KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

60,41 zł
99,75 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 60,41 zł

38,39 zł
64,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,39 zł

33,37 zł
56,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,34 zł

83,10 zł
109,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 77,71 zł

40,28 zł
69,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,23 zł

35,68 zł
59,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,74 zł

161,13 zł
213,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 170,98 zł

44,36 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,99 zł

70,54 zł
99,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 70,54 zł

49,49 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,49 zł

38,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,24 zł
Okładka książki Atlas osobliwości kulinarnych

109,90 zł 64,35 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 64,35 zł

Atlas osobliwości kulinarnych jest jak fenomenalny wieloskładnikowy tapas - pożywny, ale dający się pogryzać po trosze, i pełen niespodzianek. - Tom Colicchio, kucharz i aktywistaLektura obowiązkowa dla wszystkich jedzących. - Dan Barber, kucharz i autor The Third PlateNiezwykły festiwal różnorodności - prezentacja wielu fascynujących sposobów, które ludzkość wymyśliła po to, żeby się najeść. - Jos Andrs, kucharz, restaurator i założyciel fundacji World Central KitchenTen wyborny przewodnik zatrzymał mnie przy stole od śniadania aż do kolacji. - Kyle MacLachlan, aktor i producent winSMAKUJ ŚWIAT!Atlas osobliwości kulinarnych, książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii - na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze - wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę - choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.
Okładka książki Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem

49,90 zł 30,21 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,21 zł

Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy udary mózgu. Dotyczą także bardziej powszechnych problemów: zmęczenia, bólów głowy, egzemy czy przyrostu masy ciała. Możesz jednak chronić swoje zdrowie, wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianym stylu życia. Dzięki uważnej lekturze książki stworzysz indywidualny program walki ze stanami zapalnymi oraz wspierania układu odpornościowego. NAUKA: Poznaj główne przyczyny, a także pięć najważniejszych oznak stanów zapalnych. STYL ŻYCIA: Dowiedz się, w jaki sposób zła jakość snu, nadmierny stres i toksyny obniżają odporność organizmu, a także jak zmienić nawyki, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. ODŻYWIANIE: Zrezygnuj z produktów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Wprowadź dietę bogatą w składniki zwalczające zapalenie. PRZEPISY: Postaw na zdrowe jedzenie. Wypróbuj 30 przepisów na przeciwzapalne dania, które stanowią źródło białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i błonnika.
Okładka książki Żywienie człowieka Tom 1

124,00 zł 100,01 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 100,01 zł

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Okładka książki Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata

79,99 zł 46,62 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,62 zł

Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni!Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa.Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy klrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.Marhaba! Powitaj w swojej kuchni cały świat!
Okładka książki Domowy wyrób win i miodów pitnych. Wyd.IV

39,99 zł 22,05 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,46 zł

Są tacy, którzy twierdzą, że wino robi się tylko z winogron. Ta książka może zmienić ich punkt widzenia. Wyrób win z owoców, warzyw, kwiatów, ziaren, miodu i ziół to hobby z tradycjami, które właśnie przeżywa swój renesans. Produkcja trunków z tych oryginalnych składników jeszcze nigdy nie była tak prosta!W książce znajdziesz proste przepisy na wyśmienite trunki, m.in. wino brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, miód wiśniowy, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik cytrynowo-tymiankowy lub miód z dzikiej róży.Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków. Dla bardziej doświadczonych winiarzy będą one ucieczką od tradycyjnych receptur.
Okładka książki Cukrzyca Jak z nią żyć

39,99 zł 22,05 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,46 zł

Czym jest cukrzyca? Jak wygląda życie diabetyka? Jakie są dostępne sposoby leczenia? Dlaczego dieta i ruch są kluczowe w opanowaniu tej choroby? Na te i wiele innych pytań odpowiada doświadczona edukatorka i pielęgniarka diabetologiczna.Jeśli u Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich zdiagnozowano cukrzycę, ta książka pomoże Ci oswoić chorobę i nauczy Cię, jak z nią żyć na co dzień: pracować, uprawiać hobby, podróżować. Wystarczy bowiem zdobyć dostateczną wiedzę o cukrzycy, aby zapewnić sobie odpowiednią samoopiekę i cieszyć się niezależnością. Nowoczesna diabetologia i zaangażowanie pacjenta w proces leczenia pozwalają wieść normalne życie z cukrzycą.
Okładka książki Vege bez zobowiązań. Fleksitariańskie przepisy z całego świata

44,99 zł 26,34 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,34 zł

Dzięki zebranym w książce przepisom zdecydujesz zależnie od nastroju, apetytu i okazji i miejmy nadzieje! odkryjesz, że bezmięsne wersje tradycyjnych dań znacznie częściej niż wyrzeczeniem, okazują się ekscytującą kulinarną przygodą.Nie musisz podejmować radykalnych decyzji, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Elastyczne przepisy z całego świata pozwolą przygotować dania zarówno w wariancie wegańskim, jak i tym wegetariańskim, rybnym czy mięsnym. Chili sin czy con carne? Inspirowany francuską klasyką gulasz z fasolą czy jednak tradycyjna wołowina po burgundzku? A może w przepisie na gnocchetti chorizo zastąpić wegetariańską kiełbaską? Dzięki zebranym w książce przepisom zdecydujesz zależnie od nastroju, apetytu i okazji i miejmy nadzieje! odkryjesz, że bezmięsne wersje tradycyjnych dań znacznie częściej niż wyrzeczeniem, okazują się ekscytującą kulinarną przygodą. Vege bez zobowiązań przyda się zarówno tym, którzy starają się ograniczyć mięso czy nabiał w swojej diecie, jak i zdeklarowanym wegetarianom, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty o potrawy z różnych zakątków świata. No i nie ma lepszego przewodnika do wspólnego gotowania w mieszanym, mięsożerno-wegetariańskim, towarzystwie!
Okładka książki Ajurwedyjski detoks

59,50 zł 33,70 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,67 zł

Ajurweda holistyczna medycyna indyjska Ajurweda, co oznacza wiedzę o życiu lub naukę życia, jest najstarszym systemem opieki zdrowotnej na świecie. To niesamowite! Godnym uwagi jest to, że holistyczne podejście ajurwedy do człowieka obejmuje wszystkie aspekty życia: fizyczny, psychiczny i duchowy. Z pomocą tej terapii medycyny naturalnej wyeliminujesz szereg popularnych chorób i dolegliwości, przeprowadzisz skuteczny detoks i oczyszczanie organizmu, zachowasz odpowiednią wagę, odzyskasz spokój. Zadbasz o swój rozwój duchowy i osiągniesz długowieczność. Wszystkie narzędzia, by tego dokonać, Autorka prezentuje w tej książce. Z pewnością poznasz ajurwedyjskie zioła, jogę, techniki oddechowe, np. pranajamę, masaż ajurwedyjski, a także specjalny system zdrowego odżywiania.Ajurwedyjski detoks wyeliminuj stany zapalne, pozbądź się toksyn Jak pozbyć się stanów zapalnych? Ten wyjątkowy program ajurwedyjskiego oczyszczania organizmu pomoże Ci zmienić biochemię Twojego ciała. Bezsprzecznie, wykorzystując techniki i przepisy zawarte w tej książce, np. masaż limfatyczny, herbaty ziołowe, lewatywy czy medytacje, przywrócisz prawidłowe funkcjonowanie takich narządów, jak wątroba, trzustka, jelito grube i układ limfatyczny. Dowiesz się, jak aktywować dobre bakterie jelitowe i w związku z tym neutralizować te złe. Odkryjesz, w jaki sposób wykorzystać adaptogeny i ajurwedyjskie zioła do poprawy zdrowia i zwiększenia energii.
Okładka książki Dieta w refluksie. Książka kucharska

59,50 zł 32,93 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,93 zł

Zapiekanka z kurczaka, spaghetti carbonara, minipizze z boczkiem, zupa z soczewicy, cynamonowo-cytrynowe muffinki. Co łączy te dania? Wszystkie te potrawy mają właściwości przeciwrefluksowe! Autorka, która od lat cierpi na GERD, udowadnia, że dieta w refluksie nie musi być nudna. Odkryj aż 115 przepisów na proste potrawy, których wykonanie zajmie ci nie więcej niż 30 min. Dowiedz się, jakie produkty poprawiają twoje zdrowie, a które z nich zwiększają objawy refluksu, zakwaszenie organizmu, a także powodują stany zapalne układu trawiennego przyczynę chorób jelit. Każdy z przepisów oznaczony został rodzajem diety, np. paleo, wegańska, niskozasadowa czy low-FODMAP. Przekonaj się, że dieta w refluksie nie musi być nudna!
Okładka książki Farina. Kuchnia śródziemnomorska

99,99 zł 63,64 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,64 zł

FARINA - KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKAKuchnię śródziemnomorską można opisać za pomocą zaledwie kilku słów.Mąka, wino, ryba i oliwa - składniki najlepszej jakości, z których wyczarujesz niezwykłe bogactwo smaków, zapachów i feerię barw.Dzięki tej książce dowiesz się, jak produkty tak proste, że aż wysublimowane, tworzą pomost między cucina povera a couisine gourmound, między włoską trattorią zarządzaną niepodzielnie przez charyzmatyczną włoską mammę a restauracjami prowadzonymi przez wielkich szefów kuchni wykształconych w słynnej Le Cordon Bleu, między lazurowym morzem a rozgrzanym w słońcu gajem oliwnym.Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zabiorą cię w śródziemnomorską podróż i zaproszą na wystawną ucztę. Skosztujesz potraw, których smaku nie da się zapomnieć. Zachwycą cię:.cappuccino kalafiorowe z truflą,.ravioli z jagnięcym ragu,.krem z kalarepki z pesto z młodego szczawiu,.chrupiące kwiaty cukinii z salsą z pomidorów i awokado,.chłodnik z szyjkami raków,.krewetki w miodzie z chili.homar a la thermidor,.wątróbka drobiowa z pomidorami, wiśniówką i szałwią,.lawendowa panna cotta.Z proponowanych trzynastu menu stwórz niezapomniane przyjęcie, zadziw znajomych i rozpieść nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj zasady idealnego wine pairingu i dobierz wino, które dopełni twoją ucztę.Pozwól sobie na śródziemnomorską podróż i kulinarny luksus
Okładka książki Smaki Gdańska

120,00 zł 65,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 70,99 zł

Czym są „biedni rycerze”? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna. Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia. W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w 1858 roku „Gdańskiej książki kucharskiej”. Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane. Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.
Okładka książki Alkohole domowe 1

8,79 zł 6,21 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,21 zł

Alkohole domowe 1 - Nalewki lecznicze
Okładka książki Nalewki, kordiały, likiery oraz inne domowe..

36,90 zł 20,29 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,29 zł

Zebrane w książce porady i przepisy na nalewki pochodzą z... wszystkąd! Jako chemik technolog środków spożywczych z wykształcenia i z racji przez wiele lat uprawianego zawodu z własnej ciekawości "od zawsze" zbierałem takie przepisy i zazwyczaj w zaciszu domowym je wypróbowywałem oraz modyfikowałem według gustu własnego oraz bliskich. Kilka ulubionych robię co roku nadal... Podczas niemal półwiecza tej pasji nie obyło się bez wizyt w bibliotekach miejskich, uniwersyteckich czy diecezjalnych oraz buszowania w całkiem prywatnych, domowych księgozbiorach, grzebania w najprzeróżniejszych źródłach i to nie tylko książkowych, czasem wpadł mi w ręce jakiś przepis w utkanej pożółkłymi karteluszkami czyjejś "księdze domowej", w gazecie, a czasem zanotowałem coś w trakcie biesiady długopisem na przygodnym świstku lub z braku papieru na... dłoni.
Okładka książki Kuchnia ukraińska i inne kuchnie kresowe TW

280,00 zł 207,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 207,42 zł

Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii "Kuchnie świata". KUCHNIA UKRAIŃSKA I INNE KUCHNIE KRESOWE to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy, Ukrainy, Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna, Lwowa, Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to "pod czujnym okiem" (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Okładka książki Zdrowiu na ratunek. Dieta ketogeniczna w działaniu

44,90 zł 39,02 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,02 zł

To nie tajemnica - powinniśmy jeść mniej węglowodanów Znajdziesz tu ponad 120 przepisów opracowanych specjalnie z myślą o diecie ketogenicznej, które pomagają osiągnąć wyznaczone cele bez rezygnowania ze smacznych dań. Coś więcej niż mało węglowodanów Przejście na dietę keto to znacznie więcej niż redukcja węglowodanów. Dowiedz się, w jaki sposób dieta ketogeniczna wykorzystuje naturalną, fizjologiczną odpowiedź twojego organizmu na pokarm, aby dostarczyć ci energii poprzez spalanie tłuszczu. Plan, którego łatwo się trzymać Łatwy do zrealizowania, 21-dniowy plan żywieniowy pozwala zapomnieć o stresie i skoncentrować się na czerpaniu radości z posiłków i świetnego samopoczucia. Smak sukcesu Ponad 120 prostych przepisów na pyszne niskowęglowodanowe dania zgodne ze wskazówkami diety ketogenicznej, uwzględniające również opcje wykorzystujące dietę paleo, dietę właściwą w cukrzycy czy też dietę niskosodową.
Okładka książki Wspomnienia podniebienia

30,00 zł 18,16 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,16 zł

Zebrane we “Wspomnieniach podniebienia” teksty przenoszą nas do Japonii pierwszej połowy XX wieku. Dzięki autorom i autorce poznamy realia panujące w Kraju Kwitnącej Wiśni tamtego okresu. Pochylimy się nad różnicami w gustach Japończyków i Europejczyków. Zetkniemy z ciekawymi wnioskami z podróży po świecie i degustacji lokalnych kuchni. Zasmakujemy w daniach, których próżno szukać na polskich stołach. Ten zbiór zaprasza czytelnika do udziału w fascynującej podróży w czasie i przestrzeni, pełnej ciekawostek i egzotycznych smaków. “Wygląda na to, że apetyt Japończyków i ludzi z Zachodu oraz kojarzące się z nim kolory różnią się od siebie, jak głęboki błękit morza od żywej zieleni.” – fragment eseju “Kraina mlekiem i miodem płynąca”, Shintaro Ryu
Okładka książki Mądrość herbaty. Piętnaście lekcji o szczęściu płynących z japońskiej ceremonii herbacianej

49,99 zł 31,81 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,81 zł

Kiedy Noriko Morishita po raz pierwszy wzięła udział w ceremonii parzenia herbaty, nie spodziewała się, że ten rytuał odmieni jej życie. Herbata była z nią zawsze - kiedy dorastała, kończyła szkołę, zakochiwała się i leczyła swoje złamane serce. Choć w tej ceremonii chodzi jedynie o zaparzenie czarki napoju, zawiłości temu towarzyszące nieraz zniechęcały Noriko. Ile kroków należy postawić na tatami? Jaka ilość wody powinna znaleźć się w czarce i z jakiej wysokości ją nalewać? Mądrość herbaty to piętnaście lekcji o szczęściu, które Noriko wyniosła z dwudziestopięcioletniej praktyki parzenia tradycyjnej japońskiej herbaty. Autorka pokaże ci, jak: .uważnie obserwować rzeczywistość, .skupić się na rzeczach naprawdę ważnych, .dać sobie czas na rozwój, .żyć teraźniejszością i z nadzieją patrzeć w przyszłość... Zaczerpnij z japońskiej kultury picia herbaty to, czego najbardziej potrzebujesz! Mądrość herbaty podbiła listy bestsellerów między innymi we Francji, Włoszech i w Hiszpanii, a w samej Japonii sprzedała się w 620 tysiącach egzemplarzy. Na jej podstawie powstał nagradzany film, który obejrzało ponad milion widzów!
Okładka książki Nalewki

79,91 zł 45,13 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,86 zł

Autorskie przepisy Joanny Matyjek na domowe nalewki, likiery, koktajle, syropy, a także na lemoniady, konfitury czy...kostki lodowe z kwiatami. Ponad 60 przepisów na np. dereniówkę, miodówkę z Rościna, nalewkę z niewielkich, lekko owłosionych owoców czyli agrestówkę, nalewkę z jagód, jarzębiny, rabarbaru, ale też wiśnie w rumie, sangrię, truskawkową margaritę czy piwo bezalkoholowe z syropem Lady Gray, konfiturę z róży albo kostki lody ziołami lub kwiatami. Autorka dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami, ale także tymi najciekawszymi i zebranymi i zasłyszanymi od znajomych, którzy swoje receptury testują od lat. Sąsiadka Elunia podaje przepis na nieziemską cytrynówkę a pan ochroniarz Piotr nalewkę z pigwy przy okazji opowiadając czasem zabawne rady np. jak zrobić orzechówkę z całymi orzechami zamkniętymi w butelce. Domowe nalewki, likiery i syropy można przygotować niemal ze wszystkich dostępnych nam owoców, warzyw i ziół... a także korzystając z darów dzikiej przyrody - łąk i lasów: jagód, jarzębiny, pędów sosny, mięty. Proste przepisy, z których można wyczarować wyrafinowane smaki polecamy zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych w przyrządzaniu nalewek. Każdy znajdzie coś dla siebie lub skonfrontuje swój własny sposób z radami autorki. Wystarczy spróbować i pozwolić się uwieść zapachom i kolorom letnich owoców, odczekać chwilę a potem już tylko delektować się napojami. W książce nie zabraknie opowieści o właściwościach zdrowotnych owoców, porad i ciekawostek. Joanna Matyjek Autorka bloga Odczaruj Gary, na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na arcyciekawe potrawy. Rozwój bloga zaowocował powstaniem słynnego Studia Odczaruj Gary. Moje Studio to miejsce, w którym spełniam się zawodowo: gotuję, stylizuję i fotografuję. Tworzymy apetyczne projekty kulinarne, książki kucharskie czy reklamy jedzenia. To na blogu w 2022 roku zadebiutował przepis na Porterówkę czy Wiśnie w rumie zyskując ogromną popularność. Sukces tych przepisów skłonił mnie do spisania wszystkich receptur na szlachetne nalewki, koktajle czy inne pyszności. I tak właśnie powstała bardzo nalewkowa Sama Słodycz. odczarujgary.pl; IG/odczarujgary_studio
Okładka książki The Coffee Book

120,00 zł 87,79 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 90,78 zł

The Coffee Book
Okładka książki Bushcraft. Co jeść, gdzie to znaleźć...

49,90 zł 28,61 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,61 zł

Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić. Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy! W książce: jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej skąd brać żywność w dziczy które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki Dzika natura. Poznaj ją, a ona Cię nakarmi! O autorze książki Dave Canterbury jest instruktorem sztuk przetrwania i współwłaścicielem jednej z najlepszych amerykańskich szkół survivalu, Pathfinder School w Ohio. Jest też redaktorem naczelnym pisma Self Reliance Illustrated i autorem książek o bushcrafcie. Kiedyś był zawodowym wojskowym, dziś jest uważany za jednego z najlepszych instruktorów survivalu.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,32 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,81 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,60 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,65 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,24 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,14 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,26 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,10 zł
Okładka książki Twój domowy ser

33,02 zł
49,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,02 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,19 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj