Echa dawnej Warszawy. W kotle smaków
+ 100 dawnych przepisów
-
Autor: Głowacka Karolina
- ISBN: 978-83-63842-58-1
- EAN: 9788363842581
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Skarpa Warszawska
- Format: 245x170x23mm
- Język: polski
- Seria: ECHA DAWNEJ WARSZAWY
- Liczba stron: 240
- Rok wydania: 2018
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
27,77złCena detaliczna: 49,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,77 zł
x
Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.