Historia polskiego smaku
Kuchnia / Stół / Obyczaje
-
Autor: Łozińska Maja Łoziński Jan
- ISBN: 978-83-01-21617-7
- EAN: 9788301216177
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Format: 205x165mm
- Język: polski
- Liczba stron: 296
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
58,28złCena detaliczna: 79,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,28 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.