Z dializą w krainie smaków
Śniadania i wiele więcej
-
Autor: Pyszczuk Barbara
- ISBN: 9788395807411
- EAN: 9788395807411
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Rozpisani.pl
- Format: 16.5x23.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
35,88złCena detaliczna: 55,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,88 zł
x
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych
Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.
Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.
Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, ale także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych.
Publikacja zawiera 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono: zawartość składników mineralnych: sodu, fosforu i potasu; zawartość składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów oraz oznaczono wartość kaloryczną potraw.
dr Barbara Pyszczuk
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki, obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.
Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia.
Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi. Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.