KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

83,10 zł
109,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 77,71 zł

40,23 zł
69,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,23 zł

35,68 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,74 zł

44,36 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,99 zł

39,24 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,49 zł

50,43 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,49 zł

52,74 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,24 zł

16,47 zł
29,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,47 zł

42,31 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,15 zł

39,44 zł
69,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,53 zł

44,54 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,54 zł
Okładka książki Zacukrzony mózg - jak odtruć organizm z nadmiaru szkodliwego cukru.

59,50 zł 32,93 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,93 zł

Wszyscy wiemy, że nadmiar cukru szkodzi, ale czy wiesz, że połączenie cukru i tłuszczy trans niekorzystnie wpływa na układ nerwowy i sprawia, że mózg po prostu się kurczy? W książce znajdziesz innowacyjny, a zarazem skuteczny plan odżywiania, który pomoże Ci w zmianie nawyków żywieniowych i pozwoli wzmocnić kondycję umysłową oraz pozbyć się otyłości brzusznej. Autor prezentuje najnowsze badania naukowe, a także połączenie diety śródziemnomorskiej z ketogeniczną, jako najskuteczniejszego środka odżywczego dla mózgu. Przedstawia przepisy oraz produkty superfoods gwarantujące wzrost komórek mózgowych i pozbycie się oponki oraz tłuszczu brzusznego. Odtruj zacukrzony mózg i żyj dłużej.
Okładka książki Zdrowy mikrobiom = zdrowy organizm. Klucz do pokonania przewlekłych chorób i zdrowego życia

44,40 zł 24,94 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,88 zł

Zdrowy mikrobiom – kluczem na pokonanie chorób i gwarancja na zdrowe jelita Mikrobiom, czyli mikroflora bakteryjna jelit jest niezbędną częścią składową całego organizmu. Niezwykle konieczną do utrzymania prawidłowego stanu naszego zdrowia i zdrowych jelit. Wspomaga nie tylko układ trawienny i proces trawienia, ale przede wszystkim niszczy toksyny oraz chroni organizm przed wirusami i patogenami. Utrzymuje przy tym prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Zmiany mikrobiomu są związane z indukcją niektórych chorób jelitowych i podwyższonym ryzykiem wystąpienia przewlekłych schorzeń. Czy zatem Twój schorowany mikrobiom jest odpowiedzialny za wszystkie Twoje utrapienia i choroby, począwszy od tych najłagodniejszych, a kończąc na tych przewlekłych i najpoważniejszych? Odpowiedź brzmi: TAK. Otyłość, zaburzenia odżywiania, choroba Parkinsona, zespół jelita drażliwego, alergie, choroby skóry, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, Alzheimer – to tylko niektóre choroby, jakie mogą Cię dopaść, jeżeli Twój mikrobiom pracuje nieprawidłowo. Dowiedz się, co robić, żeby mieć zdrowe jelita i dobre bakterie jelitowe w organizmie? W jaki sposób utrzymać prawidłową równowagę dobrych bakterii jelitowych w organizmie? Jak naturalnie odbudować zniszczoną florę bakteryjną jelit i przywrócić zdrowe jelita? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań udziela Kathleen DiChiara. Edukatorka żywieniowa, propagatorka zdrowego odżywiania i stylu życia, a także badaczka. Poświęciła się pracy na rzecz zwiększania świadomości opinii publicznej na temat chorób i naszej wewnętrznej zdolności do ich leczenia. Autorytet w zakresie żywienia funkcjonalnego, a także ekspert medycyny naturalnej i mikrobiologii. W książce odkrywa najnowsze badania naukowe oraz podaje sprawdzone porady i sposoby zdrowego odżywiania, które wspomagają układ trawienny i ułatwią Ci przywrócenie zdrowia mikrobiomu. Jak dbać o swój mikrobiom? Autorka uświadamia, że to już najwyższy czas, aby wprowadzić zmiany w swojej diecie i zadbać o swoje zdrowie, a także układ trawienny. Udowadnia, że choroby przewlekłe są odwracalne, a jedyne co musimy z tym zrobić, to dotrzeć do ich źródeł. Sama zmagała się z chronicznymi schorzeniami, a teraz pomaga wszystkim, którzy są gotowi odwrócić skutki lub zapobiec powstawaniu chorób przewlekłych. Oferuje bezpieczne, praktyczne i niezwykle skuteczne wskazówki leczenia jelit, redukowania poziomu stresu czy radzenia sobie z nierównowagą hormonalną. Przedstawia kluczowe strategie, które wpływają na trzy siły napędowe optymalnego zdrowia. Wyjawia uzdrawiającą moc naszych myśli, przywrócenie zdrowych nawyków i zdrowego mikrobiomu. Podpowiada, jak przez zmianę stylu życia, prawidłową dietę i zdrowe odżywianie, a także regenerujący sen możliwe jest uzdrowienie jelit i przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i całego organizmu. Twoje zdrowie zależy od Twojego mikrobiomu
Okładka książki Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile..

49,90 zł 29,51 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,44 zł

Barbara Czaykowska-Kłoś urodziła się na Rzeszowszczyznie 19 lipca 1944 roku. Jest technikiem żywienia oraz absolwentką studium dietetycznego. Od lat 60. mieszka w Warszawie. Jako dziecko przewędrowała z rodziną niemal całe południe Polski w poszukiwaniu bezpiecznego miejsca. Domu.Przez wiele lat rodzina mieszkała na Śląsku Opolskim pośród niezwykle życzliwych miejscowych.Wspomnienia, rodzinne historie i smaki, które jak u Prousta przenoszą w bliską sercu przeszłość, były motywem przewodnim pierwszego tomu Historii kuchennych.Drugi tom powstał z podobnej potrzeby, chociaż tęsknota do dawnych smaków i wspomnień wzbogaciła się o niewyobrażalną miłość do dzieci, wnuków, piesków, kotków, ptaków, drzew...Porady, zdrowe mikstury, niezwykłe nalewki, potrawy, które przenoszą do dawnych zabawnych lub smutnych historii i te, które pomagają nakarmić największego niejadka.Bogactwo smaków, wiedzy, mnóstwo ciepła i humoru...To można znaleźć w drugiej części Historii kuchennych.
Okładka książki Co jedzą czarownice?

39,90 zł 23,21 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,25 zł

I znowu katastrofa! Mama musi wyjechać, im dalej, tym lepiej! Na panią Romanowską spada bluszcz, a na Majkę... kuchnia. I to może nie byłby koniec świata, gdyby ciabcia nie łapała właśnie oczka w kobiercu czasu. Na szczęście na czary zawsze można liczyć. Podobnie jak na starych i nowych magicznych znajomych (i całkiem zwyczajnego tatę). Dadzą – jak Upiór z Kartofliska – receptę na bliny ziemniaczane (i namówią do odwiązania z przywiązania). Zaproszą na ślub (zgadnijcie kto!), pokazując, że rybna dieta cud naprawdę działa. Albo jak Mimowolny Mim zdradzą tajemnicę francuskiej bążurki lub zasypią dyniowymi pomysłami jak Odwrotna Babulen´ka. Przepisy – palce lizać! I tylko za pijawki Monterowej – jak Maja – dziękujemy! Szósty tom przygód młodziutkiej czarownicy to najprawdziwsza powieść kucharska, pełna sprawdzonych przepisów, na tyle prostych, że można będzie gotować całą rodziną. Dzieciom na pewno udzieli się Majkowa magia kuchni i radość kucharzenia. Tym bardziej że wiele tych smaków autor pamięta z dzieciństwa, bo część z nich to receptury jego babci! Ale ta książka to także rarytas dla smakoszy literatury! Nawet antytalentom kulinarnym zakręci się w głowie od nieoczekiwanych wydarzeń i czasem dosłownie odlotowych bohaterów. Marcin Szczygielski – pisarz znany z nieposkromionej wyobraźni, poczucia humoru i świetnego pióra – dzieli się swoją kolejną pasją.
Okładka książki Podkręć swój mózg! 40 przepisów i ponad 60 superproduktów

34,00 zł 18,70 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,70 zł

Ludzki mózg jest fascynującym narzędziem. Jego miliardy neuronów mogą tworzyć dziesiątki tysięcy połączeń. Dla naszego dobrego samopoczucia, naszej równowagi psychicznej i wydajności intelektualnej jest zatem niezbędne, aby te neurony funkcjonowały prawidłowo! Pozwól się poprowadzić po przepisach zawartych w tej książce i poznaj wszystkie sztuczki, które wzmocnią twoją pamięć i energię, pokażą jak walczyć ze stresem i bezsennością oraz uzupełniać brakujące składniki w organizmie. Zaplanuj posiłki zgodnie z własnymi potrzebami, a twój mózg pozostanie młody i wydajny przez wiele lat! Autorka książki, Lucie Reynier, jest dietetykiem. To pasjonatka kuchni, która łączy talent kulinarny z wiedzą dotyczącą zdrowia. Proponuje przepisy pasujące do potrzeb każdego z nas. Uczy zasad równowagi metabolicznej, kładąc nacisk na to, by sprawiać sobie przyjemność, zachowując dobrą formę. Książka zawiera 40 prostych przepisów na smaczne potrawy i opisy ponad 60 superproduktów żywieniowych, tak zwanych naturalnych wspomagaczy organizmu.
Okładka książki Zielona uczta. Jesień, zima

49,99 zł 43,38 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,38 zł

Nigel to cholerny geniusz! - Jamie Oliver Gdy zaczyna się jesień, mamy chęć na coś, co nas nasyci i doda nam sił do wyjścia na chłód i deszcz. Zielona uczta: jesień, zima to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania. Roślinna kontynuacja bestsellerowego Jedz, kolejna po książce Zielona uczta: wiosna, lato to propozycja dla każdego, kto poszukuje natchnienia do przyrządzenia szybkiego warzywnego obiadu lub kolacji z sezonowych składników.
Okładka książki Kuchnia malucha. Profesjonalny poradnik żywienia małych dzieci

34,95 zł 5,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,99 zł

Poradnik napisany przez profesjonalnego dietetyka dziecięcego. Opisuje żywienie dziecka w pierwszych 3 latach życia zgodnie z aktualnymi zaleceniami WHO (Światowej Organizacjo Zdrowia). Zawiera szereg fachowych informacji: zasady prawidłowego komponowania posiłków, warunki rozszerzania diety o nowe pokarmy, karmienie malucha w czasie choroby, interakcje leków ze składnikami pożywienia, problemy z alergią pokarmową oraz wiele innych praktycznych wskazówek. Podane konkretne przepisy kulinarne, a także przykładowe jadłospisy ułatwiają prowadzenie prawidłowej diety dziecka.
Okładka książki Dieta Paleo naturalna dieta naszych przodków

89,80 zł 50,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 52,34 zł

Czy można wyleczyć chorobę tarczycy? Czy stwardnienie rozsiane musi być wyrokiem? Czy celiakia już na zawsze ograniczy mój jadłospis? Jeśli należysz do osób, które zadają sobie podobne pytania, ta książka jest dla ciebie! Autorka udowadnia, że zaburzenia hormonalne i choroby autoimmunologiczne można pokonać podnoszącą odporność dietą przeciwzapalną. Proponuje ci dietę Paleo, a także protokół autoimmunologiczny, który jest jej rozszerzeniem. Autorka w przeszłości zmagała się chorobami jelit i tarczycy. Dziś jest zdrowa! Korzystając z jej wskazówek, a przede wszystkim z przepisów na smakowite dania ty też możesz powrócić do zdrowia, poprawić swój mikrobiom jelitowy i zapomnieć o alergiach pokarmowych. Jedzenie najlepszym lekiem na choroby przewlekłe.
Okładka książki Olej kokosowy. Lecznicze właściwości potwierdzone

39,30 zł 22,08 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,01 zł

Badania naukowe udowodniły wiele korzyści zdrowotnych płynących z regularnego używania oleju kokosowego. Jeśli codziennie będziesz spożywał olej kokosowy, poprawisz funkcjonowanie nerek i wątroby. Zabija on lub usuwa szkodliwe bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. Stymuluje metabolizm i przywraca równowagę w jelitach. Wspomaga również utratę wagi, co również zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Znacznie poprawia wchłanianie witamin i minerałów oraz substancji odżywczych. Jest również wspaniałym kosmetykiem. Wygładza i zmiękcza suchą skórę oraz poprawia wygląd włosów. Dzięki tej książce poznasz wiele właściwości oleju kokosowego. Olej kokosowy superżywność, lek i kosmetyk.
Okładka książki Boskie świętowanie, czyli jak spotkać Boga..

39,90 zł 29,13 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,13 zł

Zatrzymaj się, jedz i błogosław! Garść czasu, szczypta życzliwości, dużo, dużo miłości i jeden stół – oto przepis na najpiękniejsze spotkania z rodziną, przyjaciółmi i z Bogiem. Sposób na wspaniałe świętowanie i odnowienie bliskiej relacji ze Stwórcą. Boskie świętowanieto wyjątkowa opowieść o tym, jak bardzo w dzisiejszych czasach brakuje nam spotkania przy stole, rodzinnego doświadczenia tego, że wspólne jedzenie i gotowanie buduje i umacnia więzi. To także zaproszenie do niezwykłego bycia z Bogiem oraz do naśladowania ludzi Biblii, dla których posiłki w gronie najbliższych były wyrazem głębokiej przyjaźni i miłości. Maria Miduch – biblistka oraz Szymon Żyśko – dziennikarz i kucharz z zamiłowania w pasjonujący i osobisty sposób opowiadają o tym, jak ważne i symboliczne jest zasiadanie do wspólnego stołu. Przypominają historie z Pisma Świętego, w których jedzenie traktowano nie tylko jako dar od Boga, ale także jako Jego błogosławieństwo. *** Czytając Biblię, pewnie wyobrażałeś sobie, jak pachną jęczmienne chleby rozmnożone nad brzegiem Jeziora Galilejskiego lub podpłomyki, którymi posilał się Eliasz. Śniłeś o mannie i zastanawiałeś się nad smakiem potrawy, którą Abraham przywitał Aniołów. A może ciekła ci ślinka na samą myśl o plackach z rodzynkami z Pieśni nad pieśniami? Biblia jest bardzo zmysłową opowieścią. Teraz możesz jej skosztować – dosłownie. Czy jesteś gotowy na najpiękniejsze spotkania przy wspólnym stole? W książce znajdziesz 27 przepisów inspirowanych Biblią, . na: Potrawkę, którą Abraham ugościł Aniołów, Podpłomyki proroka Eliasza, Mannę, Placki z rodzynkami, Ryby Apostołów, Garnek błogosławieństw Tobiasza i Chlebki jęczmienne Jezusa.
Okładka książki Wylecz refluks i zgagę prawidłową dietą. 100 prostych przepisów diety antyrefluksowej

79,70 zł 45,15 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,45 zł

Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti… Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera Ukryte przyczyny refluksu i zgagi w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany. Pożegnaj refluks i zgagę skutecznie!
Okładka książki Orzechy i pestki

49,00 zł 29,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,00 zł

Wyjątkowa książka mistyczno-kulinarna autorstwa Lary Gessler. Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka. W przewodniku znajdziesz: - praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki - ich historię oraz obrzędy i zwyczaje z nimi związane - tradycyjne przepisy - autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. A wszystko z miłości do gotowania! Z jutowego worka na orzechy wysypały się chrupiące opowieści. Zamknięte w łupinach czekały na właściwy czas - i na Larę Gessler, wrażliwą opowiadaczkę. Jak muszle znad morza przytknięte do ucha, rozgadały się na dobre. Zaglądają do przeszłości, płyną pod prąd, karmią ciało i duszę. Wyłuskajcie z nich moc. Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK" Lara Gessler - ukończyła socjologię w Collegium Civitas w Warszawie. Przez rok pracowała i szkoliła się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Londynie. Mieszkała w Hiszpanii, Holandii i Nowym Jorku. Współwłaścicielka restauracji U Fukiera i Słodki Słony. W 2016 roku wydała książkę "Słodki zielnik Lary". W 2020 roku stworzyła Pracownię Kulinarną Lary Gessler, która jest miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego, kto chce gotować.
Okładka książki Tajniki suszenia żywności w.2020

47,90 zł 26,34 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,34 zł

Tajniki suszenia żywności to praktyczny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z łatwo psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów oraz zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów. W książce znajdziesz cenne informacje na temat: • zalet domowego suszenia żywności; • mechanizmu działania dehydratora; • wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych; • zasad bezpieczeństwa żywnościowego; • metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów; • produktów najlepiej nadających się do suszenia; • czynników wpływających na czas suszenia żywności; • sposobów przygotowywania żywności do suszenia; • przechowywania wysuszonych produktów. Suszone produkty to świetna przekąska, ale też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni. Suszone owoce czy orzechy mam zawsze pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła często goszczą w moim menu, bo są bardzo aromatycznym składnikiem dań. Ważne, by suszonki były dobrej jakości, bez zbędnych dodatków czy szkodliwych polepszaczy. Najlepiej robić je samemu. Z tą książką – prawdziwą encyklopedią suszenia żywności – nie będzie to wcale skomplikowane, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych! Ewa Wachowicz Jeżeli myślisz, że suszarka do owoców może ci służyć jedynie do produkcji czipsów jabłkowych czy suszonych śliwek, to jesteś w błędzie! Książka Michelle Keogh nie tylko dostarcza niecodziennych pomysłów na suszone smakołyki, lecz także pokazuje, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia, jakich błędów unikać w procesie przygotowywania produktów i jak przechowywać suszone wyroby, aby nie traciły swoich właściwości i aromatu. Tajniki suszenia żywności to poradnik kompletny – pomoże ci oswoić suszarkę, maksymalnie ją wykorzystać i cały rok cieszyć się zdrowymi, domowymi przetworami. Agata Gregorowicz
Okładka książki Domowe wędliny z dziczyzny

39,99 zł 33,63 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,63 zł

Trzeciaksiążka Roberta Winckiewicza w całości poświęcona jest dziczyźnie.Dowiesz się zniej, jak postępować z tuszą, jak konserwować i przechowywać mięso oraz jakprzygotować je do dalszej obróbki. Autor opisuje również, co jest potrzebne, byrobić własne wędliny i kiełbasy. Znajdziesz tu ponadto liczne przepisy nadomowe wędzonki, kiełbasy i inne wyroby, a także dania z dziczyzny. Publikacjauzupełniona jest o pomysły na doskonałe dodatki podkreślające smak mięsa.Obecnewydanie ukazuje się w nowej szacie graficznej.
Okładka książki Dieta antyrakowa Na surowo Koktajle

4,90 zł 3,51 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,51 zł

Odkryj antyrakową moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe i pyszne koktajle. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne porady zdrowotne.
Okładka książki Czytaj skład Gotuj z głową!

39,90 zł 24,16 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,16 zł

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność. Pokazujemy, jak w mądry sposób podejść do kwestii zakupów i gotowania, by cieszyć się pysznymi daniami.Wiele osób nie lubi czytać składu na opakowaniach. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki to naprawdę możliwe! Udowodnimy, że sprawdzanie składu produktów wcale nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku zasadach.Gotowanie też może być łatwe. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, gdyż odbierało przyjemność tworzenia, ograniczało pomysłowość i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. Jak się do tego zabrać z głową? Odpowiedź znajdziesz w książce!Jagoda Fabicka i Katarzyna Rada.Książki kucharskie nasze półki się od nich uginają, ale przepisy zwykle nie spełniają wymagań, jakie im dzisiaj stawiamy. Chcemy, żeby były szybkie do wykonania, proste, z dostępnych w każdym sklepie składników, zdrowe, a jednocześnie smaczne. Takie właśnie znajdują się w tej książce. Dodatkowym walorem są porady, w jaki sposób wybierać produkty spożywcze. Nauka czytania składu powinna wejść nam w krew i stać się dobrym nawykiem. Polecam z całego zielonego serca.dr nauk o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk klinicznyUrozmaicenie diety jest podstawą zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Książka, którą trzymasz w ręku, ułatwi dokonywanie trafnych wyborów żywieniowych. Zawarte w niej przepisy bazują na produktach dobrych jakościowo, a ponadto zapewniają różnorodność posiłków.dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu
Okładka książki Księga kwiatów jadalnych - 300 przepsisów

89,00 zł 61,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 61,10 zł

Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej. Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności. Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano? Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery. To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Okładka książki Domowe przetory

13,43 zł 7,39 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,39 zł

Książka ta opowiada jak samodzielnie, domowymi sposobami przygotować- soki i kompoty z owoców- dżemy i konfitury- przeciery warzywne i owocowe- marynowane warzywa i grzyby-kiszonewarzywa
Okładka książki Domowy wybór alkoholi

9,79 zł 5,63 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,38 zł

Książka zawiera przepisy na alkohole domowego wyrobu. Porady dla początkujących oraz dokładne opisy procedur krok po kroku sprawiając, że produkcja własnego alkoholu wcale nie jest trudna. W książce znajdują się przepisy na: nalewki, likiery, wina, miody, wódki oraz whisky.
Okładka książki Smart Plants

59,90 zł 33,65 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,65 zł

Jeśli zmagasz się z utratą koncentracji, pamięci, stresem, chcesz poprawić i usprawnić pracę swojego mózgu to Smart Plants jest książką dla ciebie! W swojej przełomowej pozycji Julie Morris odkrywa przed tobą tajemnice dietetyczne, prezentuje niesamowite rośliny poprawiające funkcje poznawcze mózgu i zachęca do zmiany stylu życia.Z poradnika dowiesz się, jak m.in.:opracować najlepszą dietę, aby dostarczyć mózgowi zdrowych składników odżywczych,wyeliminować mgłę mózgową i cieszyć się jaśniejszym umysłem,usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację,poprawić nastrój i polepszyć sen w naturalny sposób,skorzystać z naturalnych nootropików wyjątkowego pożywienia, które może poprawić funkcjonowanie mózgu i potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych,Poradnik zawiera 65 przepysznych i wyjątkowych przepisów na każdą porę roku.Julie MorrisJest konsultantem kulinarnym, praktykującą zwolenniczką kuchni opartej na produktach naturalnych i autorką pięciu książek kucharskich (m.in. Superfood Kitchen). Jest założycielką Luminberry, szkoły gotowania online, gdzie uczy innych jak przygotowywać zdrowe i wspomagające umysł potrawy.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,32 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,90 zł
Okładka książki Sól

22,26 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,90 zł
Okładka książki Dzika kuchnia

55,54 zł
99,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,54 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,76 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,24 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,14 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,65 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,81 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,60 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,26 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj