Historia polskiego smaku
Kuchnia / Stół / Obyczaje
- 
                        Autor: Łozińska Maja Łoziński Jan
 - ISBN: 978-83-01-21617-7
 - EAN: 9788301216177
 - Oprawa: Miękka
 - Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
 - Format: 205x165x16mm
 - Język: polski
 - Liczba stron: 296
 - Rok wydania: 2021
 - Wysyłamy w ciągu: 48h
 - 
                    
                    Brak ocen
 - 
                    67,86złCena detaliczna: 84,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 64,07 zł
 
x
        
            „Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.