernicza KOPERNIK S.A. ).
Okładka książki Izraelita 1866-1915

70,00 zł 42,37 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,37 zł

Wydawany w Warszawie tygodnik „Izraelita” był najważniejszą trybuną żydowskich środowisk integracyjnych na ziemiach polskich w XIX wieku, a drukowane tam przez pół wieku teksty są skarbnicą wiedzy nie tylko o tym środowisku, ale też o całej społeczności żydowskiej Królestwa Polskiego. Aby przybliżyć szerszemu gronu czytelników to niewystarczająco wykorzystywane źródło, zespół badaczy z Wrocławia i Warszawy przygotował obszerny wybór reprezentatywnych tekstów „Izraelity”, uporządkowanych w 17 rozdziałach, poprzedzonych wstępami i opracowanych w starannej edycji krytycznej.
Okładka książki Dieta cytrusowa bez efektu jo-jo

29,00 zł 17,56 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,56 zł

Książka Dieta cytrusowa nawiązuje do tzw. klasycznego sposobu odżywiania, znanego już starożytnym. Owoce cytrusowe są doskonałe dla osób lubiących ciągle coś „ zagryzać”, ponieważ nie tuczą, a jednocześnie dają uczucie nasycenia. Zawierają dostatecznie dużo wody, by nie czuć pragnienia, a jednocześnie mają niewiele kalorii. Nie trzeba też nikogo przekonywać, że są przebogate w pektyny i posiadają wiele witamin, w tym witaminy spalające tłuszcze. Dlaczego więc tak mało wiemy o ich właściwościach, i o możliwościach łączenia ich z innymi składnikami diety. Zadajemy sobie pytanie: jabłko czy nektaryna? Awokado z tuńczykiem? Pigwa z wieprzowiną? Co zrobić z tym granatem? W niniejszej książce chcemy zachęcić Was do uwzględnienia owoców egzotycznych w każdej diecie. Mając na uwadze niewątpliwe walory odżywcze i zdrowotne ananasów, bananów, kiwi, mango, arbuzów, melonów, cytrusów, fig, daktyli, winogron, oliwek i wielu innych, proponujemy wykorzystać je do sałatek, deserów, napojów czy koktajli, a także jako dodatek do wykwintnych dań obiadowych, przekąsek oraz sosów. Oczywiście stosowanie diety cytrusowej nie zwalnia nas od unikania tłustych mięs i wędlin, słodyczy, białego pieczywa, ziemniaków, serów żółtych i bardzo tłustego mleka i twarogu. Podczas stosowania diety cytrusowej nie powinniśmy też pić bardzo mocnej kawy, herbaty oraz nadmiaru alkoholu. W menu warto uwzględnić chudy nabiał, ryby, kiełki zbóż i orzechy. Autorka szczególnie poleca pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mandarynki, cytryny, banany i morele. Chcesz wyglądać ładnie, skorzystaj ze wskazówek zawartych w tej książce. Zapraszam do lektury.
Okładka książki Dieta antycellulitowa

39,00 zł 23,61 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,61 zł

Ewa Kosowicz w swojej książce Dieta antycellulitowa postanowiła zmierzyć się z cellulitem, zmorą wielu kobiet. Jak wiemy cellulit, potocznie zwany skórką pomarańczową, a w medycynie lipodystrofią, jest nierównomiernym rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej, któremu towarzyszą obrzękowo-włókniste zmiany podskórne. Z nimi właśnie zmaga się ponad 90 % wszystkich kobiet. Z książki dowiedzieć się można nie tylko czym jest cellulit, skąd i dlaczego pojawia się to schorzenie, ale przede wszystkim autorka skupia się na wykorzystaniu diety, właściwych składników odżywczych w posiłkach, by dolegliwość ta została zniwelowana, zatrzymała się, a jeśli jeszcze nie jesteśmy cellulitem dotknięci, by nigdy się nie pojawił. Można zapytać, czy to możliwe? Autorka odpowiada, że tak. Pisze: by nie mieć cellulitu, z pożywienia należy wyeliminować między innymi... Ponieważ nie wypada zdradzać sekretów tej arcyciekawej książki, zapraszam do lektury.
Okładka książki Oczami Mistrza i przyjaciół Kuchnia Polska

19,90 zł 13,09 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,09 zł

Był to kucharz nad kucharze, wszyscy uczestnicy tego spontanicznego zrywu, którego efektem jest ta książka, dają na to parol, czyli ręczą zawodowym honorem. Był znany i ceniony w całej gastronomicznej branży, przez wszystkich kolegów po fachu. I to właśnie oni, pod przewodnictwem Jego syna, Łukasza Kołodzieja, który na potrzeby tej książki przygotował dania według receptur Ojca, składają tutaj hołd wybitnemu szefowi kuchni – Lesławowi Kołodziejowi, tytułowemu Mistrzowi – prezentując współczesną kuchnię polską tak, jak On ją widział.
Okładka książki Zasady żywienia Podręcznik Część 2

62,80 zł 54,45 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,45 zł

Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji T.15.1 (Planowanie i ocena żywienia). Obejmuje tematy dotyczące wartości energetycznej pożywienia, wartości odżywczych produktów spożywczych, wpływów procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych, przechowywania żywności i jego wpływu na wartość odżywczą, utrwalania żywności, wzbogacania żywności, żywności funkcjonalnej, wygodnej oraz dietetycznych środków spożywczych, organizmów genetycznie modyfikowanych, zasad znakowania żywności, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, planowania jadłospisów, zaleceń żywieniowych dla różnych grup ludności, podstaw żywienia dietetycznego, żywienia w zakładach gastronomicznych, zachowań żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, alternatywnych sposobów odżywiania się, instytucji zajmujących się problematyką żywienia.
Okładka książki Zasady żywienia Podręcznik Część 1

62,80 zł 54,45 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,45 zł

Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w pierwszej części kwalifikacji HGT.12 Znany i lubiany podręcznik, który starannie omawia składniki pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka. Dokładne schematy i przystępne wyjaśnienia ułatwiają zrozumienie skomplikowanej tematyki biochemicznej. Podkreśla znaczenie właściwego odżywiania się i przestrzega przed często popełnianymi w tym zakresie błędami. Publikacja omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych składników żywnościowych. Następnie wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne składniki oraz normami żywieniowymi. Podręcznik odwołuje się do najnowszych zaleceń dietetyków. Treść urozmaica bogaty materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.
Okładka książki Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu

64,90 zł 39,16 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,35 zł

W dzisiejszych czasach nie trzeba już nikogo przekonywać o zdrowotnych korzyściach płynących z bezglutenowej czy wegańskiej diety. Wiele osób jest nawet zmuszonych do jej przestrzegania z powodu nietolerancji glutenu czy laktozy. Jednakże przeszkodą w stosowaniu tej diety wydaje się niemożność uzyskania dobrego pieczywa, takiego jak pachnący chleb czy chrupiące bułeczki, nie wspominając już o takich smakołykach jak ciasta czy torty. Samodzielne próby kończą się zwykle niepowodzeniem, a oferowane w sklepach gotowe produkty, za które często trzeba słono zapłacić, nie zawsze zachęcają smakiem czy świeżością. Książka Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu wychodzi naprzeciw oczekiwaniom Czytelników, którzy chcieliby spróbować sami zrobić pieczywo z bezglutenowych mąk oraz z całkowicie roślinnymi składnikami. Autorka, wieloletnia weganka na diecie bezglutenowej, proponuje swoje sprawdzone przepisy, według których przygotowuje potrawy dla cateringu zaopatrującego wegetariańskie bary i restauracje we Wrocławiu. 130 przepisów zawartych w książce to nie tylko receptury na wypieki, lecz także na wszelkiego rodzaju dodatki, takie jak pasty, humus oraz kotlety czy zupy. Przepisy zostały tak dobrane i przetestowane, by każdy, podążając ściśle recepturą, odniósł sukces w swoich próbach i mógł cieszyć się końcowym rezultatem. Dla wielu książka ta będzie podróżą do krainy nieznanych smaków i zaskakujących pomysłów, a zdrowie i lepsze samopoczucie będzie dodatkowym bonusem. Życzymy smacznego i miłej zabawy.
Okładka książki Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej

42,00 zł 21,84 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,06 zł

Bestsellerowa „Ulica Czereśniowa” w nowej – kulinarnej – odsłonie! W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dwiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską!
Okładka książki 100 roślin w Twojej kuchni

114,00 zł 97,80 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 97,80 zł

W kuchni - codziennie. W medycynie ludowej - od wieków. Owoce, warzywa, zioła lecznicze, przyprawy. Sto charakterystyk, dziewięćset przepisów, zero tajemnic. Co i jak przygotować, by rośliny jadalne stały się maksymalnie pomocne w leczeniu i poprawianiu samopoczucia. Bogata wiedza i prawdziwa pasja autorki, poparte wieloletnim doświadczeniem w żywieniu kuracjuszy najważniejszych polskich uzdrowisk.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,33 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Okładka książki Filozofia smaku

31,90 zł
50,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,90 zł
Okładka książki Soda oczyszczona

13,67 zł
25,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,67 zł
Okładka książki Sezonowe warzywo

22,42 zł
39,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,35 zł
Okładka książki Baba na keto

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Okładka książki Leśna kuchnia

31,53 zł
54,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,59 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj