W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni!Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa.Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy klrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.Marhaba! Powitaj w swojej kuchni cały świat!
Są tacy, którzy twierdzą, że wino robi się tylko z winogron. Ta książka może zmienić ich punkt widzenia. Wyrób win z owoców, warzyw, kwiatów, ziaren, miodu i ziół to hobby z tradycjami, które właśnie przeżywa swój renesans. Produkcja trunków z tych oryginalnych składników jeszcze nigdy nie była tak prosta!W książce znajdziesz proste przepisy na wyśmienite trunki, m.in. wino brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, miód wiśniowy, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik cytrynowo-tymiankowy lub miód z dzikiej róży.Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków. Dla bardziej doświadczonych winiarzy będą one ucieczką od tradycyjnych receptur.
Czym jest cukrzyca? Jak wygląda życie diabetyka? Jakie są dostępne sposoby leczenia? Dlaczego dieta i ruch są kluczowe w opanowaniu tej choroby? Na te i wiele innych pytań odpowiada doświadczona edukatorka i pielęgniarka diabetologiczna.Jeśli u Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich zdiagnozowano cukrzycę, ta książka pomoże Ci oswoić chorobę i nauczy Cię, jak z nią żyć na co dzień: pracować, uprawiać hobby, podróżować. Wystarczy bowiem zdobyć dostateczną wiedzę o cukrzycy, aby zapewnić sobie odpowiednią samoopiekę i cieszyć się niezależnością. Nowoczesna diabetologia i zaangażowanie pacjenta w proces leczenia pozwalają wieść normalne życie z cukrzycą.
Dzięki zebranym w książce przepisom zdecydujesz zależnie od nastroju, apetytu i okazji i miejmy nadzieje! odkryjesz, że bezmięsne wersje tradycyjnych dań znacznie częściej niż wyrzeczeniem, okazują się ekscytującą kulinarną przygodą.Nie musisz podejmować radykalnych decyzji, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Elastyczne przepisy z całego świata pozwolą przygotować dania zarówno w wariancie wegańskim, jak i tym wegetariańskim, rybnym czy mięsnym. Chili sin czy con carne? Inspirowany francuską klasyką gulasz z fasolą czy jednak tradycyjna wołowina po burgundzku? A może w przepisie na gnocchetti chorizo zastąpić wegetariańską kiełbaską? Dzięki zebranym w książce przepisom zdecydujesz zależnie od nastroju, apetytu i okazji i miejmy nadzieje! odkryjesz, że bezmięsne wersje tradycyjnych dań znacznie częściej niż wyrzeczeniem, okazują się ekscytującą kulinarną przygodą. Vege bez zobowiązań przyda się zarówno tym, którzy starają się ograniczyć mięso czy nabiał w swojej diecie, jak i zdeklarowanym wegetarianom, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty o potrawy z różnych zakątków świata. No i nie ma lepszego przewodnika do wspólnego gotowania w mieszanym, mięsożerno-wegetariańskim, towarzystwie!
Ajurweda holistyczna medycyna indyjska Ajurweda, co oznacza wiedzę o życiu lub naukę życia, jest najstarszym systemem opieki zdrowotnej na świecie. To niesamowite! Godnym uwagi jest to, że holistyczne podejście ajurwedy do człowieka obejmuje wszystkie aspekty życia: fizyczny, psychiczny i duchowy. Z pomocą tej terapii medycyny naturalnej wyeliminujesz szereg popularnych chorób i dolegliwości, przeprowadzisz skuteczny detoks i oczyszczanie organizmu, zachowasz odpowiednią wagę, odzyskasz spokój. Zadbasz o swój rozwój duchowy i osiągniesz długowieczność. Wszystkie narzędzia, by tego dokonać, Autorka prezentuje w tej książce. Z pewnością poznasz ajurwedyjskie zioła, jogę, techniki oddechowe, np. pranajamę, masaż ajurwedyjski, a także specjalny system zdrowego odżywiania.Ajurwedyjski detoks wyeliminuj stany zapalne, pozbądź się toksyn Jak pozbyć się stanów zapalnych? Ten wyjątkowy program ajurwedyjskiego oczyszczania organizmu pomoże Ci zmienić biochemię Twojego ciała. Bezsprzecznie, wykorzystując techniki i przepisy zawarte w tej książce, np. masaż limfatyczny, herbaty ziołowe, lewatywy czy medytacje, przywrócisz prawidłowe funkcjonowanie takich narządów, jak wątroba, trzustka, jelito grube i układ limfatyczny. Dowiesz się, jak aktywować dobre bakterie jelitowe i w związku z tym neutralizować te złe. Odkryjesz, w jaki sposób wykorzystać adaptogeny i ajurwedyjskie zioła do poprawy zdrowia i zwiększenia energii.
Zapiekanka z kurczaka, spaghetti carbonara, minipizze z boczkiem, zupa z soczewicy, cynamonowo-cytrynowe muffinki. Co łączy te dania? Wszystkie te potrawy mają właściwości przeciwrefluksowe! Autorka, która od lat cierpi na GERD, udowadnia, że dieta w refluksie nie musi być nudna. Odkryj aż 115 przepisów na proste potrawy, których wykonanie zajmie ci nie więcej niż 30 min. Dowiedz się, jakie produkty poprawiają twoje zdrowie, a które z nich zwiększają objawy refluksu, zakwaszenie organizmu, a także powodują stany zapalne układu trawiennego przyczynę chorób jelit. Każdy z przepisów oznaczony został rodzajem diety, np. paleo, wegańska, niskozasadowa czy low-FODMAP. Przekonaj się, że dieta w refluksie nie musi być nudna!
FARINA - KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKAKuchnię śródziemnomorską można opisać za pomocą zaledwie kilku słów.Mąka, wino, ryba i oliwa - składniki najlepszej jakości, z których wyczarujesz niezwykłe bogactwo smaków, zapachów i feerię barw.Dzięki tej książce dowiesz się, jak produkty tak proste, że aż wysublimowane, tworzą pomost między cucina povera a couisine gourmound, między włoską trattorią zarządzaną niepodzielnie przez charyzmatyczną włoską mammę a restauracjami prowadzonymi przez wielkich szefów kuchni wykształconych w słynnej Le Cordon Bleu, między lazurowym morzem a rozgrzanym w słońcu gajem oliwnym.Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zabiorą cię w śródziemnomorską podróż i zaproszą na wystawną ucztę. Skosztujesz potraw, których smaku nie da się zapomnieć. Zachwycą cię:.cappuccino kalafiorowe z truflą,.ravioli z jagnięcym ragu,.krem z kalarepki z pesto z młodego szczawiu,.chrupiące kwiaty cukinii z salsą z pomidorów i awokado,.chłodnik z szyjkami raków,.krewetki w miodzie z chili.homar a la thermidor,.wątróbka drobiowa z pomidorami, wiśniówką i szałwią,.lawendowa panna cotta.Z proponowanych trzynastu menu stwórz niezapomniane przyjęcie, zadziw znajomych i rozpieść nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj zasady idealnego wine pairingu i dobierz wino, które dopełni twoją ucztę.Pozwól sobie na śródziemnomorską podróż i kulinarny luksus
Czym są „biedni rycerze”? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć
w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa
i smaczna.
Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte
z wydanej w 1858 roku „Gdańskiej książki kucharskiej”. Każde danie uwiecznione jest
w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.
Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.
Zebrane w książce porady i przepisy na nalewki pochodzą z... wszystkąd! Jako chemik technolog środków spożywczych z wykształcenia i z racji przez wiele lat uprawianego zawodu z własnej ciekawości "od zawsze" zbierałem takie przepisy i zazwyczaj w zaciszu domowym je wypróbowywałem oraz modyfikowałem według gustu własnego oraz bliskich. Kilka ulubionych robię co roku nadal... Podczas niemal półwiecza tej pasji nie obyło się bez wizyt w bibliotekach miejskich, uniwersyteckich czy diecezjalnych oraz buszowania w całkiem prywatnych, domowych księgozbiorach, grzebania w najprzeróżniejszych źródłach i to nie tylko książkowych, czasem wpadł mi w ręce jakiś przepis w utkanej pożółkłymi karteluszkami czyjejś "księdze domowej", w gazecie, a czasem zanotowałem coś w trakcie biesiady długopisem na przygodnym świstku lub z braku papieru na... dłoni.
To nie tajemnica - powinniśmy jeść mniej węglowodanów Znajdziesz tu ponad 120 przepisów opracowanych specjalnie z myślą o diecie ketogenicznej, które pomagają osiągnąć wyznaczone cele bez rezygnowania ze smacznych dań. Coś więcej niż mało węglowodanów Przejście na dietę keto to znacznie więcej niż redukcja węglowodanów. Dowiedz się, w jaki sposób dieta ketogeniczna wykorzystuje naturalną, fizjologiczną odpowiedź twojego organizmu na pokarm, aby dostarczyć ci energii poprzez spalanie tłuszczu. Plan, którego łatwo się trzymać Łatwy do zrealizowania, 21-dniowy plan żywieniowy pozwala zapomnieć o stresie i skoncentrować się na czerpaniu radości z posiłków i świetnego samopoczucia. Smak sukcesu Ponad 120 prostych przepisów na pyszne niskowęglowodanowe dania zgodne ze wskazówkami diety ketogenicznej, uwzględniające również opcje wykorzystujące dietę paleo, dietę właściwą w cukrzycy czy też dietę niskosodową.
Zebrane we “Wspomnieniach podniebienia” teksty przenoszą nas do Japonii pierwszej połowy XX wieku. Dzięki autorom i autorce poznamy realia panujące w Kraju Kwitnącej Wiśni tamtego okresu. Pochylimy się nad różnicami w gustach Japończyków i Europejczyków. Zetkniemy z ciekawymi wnioskami z podróży po świecie i degustacji lokalnych kuchni. Zasmakujemy w daniach, których próżno szukać na polskich stołach.
Ten zbiór zaprasza czytelnika do udziału w fascynującej podróży w czasie i przestrzeni, pełnej ciekawostek i egzotycznych smaków.
“Wygląda na to, że apetyt Japończyków i ludzi z Zachodu oraz kojarzące się z nim kolory różnią się od siebie, jak głęboki błękit morza od żywej zieleni.”
– fragment eseju “Kraina mlekiem i miodem płynąca”, Shintaro Ryu
Kiedy Noriko Morishita po raz pierwszy wzięła udział w ceremonii parzenia herbaty, nie spodziewała się, że ten rytuał odmieni jej życie. Herbata była z nią zawsze - kiedy dorastała, kończyła szkołę, zakochiwała się i leczyła swoje złamane serce. Choć w tej ceremonii chodzi jedynie o zaparzenie czarki napoju, zawiłości temu towarzyszące nieraz zniechęcały Noriko. Ile kroków należy postawić na tatami? Jaka ilość wody powinna znaleźć się w czarce i z jakiej wysokości ją nalewać? Mądrość herbaty to piętnaście lekcji o szczęściu, które Noriko wyniosła z dwudziestopięcioletniej praktyki parzenia tradycyjnej japońskiej herbaty. Autorka pokaże ci, jak: .uważnie obserwować rzeczywistość, .skupić się na rzeczach naprawdę ważnych, .dać sobie czas na rozwój, .żyć teraźniejszością i z nadzieją patrzeć w przyszłość... Zaczerpnij z japońskiej kultury picia herbaty to, czego najbardziej potrzebujesz! Mądrość herbaty podbiła listy bestsellerów między innymi we Francji, Włoszech i w Hiszpanii, a w samej Japonii sprzedała się w 620 tysiącach egzemplarzy. Na jej podstawie powstał nagradzany film, który obejrzało ponad milion widzów!
Autorskie przepisy Joanny Matyjek na domowe nalewki, likiery, koktajle, syropy, a także na lemoniady, konfitury czy...kostki lodowe z kwiatami.
Ponad 60 przepisów na np. dereniówkę, miodówkę z Rościna, nalewkę z niewielkich, lekko owłosionych owoców czyli agrestówkę, nalewkę z jagód, jarzębiny, rabarbaru, ale też wiśnie w rumie, sangrię, truskawkową margaritę czy piwo bezalkoholowe z syropem Lady Gray, konfiturę z róży albo kostki lody ziołami lub kwiatami.
Autorka dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami, ale także tymi najciekawszymi i zebranymi i zasłyszanymi od znajomych, którzy swoje receptury testują od lat. Sąsiadka Elunia podaje przepis na nieziemską cytrynówkę a pan ochroniarz Piotr nalewkę z pigwy przy okazji opowiadając czasem zabawne rady np. jak zrobić orzechówkę z całymi orzechami zamkniętymi w butelce.
Domowe nalewki, likiery i syropy można przygotować niemal ze wszystkich dostępnych nam owoców, warzyw i ziół... a także korzystając z darów dzikiej przyrody - łąk i lasów: jagód, jarzębiny, pędów sosny, mięty.
Proste przepisy, z których można wyczarować wyrafinowane smaki polecamy zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych w przyrządzaniu nalewek. Każdy znajdzie coś dla siebie lub skonfrontuje swój własny sposób z radami autorki. Wystarczy spróbować i pozwolić się uwieść zapachom i kolorom letnich owoców, odczekać chwilę a potem już tylko delektować się napojami. W książce nie zabraknie opowieści o właściwościach zdrowotnych owoców, porad i ciekawostek.
Joanna Matyjek
Autorka bloga Odczaruj Gary, na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na arcyciekawe potrawy. Rozwój bloga zaowocował powstaniem słynnego Studia Odczaruj Gary. Moje Studio to miejsce, w którym spełniam się zawodowo: gotuję, stylizuję i fotografuję. Tworzymy apetyczne projekty kulinarne, książki kucharskie czy reklamy jedzenia. To na blogu w 2022 roku zadebiutował przepis na Porterówkę czy Wiśnie w rumie zyskując ogromną popularność. Sukces tych przepisów skłonił mnie do spisania wszystkich receptur na szlachetne nalewki, koktajle czy inne pyszności. I tak właśnie powstała bardzo nalewkowa Sama Słodycz. odczarujgary.pl; IG/odczarujgary_studio
W najnowszej książce kucharskiej z serii Jemy zdrowo znajdziesz 120 naszych ulubionych przepisów, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne.Ponad 15 000 sprzedanych egzemplarzy pierwszego tomu i tysiące wiadomości od zachwyconych czytelników i czytelniczek było dla nas motywacją, by przyrządzić kolejną porcję zdrowych i smacznych inspiracji. ?Z przyjemnością przedstawiamy książkę Jemy zdrowo i smacznie - 120 pysznych i lekkich przepisów na co dzień.Smakować będzie wszystkim: od juniorów po seniorów. W kuchni spędzisz pół godziny zamiast połowy dnia. Przy każdym przepisie znajdziesz dokładny czas przygotowania i wartości odżywcze dania.Książka powstawała w zwykłej, standardowo wyposażonej kuchni. Skoro my daliśmy radę, to Ty też na pewno sobie poradzisz.Czym różni się nasza nowa książka kucharska od tomu Jemy zdrowo - szybko i prosto?To, co najważniejsze, nie zmienia się: przepisy tworzyliśmy z myślą o wszystkich, którzy chcą jeść zdrowiej, nie komplikując sobie życia. Przy każdym z nich znajdziesz czas przygotowania i wartości odżywcze, a na końcu książki - listę zamienników.Czy czeka Cię coś nowego? W porównaniu do pierwszego tomu rozszerzyliśmy trochę repertuar składników i sposobów ich przyrządzenia. Znajdziesz tu więcej śniadań na słono i więcej dań mięsnych. Wszystkich 120 nowych przepisów podzieliśmy na kategorie, które znasz już z pierwszego tomu. Słone i słodkie przekąski połączyliśmy w jeden rozdział, a nową kategorię stanowią pyszne sałatki.224 stron pomysłów na zdrowe odżywianieSkładniki, które na pewno masz w domuGotowe w pół godzinyWartości odżywcze dań
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić.
Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
W książce:
jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę
jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia
jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej
skąd brać żywność w dziczy
które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki
Dzika natura. Poznaj ją, a ona Cię nakarmi!
O autorze książki
Dave Canterbury jest instruktorem sztuk przetrwania i współwłaścicielem jednej z najlepszych amerykańskich szkół survivalu, Pathfinder School w Ohio. Jest też redaktorem naczelnym pisma Self Reliance Illustrated i autorem książek o bushcrafcie. Kiedyś był zawodowym wojskowym, dziś jest uważany za jednego z najlepszych instruktorów survivalu.
JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz.WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem?Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino?Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu?Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo?Czy gnocchi można jeść również na deser?Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.KULINARNA UCZTA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI KUCHNI WŁOSKIEJ5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii - na tę książkę przygotuj osobną półkę!
Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecieSaga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć!Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie to prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione po brzegi informacjami, o których wielu z nas nie miało pojęcia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się między innymi:- W czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę- Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia- Jak wyglądają tasting i pairing herbaty- Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty- Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka- Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecieTa książka to zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych i początkujących miłośników tego naparu. Dzięki niej rozpoczniesz fascynującą podróż, której nigdy nie będziesz chciał kończyć!
Poddajcie się buntowniczej mocy tekstów zebranych w tej książce – każdy z nich będziecie smakować niczym mistrzowskie danie, które zachwyca geniuszem prostoty i wyrafinowania. Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód – efektownych, lecz pustych w środku niczym beza. Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na trafne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo – ze wszystkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i błyskotliwy obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej – zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą. „Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych” – pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta.
Daria Pawlewska
Redaktorka naczelna magazynu KUKBUK
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?